Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 maj, 2020

Makeover av pojkrum med både färg & tapet

Makeover av pojkrum är ett annonssamarbete med Rusta

När både dotter och lillebror fått sina rum i ordning med färg och fix var det väl inte mer än rätt att storebror också skulle få fason på sitt rum. Uppdrag Makeover av pojkrum var tagen.

Makeover av pojkrum – inspirationen

Den här vackra flygande draken av papper fick sonen på sitt 6-årskalas av en kompis. Den har hängt på väggen i över fyra år och nu när jag skulle göra hans rum mer inspirerande så bestämde jag mig för att denna rovfågel av papp skulle vara min inspiration. Detta blev mina ledord från pappfågeln:

• Flygande fågel som väggdekoration
• Blått och brända toner
• Grafiskt
• Himmel

Rusta har en tapet med fluffiga moln i grafisk gråskala – tapeten Grå moln. Som en etsning nästan. Den har jag sneglat på länge och nu, äntligen, så var det helt rätt tapet för mitt projekt och detta rum.

En himmel för fågeln att flyga på och något grafiskt för rummet som passar en kille som alldeles snart kommer vara tonåring och inte vill ha för barnsligt rum kan jag tro.

Jag ritade upp en skiss på ett papper som “manus” för min makeover. Jag gick igenom den med sonen för att få höra hans input, vad han ville ändra och lägga till. Jag tyckte min skiss var solklar – han var mer fundersam. Som om det inte fanns ett tydligt upp och ner. Fick godkänt på det mesta och klartecken på att gå vidare.

Steg ett är så klart att rensa. Åh vad det är underbart att rensa. Bara det kan göra underverk för ett rum. Nu var hans rum väldigt sparsmakat så i detta fall handlade det mest om att få bort för att ge plats.

Tapeter från Rusta

Detta är tredje gången jag tapetserar med tapeter från Rusta och jag slås än en gång av hur smidiga deras tapeter är. Rustas non-vowentapeter som är så tacksamma att jobba med. Är du inte en van tapeteserare känner du dig snabbt som ett proffs med dessa då de är följsamma, inte har något överlapp och du limmar på väggen för att sedan lägger på tapeten. Inga limbord eller längder att skära till innan.

Rusta har hela 128 olika tapeter i sitt sortiment och om du gillar Rustas tapeter är du helt klart i gott sällskap för hela 100% av testpiloterna i Smartsons kundtest rekommenderar Rustas non-woventapeter. Läs mer om testet HÄR.

Klicka HÄR så kan du ladda hem en helt fantastisk guide för hur du tapetserar på enklaste, bästa sätt. Till exempel får du väldigt bra tips för hur du tapetserar i hörn och runt fönster. Sådant som kan vara lite knixigt om man är ovan.

Makeover av pojkrum

Första gången jag tapetserade bad jag om stöd från maken att hålla så jag fick första bården helt rakt och även lite hjälp vid hörnen men vad snabbt jag blev trygg. Nu gick det som en dans helt solo.

Fem snabba tips för tapetsering:
• Var generös med tapetklister. Du kan alltid lyfta tapeten och lägga på mer men bäst när det är där från början.
• Gå igenom skarven, mötet mellan tapetbårderna, väl innan nästa bård sätts upp. Det är smidigt att liksom “knipa” ihop eventuella glipor med fingertopparna.
• Använda tapetslätaren väl. Kan med handen över tapeten och vid minsta lilla luftbubbla stryker/trycker du bort den med tapetslätaren vilket ger bäst slutresultat.
• Riv sönder ett gammalt lakan att torka bort överflödigt lim på tapetslätaren och väggen.
• “Hur äter men en elefant? Lite i taget” Att tapetsera är ingen sprintlopp utan det får ta tid och bättre att göra lite i taget vid tex hörnor. Skär bort de där viken som blir vid taket i hörnen lite i taget så blir det ett snyggt resultat utan krångel.

Jag hade bestämt mig för att kombinera tapet och färg i denna sovalkov. Molntapeten skulle vara just överst som en himmel och sedan målade fält, i olika kulörer. Allt för att skapa så mycket som möjligt på en liten yta.

Makeover av pojkrum

På de ytor där jag skulle bara ha färg, som till vänster, behövde jag inte tapetsera.

Och de här färgfälten jag ville skapa markerade jag med maskeringstejp. Satte prick för start och slut och sedan drog jag linje med penna och tumstock. Mest för att få något att förhålla mig till för maskeringstejpen gör en rak linje själv om jag inte behöver skarva – tar en enda tejpbit från start till mål.

Väggfärger från Rusta

Jag valde tre blå kulörer: Deep sea på vänsterväggen, Antique blue på långväggen och Midnight vid huvudändan.

Färgerna har jag använt flertalet gånger nu och det blir alltid lyckat resultat. Rusta Väggfärg Nyans har genomgått Testfaktas tuffa test och fick totalbetyget 4,2 på en skala från 1 till 5. Kraven för att få denna kvalitetsmärkningen är högt ställda och väggfärgen genomgår en mängd olika testmoment relaterat till miljö- och hälsoaspekter liksom täckförmåga och praktisk målning. Så du får en mycket slätstruken färg som är riktigt täckande som även är svanenmärkt som dessutom endast ger en svag doft så du kan snabbt flytta in i rummet du nyss målade.

Måla på tapet

Jag målade precis som vanligt med roller på tapeten och det gick hur bra som helst. Och maskeringstejpen gick lätt att lossa från tapeten så min idé att måla fält på tapeten var riktigt lyckad.

Få knivskarpa färgfältskanter

Som alltid när man använder maskeringstejp för att måla fält är det viktigt att trycka till tejpen ordentligt så ingen färg smiter emellan. Och om det är på målad väg, alltså inte tapet, är bästa knepet för knivskarpa linjer att först måla i den färg som färgfältet ska möta. Så här målade jag först med vitt vid fältet på vänsterväggen.

Makeover av pojkrum

Jag ville skapa något unikt och så fort du målar något så blir det ju unikt. Ingen kan få likadant när du skapar egna former. Allt anpassat efter ditt rum. Så kul att skapa fram något helt eget.

Så här ser ett lyckat projekt ut! Älskar att gå all in och låta färgen få flöda.

 

Nu: styling!

Väggen målad och tapetserad. Då är det bara att gå in på att styla och färdigställa rummet, uföra uppdraget makeover av pojkrum.

Makeover av pojkrum

Tänk vad färg, mönster och textilier kan göra för ett rum. Och då Rusta har så många färger att välja på när det kommer till kuddar, filtar, sängöverkast, sängkläder mm så gick det så enkelt att matcha pappersfågeln.

Utöver en vackert inramad sängplats var mitt mål med hela makeovern att göra en myshörna. Som en soffa att hänga i, där kompisar kan slänga sig ner och inte känna helt att det är en säng. Läsa pockets eller spela, ja sånt som nu kids gör.

Så många olika kuddfodral och kuddar hos Rusta som du kan se. Bra för känslan att variera storlekar, former och material. Och det jag gillar riktigt mycket är att det går att köpa fodral och kudde var för sig.

Tapet som bakgrund i tavla

Sonen hade en poster med en massa pokemons varav en var en gul flygande fågel. Den skulle också få flyga på en himmel.

La in en bit tapet i ramen, klipte ut fågeln och ramade in. Kul att liksom göra en brygga över till väggen jag skapat.

Inmålad vägghylla i makeover av pojkrum

I sonens rum finns en väggfast bokhylla men de böcker som åker fram hela tiden och hamnar huller om buller är Kalle Anka-pockets. För att samla dem tänkte jag göra en pockethylla. Perfekt att ha vid myshörnan.

Jag använde mig av väggfärgen Antique blue som egentligen inte alls är det bästa för trädetaljer utan då är lackfärg det rätta. Den hade jag jag när jag målade pallen till hallen som du kan se HÄR. Så om du önskar ha en helt korrekt och än mer hållbar målning så bör du byta typ av färg för just dessa detaljer. Värt att veta!

Den lysande slingrande ormen Boa är en batteridriven ljuskälla som har två inställningar; på eller tidsinställd (timer). När den ställs in på timer börjar den lysa i i 8 timmar och sedan tänds den igen efter på samma klockslag och lyser 8 timmar. Perfekt som nattlampa för mörkrädda barn.

Men ormen får akta sig – den där örnen ser hungrig ut!

På en liten spik svävar nu örnen på sin himmel. Vakar över barnen.

Makeover av pojkrum

Färgen Midnight ger ett lugnt stöd för huvudet. Ramar in fint och lugnar.

Styling med produkter från Rusta: överkast, påslakanset, pläd, kuddfodral, matta, tavelram och ljusslingan Boa som inte finns på hemsidan men i butik.

Före & efter makeover av pojkrum

Makeover av pojkrum

En riktig klassiker måste ju göras: en före och efter! Samma säng, samma placering men sådan förändring.

Hoppas du blev inspirerad att förändra med färg och tapet. Besök Rusta och du kommer få mycket mer för pengarna som bekant!

Comments (4)

 • Du är så duktig! Det blev sååå fint! Älskar rusta men håller mig borta nu i coronatider. Men hoppas de startar e-handel!

  • Tack söta rara Anna!Vad glad jag blir av dina ord.

   Håller helt med dig – de borde verkligen starta en e-handel. Ärligt förstår jag inte varför för det skulle så många verkligen önska. Men så klart är det en rackarns logistik och kanske inte det lättaste att starta nu. Håller tummarna för framtiden.

   kram

 • Inför vår flytt googlade jag pojkrum tonårsrum för att få lite inspiration. Det är ju lite svårt att få en tolvårig kille att tycka till om inredning. Och gissa vems fina rum jag fick som nästan första träff! Jättefint med de blå väggarna som ändå inte ger ett kallt intryck tack vare komplementfärgerna.

  • Men vad roligt 🙂 Då vet jag att Google är med mig, ha ha. Lycka till med makeover.

   Kram och hälsa alla!
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.