Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 maj, 2020

Älskade, vackra funkisfönster & palettblad

Som du vet älskar jag funkis och för att citera Plaza Interiör när huset var med där: Jag har funkis i generna. Något jag verkligen älskar med byggstilen funkis, eller funktionalism, är tanken om ljus från alla håll.

Den tanken och sedan med den faktiska byggstilen med enorma fönster utan spröjs gör det till en möjlighet. Och nu när ljuset är åter med många soltimmar flödar det enormt med ljus in i hela hemmet.

Kan skriva hur mycket som helst om funkisfönster men det jag just nu vill fokusera på är de rundade fönstren vi har. Det är något alla som hälsar på för första gången nämner: men fönsterglaset är ju runt.

Vad jag har fått höra var att byggherren som gjorde vårt hus (husen i vårt område byggdes ett och ett så inte som idag när man oftast bygger områden och 10 hus i stöten) stod inför ett problem: världskrig. Vår gata är den sista gatan som byggdes, i området med över 500 hus, 1940 och alla insåg att det krig som startat inte var en lämplig tid för byggen. Vår gata har hus som har fått lite extra lullull för att locka köpare. Som då rundade fönsterglas i vardagsrum och det som nu är vårt sovrum – tidigare det så kallat herrum. En annan sak var kasettaket i hallen.

Med den inbyggda hyllan under är denna lilla bit av hemmet aldeles ljuvlig. Sådant som jag inte la särskilt stor vikt på när vi var på visning ska erkännas. Men det som utgör en stor del av husets själ. Och som du förstår – det är bollförbud i vardagsrummet…

När vi precis var nyinflyttade (se när vi klev in i huset första gången HÄR) var jag inte alls beredd på speglingarna från fönstret. När du rör dig bredvid en vanligt fönster blir reflektionen parallell med dig – med rundat är den liksom lite försenad. Jag hoppade till hela tiden då jag trodde det var nån som gick utanför fönstret.

Och så måste jag få visa upp det vackra palettbladet. Det verkar trivas alldeles prima där i svängen. För liksom! – kolla in hur det såg ut för bara strax över ett år sedan HÄR. I vintras gick en hög gren av vid en väldigt liten rörelse så nu är det pinne och bindtråd som gäller. Denna ska få växa så mycket det bara går.

Ja, det var lite tankar i huvudet denna fredag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.