Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 juni, 2023

Silltårta med matjes & kavring till midsommar

Silltårta lagad med matjessill och kavring är en sann klassiker till midsommar. Så otroligt saftig, smakrik och kanske det allra bästa: den blir bara bättre dag två så den är ju perfekt att göra i lugn och ro innan och lite snyggt plocka fram när det är dags. Det enda man då ska lägga sitt krut på är att dekorera. Och det har jag en steg-för-steg för längre ner här.

Silltårta med matjessill och kavring

Ingredienser:
200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
1 rödlök
1 dl hackad dill
3 dl crème fraiche
200 g cream cheese
200 g matjessill 

Garnering:
rödlök
gräslök
löjrom
skivade rädisor
dill 

Gör så här: Bryt kavringen i bitar och kör i en matberedare så att det blir ett brödsmul.

Smält smöret i en liten kastrull och låt det stå i på värme under ständig omrörning tills det blir gyllenbrunt, alltså brynt.

Vänd ner kavringsmulet i det brynta smöret och blanda väl. Tryck ut kavringen jämnt  i botten på en springform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt stå.

Lägg gelatinbladen i 3 dl vatten och, låt stå.

Finhacka lök och repa av dill, blanda i en bunke tillsammans med crème fraiche och cream cheese.

Häll av sillen, men spara 3 msk av spadet i en kastrull. Lägg ner de mjuka gelatinbladen i kastrullen, utan att de kramas ur och värm tills gelatinet smält. Häll över i bunken med lökröran.

Skär eller klipp sillen i mindre bitar och vänd ner i bunken. Häll ner allt i springformen och bred ut jämnt över kavringbotten. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, den kan stå över natten.

Dekorera en silltårta till midsommar

Finhacka rödlök och gräslök, skär rädisor i tunna skivor samt repa små kvistar av dill. Om du har möjlighet så är det också bra att låta löjrommen rinna av i ett kaffefilter någon timma. Den blir som allra bäst om den är lite torrare.

Börja med en krans runt hela silltårtan av hackad rödlök och följ efter med gräslök.

Ta två teskedar och forma små “ägg” av löjrom. Lägg de med jämna mellanrum runt hela kransen. Gör ett litet snitt i rädisan från kanten rakt in och sära på den, placera som på bilden mellan löjromsklickarna. Lägg på dillkvistar på löjrommen.

Avsluta med att strössla ännu mer av röd- och gräslök för extra somrig touch. Klar att servera.

Övriga förslag till midsommarbordet:

• Lax: gravad, kallrökt, ugnsbakad
Ägghalvor
Ostpaj
Ansjovisrulle
Krämig citronsill
Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes 
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
Senapssill
Glasmästarsill 
• Currysill 
• Brantevikssill
Silltallrik med brynt smör
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris
Focaccia med blomsterkrans
Nubberöra och snyggt serverat
Vackra rädiserosor
Ugnsbakad lax
Matjessill med gräddfil och olika sorters finhackad lök
Knäcke med smör och salt hårdost
Kokt färskpotatis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.