Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 december, 2023

Kanderad apelsin doppad i choklad

Kanderad apelsin doppad i choklad är inte en av de där julgodisarna jag som barn hoppade jämfota över. Rätt kärv och stark men idag är det ju gudagott.

Choklad ihop med apelsin är verkligen jul för mig. Som punchspraliner är påsk. Jag vet inte varför men jag måste väl ha fått en romersk båge nån jul som barn och då fastställt kombinationen apelsin och choklad som jul.

Men då är så klart kanderad apelsin doppad i choklad den ultimata lila goboiten för julens gottabord.

Kanderad apelsin doppad i choklad

Ingredienser: 25–30 bitar
1–2 apelsiner (helst ekologiska)
2 dl strösocker
2 dl vatten till sockerlag
150 g mörk eller ljus choklad

Gör så här: tvätta apelsinerna noga. Skär apelsinen i fyra kvartar, skär bort de yttersta ändarna (topp och botten). Dela kvartarna ännu en gång om apelsinen är stor.

Skär bort apelsinköttet och det vita från insidan av skalet – det ska vara så lite vitt kvar som möjligt. Skär allt skal i långa remsor, 5–7 mm breda.

Koka upp en kastrull med vatten och lägg i skalremsorna. Koka i 4 minuter.

Häll av och upprepa kokningen, detta tar bort beska från skalet. Koka upp en sockerlag av vatten och socker, lägg i de kokade skalremsorna.

Sjud apelsinskalen i sockerlagen i cirka 20 minuter, rör om då och då.

När lagen börjar bli seg stänger du av plattan och l.ter skalen svalna något i lagen. Rör om.

När lagen börjar sockra sig runt apelsinskalen tar du upp dem med gaffel eller pincett. Lägg på bakplåtspapper och räta ut de som är lite böjda. Plocka och nyp bort sockerklumpar med fingrarna.

Låt torka över natten.

Smält chokladen över vattenbad och doppa de kanderade apelsinskalen, eller häll choklad med sked över ena sidan av dem. Lägg tillbaka dem på bakplåtspappret för att stelna i kylskåpet.

Önskar du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världens godaste chokladkola
Knäckstrutar – roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Rischoklad, bara för att det är så gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.