Pepparkakshus av gamla mjölkkartonger, tetror

Att göra söta pepparkakshus av gamla mjölkkartonger är ju verkligen självklart egentligen när man ser på dem; höga hus med sneda sadeltak och små skorstenar. Ett av de första pysslen jag skapade till min blogg var just hus av tetror, kolla HÄR. (Jag har utvecklats en del va…?)

Enkelt är det också, dels att göra men också att du ju har materialet hemma. De där mjölk-, juice- och gräddförpackningarna har en förmåga att finnas i de flesta hem nån gång per år i alla fall.

Extra fina blir de om fönsterrutorna skärs ut och huset fylls med ljusslinga eller batteridrivet ljus/ficklampa. Blir på en gång riktigt läckert.

Så nu är det bara att börja spara dem och ta fram färg, skalpell och bakplåtspapper. Men vi tar det i ordnad takt med i en klassisk steg-för-steg-beskrivning här.

Pepparkakshus av gamla mjölkkartonger, tetror

Vad som behövs:
Diskad & torr tetra
Brun hobbyfärg/akrylfärg
Pensel
Blyertspenna
Skalpell
Vit permanent penna
Limstift
Ljusslinga/ficklampa/Batteridrivet ljus

Gör så är: Måla hela trean med brun färg och låt torka. Måla eventuellt ett andra lager.
Rita fönster på fri hand eller gör en mall så alla fönster blir lika stora.
Skär ut fönster med skalpell eller liten vas kökskniv.
Skär bort botten (var för jag väntar med det är för att ha eran stadig när jag skär ut fönster) och plocka bort alla bitar från fönstren.
Rita med vit penna och dekorera som om det var kristyr på ett pepparkakshus.
Klipp ut en bit vitt bakplåtspapper, lite större än fönstren.
Limma pappret med limstift ordentligt runt alla kanter och för in det i tetran för att fästa det. Tryck till ordentligt så det sitter tätt mot.
Placera pepparkakshuset där du önskar och med en ljusslinga eller liknande inuti.

Nu är det bara att bygga upp en hel stad med en massa hus i olika storlekar. Och den väldigt ambitiösa så är det helt klart läge att spara 24 st tetror så har du julkalendern klar till nästa jul, ha ha.

Om du vill ha skorstenarna synliga kan plastkorkarna med fördel målas svarta och sätta bomull i för mysig rök.

Jag som har en stor kärlek till dockskåp och miniatyrvärldar vill ju bara sätta in små typ smurfar eller figurer här så det blir än mer levande.

Julmumma är juldrycken nummer 1

Dricker ni mumma till julmaten? Jag dricker oftast julmust men nått glas julmumma har slinkt ner – trodde jag!

Käre far hade inte många ansvarsområden vad det gällde julbordet där hemma men mumman blandade han och njöt i ett speciellt glas på hög fot. Men det var ju inte mumma! Det blev familjefadern varse när min kille, dvs den blivande svärsonen kom med ett riktig recept. Pappas version var en fuskig 50-50-blandning av julmust och julöl, en snabbvariant kanske, men inte så ”djup” i smaken om man nu då druckit den äkta varan. Så, här kommer ett beprövat och mummigt recept. Tack älskling för att du fick ordning på min familj!

Julmumma – juldrycken no 1 

Ingredienser ca 2 liter:
4 cl madeira

4 cl gin
2 flaskor porter (33 cl)
0.5 flaska tonic (33 cl)
0.5 flaska ginger ale (33 cl)
2 flaskor julstarköl (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
1-2 tsk citronzest 

Gör så här: Se till att alla kolsyrade drycker är väl kylda innan blandningen så kan det serveras på en gång. Alla drycker hälls i en stor karaff och blandas försiktigt bara nåt varv med stor sked. Ovanpå det maffiga skummet kan du riva lite citronskal. 

Klassisk New York cheesecake med pepparkakssmak

Cheesecake med pepparkakskryddad botten. Ja, för oss som bara älskar allt som doftar pepparkaka är ju detta bland det godaste man kan få så här i jultid. Och bland de vackraste också. 

Och denna kan du gärna förbereda för den blir bara bättre av att stå lite. Resterna dag 3 är banne mig allra godast. Om det blir några rester kvar det vill säga. 

Klassisk New York cheesecake med pepparkakssmak

Botten 
3oo g digestivekex
175 g smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
 

Fyllning 
800 g färskost
5 st ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk pressad citron
 

Täcke 
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Frostade rosmarinkvistar
Tranbär eller granatäppelkärnor

Gör kakbotten så här: Sätt på ugnen på 175° och smält smör i en kastrull. Smula digestivekex rejält, gärna i en matberedare och blanda smulet med det smälta smöret och kryddorna. 

Häll över i en bakform med löstagbar kant. Tryck och platta nu till det pepparkasdoftande kaksmulet i formen. Tryck ut allt så det går upp högt på kanterna.  

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. 

 

Gör fyllningen så här: Vispa ihop färskost, vaniljsocker och socker med elvisp. Vispa även i citronjuice.  

Knäck i ett ägg i  taget som vispas in på lägsta nivån på elvispen. Häll sedan, under vispning, i mjöl. 

Häll över smeten i den nygräddade kakbotten och sänk ugnstempen till 150 grader och grädda i 1 timma.  

Låt stelna i rumstemp ytterligare 1 timma. 

 

Täcke: Blanda creme fraiche, socker och vaniljsocker till jämn smet och bred på kakan.  

Ställ nu kakan i kylen och låt stå över natten.  Dekorera med frostad rosmarin & tranbär. Och hur du frostar kan du läsa mer om HÄR

Cheesecake med pepparkakssmak är riktigt gott så här i jultider men så klart är den ju helt perfekt alla dagar på året men då i sin klassiska form – utan pepparkakskryddor. Som till Alla Hjärtans Dag som jag visade HÄR.

Fler förslag till goda bakverk i jultid:

Pepparkakstaco med kladdkaka och apelsin
Mjuk pepparkaka med generöst täcke av frosting
Saffransdoftande Madeleinekakor

 

Sommargardinen blev en decembergardin

Man lever i sitt hem 365 dagar/12 månader/ett helt år och det ska kännas som hemma i alla årstider och säsonger samt högtider. Det som är perfekt i juni kanske behöver hjälp i december? Det är inte för inte man i alla tider ändrat tex köksgardiner från lätta tyger och färger på sommaren till kraftigare i varma färger till julen.

Men om man inte vill ändra utan att det ska kännas rätt hela året, då gäller det att välja rätt så att säga. Som vår väggfärg i matrummet – den har visat sig vara perfekt precis hela året (jul och vår). Och nu upptäckte jag att de gardiner jag satte upp i köket också är det. De där lätta, lite transparenta cafégardinerna som känns väldigt somriga på pappret är faktiskt supermysig även nu i kallaste vintern.

Bara det att det är tyg där vid de stora funkisfönstren och den kaklade väggen gör det med ens lite varmare, en mer ombonad känsla.

Och jösses vad fint de plockar upp de försiktiga decemberstrålarna solen bjuder på.

Om du vill se hur jag gjorde och satte upp gardiner kan du läsa det HÄR inlägget.

 

Enkla juldukningstips med second hand & ärvt

Enkla juldukningstips  är ett reklaminlägg med Myrorna

Julpyssla, pynta hemmet, laga massa god julmat och julgodis i alla ära men att duka fint till jul är verkligen en av mina favoritsysslor. Det är ju runt det dukade bordet som väldigt mycket av julaftonens mysigaste stunder sker. Att då få ja, som att sätta en scen, bygga upp en välkomnande och inbjudande dukning är bland det bästa jag vet.

Tillsammans med Myrorna har jag här skapat en dukning med second han blandat med sådant jag haft hemma och ärvt.

Välkomna in till mitt bord och jag hoppas du ska gilla den här filmen. Och framför allt bli inspirerad till att skapa en härlig juldukning med preälskat och saker med historia.

Enkla juldukningstips med second hand & ärvt. Besök gärna en av Myrornas butiker eller myrorna.se för att hitta fina delar till din juldukning.

Kökshanddukarna är otroligt härliga och ett sant second hand-fynd. Ett tips att leta efter hela året.

Låt udda bli jämnt med dukningsdelar som har en gemensam nämnare men ändå är olika.

Som olika snapsglas på hög fot. Alla olika men ändå lika.

Röda glas på klar fot. Lika men olika.

Porslin i helt olika stil men hålls i ihop med färgerna.

Och sedan då mitt tips om att samla på olika porslin för att sedan måla på dem med något sätt som får dem att hålla ihop. Sätt en initial, en blomma, ett ankare eller en kant på dem alla och de hänger ihop.

Dessa ljuslyktor köpte jag second hand till en kräftskiva menat att hänga upp dem. Funkar alldeles utmärkt även på julbordet.

Det roliga med dessa granar var att när jag och maken slog ihop våra hem så hade vi båda sådana här trägranar. Olika men ändå samma med grönt och rött. Fint hur de nu lever vidare ihop. Som vi…

En juldukning helt och hållet med gamla ting. Nej, jag ska vara ärlig – duken är ett löpmeterstyg jag köpt i tyghandeln för många år sedan så den köptes ny. Och ännu inte fållats som synes…

Nu är det inte långt kvar till den stora smällkaramellen med julaftonens middag. Jag ser så fram emot att få duka upp för familjen och detta år blir vi 18 personer så det blir till att bygga ut bordet.

Har du samma dukning år från år eller gör du nya varje år?

Vinn min julbok & lyssna på poddavsnitt med mig

Hur är det att byta karriär mitt i livet, att få en livskris och våga testa nytt och hur kommer det sig att jag startade en julblogg mitt i sommaren 2011? Ja lite sånt pratar jag om i podden Skapa till 100 jag hade äran att få besöka tidigare i december. En podd som handlar om kreativitet och att jobba med eget skapande. Så det är även en rejäl dos av hur jag tänker på kreativitet, var jag hittar inspiration och att jag aldrig vill sluta skapa.

När jag var där så hade jag med mig min julbok Julprassel & decembermys så de kunde tävla ut den till de som lyssnat. Så gå in på Instagram och @skapatill100 och tävla om boken där. Så hoppas jag att vi då ”ses” när boken dimper ner i brevlådan hos någon av er.

Boktips till julklapparna – böcker att älska länge

Inlägget innehåller adlinks till Bokus

Har du inte hittat den perfekta julklappen än till de nära och kära? Jag tycker att böcker alltid är ett gott tips. Böcker blir alla glada av och så kul att ge bort en bok till någon som kanske inte själv köper så ofta eller ge i en genre som kan vara överraskande. Eller ge bort en klassiker för även om en bok är gammal så är den helt ny för den som aldrig läst den.

Jag har många fina kollegor och vänner som senaste tiden gett ut helt fantastiska böcker och de vill jag tipsa om på allra finaste sätt.

Boktips till julklapparna – böcker att älska länge

Underbara böcker som är så matiga och välfyllda av texter och bilder. Här ska det inte vara några problem att hitta något tycker jag.

 

Hidden winter av Sofia Visir Jansson

Öppna pärmen och kliv in i Sofias helt magiska värld. Varje uppslag är som en saga fylld av lek och kreativitet. Detta är en skattkista att leta i länge och alltid hitta något nytt.

Läs mer om boken på Bokus här: Hidden winter av Sofia Visir Jansson

Med avstamp i de kalla månadernas klassiska pyssel lär vi oss i Hidden Winter hur vi på ett enkelt vis kan ta hemmahantverk till en helt ny nivå. I denna unika blandning av pyssel och inspiration hyllas barnens kreativitet och uppfinningsrikedom. Med enkla steg-för-steg-instruktioner får vi här lära oss att skapa magiska dekorationer, miljöer och klappar som gör alla glada. Naturligtvis med fokus på hållbarhet, återbruk och att använda det som oftast redan finns hemma. 

Hidden Winter uppmuntrar alla föräldrar att tillbringa vintern och julen med sina barn på ett analogt och hållbart vis. I detta praktverk av Sofia Vusir Jansson med illustrationer av Maja Sten får vi lära oss allt från att skapa en klassisk julängel i Hidden-stil till hur man kan göra den lite mer komplicerade, men traditionella och tidlösa, julruskan hemma.

 

Högtider & Vardagsfest av Systrarna Persson

Följ med Systrarna Persson över hela året med deras tips och recept. Ofta med fokus på det som är i säsong och vegetariska, det återbrukade.

Läs mer om boken på Bokus här: Högtider & Vardagsfest av Systrarna Persson

Efter framgången med Systrarna Perssons skafferi är nu Malin och Linda Persson tillbaka med en personlig och vacker bok om det som håller oss samman: samvaron med nära och kära kring det dukade bordet. Om det så är högtidsbord med yviga dikesbuketter och dignande fat eller vardagsmåltider som snabbt och lätt förvandlas till fest. Det är där vi möts och hämtar kraft och styrka tillsammans, det är där livets viktigheter händer.

För Malin och Linda är årets alla högtider som lysande fyrar som guidar och lyser upp längs livets väg. De längtar, dekorerar och experimenterar tillsammans. Med säsongens råvaror bakas och lagas utsökt goda gröna rätter. Och där emellan blir även många av vardagens måltider ett tillfälle att spontanfira och förgylla tillvaron. Malin och Linda får ofta frågan hur de gör för att få till sina vackert sprakande festmåltider. I boken Systrarna Perssons högtider & vardagsfest får du svaren. Åtta favorithögtider med systrarnas bästa vegetariska och växtbaserade recept, tips och inspiration för att skapa en magisk stämning och vacker miljö. Allt det där som gör livet till en fest.

 

Kaklycka  av Hilda Kirkoff

Att Hilda Kirkhoff fullkomligt sprutar ur sig inspiration och baklycka i alla möjliga kanaler och plattformar är så underbart men än bättre är det så klart att få bläddra i hennes Kaklycka. Det är ren och skär … ja lycka!

Läs mer om boken på Bokus här: Kaklycka  av Hilda Kirkhoff

Hilda Kirkhoff – en både given och värdig vinnare av Hela Sverige bakar – älskar att baka. Nu kommer hennes andra bok Kaklycka med Hilda, där hon ger sig i kast med småkakor i alla dess former, vetelängder, bullar, pajer, mjuka kakor och även matbröd … Allt bakat med stor kärlek!

Det är lite av Hildas specialgren att lyfta fram klassiker och ge dem en ny alldeles egen twist. Men inramningen är minst lika viktig – den får gärna vara vacker och lantlig med ett romantiskt skimmer. Det ska både se gott ut och smaka gott. Och för att du ska lyckas lika bra som hon delar hon frikostigt med sig av sina allra bästa recept och smartaste tips.

Bokens finstämda och inspirerande bilder har Hildas syster Judith Kirkhoff tagit. Här är boken för alla som blir lyckliga av att baka.

 

En grön jul av Malin Landqvist

Äntligen är den här – den gröna julkokboken. Så många som längtat och efterfrågat efter den och så klart är det duktiga Malin Landqvist som gör den. En framtida klassiker!

Läs mer om boken på Bokus här: En grön jul av Malin Landqvist

Julen är den stora högtiden för gemenskap och umgänge. Men måste julbordet kretsa kring korv och kött? I denna nyskapande kokbok finns allt som behövs för en god vegetarisk jul. Här bjuds det på gröna alternativ till det traditionella julbordet med sina klassiska rätter. Fräscha, nyskapande sallader, matiga varmrätter och smakrika tillbehör. Men också välbekanta bröd och kakor, och julgodis förstås. Inget behöver saknas på ett vegetariskt julbord! Det här är en inspirerande kokbok för en mer hälsosam och hållbar jul – från advent till nyår. En grön jul!

Receptkreatören och matskribenten Malin Landqvist är en av Sveriges mest väletablerade kokboksförfattare. Hon har skrivit ett 15-tal kokböcker, varav flera blivit både storsäljare och prisbelönta.

 

Baka & ta tillvara av Annelie Andersson

Här är en bok att ha framme för jämnan, att bläddra i varje månad för att se vad som kan bakas och lagas. Anneli Andersson har skapat den mest vackra boken att hålla i handen hela året.

Läs mer om boken på Bokus här: Baka & ta tillvara av Annelie Andersson

Efter de stora framgångarna med sin första bok, Blomster & bakverk, som nominerats till Svenska designpriset och vunnit pris i Gourmand Awards, återkommer Annelie Andersson med en ny, lika fantastiskt vacker bok. Än en gång tar oss med Annelie med genom årets alla årstider och bjuder in till sin inspirerande värld av blomster och bakverk.

”Med Baka & ta tillvara vill jag inspirera till att baka med det som är i säsong. Jag lyfter fram ett antal råvaror som passar bra att baka med; frukt, bär, grönsaker och kryddor.  Att tänka i säsong är både roligt och utmanande. Det finns något fint i att allt har sin tid och att få längta efter en råvara. Att vi tar tillvara snarare än tar för givet. Flera recept kan med små justeringar användas året om. Även i denna bok bakar jag med olika mjölsorter, med och utan gluten. En del råvaror blir också till glass, kräm och marmelad. Följ med på bakresan med säsongens råvaror och låt mig inspirera dig till att se råvarorna som något värdefullt som förgyller bakningen och får smaklökarna att spritta till av glädje.”

 

Handbok i möblering av Frida Ramstedt

Efter den internationella succén med bästsäljaren Handbok i inredning och styling är inredaren Frida Ramstedt tillbaka med en ny bok som lär dig grundläggande möbelkunskap som är viktig att känna till – oavsett inredningsstil.

Läs mer om boken på Bokus här: Handbok i möblering av Frida Ramstedt 

Idag vet vi mer om vilka stolar vi tycker är snygga, än vilka vi tycker är sköna. Ibland behöver man till och med dubbelkolla om drömstolen ens går att sitta på?  

Vad är egentligen viktigt att titta efter när man utvärderar en möbel och jämför den med andra alternativ för att kunna fatta ett genomtänkt beslut? Vad skiljer bra kvalitet från dålig? Vilka detaljer är formgivarna och tillverkarna själva extra uppmärksamma på och vad är de vanligaste reklamationerna man bör se upp för om man vill undvika dyra felköp?

Handbok i möblering innehåller värdefull kunskap om de vanligaste möbeltyperna. Den ger konkreta råd och tips som hjälper dig att förstå vilka modeller som passar just din kropp och ditt hem – oavsett om du ska köpa nytt, begagnat eller bara vill göra det bästa av det du redan har.

 

Avslutar med en liten personlig bonus… Min egna Julprassel & decembermys. Den har fått en andra jul att få vara med och det är så fint att få se bilder på hur ni har min bok hemma hos er. Det värmer massor och gör mig så glad.

Griljera julskinka i ugn – klassiskt recept

Att griljera en julskinka i ugn är väl ett av julens absoluta måsten? Ja det får väl liksom inte vara en jul utan skinka. Hos oss har julskinkan fått en ganska blygsam plats på själva julbordet men desto mer under hela december.

Att griljera skinka i ugn är ett härligt pyssel kan man säga. Det ger verkligen en tydlig julsignal. Och enkelt är det också, här kommer ett klassiskt recept.

Griljera julskinka i ugn – klassiskt recept

Ingredienser per 1,5 kg skinka:
2 msk mild och söt senap
1 ägg
0,5 msk farin- eller muscovadosocker
0,5 dl ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Ställ skinkan på ett ugnsgaller ovanpå en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan. Strö över ströbröd jämnt på skinkan.
Ställ in skinkan på gallret mitt i ugnen med den bakplåtspappersklädd plåten på falsen under och griljera tills ytan blivit gyllene och krispigt, ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Jag har ett sådant starkt och roligt minne från förr med just griljerad skinka:

Det var uppesittarkväll gissningsvis 1984, da’n före dopparedan och det var allt möjligt som fixades i köket. Dofter från rödkål, chokladkola och sillsallad blandades hej vilt. Och så skulle hela köksstöket avslutas med huvudrollen julskinka.

Mamma gjorde som alltid och griljerad skinkan och ställde in i ugen. Då det var kvällen före jul var det högtryck på tv.ns två kanaler med olika program som lockade. Av nån anledning hamnade vi framför ett program med den tidens mest kände präst: Lennart Koskinen och mamma fick väl precis som Karl Bertil Jonssons mor något religiöst i blicken och fastnade helt.

När det plötsligt osar rejält bränt från köket vaknar mamma upp ur denna hänryckning med ett ”Himmel” Skinkan!”. Fort ut i köket och dra ut skinkan ur ugnen. Den julen fick vi en skinka som smakade duktigt av scoutläger kan man säga. En rejäl bränd smak. Och vi skyllde allt på Lennart!

Vill du ha fler klassiska rätter till julbordet?
Mina bästa julsillar
Julsallad med brysselkål
Egen rödkål, som den ska smaka
Anjovisrullen – perfekt till alla högtider
Krispig röd julsallad

Myser i min arbetshörna med brasa & son

Jag tror inte att jag visat min nygamla arbetshörna riktigt ordentligt va? Det arbetsrum som genomgått en ordentlig förvandling under hösten.

Nu med mörker och kyla så kommer verkligen min hörnas största tillgång – brasan, till användning. Jag fullkomligt älskar min plats och mår så bra här. Att skapa mig en plats som är 100% jobb i hemmet har varit viktigt. Annars så blir det liksom om jag bara är hemma. Nu går jag faktiskt till jobbet.

Ja jag får återkomma med bättre bilder för nu var det mörker och luciakväll så här blir det inget vackert och presentabelt dagsljus.

Jag sitter nu med sista vändorna på min bok och det känns som om min rumpa är klistrad till stolen och jag lämnar väldigt sällan min hörna. Då känns det ju extra mysigt att barnen också vill vara här.

Brasan kan ha bidragit till lockelsen också kanske…

Läxor kan absolut göras spå golv.

Och om det är något min arbetsplats inte råder brist på så är det pysselmaterial.

Imorgon kommer jag sitta här igen och nu med Musikhjälpen i radio så får jag så mycket energi. Blivit en decembertradition lika stark som mycket annat senaste åren. Det är för en god sak men det jag gillar mest är att jag få höra musik som jag i vanliga fall inte skulle hört. Jag sitter med anteckningsblock och skriver upp artister och låtar för att göra mina listor jag bara älskar. Så kul sätt att få nya favoriter.

Ha en fin kväll.

Lucia är nostalgikernas största dag

Klockan ringer 06.00 och jag vaknar ur en dröm där jag tillsammans med en vän (jag sedan inser att det var för längesedan träffade honom) precis skulle ta av ett julbord vi var på och blir rätt yrvaken. ”Varför så tidigt?” hinner svischa genom mitt huvud under en millisekund för att sedan slänga mig upp när jag kommer på att det är Lucia! Sedan kommer tanke nummer två: Åh herre jösses vad skönt att vi inte gjorde en repris från förr där vi försov oss rejält, läs om det HÄR. Nu hade vi ju oceaner av tid. Nästan.

Den enda i familjen, vår lille 9-åring, som hade något uppdrag denna morgon studsade upp han med och drog på sig hela sin tomtekostym som han lagt fram fint, och lärt sig stryka måste jag tillägga, kvällen innan.

Jag satte på en Spotifylista med Luciamusik högt i högtalarna i hela huset. Så glad över att vi satsat på att ha ett högtalarsystem som går in i alla rum så vi kan väcka barnen på detta sätt.

Sen kom jag på att-  just det, vi är klassföräldrar i två klasser och ska ha med oss kaffemängd likt en sänkt liten roddbåt. ”Starta koka kaffe älskling!” ropar jag genom Gläns över sjö och strand med en blandning av uppmuntran och uppmaning.

Här nånstans hinner jag känna efter hur jag mår. Efter att ha haft feber i flera dagar med övrigt förvirrade och oklara förkylningssymtom men feberfri dagen innan så konstaterar jag att jag är frisk men trött. Eller är det den tidiga timman?

Barn och kaffe med mjuk pepparkaka lämnas i olika klassrum och sedan får vuxna ta plats på balkongen runt ljushallen där detta legendariska luciatåg ska gå av stapeln. Jag hinner ta ett kliv in i den mörklagda salen som är nästintill endast upplyst av levande ljus runt om och jag får den berömda klumpen i halsen. En klump som delas av minnen från mina egna luciatåg just i denna lokal då det är min gamla skola och den andra halvan av att mina barn får en sådan fin stund, upplevelse och tradition med sig.

Det är få saker som är så fyllda med nostalgi och sentimentalitet som lucia. Vi som växt upp i Sverige har ofrånkomligt deltagit i någon form av tåg. Jag minns ett av de första jag var med i på lekis, 1980 måste det ha varit. Exakt 100% av alla tjejer var lucia för att vara tärna var så klart ett nederlag. Sockeplasten runt fötterna gav svettningar, den helt klart inte sångdugliga strupen blev hes av all sång och sedan spändheten av att få göra något för och ihop med föräldrarna. Här var det barnen som var stjärnor.

Våra barn är nu 13, 12 och 9 år vilket gör att detta är sista året vi har ett barn som kommer engageras i ett luciatåg (om nu inte nåt barn överraskar och vill vara med i kören, jag över på hoppet!). Vi har haft ett sjå varje år att hinna med olika firanden på skolor i olika stadier och sedan på förskolan. Så mycket kaffe, så många lussebullar på en och samma dag. ”Jag behöver ta en semesterdag!” sa maken som till skillnad från mig har en chef. Skönt att vara sin egna chef och då kunna lägga en hel dag åt tipp tapp.

Jag skrev om lucia på mitt instagram igår och fick då en hel del respons som tog tag i mig. Många föräldrar som med stor sorg berättar om skolor och förskolor som valt att fortsätta de firanden som blev under pandemin, dvs ha firande utan föräldrar. ”Så barnen inte känner någon press inför en publik” var en av anledningarna. ”Att de barn som inte har familj som kan komma inte ska känna sig utanför” var en annan. En tredje var att skolan skulle ha en konsert men då utan lucianattlinnen, stjärngossestrutar och tomtedräkter för att inte göra det laddat.

Ursäkta mig men varför har det blivit så här? Jag kan absolut skriva under på att det inte ska vara en press och kräva en kraftig monetär insats från föräldrar men kan vi inte behålla våra luciatåg och bara dra ner på att det ska vara storslaget med påkostade fikor. Barn som inte får minnen med sig från luciafirandet kommer inte själva senare vilja upprätthålla det hela. Föräldrar som har fina minnen kan inte dela dem med sina barn då de inte får fira.

Jag är så evinnerligt tacksam över att få ha med mig denna tradition och då mina barn är nummer 15, 14 och 13 i släkten som gått i denna skola glad över att de håller den med aldrig sinande kraft. Applåderna efter att sista tomten lämnat ljushallen och sången tystnat ville aldrig sluta. Vilka kids! Vilka fantastiska pedagoger som skapat detta. Och vilka stöttande skolkompisar som satt i publiken och såg sina klasskompisar uppträda. Modet från dem också! Ja, jag är överväldigad och vill tro att alla som var med kände stolthet och glädje.

Vad tycker du? Vad har du för upplevelser runt lucia? Har du fått vara med barns eller barnbarns firande i år?