Packa picknick, bada, grilla på repeat

Om jag får endast säga två saker på vad en sommarlovsdag ska innehålla så måste det blir bada på dagen och grilla på kvällen med långmiddag. Om man liksom ska koka ner en dag till en essens så att säga.

Här på Koster så är det precis det som erbjuds. Ett sommarlovslunk med vädret som sätter dagens riktning.

Med badkläder, picknick och krabbfiskeattiraljer promenerade vi till Norrvikarna.

Perfekt strand med både sand och klippor, lagom grunt för små barn och sedan en helt underbar liten ö, klippa, att klättra upp på och hoppa ner i vattnet från.

Samt krabbfiske så klart!

Startsträckan för att barnen att komma igång är nog på en centimeter.

Alltid lika spännande att se dem, släppa dem och leta fler.

Naturen är bästa lekplatsen.

Och nybakade kanelbullar från Bastes satt fint i solen.

Promenerade åt andra hållet på vägen hem. Det är det som är bra med öar, man kan gå åt olika håll med samma slutmål. Passerade vad jag tror är Sveriges vackraste campingplats.

Koster ligger på gränsen mot Norge och här är det verkligen gränsland. Lika många norska som svenska flaggor.

Och så klart grillades det till kvällen. Vår förplanerade, in i minsta detalj, veckomeny hade hamburgare som middag en kväll. och det blev alltså denna kväll.

Och de burgare som blir över blir till lunch i bröd dagen efter. Mycket välplanerade efter förra årets alla erfarenheter.

Vår terass som kändes som världens bästa uteservering.

Och vad är bästa efterrätten när man grillat? Marshmallows funkar varje gång.

Inte för att skryta men har du sett en bättre grillad marshmallow???

Slurp så var både middag och dagen slut. En alldeles perfekt vanlig dag!

Min laddare, nej inte din laddare

Nu inför sommaren och delade sommarstugor så blir det ofta ett himla sjå att hålla koll på vad som är mitt och ditt. Jag har tipsat om detta tidigare men nu när jag skulle märka nya sladdar så tog jag nya bilder för det tåls att påminnas om: min laddare, inte din laddare. Jag lånar gärna ut men at the end of the day vill jag ha tillbaka min laddare.

Med färgad papperstejp marekrar jag runt både kontakt och sladd. Då kan man hitta de som hör ihop också.

Vi är 14 pers som bor under samma tak när vi är i Skåne och alla har samma sort telefon och lägg till läsplattor så det är alltid ett galet gissel att leta reda på och reda ut detta ormbo av sladdar och laddare. Nu tog jag tag i det och markerar ifrån.

Hyrde cykel för en dag på Sydkoster

Koster är alltså två öar, NordKoster och SydKoster och även om det bara är 60 meter mellan öarna är det en upplevelse av att det är riktigt långt mellan öarna. Som besökare och icke-ägare av egen båt får man antingen ta den stora färjan som kommer en gång i timman ungefär och går in till Strömstad som slutdestination eller den lilla linfärjan som går mest hela tiden.

Denna dag hade vi bestämt att vi skulle cykla med våra vänner på SydKoster där de håller till. Nord är en så kallad vandringsö så där finns ingen cykeluthyrning och man får inte heller förra över cyklar från Syd till Nord. På Syd däremot finns en stor uthyrning och flera ställen att lämna tillbaka sin hyrcykel på. Ön är platt så det är verkligen en underbar plats att ta sig runt på cykel för alla.

Även om turen är kort över sundet är det spännande för de små.

Cyklar och hjälmar utprovade och hyrda.

Bara att ta den som passar.

Nu var vi redo och vännerna hade fika i sina cykelkorgar. Redo för en rundtur och bad.

Cyklade så långt det bara gick, till den sydligaste punkten på Syd. Nu fick vi gå en liten bit i jakten på en vik med strand vi fått tips om.

Visade sig vara den underbaraste lilla plats vi kunde tänka oss.

Att leta krabbor, musslor, kräftor, fiskar och annat spännande i strandkanten är alltid ett nöje.

”Kanske att den där lilla bryggan vid boden är en bra plats för fika?”

Jajamensan!

Alla ingredienser man önskar för en gofika!

En måste-bild!

Med salt i håret och lättbrända axlar cyklade vi tillbaka. När vi ändå var på Syd skulle vi passa på att komplettera i butiken.

I korsningen vid ICA är det liksom alltid full fart. Alltid något som händer och folk som samlas. Här var det Olle som sålde av lite grejer.

Vi var nu sugna på en sen lunch och tog sikte på Hotell Koster, eller det som tidigare hette Ekenäs och i allas mun fortfarande heter så.

Ett sådant där gammalt pensionat och havshotell man drömmer om.

Fast vi skulle inte liksom in på hotellet utan det är verandan, uteserveringen mot havet man ska till.

En stor terass med magisk utsikt.

Min första men resans andra räkmacka.

”Nu mår man” som det heter.

Vi flyttade från matbordet till sofforna, barnen sprang ner till Naturum, köpte glass och lekte. Så underbart hur man kan njuta och känna sig ledig.

Om jag får har en brevlåda vill jag ha en med målning och rep på.

Det blev en lång dag på Syd och en sen tur med linfärjan hem igen. Som om dagen varit en hel vecka i upplevelser faktiskt.

Vad jag skulle säga en typsik Koster-dag

Efter ett mycket härligt mottagande av ön så var vi nu laddade för en ”riktig” dag på Nord Koster. Det som är så härligt med denna plats utöver den magiska naturen, de oändliga horisonterna och det totala lugn som man får gratis här så är vi även glada över att ha så många vi känner på plats. Denna dag skulle fyllas med heldag på stranden och sedan middag ”på stan” med vänner.

Något vi gjorde varje dag förra året vara att baka bröd varje morgon. Då det inte fanns butik då så insåg vi att det var faktiskt lättare att packa ingredienser än bröd. I år är det ju samma läge så vi tog en favorit i repris. Satte deg kvällen innan med DETTA recept och bakar ut till frukost. Vinst varje gång.

Vårt lilla pardis för en vecka.

Med picknick, cyklop och solkräm packat tog vi sikte på Björnsängen. En underbar vik med fantastisk sandstrand.

Öns biodlares bin jobbar flitigt som… bin.

”Är vi framme snart???!!!” Nä det är inte så kul att gå när man bara helst vill bada. Men alltid samma sak – det är lååååång väg dit och väldans kort väg hem. Spännande matematik det där.

Väl framme var det bad för hela slanten. Timmar spenderade på em. strand har liksom ett annat sätt, en annan typ av tidsuppfattning.

Plötsligt kurrade det till i magen och min smartaste picknick fixades. Ja, den jag visade häromdagen.

Gårdagens färsbiffar med grönsaker och sås i tortilla. Pang tjong!

Timmar försvinner fort när man är mer under vatten än ovan.

Den blå sjöstjärnan vinkar, eller hur?

På koster är det väder. Det är bra väder, blåsigt väder, regnigt väder och sedan tusen varianter till. Det kan skifta snabbt och helt plötsligt blev det grått, mulet och regnhotande. Dags att packa ihop.

Överallt är det blommor på denna ö. Som en gigantisk bukett över alla ängar.

Väl hemma igen började det åska och dåna. Efter en dusch var det en regnhotande promenad till hamnen och träffa våra vänner på middag. Vi hann precis in på Strandkanten när himlen öppnade sig.

Strandkanten, den mysiga restaurangen med precis allt du inte visste du behövde. Som jag visade igår.

Men det man behöver och det man gläds av är den goda maten. Främst maten från havet. Världens största räkmacka, himmelska gratinerade havskräftor och mustig, krämig fisk- och skaldjurssoppa.

Jo det är en räkmacka. Inte ett räkberg, ha ha. Men jisses alltså – mängden räkor. Västkustens bästa?

Min krämiga fisk- och skaldjurssoppa var helt fantastisk.

Vi blev kvar inne medan åskan for över oss och regnet forsade ner. Jag bara älskar sommarregn, det är något befriande när de kommer och är så där intensiva. Vattnar världen och sedan försvinner. Ihållande sommarregn är däremot deppigt som sjutton.

De fem barnen körde frågesport vid bordet och alla vann varsin efterrätt.

När regnet försvunnit tog vi oss för en kvällsdrink på Ekoboden.

Årets första Aperol. Förmodligen inte den sista.

Ja, att detta blev en semesterdag av bästa sort som vi lägger i minnesbanken. Gissar att mitt bankfack där kommer vara fullproppat snart.

Första dagen på Koster. Hjärtat är fullt

Förra året var jag och barnen för första gången i våra liv på Koster medan maken kom tillbaka till sin barndoms somrar här på ön. Då vi hade en sådan makalös semestervecka förra året var vi ju tvungna att ta en favorit i repris och lyckades få fatt på en lägenhet att hyra även detta år.

Det gamla pensionatet Milton (saknat av många) är omgjort till lägenheter och stugby, Bastevikens stugby, som de som äger har avtal att hyra ut och nu hade alltså en blivit vår för en vecka. Barnen som mindes allt från förra året var lika laddade som vi vuxna på en skön vecka på denna västkustpärla, denna ö utan bilar där man tar sig fram till fots och är ett med naturen på gott och ont – här är det väder och natur som bestämmer. Krabbfiske, äta glass och spana på båtar i hamnen är kvällsnöje och om dagarna hitta nya vikar och stränder varje dag. Avkoppling och nedkoppling till fullo.

Vid hamnen väntade Mette, den ständigt glada och fixiga som alltid hjälper. Vår veckopackning med mat planerad in i minsta detalj då det inte finns butik på ön skjutsade hon hem all vår packning samt lillkillen.

Gissa om han jublade över att få åka fyrhjuling.

Övriga Lythar fick gå den vackra promenaden till Milton.

Jag kände med ens att själen tackade mig.

Jag packade upp i ett nafs och inom bara nån timma kändes det som vi ägde stället. Liksom hemmastökigt innan vi ens ätit vår första måltid i lägenheten.

Skoja inte bort vår utsikt från terassen. Ska detta vara vår vy för en vecka? Nästan så jag var tvungen att nypa mig i armen.

”Kan du ta en bild på mig?” frågade jag dottern. Det blev en perfekt bild tycker jag.

Vi reser utan några iPads men storbarnen har med sina telefoner för att de ska kunna ha kontakt med sina kompisar men i övrigt har vi sagt stopp för nästan all skärmtid. Denna semester ska vara ett avbrott från vår vardag och den är tyvärr rätt mycket i skärmen för många av oss. Detta är något vi alltid gör när vi reser så det är inget nytt för kidsen så de kommer snabbt in i semestermood, analogt liv, de med. Som att jag fotograferar med kamera och inte mobilen.

Koster består av två öar: Nord och Syd. Den norra har haft livsmedelsbutik, ett ICA men den togs över av några privata aktörer som inte riktigt fått det att funka. De stängde förra året pga Corona men inte öppnat igen. Verkar inte öppna alls igen. På Syd däremot finns ett ICA men för att komma dit måste man alltså åka färja och sedan gå ett antal kilometer så att handla där är inte ett alternativ om man inte måste typ komplettera med något livsnödvändigt. Så vi hade som sagt planerat ALLA måltider så vår matpackning inte skulle vare sig vara för stor eller för liten.

Den fösta kvällen var det stekta färsbiffar med färskpotatis.

Magisk uteservering om jag får betygsätta den.

Inga bilar men cyklar, någon enstaka fyrhjuling och handfull flakmoppar. Det är det som finns.

Efter middagen var det en tur ner på ”stan”.

Strosa på grusvägarna genom byn och se de vackra husen får en att drömma sig bort till svunna tider.

Alltid med en boll under foten.

Ett av öns ställen: Kosterhavets Ekobod.

Alltid tid för lek i klätterställning.

Många timmar i bil från östkust till västkust och sedan färd över havet, installera sig i huset och middag. Sedan är detta den vackra lönen för mödan. En solnedgång över hamnen med spegelblankt hav.

Restaurang Strandkanten är något unikt. Om du någonsin undrat var du kan fatt på en stretchande groda eller en plåtanka  så är det här du hittar dem. Samt riktigt god mat.

Denna kväll blev det glass.

På vägen hem passerade vi ängen som också kallas fotbollsplanen. ”Vill ni vara med?” ropade barnen som redan spelade där. Mitt hjärta gjorde volter av den öppenhet och generositet de visade. ”Ja jag vill!” ropade vår lillkille högt och sprang mot dessa nyfunna vänner.

Att det ska bli bra dagar här förstod jag med ens.

Världens bästa picknick! Resterna i tortilla

Att detta var världens bästa picknickmat lärde vi oss förra sommaren. Ja men den innehåller ju allt förutom att den är sjukt god;inget svinn då  resterna från middagen innan äts upp, den är enkel att bära med sig, snabbfixad på plats och behöver inga bestick utan är smidig att äta på en picknickfilt.

Vad är det då? Jo det är saftigt färskt tortillabröd som fylls med vad som helst du har kvar i kylen och sedan toppas det med en god sås. Jo, detta är viktigt. Såsen är ett mycket viktigt inslag för en torr rulle gör ingen glad. här var det en tub (älska genvägar som du vet) med de så kallade vita kebabsåsen (vad är det förresten?) men kan vara vilken sås eller dressing som helst efter tycke och smak. Majjo, Rhode Islands, curry mm.

Här har vi då gårkvällens grillade kött som blev över skuret i skivor samt matig sallad. Lägger kött och sallad på ett tortillabröd och allt toppas med den vita kebabsåsen för att sedan rulla ihop tortillan.

Nä, det ser inte mycket ut för världen men så himla bra rulle och nu var ju vårt kött och sallad riktigt goda så det hjälper ju till så klart.

Alla gjorde sin rulle och satte sig där det gick. Inga tallrikar eller bestick. Så bra.

Önskar du mer tips på picknickmat ska du kolla HÄR för hur många tips och recept som helst.

Semester men bloggen är öppen som vanligt

Hej halloj i sommaren. Oavsett om du har semester eller ej, är hemma i vardagen eller på torpet med utomhusdusch och mulltoa så hoppas jag att du har en fin sommar.

Jag har tagit semester och aldrig har nog en ledighet varit så efterlängtad och välbehövlig som detta år. Ja, vi alla har, oavsett jobb eller ej, behov av att ta ledigt från oron av pandemi och politik egentligen om man ska vara ärlig. Efter en intensiv jobbperiod med det roligaste jag gjort, min julbok så ska jag leva i nuet, njuta av sommaren, gå i shorts varje dag och inte tänka på tid eller datum utan bara gå efter Skalman-klockan. Än så länge har jag lyckats förvånansvärt bra. Barnen med så här är det nu sovmornar och tillfällen av ”tråkigt” som vi faktiskt behöver emellanåt.

Jag kommer uppdatera lite med bilder från vår resa men håller det lite så där fritt. Kanske jag bakar något och lägger in receptet, kanske jag tipsar om något eller så. Mest så där bloggigt som dagboksaktigt kan jag tro. Resa till Västkusten och Skåne så jag kan fylla på arkiven där med restips om någon ska till samma ställen och önskar inspiration.

Få ut mer av min blogg!

Men inspirationen här på bloggen är så klart alltid öppen och tillgänglig. Som en fin kommentar jag fick ”Om du inte uppdaterar regelbundet gör inget för man kan alltid hitta massa inspiration i ditt arkiv”. Om jag inte har tackat för de fina orden så gör jag det nu. Det är liksom hela mitt syfte med att ha bloggen; att sprida inspiration. Och sedan lite använda som dagbok och spara på så många minnen, stora som små, i kategorin Min dag.

Du har väl hittat sökrutan överst här på bloggen? Där kan du tex skriva in ”Pyssel för barn”, ”Pizzabullar” eller ”Skånetips” och så får du allt jag skrivit om det här på bloggen framför dig.

Så här ska ditt fönster se ut om du läser på laptop och om du ser över rubriken finns det blåa ord, de så kallade kategorierna. Är det någon som verkar intressant klickar du på de blå orden så kommer du till de olika kategorierna och då finner du en hel drös, jag 10 års olika inlägg, i just det ämnet. Så du kan alltså klicka på tex Bakning & Godis, Sommar, Tips & Trix och så har du ett gäng inlägg att inspireras av. Gratis.

Och vidare när du scrollar längre ner på laptopen så ser du högerspalten med förslag på passande inlägg som jag valt. De som passar i tiden just nu. Om du däremot läser på en mobilskärm så kommer dessa val inte som en spalt till höger utan efter alla blogginlägg, som puffar att klicka på.

Så vad jag vill säga är att även om jag inte är här regelbundet eller skriver om något du för dagen tycker är något för dig finns det ju massa att hämta i kulisserna så att säga.

Och om det är något du saknar som du tror jag skulle klara av att göra ett vettigt inlägg om får du gärna kommentera med ett önskemål. Bara kul att bli både utmanad och uppmuntrad.

Ha en fortsatt fin julisöndag så länge tills vi ses igen.

Grilla kladdkaka på stekhäll över öppen eld utomhus

Att grädda kladdkaka på stekhäll, Murikka var något jag visade på valborg och jag lovad då att återkomma med mer info och recept. hur gick det med det då? Jättedåligt så det kommer nu istället.

Det var alltså valborg och brasa tändes hemma hos min mamma. Vi hade tagit med oss den stekhåll maken fick av mig i julklapp samt en bunke härlig kladdig chokladkräm. Ett mycket härligt sätt att liksom grilla till sig ett bakverk. En succé helt klart.

Kladdkaka gräddad på stekhäll

Ingredienser
100 g smör
110 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
0,5 tsk salt

Gör så här: Lägg choklad i vattenbad för att smälta och smält smör långsamt och länge i en kastrull på mellanvärme så den bryns.

Vispa ägg och socker rejält pösigt med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en skål och vänd ner det i äggsmeten med en slickepott. Fortsätt sedan med det smälta smöret och chokladen. Vänd samman tills allt det smälta gått in och gjort det till en jämn smet. Häll över i en bunke och ta med smör ut till den varma stekhällen.

Klicka på smör på stekhällen och klicka ut flera bollar, kluttar av kladdkakesmet och stek/grädda kakorna. Vänd på dem efter nån minut. Då det är kladdkaka ska den vara kladdig så känn efter när du önskar ta dem från värmen. Lägg på fat och servera. Som de är eller med grädde eller glass och bär.

Visst blev kakorna fina? Tänk att jag istället för en ful papptallrik håller ett danskt porslin och det ligger lite bär och blommor där bland chokladkakorna och kanske pudrat florsocker över. Då ser du hur goda de är eller hur? Här känns de liksom mer som fynd från kohagen…

Och exakt så där kladdig som en kladdkaka ska vara där i mitten. Mums!

Och det var så kul att göra. Det måste göras om. Lovar då (igen) att ta lite vackrare bilder…

Varit med om min första livesändning hemma hos Margaux Dietz

Jag är så glad över att få jobba med så många olika saker som jag gör nu. När jag arbetade som fotoassistent efter fotoutbildningen som jag gick direkt efter gymnasiet så fotografer att han hade världens bästa jobb – ena dagen fotografera reklambilder på ölflaskor, andra dagen åka till en restaurang och fotografera mat och sedan den tredje ha modefotografering. Lite så är det för mig nu men inte bara fotografering.

Jag har lämnat manus på min första bok så snart kan jag titulera mig författare, jag fotograferar åt kunder så då är jag ju fotograf, jag anlitas av kunder att sprida deras produkter och tjänster i mina kaner så då är jag influencer och sedan är jag regelbundet i Nyhetsmorgon så jag har fått titel tv-personlighet nu också. Hur gick detta till?

Det roligaste av allt är att jag ständigt får nya uppdrag men nya tekniker. Jag har lärt mig filma och klippa vilket har gett en film 3, 7 MILJONER visningar på Instagram. Utveckligen går hela tiden framåt och det växer mossa på stenar som står stil heter det ju. Det gäller att hela tiden lära sig nytt och gärna vara först.

Först blev jag nu när Tadera anlitade mig för sin första live-auktion. Livesänd shopping har slagit enormt under pandemin och vad jag förstått kommer det inte avta när allt blir normalt igen. Detta är en av de saker som kommer stanna.

Denna livesändning var en auktion och den gick av stapeln hemma hos en av mina idoler; Margaux Dietz. Så kul att få träffa henne och hinna prata. Hon är sannerligen en av de som det inte växer mossa på och är alltid först med allt.

Riktigt kul att dels filma men också att dt är live. Jag älskar ju direktsändning hos Nyhetsmorgon för allt sker liksom nu nu nu. Inget kan tas om. Jag hoppas på flera saker som detta.