Väckt av katt i ottan. Det går ju inte att bli arg

Klockan hade inte ens slagit 06 och upp hoppar en kelsjuk katt i sängen. Birger är inte katten som jamar på ett så där sött och stilla sätt utan det låter antingen som han skriker nej eller nästan skäller.

Jag tog fatt i min mobil då jag har den som både klocka och väckarklocka för att se hur tidigt det var. När jag öppnat ögonen helt såg jag att ljuset fullkomligt for in från sonens rum på andra sidan hallen. Magisk morgon. Och sedan såg jag att den där förbenade katten som väckt mig aldrig varit sötare.

Katter kan verkligen ha olika utseende beroende på hur de dels har sitt humör men även hur ljuset är för deras ögon ter sig så olika. I starkt ljus är deras pupiller minimala och ser nästan läskiga ut. Är det däremot mörkt blir deras pupiller stora, som hela ögat är en pupill, och då blir kattens uppsyn som ett gosedjur.

Från att jag skulle vilja skälla på honom för att han väckt mig så blev det istället puss- och kramkalas. Han vet hur man hanterar kvinnor, den där Birger.

Och den där lilla rosa nosen… Åh vad jag gillar den!

Ja, det var i morse det. Dagen har varit av blandad kompott. Började med att bråka med barnen, bli sams med barnen, yoga, ha digitala möten, fotografera ett jobb, påbörja ett riktigt kul uppdrag som kommer ta upp större delen av min arbetstid närmsta halvåret, mötte upp stora barnen för att handla, hämtade lillkillen, städade, lagade tacomiddag och satte mig nu här. Pang tjong vad dagarna går fort.

Nu ska jag gå till barnen i källaren, är gräsänka, och kolla på Masked Singer. Hörs imorgon!

Loppistips! Ostkupan som blev grönsakskupan

Jag vill slå ett slag för glaskupan för alla som jag, som gillar att bygga upp bufféer till helgfrukost eller brunch. Eller till fredagens charkisbricka.

Jag föll för ett enkelt fösäljningsknep i matbutiken. I osthyllan fanns en sådan där färdigpackad ostbricka och denna gång på en rund skärbräda. ”Jag gillar ost och jag gillar skärbrädor” tänkte jag och slog till. Klassiskt merförsäljningsknep, jag vet.

Skärbrädan var rund med en skåra och jag tänkte faktiskt redan då att den borde ha en kupa. När jag lite senare hittade en vacker kupa på loppis hoppades jag att den skulle passa till just min bräda. Och ja visst! som om de hörde ihop.

Men nu behövs det inte en perfekt passande brädan för att det ska funka, utan en kupa kan ju användas direkt på stora brädor.

Nu är det ju inte så att vi har ostbrickor här så ofta och jag tyckte synd om kupan. Då utökade jag användningsområdet till grönsaker. Varje helg så ligger det uppskuren tomat, gurka och paprika och blir tråkig på skärbrädan med ost och skinka. Om kupan läggs på håller de sig fräschare längre och det ser himla trevligt ut.

Så med denna långa utläggning vill jag tipsa om att titta på ostkupor på loppis och i välgörenhetsaffärer. De har ju fler användningsområden än bara ost. Och för utomhusfikan är den ju också skydd mot insekter och fåglar. Så ut och jaga kupor nu!

Funkisbadrummet känt från ”Vem bor här?”

I går startade nya säsongen av Vem bor här? och det är så galet att det är 5 år sedan vår vackra funkiskåk fick vara med, du kan se hela det avsnittet HÄR. Jag är så glad att jag tackade ja till att vara med trots att jag både en och sjutton gånger ville ringa och säga att jag ångrat mig. Det blev ett minne för livet, något av det roligaste jag gjort samt att det faktiskt öppnade massa dörrar (bokstavligen och bildligt) för mig.

Varför jag fick frågan om att vara med var att jag visat upp vår badrumsrenovering på bloggen. Det var andra säsongen och SVT ville det andra året fokusera än mer på inredning, unika byggstilar och tidsepoker så att säga. Husen, hemmen, skulle vara något man skulle kunna utbilda via. Inte mig emot att sprida min favoritstil vidare: funkisen!

Funkisbadrum – före & efter

Eller tvärt om ju, det är roligare att se efter när det just handlar om att ge inspiration.

En bild jag tog precis nu med mobilen. Jag försökte verkligen få det i samma vinkel som före-bilden.

Här har vi badrummet vid första ”spadtaget” i vår renovering. I original var det separat toalett men det gav ju två dörrar och en väldans massa onödig golvyta för dem. Och sedan härligare med stort badrum så klart.

Du kan se renoveringen HÄR och HÄR. Så galet att jag glömt hur stor grej det var. Det är lite av ett töcken då vi hade en 6-månaders då ju. Ja jösses vad man håller på, ha ha.

Jag får varje månad minst en fråga om badrummet och jag försöker svara så gott jag kan. Om du har några frågor om badrumsrenovering och funkisbadrum i synnerhet så ska jag svara det bästa jag kan.

Passa på nu! Ätliga violer som är vackra & smakrika

Att violer är ätliga lärde jag mig väldigt tidigt. Det var något både spännande och härligt att testa violer. Att som barn liksom få äta de där vackra sakerna som växte på marken kändes så lekfullt. Och sen, några veckor in i den varma våren, suga på ändarna av gullvivorna. Det är bra tecken på att ljusa varma tider kommer.

Och nu är de här alltså! Violerna lyser mörkt lila i min trädgård. Jag såg ett konstigt galler i trädgården som måste ha blåst dit från nån granne så när jag skulle plocka bort det såga jag att det ju var fullt av violer runt om. Ett fat hämtades och det lila guldet plockades in.

Det påminde mig om sådant jag gjort tidigare med violer. Kanske jag skulle göra något mer nu? Tills jag har något vettigt att visa får du njuta av två tidigare vårpyssel med violer.

 

Morotskaka med blomsteräng

Inga konstigheter här inte. Bara världens saftigaste morotskaka med vacker blomstermålning av violer och citronmeliss och mynta. Receptet ser du HÄR

 

Violsocker. Smakrikt & vackert

När den nybakade frasiga våfflan serveras blir den ännu härligare med lila violsocker. Eller teet får en blommig och söt smak. Eller vad som helst blir ju bättre med violsocker så klart. Läs om hur du gör HÄR.

 

Ja, jag återkommer som sagt när jag har något nytt och lila att visa. Om det går som jag hoppas så blir det något riktigt vackert.

En riktigt god brunchmacka de lux

Söndag och brunch! Då tycker jag du ska testa denna goda brunchmacka. Mycket av det goda man just vill ha på en brunch på en och samma macka.

Brunchmacka de lux

Ingredienser
1 dl riven stark ost
2 skivor bröd
2 ägg
O,5 dl grädde
Smör till stekning
Salt & peppar
1 tomat
Timjan till garnering

Gör så här: Stek brödskivorna i en rejäl klick smör ca 2 min på varje sida på medelvärme och lägg på galler. Knäck äggen i en skål, tillsätt grädde och vispa upp med en gaffel. Hetta upp smör i stekpannan och häll i äggröran. Låt steka endast någon sekund för att sedan röra samman med träslev. Blanda i 2 msk riven ost i äggröran, någon nypa salt, några varv med pepparkvarnen och vänd försiktigt till en äggröra men ta av från plattan rätt fort. Äggröran stelnar snabbt och du vill ha den krämig. Lägg brödskivorna på tallrik, fördela äggröran, lägg på resten av den rivna osten, toppa med  tomatskivor och färsk timjan. Servera genast. 

Om du vill ha fler tips och recept på brunch – se då mitt fullmatade inlägg HÄR.

Loppistips. Skålar på fot i formpressad vitt porslin

Påsklov på resande fot skulle i vanliga fall absolut ge ett antal besök på loppisar men nu är ju livet och världen som den är så det får vänta.

Något jag började samla på för några år sedan och kom av min jakt på var skålar på fot i formpressad vitt porslin. Jag har två i min samling och det är inte illa det men kanske lite skralt. Det sägs ju att alla goda ting är tre så i alla fall en till vill jag ha.

Sådana här skålar på fot i formpressad vitt porslin är så himlans bra. Att använda till nötter på fredagar, marmelad på helgfrukosten och praliner till gofikat.

Samlar du på något från loppis? Kanske också sådana här skålar?

Här är skålarna i julas och den överst är med påskgodis. Funkar lite närsomhelst alltså.

Nu kanske det inte blir så många loppisar som sagt så jag får väl vända mig till Tradera och Blocket. Hoppas på tur.

Min påsk enligt Instagram

Det är roligt hur ens bild av vad man gör och hur den ser ut kan skilja sig åt. Om jag tittar på mitt flöde på mitt Instagram-konto nu så är det påsk, färg, kreativitet och energi.

Mycket av det stämmer verkligen överens med verkligheten men det är så kul att se ens liv, eller arbete kanske mer, i koncentrerad form.

Mycket härligheter den senaste tiden helt klart och det ska bli spännande att se vad nästa steg detta år blir. Kanske inte lika gult som i dessa bilder kan jag tro.

Älskar hur året, livet går i vågor. Allt har sin tid och nu ser jag fram emot en härlig tid där vi flyttar ut mer och mer. Frukostar på kökstrappan, helgluncher på altanen och spirande syrenhäckar. Då jag inte förstått eller planterat ens det minsta så kan jag lova att det inte kommer komma några odlingsinlägg från mig dock. Mitt mål för trädgården detta år är ”njut av lugnet”. Där har du mitt fokus. Snarare recept på goda pajer och sallader att äta i syrenbersån.

Härliga tider att vänta alltså.

Påskafton på stranden med påskbrasa, äggjakt & brännboll

Idag är det en annan dag, Annandag Påsk! Hoppas din påsk fortsätter vara fin. Visade igår vår första dag HÄR.

Här på västkusten är himlen idag klarblå, solen lyser starkt men det är kallt. Igår blåste det storm så det tjöt om taket i natt. Riktigt häftigt. Glad dock att jag låg tryggt i min säng med varma täcken. Jag har fått rapporter och bilder från vår hussittare och kattvakt att det minsann ligger snö i vår trädgård där hemma. Så galet vilken skillnad.

Nu slänger jag in vår påskafton i ett inlägg som firades här på Koster med delar av makens släkt. Riktigt kul att få ta del av ett annat firande. Och då menar jag inte bara med andra släkttraditioner utan mer regionala traditioner. Jag har aldrig haft påskbrasa till exempel. Det är något som är ett måste för vissa på just västkusten. Det är något jag också vill införa. Ut med gamla och fram med det nya. Förvisso är det väl lite så på valborg men varför inte två, ha ha.

Vårt firande skulle ske på stranden. Dels för att det ju så klart är ett bra ställe för brasa men också smittsäkert och luftigt.

Packning med det vi önskade grilla och minsann, hade inte påskharen skickat med några ägg ändå!

Precis när vi kom sattes brasan på. Mycket bra att få värma sig vid.

Mycket bråte från stranden som nu eldas upp och gör stranden fin för sommaren. Nytta med nöje!

Stora grillar med perfekt kol, så där sammetsgrå som kolen som oftast är när man är KLAAR med sin grillning. Här var det proffs som satt igång grillarna tidigt och sett till att det just var perfekt kol.

Vår grillpicknick som redan var planerad från Stockholm.

Ett härligt påskgäng. Varje familj vid varsitt bord.

Och påsken var med!

Mycket nöjd lillkille. Som när sista tuggan inte ens tuggats färdigt gav sig iväg på äventyr. ”Akta så du inte halkar på stenarna och hamnar i vattnet” hör jag mig själv säga.

Fem minuter senare: ”Mamma jag trillade i vattnet. Jag är JÄTTEBLÖT!” Ja, vad säger man? Ingenting utan tar fram sina scout-takter och ”grillar” strumpor och skor varma och torra. Man får inte vara dum!

Dags för äggjakt

Med mätta magar och förvånansvärt torra fötter var det dags för äggjakt. Detta är inget man tar lätt på i makens familj. Det finns en sång man ska sjunga i varierad volym och hastighet beroende på om den som letar närmar sig eller går bort från det gömda ägget.

Och där är han i väg. Och hela gänget sjunger för att leda rätt.

Hittat!

”Ska jag lyfta på alla stenar?”

Nä, det var enklare än så.

Så glad kille!!!

Mycket välfyllda ägg.

Nu hade tidvattnet dragit vattnet bakåt så nu var det inga problem att hoppa på stenar eller springa på stranden. Tänk att vi just här i somras hade en av våra vackraste baddagar.

Brännboll – mycket bra distanssport

Inget kan hindra traditioner. Finns inget brännbollsrack eller slagträ – då gör man ett.

Deltagare från 7 år till 87 år. De äldre dopade med dubbeldos vaccin. Kändes bra.

Fantastiska gungor som lockade både stor och liten

Kvälls-påsk-mys

Sedan gick vi hem och åt upp våra ägg, sov en lite middaagslur och sedan packade ihop vår sill, löjrom och dryck för att ha liten knytis.

Då skålar vi in påsken!

När vi sedan gick över ön på kvällen var det stjärnklart. Det var som om jag slogs i magen av upplevelsen. När det inte är så mycket ljus från hus eller gatlyktor och himlen är så bred som den är på en ö är det en enorm himmel man får. Jag som är lite besatt av stjärntecken och gärna de grekiska mytologiska sagorna berättad om allt och alla tecken. Barnen halvsov gåendes mot huset och hummade tyst.

Vi somnade omedelbart och tackade livet för ännu en fantastisk påsk. Snart lämnar vi västkusten men lite till ska vi klämma ur den saltstänkta sidan.

Påskhälsningar från Koster

Glad fortsättning på påsken. Här kommer hälsning och vykort västkusten och Koster. Ett soligt, vackert och lagom blåsigt Koster.

Vi hade en fantastisk semestervecka i somras på Koster, se HÄR, och vi ville gärna tillbaka. Kul att se ett ställe lite off seansen också. Inga folksamlingar utan rätt tomt och stilla. Det skulle passa oss perfekt denna påsk.

Efter en lång biltur med allt vi ska behöva under vår resa så att inga butiksstopp ska göras samt lunchpicknick i bilen kom vi till Strömstad efter 6 timmar för att ta färjan över till öarna. Ivriga ville vi komma iväg. ”När åker båten, när åker båten, när åker båten???” haglade frågorna från barnen.

En annorlunda outfit denna påsk.

Och där kom vi ut på havet. Solen lyste vackert och värmde liiiite.

Kom i land och lämnade packningen på vandrarhemmet. Fort ut för att få njuta av lugnet, skönheten och naturen.

Naturen verkligen ligger i startgroparna. Knopparna börjar växa och fåglarna sjöng högt.

Den lilla färgskvätt som fanns var enorma mängder av blåsippor.

Två som direkt kom i lek. De har alltid nära till fantasi.

… och spel.

En liten försiktig sipprande vårbäck sprang fram ur marken.

Påpälsad men med solbrillor. Det är alltid en bra kombination för våren.

Vidare på vår första promenad hittade vi nya vänner. Vänner med långa horn.

Hornen ser ju riktigt avskräckande ut men så nyfikna och snälla getter. Helt underbara hälsade vi på varann.

Den fina hamnen med alla fiskebodar. Stilla på våren i väntan på sommar och högsäsong.

Jag hittade tt vackert strandfynd. Naturen är alltid den bästa konstnären.

Proemanden och upptäcktsfärden fortsätter.

Överallt de vackra blåsipporna som lyser upp.

Helt makalösa. Jag har aldrig sett så många blåsippor på ett och samma ställe tidigare. Jag är uppvuxen med att de är fridlysta men någon ska att det är olika från region till region.

En sväng förbi bibblan.

Från strand upp till toppen och de vackra fyrarna. Ja, det är två syskonfyrar som står jämte varann.

Stor fyr, liten flicka.

Mäktig vy i 360°. Inget man någonsin kan tröttna på.

Promenad hem igen för middag i vårt rum.

Rese-Othello som var en gåva i julklapp, en supergod GinTonic samt ölkorv. Perfekt fredagsmys.

Vem som vann av mig och maken? Jag så klart. Med minsta möjliga marginal, ha ha.

Maken är en suverän kock men kanske ännu bättre planerare. Då det inte finns någon butik på ön måste varje måltid planeras i förväg. En riktigt god pastarätt som är supersmidig är salsiccia, tomatsås och pasta.

Färska salsicciakorvar strippas och färsen skärs i bitar som steks och sedan kokas i färdig tomatsås. Blandas sedan ner i kokt pasta.

Pang tjong och en suverän måltid är klar.

Fredagsmys innebär chips och vi hade med chips i rör, du vet, för att det är smidigare att transportera. Tre olika sorter – då kom jag på att vi skulle ha blindtest. Vilket chips har vilken smak? Barnen kom på att munskydd är ju en perfekt ögonbindel, ha ha.

Det var inte direkt svårt test visade det sig men det var kul. Ett tips till dig med glada chipsälskande barn.

Nu så firar vi vidare här på öarna.

1,8 miljoner tack! På riktigt

Jag hoppas din påsk är och får fortsätta vara glad. Jag är själv rätt chockad faktiskt. Inte över påsken utan över att det varit  1 800 000 personer hemma i mitt kök.

Nej inte fysiskt utan via Instagram då min film jag gjorde där jag visar hur jag färgar och mönstrar ägg helt naturligt har över 1,8 MILJONER visningar på Instagram.

1, 8 miljoner! Det är himlastormande och en siffra som jag inte kan ta in på riktigt. Vill du veta mer om hur man färgar kan du se blogginlägget HÄR.

Min pappa var alltid så intresserad av hur många som hittat till mig. När jag hade 15 000 följare sa han: ”Men herre gud Helena, du fyller ju Globen!” Han lärde mig att få perspektiv på det här med siffror, att sätta det i personer och inte bara likes. Så att det är så många som faktiskt ”stått” vid min diskbänk och sett mig dra på mina gamla nylonstrumpor på äggen från Blackebergs torg och sedan kladda med blåbär, lökskal och annat är som sagt himlastormande.

Sen att det är min fantastiska mamma som lärt mig att färga ägg sedan barnsben gör det också mysigt. För detta är på intet sätt något nytt under solen. Nej, tvärt om. En färgmetod och tradition sedan generationer.

Det är något som jag verkligen fått höra från alla världens hörn. Berättelser från Rumänien, Brasilien och Mellansöstern har rasat in. ”So did my grandmother as well” är en mycket vanlig kommentar jag fått. Så fint att vår stora, gemensamma och samtidigt nu mer isolerade värld har något så basalt som att färga ägg med saker från köket tillsammans. Det värmer.

Om du vill göra äggen till påsk är det inte för sent, med blåbär och gurkmejafår du färgade ägg på endast 15 minuter. Så spring till köket nu.