Océanopolis – vi gick under ytan för att det regnade

Man åker inte till Bretagne för att få en bada-varje-dag-resa utan här är det som vi nog skulle kunna kalla det ”en svensk sommar” med sköna temperaturer och sol blandat med regn. Och det finns så mycket att uppleva och titta på så man har liksom inte tid att bara bada, ha ha.

Så när väderapparna sa att det skulle regna kraftigt hela dagen åkte vi till Brest och det gigantiska havsmuséet Océanopolis.

Nu hade vi ju varit på det fina lilla muséet i Concarneau dagen innan så vi hade lite att jämföra med.

Detta ställe var enormt. Olika musée-hallar för de olika haven: Den lokala med Atlanten, den mycket färggranna tropiska, den svala arktiska och sedan det som jag ville se mest: uttrar. Det är nämligen mitt favoritdjur.

Man ska inte jämföra men jag tyckte mer om det lilla museet i Concarneau då det var lugnare, mer informerande faktiskt och mer pedagogiskt. Fast där var det ju bara om Atlanten, det bretagnska vattnet och här var det ju alla hav så det går kanske inte att jämföra.

Allt är akvarium men i den tropiska delen var det även en regnskog.

Stället var enormt och jag hade kunnat ta tusen bilder på alla vackra fiskar och undervattensmiljöer men det hade blivit för tradigt att titta på i efterhand.

Efter många intryck och information om olika hav och fiskar gick vi till restaurangen och åt lunch. Det blir mycket fakta att ta in på detta enorma ställe så en paus var välbehövlig av flera anledningar.

Och sen så då mina favoriter: uttrarna. Det finns flera olika sorters uttrar runt om i världen och här fanns två: havsutter som bara finns längs rysk-japanska gränsen och vid Alaskas kust och även den variant som finns hemma i Sverige, som kan gå på land.

Man ser på havsutterns bakben att de är mer som sälar och det är faktiskt så – att sälen är en (med miljoners års) utveckling från uttern. Samma huvud.

Så söta och jag liksom pep varje gång jag såg dem. Men sedan får jag ont i hjärtat. Inga djur ska vara i fångenskap. Jag känner mer och mer så när det gäller vilda djur faktiskt. Dubbelt det där – jag vill få möjlighet att komma när och se dem men jag vill att de ska få vara fria. Åka på djurvänliga safaris är väl det bästa då?

Intressant att så jordklotet visat på annat sätt än det vanliga. Då vi snurrar och det egentligen inte finns en fram och baksida så var det uppfriskande att få perspektiv på vårt klot.

Och det var mycket sådant här på museet – fakta om jorden och den utveckling som blivit. Hur viktigt det är att vi tar hand om våra hav. Man får sig en uppvaknande örfil lite då och då. Kan behövas…

Den arktiska delen av museet var endast helt fejkade djur, skelett och sedan väldigt söta pingviner.

Ännu en mycket lärorik upplevelse med ett andra havsmuseum och det finns faktiskt ett tredje i vår stad men då om fiske och fiskeindustrin. Vi får se om vi pallar mer och fler kunskaper om havet och dess liv.

När vi klev ut såg vi att himlen blivit ljusare. Badkläder låg i bakluckan – ska vi göra ett försök med stranden…?

Lagar mat hemma & hamnar på fest i byn

Efter en riktigt matig dag och vända till matbutiken bestämde vi för att laga vår första middag hemma. Det är verkligen roligt att slänga sig in i någon annans kök och försöka förstå hur det är uppbyggt, planerat och följa ägarnas tänkta rörelsemönster. Jag kom på mig själv att hela tiden tänka att diskon var under fönstret men den var ju i bardisken som stack ut från väggen. Jag följde väl mina rörelsemönster från hemmavid. Tar tid att ändra sig så klart.

Alla hjälpte till… men kan vi bara kolla in det vackra golvet för en stund. Av vad jag kunde se var golvet gammalt och följde det som måste varit den tidigare planlösningen. Så vackert och förvånansvärt skönt att stå på där i köket.

Det är så spännande att öppna skåp och lådor och lära känna de som bor här. Sådana här saftglas hade jag gärna hittat på loppis. Och med matchande sugrör så klart.

Cider – en mycket bretagnsk dryck. Här dricker man den i vida koppar, som lite mindre tekoppar. På restauranger så dukar de ofta med sådana koppar, upp-och-ned-vända, på borden och du kan köpa cider i låda ihop med sådana koppar. Dock hade vår hyresvärd inga sådana.

Grillen tändes och vi var väl med det väldigt hemmastadda.

Maken blev alldeles vild i den lilla fiskaffären när det fanns marulkskind att köpa. Och då jag aldrig ätit det förstod jag inte delikatessen framför mig. Kryddade och snabbstekta små fiskbitar som är bland det godaste i fiskväg jag ätit. Han är bra han!

Vår egna uteservering.

En alldeles underbar plats och med precis de sista strålarna sol landar i denna hörna innan den försvann bakom grannens tak.

Avslutade middagen med en lokal delikatess: kouing amann. Snabbt förklarat så är det en karamelliserad smördeg. Den är saftig och tung. Riktigt rejäl kaka med helt fantastisk smak. Kouing amann betyder ungefär smörtårta på det lokala språket och det är väl precis vad det är det. Och som jag nämnt så är det bretonska smöret världens godast då det har en underbar sälta så här är det, med mina mått mätt, den perfekta balansen av sött och salt.

Sen var det då dag att ge sig ut på stan. Så klart hittade sonen en fyrbent kompis. Denna pälskling var en mycket social hane som bodde i grannhuset och hette Simba.

Grannen berättade att Simba ofta går in i olika hus så vi inte skulle bli överraskade om vi hade en katt i köket. Mysigt, det ser vi fram emot, vi som saknar våra två där hemma.

I hamnen var det festivalyra med rockband, öl i plastglas och alla andra klassiska festivalförsäljningar man kan förvänta sig; brända mandlar, godsiremmar, langos och så klart då crepes.

Nu var det lågvatten. Några timmar tidigare var det vatten upp till bron, som syns HÄR. Barnen gick ner och kollade på havsbotten. Riktigt häftigt med dessa olika vyer.

Häftigt skuggspel på den vackra muren.

Det var med ett litet sting i hjärtat alla barnen svarade nej på om de ville åka karusell. Jag visste väl svaret men hade det varit förra året hade i alla fall yngste svarat ja och systern hade åkt med som stöd. Jag älskar hur de växer och blir självständiga personer men jag greppar tag i varje litet barnstrå jag kan nu, snart är de alla tonåringar och på väg bort…

Vi gick genom borgen, tog färjan över till vår sida och där fick vi en fantastisk vy över ett fyrverkeri.

Vilken pangavslutning, bokstavligen, på denna härliga dag och kväll.

Första riktiga dagen i Bretagne med jackpot på allt

Jag är morgonpigg, jag älskar frukost och jag är helt klart galet förtjust i allt franskt så att den franska frukosten var något jag såg fram emot kanske inte överraskar någon. Om det är något jag önskar att vi hemmavid hade anammat härifrån så är det traditionen med att varje morgon gå till det lokala bageriet och köpa färskt bröd. Men men, man kan inte få allt men man kan passa på när man har det nära.

Första morgonen var det jag och maken som gick ut på promenad till bageriet. Barnen har sommarlovsvänt på dygnet och är inte vid liv för än vid 09.30-10 nu mer.

Runt knuten mötte jag denna söta lille katt. Som med egen balkong och trappa ägde gatan.

”Och vem är du?!” ser den ut att fråga, eller hur?

När vi var här för 13 år sedan och hyrde hus bodde vi ute på landet och maken fick åka till bageriet medan jag var hemma med vår 1-åring så jag missade morgonrutinen då. Det han berättade var att det bara var män i kön till bageriet och så var det nu med. Varför är det så? Männen har det som uppdrag? att handla det dagliga brödet?

Varje dag har sitt bröd. Snälla – kan jag få ett sånt här bageri hemmavid också???

Med alldeles för mycket bröd i väskan vände vi hem igen. Med känslan av att vi nääääästan var locals. Min franska är inget att hänga i julgranen men när jag lyckas beställa och handla bröd på franska blir jag ju väldans nöjd och stolt.

Så klart har jag min franska väska med mig.

Så nöjd med att få lajva fransyska för en vecka!

Färska baguetter och croissanter, massa sylt och marmelad, bretagnesmör som är världens godaste för de har sitt speciella salt i, skivad skinka från charkuteriet, paket och ost samt massa grönsaker från lokala handlare. Detta är min dröm!

Och här har vi barnens. Yoghurt med smak och chokladflingor. Det är också ”utomlands” det.

När vi reser har vi alltid kokböcker med oss. Kanske vi använder dem, kanske inte men det är härligt att bläddra i dem och drömma om middagar, långkok och spännande råvaror.

Det här rummet! Kan man få ta med sig det hem???

I Skåne köpte vi ett gäng krysstidningar. Det är också semester det.

Efter långsam och god morgon skulle vi göra stan. Se Concarneau på riktigt.

Bretagne har som sagt ett eget språk och faktiskt även en egen flagga. Svartvitrandig och med 11 svarta ”pluppar” som jag vid efterforskning lärde mig var symboler för hermeliner. Lite oklart med symboliken men de svartvita ränderna syns exakt överallt i Bretagne. Och de vitrandiga tröjorna som är väldigt franskt… de finns överallt här och flaggan som tröja känns inte långsökt.

Concarneau är en stad med många profiler men som shoppingstad kanske den inte får högsta betyg. Och det där med öppettider var speciellt. När man hemma i Sverige har öppet med extra personal vid lunch då många kunder gör sina ärenden just på lunchen är det här istället stängt. Olika fokus på lunch helt klart.

Så många vackra lokaler som var stängda. Semestertider.

Och då det är en hamnstad så är det marina närvarande överallt. Som signalflaggorna och de jag gjorde av toarullar här om dagen hade passat. Eller inte, ha ha.

Familjen Lyth kan sniffa sig till en saluhall överallt. Det är det bästa vi alla vet.

Med Atlanten precis runt knuten är Bretagne verkligen en landsdel av Frankrike med fisk och skaldjur på varenda meny. Här köper befolkningen ostron som om det var potatis nästan. Priserna på de lyxiga ostronen var ju som ett skämt om man jämför med hemma.

Ost! Kan man få för många ostar? Nej, trodde väl inte det

Här är då gamla stan på håll, den lilla ö som är som en borg. Och här är det högvatten. Något jag glömt var hur vattnets olika nivåer skiftar över dygnet. Ena timman går vattnet upp till kajen och i den andra så är vattnet flera hundra meter ut.

I Concarneu finns ett marint forskningscentrum och till det även ett museum. Så klart ville vi dit.

Ett litet museum men oj vad vi lärde oss mycket. Så bra och pedagogiskt berättade museet om Bretagnes vatten och havsliv. Sällan jag verkligen kunnat ta mig till allt utan att det känts för mycket eller svårt.

Till borgen och gamla stan. Nu in bakom murarna för nu skulle butikerna vara öppen.

Så vackert detta. Som en scenografi från Bröderna Lejonhjärta eller Ivanhoe typ.

Och så var det nu full fart på butiker, caféer och restauranger.

Vi insåg att vi inte ätit lunch och tog vår första galette (salt) och crepe (söt). På menyn stod det att man kunde skapa egen och det gjorde jag: chevre med karamelliserad lök. Du, det var en vinnare!

Handla på stadsmarknader

När vi var här för 13 år sedan hade vår hyrsevärdinna lagt fram ett schema över marknader. På måndagen var det fruktmarknad i den staden, på tisdagen var det fiskmarknaden i den hamnen, på onsdagen var det köttmarknad i den tredje staden och på torsdagen vr det mejerimarknad i den fjärde staden osv. Detta ville vi uppleva igen.

Denna dag var det lokala varor-marknad i Nevéz. Oliver och annat lokalt inlagt inhandlades.

Samt en enorm mängd lokala ostar. Nu hem för att laga middag. Kvällen blev en festlig sådan…

Första kvällen i Concarneau & gamla stan

Vi hade köpt lite snacks och frukost på vägen till huset så middag tänkte vi ta på stan. Dags att göra sig bekant med vår nya stad.

Det är alltid så spännande att möta en ny stad, att lära känna nya kvarter och bli bekant med hus, dofter och ljud.

Husen i Bretagne har en mycket tydlig profil: vita rektangulära stenhus i 2 våningar med murstockar på kortsidorna som är utan fönster. 4-6 höga fönster på långsidorna, ofta med fönsterluckor. Husen är fristående eller som i vårt kvarter, tätt ihop som radhus. Men vårt hus sticker ut rejält med sin blåa färg och trädgård runt.

Jag och maken var här i Concarneau för 13 år sedan, förra gången vi var i Bretagne, men då bara för några timmar. Då hyrde vi ett hus ute på landet i 3 veckor med vår lille son, då 1 år. Det huset var som de jag beskriver ovan men helt fristående ute på ett fält. Jag hade minnen kvar från den gamla staden i Concarneau, som är som en liten borg inramad av murar på en egen liten ö. Där inne var det gränder med butiker och restauranger och det var dit vi skulle ta vår första färd till stan. Skulle det fortfarande se ut så som jag mindes?

Concarneau är en aktiv hamnstad med stora dockor för båtbygge samt fritids- och fiskebåtar och formad som ett C med den gamla staden mitt i detta C. Vi bor på en sida och city på den andra C’et men från vår sida går det en färja till borgen och man kan gå genom den för att komma till city.

Så vi gick till färjan och klev på. Den lilla turen tog inte mer än nån minut men var så mysig.

Och där, där har vi Atlanten, havet!

En liten ö som en borg.

Väl inne i borgen var det som jag mindes det men alla butiker var stängda. Det förvånade mig väldigt då jag är så van vid att vara vid stora turiststäder som har kvällsöppet men här var det lugnt och stängt. Och vi kollade öppettiderna; 09.30-11.30 och 14.30-18.30. Lite annorlunda än de vi är vana vid. Lunch ska man njuta av i lugn och ro lärde vi oss snabbt.

De flesta av restaurangerna var också stängda men en som såg väldigt härlig ut fick vi plats på. Och jag åt resans andra moules frites. Bäst att passa på när tillfälle ges, ha ha!

Med butikernas öppettider i minnet lämnade vi gamla stan med samma färja hem. Där fick barnen välja film och vi kände oss rejält hemmastadda.

Första kvällen här var precis så som vi hoppats och innan vi somnade kollade vi var vårt närmsta bageri låg. För om det var något vi också längtar efter så var det att få köpa färska baguetter och njuta god frukost. Somnade snabbt av alla intryck. Bon nuit!

Nu i Concarneau i Bretagne & vårt hem för en vecka

Det märktes snabbt hur naturen och ljuset ändrades. Grönare längs vägarna, mer svängar på vägarna och ljuset, ja det var liksom ljusare. Vi hade nu kommit, äntligen, till Bretagne.

Ett sista laddstopp innan ankomst, för att inte komma med tomt batteri till vårt hus. Man vet ju inte hur dt är med laddning på plats så det där med full laddning är viktigt.

Som vanligt var laddstolparna lite avsides och vi hamnade bredvid en lekplats bestående av en liten klätterställning med tillhörande rutschkana och en gunggrej. ”Kom kids, här kan ni leka!” ropade jag och sprang dit ihop om att de skulle få lite rörelse i kroppen efter den långa bilfärden. Nu är barnen 14, snart 13 och snart 10 så det är inte med samma omedelbara ”hurra en lekplats” jag får till svar som förr.

Dottern följde med efter en tveksam start och vi två började gunga. Jag älskar att leka och när vuxna gör de smittar det till barnen. Snart var jag i vägen när de tre hittade på tävlingar och utmaningar.

Jag kunde lämna dem och i lugn och ro leta upp en toalett och kaffe. Man får inte vara dum…

Sista biten! Snart i Concarneau och en veckas underbart franskt liv.

Motorvägar byttes mot bygator.

Bretagne är tvåspråkigt. Här finns även Bretonska vilket gör att alla skyltar står på båda språken. Så det gäller att kunna åtminstone ett utav dem, ha ha.

Så med detta var vi nu så nära så nära Concarneau, eller Konk Kerne då.

Framme!!!!

I den lilla hamnstaden Concarneau ligger husen tätt inpå varann, radhus som skapar täta kvarter. Nästan alla hus var vita men vårt var lite ljusblått och röda tegelknutar samt en liten trädgård. Det stod på alla tänkbara sätt i jämförelse med alla andra vita radhus utan grönt framför eller runt om.

Vi hyr via Airbnb och nyckeln låg där det var sagt. Nu var det bara att kliva in i vårt nya hem – för en vecka!

Jag har sett det här köket och ja hela rummet förut! Det är som om Monicas och Rachels kök från Vänner ju! Precis som i den amerikanska tv-serien är det ett kök med massa olika stilar, färger och mönster på en och samma plats. När det slog mig så kunde jag verkligen ta till mig hemmet, att det liksom var en arrangerad plats för mig, för stunden. annars hade jag lätt börjat möblerat om ha ha.

Så många färger och energi som gör mig glad. Inte ens i närheten av vad jag har hemma och det är ju just dt som är så härligt med Airbnb – att man kliver in i någon annans värld för en stund.

Och att få ta del av sådana här miljöer är ju helt underbart. När vi kollade på olika boenden inför den här resan så kunde vi inte släppa det här rummet. Vi letade i flera veckor där i våras, undersökte olika städer, lägenheter och hus och hela tiden hade vi kvar detta boende på topplistan. Så då blev det vi bokade.

Och det var ju så underbart och härligt som vi hoppades på.

Så otroligt långt från vårt egna hem och det är ju det man, eller i alla fall jag, vill ha med att resa bort. Att få uppleva något nytt och sedan återvända med en kombination av ”vad underbart att komma hem” och ”tänk om vi också skulle göra så där…”

Underbara rum på övervåningen. Den här stora garderoben med spetsgardinen – så fin i sin enkelhet.

Ett otroligt överdimensionerat badrum men med fantastiskt fönster. Och att måla fönsterkarmar och element i mintgröna – kanske inget jag skulle göra men här är det ju fantastiskt.

Eller i gult.

Vi hade på vägen handlat lite snacks och frukost. Vi slog oss ner i vår nya trädgård och bara tog in allt. Här ska vi må alldeles utmärkt i en vecka.

Att duka, servera och, som den nörd jag är, styla med ett porslin jag inte valt är en spännande utmaning. Hur får man det att se inbjudande ut med någon annas porslin och stil? Det är ett bra tv-program ju!!! Sign me up!

Och med en trädgård jag inte måste ta hand om. Bara njuta av.

Jajamen, här mår vi bra. En vecka av lugn väntar.

Äntligen Frankrike, mellanlandar i Normandie & Caen

Vi lämnade Brygge och styrde söder ut. Vårt mål är Bretagne där vi hyrt hus i en vecka men vår resa dit med bil får ta sin lilla tid och vi gör övernattningar på vägen. Nu lämnar vi Belgien…

… för här bakom är den magnifika skylten som visar att vi faktiskt äntrar Frankrike. Tur man är snabb med kameran så jag hinner med gränsövergångarna för det är inte helt givet att man hänger med.

Normandie. Ett magiskt vackert landskap med böljande natur och skiftande fält.

Ett stopp för laddning av bil och oss själva.

Och jag beställde kaffe på Starbucks och sa mitt namn som man gör. Jag heter från och med nu Elena. Känns lite mer franskt ändå.

Naturen blev mer och mer böjande och dalar bytte av kullar. Och dessa vackra viltövergångar kom med jämna mellanrum.

Från grått till blått. Vädret verkade vara med oss.

Sedan var vi då framme i vår stad för natten; Caen. Här hade maken hittat ett litet hotell ägt av ett par som verkade vara på plats dygnet runt.

Mot restaurangkvarteren.

Efter några kvarter hamnade vi i denna lilla mysiga stadsdel där det var gågator och fullt med små restauranger, bistron och caféer. Och här ligger även finkrogar med stjärnor i Guide Michelin men det är inte riktigt vår scen nu va?!?

Så klart ska det ligga ett creperie i ett sådant här hus.

Hörde jag moules??? Klart vi ska in. Och vi fick det sista bordet inne och det var tur det för det där vädret som var med oss…

… var det inte! Jisses vilket regn! Alla semesterfirare som nyss suttit och njutit en galette och ett glas cider fick slänga sig in.

Här inne satt vi i lugnan ro och njöt av det franska köket.

Som jag längtat efter en fransk meny där det finns ostron, moules och allt det där jag bara älskar med Frankrike.

Och så underbart att generna går i arv så juniorerna tycker samma.

Lagom till att vi ätit upp, spelat en omgång M.I.G. på min mobil och betalat så hade regnet upphört. Doften efter regn är så underbar både i naturen och asfaltsstad.

Tillbaka till vårt lilla hotell och den tredje natten på resan. Slockande på kudden innan någon han säga croissant.

Solen var mer närvarande denna dag och sa åt oss att gå upp.

Om man jämför de två tidigare hotellfruksotarna vi fått på resan var så klart denna väldigt mycket mindre men för den sakens skull inte sämre. Tvärt om. Hemgjord yoghurt i små skålar som var den absolut godaste yoghurt jag ätit, nybakade baguetter direkt från bageriet och underbar krämig ost.

Inte alltid störst är bäst, eller hur?

Med massa tips från vår gullige hotellägare om massa fina ställen att besöka i Normandie insåg vi att vi gärna hade stannat en natt till och sett kusten och naturen. Det får bli en annan resa det. Nu var siktet inställt på Bretagne. Och nu var det bara en sista sträcka kvar! När nu!!!

 

Brygge – you had me vid andra bryggan

Så himla fel jag hade om Brygge! Vi hade fått vägbeskrivning av hotellet till restauranger kvällen innan som ju var bort från centrum. Så allt vi fick se av Brygge var oändligt vackra hus och kanaler men inget liv. Så när vi nu hade ca tre timmar att spendera så tog vi oss till centrum och där var det fullt av liv. Puls, rörelse och dofter samt så oändligt mycket vackert att se på. Det var ju det vi hört och så skönt att vi fick det bekräftat. Och jag är helt såld.

Den andra frukostbuffén ger så klart att man jämför med den tidigare. Denna var inte lika bra i kvalitet men den var så där underbart ”utomlands” man vill ha den med sylt i förpackning och spännande rostmaskiner.

Natt två på resan var lika ljuv som första och det tog även denna gång en stund när jag vaknade att förstå var jag var och i vilket land. En kul bieffekt av att vara på bilsemester genom Europa.

Vi checkade ut och packade bilen för att sedan ge oss några timmar snabbkurs i Brygge. Denna gång gick vi som sagt åt andra hållet, i dagsljus och i kvarter med butiker. 

”Mamma, det är som om man blandar Venedig och Gamla stan där hemma” sa 9-åringen. Jag hade inte kunnat beskriva det bättre själv. 

Som Stortorgets kända fasader i Gamla stan fast i mängder och allt uppskalat. Så oändligt vackert och inspirerande. Det är inte för inte som de gamla delarna här är med på Unescos världsarvslista. Och då jag besökt många gamla europeiska storstäder så slås jag av hur mycket som bevarats trots att det är i region som måste varit utsatt under andra världskriget? 

Den här vackra kyrkan ska ha Jesus blod i en bägare. En vacker kapsel visas då och då upp samt med en stor procession genom stan en gång per år. Inte när vi var där dock så vi får lita på guiderna. Jag som kanske läst för många deckare blir ju sugen på att ta DNA-test på innehållet i kapseln…

Om man tänker på målningar från 1500- och 1600-talen från dessa trakter så är det mycket och mörk färg. I mina ögon så vackert och inspirerande och denna interiör var verkligen som en palett från dem. Jag suger åt mig alla mönster och färger till min inspirationsbank. 

Jag såg på kartan att bakom här fanns det små båtar markerade. Kanske det är kanalbåtar man kan få åka med på?

Och ja så var det. Då vi hade så kort stund var det perfekt med en tur med en helt underbar guide som typ drog allt om hela stadens historia på 30 minuter. 

Det är hela 15 kilometer kanal i staden och inte svårt att förstå att namnet Brygge (eller Brügge och Bruges) kommer av ordet bro då det finns ett gäng sådana här med ha ha.

Vi fick se bilder på hur stan kunde se ut under sin storhetstid på medeltiden och det var en blomstrande köpmansstad med handel från hela världen. 

Nu mer är kanalerna invaderade av koreaner. Eller koreanska krabbor då om man ska vara ärlig. Den himlastormande summan av 8 miljoner krabbor finns tydligen i de grunda kanalerna. 

Denna träfasad är den äldsta i hela Brygge. Och den vackraste tycker jag. Tornet bredvid är inte en kyrka utan ett rådhus/stadshus. Och det rör sig åt höger tydligen. Så om 15-20 år så har Brygge ett eget lutande torn och ger Pisa en utmaning…

Belgien är känt för många saker men några kanske mer kända än andra; som belgisk choklad, belgiska våfflor, belgiska jordgubbar och hemland för pommes frites. Vi valde två av fyra. 

Satt som en smäck!

En uteservering i min smak.

Och en burk söta jordgubbar med chantilly – dvs sötad grädde.

Sedan var tiden ute. Frankrike väntade på oss och för att inte komma fram för sent var det nu läge att hoppa i bilen. Mätta och med många kunskaper rikare. Och med en önskan om att få mer än bara en speed date med Brygge nästa gång.

Frukost i Tyskland, fika i Holland & middag i Belgien

Då var första natten på vår resa ner genom Europa avklarad och man kan väl säga att vi på riktigt är ute på äventyr. Jag har inga problem att somna snabbt på hotell eller resa men det tar en stund att inse var jag är när jag vaknat. Och i detta fall var det ju liksom en snabb insvängning från autobahn med landning på hotell, middag på stan och sedan i säng så på riktigt: var är jag?

Schleswig – en stad jag inte visste att jag skulle besöka. Men så trevlig den lilla hamnstaden var. Inte utan att vi gärna hade stannat och sett mer. Men nu var det snabbt vidare och tidig frukost för att sedan åka iväg igen. Många långa timmar i bil ger tidig avfärd.

Jag och maken hade planerat, tittat på kartor, jämfört hotell och försökt skapa en både så snabb men ändå trevlig resa för oss. Visst är slutmålet (Bretagne) själva syftet men om vi inte har trevliga och energigivande stopp på vägen blir det ju inte bra spenderad tid. Resan är ju också en del av hela äventyret och här var vi nu, på ett hotell i norra Tyskland och fick ta del av en helt underbar frukostbuffé.

Som just gammal värdinna för hotellfrukost så tar jag inte lätt på detta. Hur är det med de färska grönsakerna? Är det egenskuren fruktsallad eller färdigköpt? Kan de göra stor laddning av äggröra, finns det lökoskta ägg och hur många juicesorter är det? Ja jag är kritisk…

Här jublade jag och om jag kunde skulle jag hjulat. En frukostbuffé som både överraskade och imponerade. Bara en sådan här sak: Alla gäster fick egna små korgar att lägga det färska brödet i.

Och vi lär aldrig glömma denna frukost för mitt i så öppnas himlen och värsta sortens sommarregn fullkomligt hällde över hela Schleswig. Och som så ofta vid städer vid vatten så blixtrar det med de värsta åskknallarna efter. Ovädret att hade fastnat och det både blixtrade och åskade intensivt om och om igen.

Vi fick springa ut till bilen och på den korta sträckan blev vi genomblöta.

Det var en galen start på den långa långa biltur vi nu skulle ta.

Och det är inte alltid den mest glamourösa resan att bila. Att stanna för att ladda vid sådana här besninstinkade ställen får inte många likes på instagram… MEN! Nu ska vi inte glömma det mycket häftiga här i Tyskland. De kan nämligen sin snabbmatskultur. Inne på sådana här ställen finns bland de godaste mackorna och det är inga inplastade grejer som kommit från något centrallager här inte. Nej nej, utan de görs en och en av personalen på plats. Färskt bröd med underbara tyska skinkor och ost och färska grönsaker. Så det så!

Autobahn. Det går fort, det är rakt och det är jätte jätte jätte långt.

Men om du blinkar och inte är med på noterna missar du att du byter land. Hejsan hoppsan och vi var helt plötsligt i Holland.

Jag måste säga att jag är faktiskt besviken på Europa. Här har vi massa olika härliga länder och det är så underbart hur vi kan åka in och ut i dem utan att det krävs tullar och kontroller men kom igen – lite mer ”Varmt välkommen till Tysklan/Holland/Belgien/Frankrike” kan man väl få? En vackrare portal än denna åtminstone?! Skärpning Europa!

Bilen skulle laddas i Holland och som vanligt hamnade vi in the middel of nowhere och barnen hade inte riktigt energi att fortsätta de heller så de behövde också laddas. Kartan visade att det fanns ett fik 750 meter bort. Medan maken laddade gick vi dit.

Och det var ju ett lyckokast! Vilket fik sen!

Vid en stilla sjö låg detta söta ställe.

Och bakverk hade de. Både bil och barn var fulladdade på 20 minuter!

Denna bildag var lång. Många Sommar P1 bockades av. Många P3 dokumentär likaså. Barnen älskar Helt sant men de har vi lyssnat på så mycket så vi kan allt utantill nu. Men nya Sommarlovsmysteriet i P4 barnradion togs ikapp samt lyssnade på tidigare år. Men det var många långa timmar.

Och sen var vi i Belgien. Häpp!

Här i Brygge hade vi bokat en natt och med planen att inte åka så tidigt dagen efter utan att faktisk hinna se staden. För detta är en stad vi hört att man inte bara passerar utan att ta in den.

Hotellportiern visade var vi kunde äta middag. Och det visade sig inte vara det enklaste för den hon tipsade om var fullbokad. Och det var även de fyra andra vi hittade. Och staden blev lite förvirrande för oss.

För vi var mitt i stan men det var helt tomt på gatorna, det fanns inga butiker och knappt några restauranger. Men staden var enormt vacker och ska ju vara härlig på alla sätt men vad var detta för spökstad…?

Så otroligt vacker med sina kanaler, underbara hus och arkitektur och skönhet. Men så…

… död! Hur hängde allt detta ihop? Vid den femte restaurangen där vi inte fick plats (trots att den var tom) tipsade restaurangägaren om att gå mot en kvarn och där fick vi napp.

Här fanns det bord och folk. Vad förvånad jag blev över denna stad. Så vacker men så himla tråkig. Stämde detta???

En mycket ensam, stilla, vacker och otroligt lång (för vi hade ju fått leta restaurang så länge) promenad tillbaka till hotellet.

Vi skulle ju se mer av stan nästa dag för att inte åka så tidigt med bilen, få lite rörelse i kroppen innan nästa biltur, men vad ska vi se? Mer av skönhet men tomhet?

Det ska jag visa imorgon och jag kan säga att det var som natt och dag. Brygge – du var underbar!!!

Nu rullar bilen mot Europa, först en dansk & tysk tur

Bilen packad, musiklistor skapade, kartan granskad, laddplatser för bilen markerade och spända familjemedlemmar. Nu är vi redo för Europa!

Första stoppet blev färjan Helsingborg – Helsingör och just detta ögonblick hade jag längtat efter så himlans mycket. För med två danska pølser på ett fat skulle markera på riktigt att vi nu lämnade Sverige och från och med nu möta nya smaker, vyer och språk.

Och denna vy över Öresund var inte tråkig.

Vi hade lovat barnen att de skulle få välja varsin godispåse i butiken på båten som sommarlovsgodis. Och hoppsan, det var rätt stora påsar, ha ha.

Över både Stora och Lilla Bält.

Det är spännande med att ladda elbilar då laddstationerna är ibland på lite hemliga ställen. Inte ovanligt att vi hamnade på de mest oväntade ställena där det ställts upp några laddstolpar. Vid bensinmackar är det ju så klart alltid en butik med toalett och annan försäljning men här kan man hamna bakom en villa och inget annat. Men väldigt skönt att med jämna mellanrum få sig en ordentlig bensträckare…

… och ta del av lokala matkulturer. Då vi inte ska stanna i Danmark blev jag glad att vid en laddning hitta en butik som sålde små smørrebrød så jag kunde få mig en dansk dos i alla fall.

Vidare söderut och helt plötsligt…

… bytte vi land och språk på skyltar.

För 13 år sedan gjorde vi en liknande resa jag, maken och vår då 1-åriga son. Det var min och mannens bröllopsresa där vi bilade genom Tyskland och Frankrike för att landa i Bretagne där vi hyrt hus i 3 veckor. Så det blev en smekmånad då vi just var borta en hel månad.

Den resan har vi velat göra om och nu blir det av fast rejält kortad och denna gång med tre barn med. Minus barnvagn, resesäng, blöjor, gröt och allt vad det man hade förr.

Och efter många timmar på vägarna var vi framme i Schleswig där vi skulle övernatta och bokat rum.

Vi hade innan resan skapat vår resa med alla stopp och bokat boenden på vägen. Men allt är ju så nytt och alla byar, städer är nya för oss så allt är ett äventyr. Vad kommer Schleswig bjuda på denna kväll???

Schleswig visade sig vara en mycket söt hamnstad med låga vänliga hus med massa blommor. Lite som att blanda Fiskebäckskil med Visby typ.

Vi var väldigt inne på att äta en ordentlig tysk middag och letade upp en restaurang som kunde erbjuda just tysk husman.

Och denna satt som en smäck!

Kanske den godaste schnitzeln jag ätit faktiskt.

Tumbrottning. Alltid kul.

Drabant. Så söta.

Vi hade sett caféer i hamnen på väg till restaurangen och tänkte ta efterrätt där.

Japp, det blev glass.

Sedan hem till rummen på hotellet för att sova ordentligt. Nästa dag skulle vi ta oss genom Holland och Belgien. Nya äventyr väntar.

Tips för bilresa med barn – jag är bilvärdinna

När jag var liten ville jag bli flygvärdinna. De som alltid var så vackra, trevliga, välklädda och fick resa över hela världen. Det var helt klart mitt drömyrke. Och de fick ju äta den mest fantastiska måltiden av dem alla – flygplansbrickan!

Stunden när en bricka ställs framför en där i den trånga flygstolen var magisk. På en sådan liten bricka fanns en trerätters samt dryck och allt porslin och bestick man behövde. Min typ av Kinderegg! Som jag älskade denna stund och bricka. Två gånger per år skedde det – söderut på charterresa, med ett stort äventyr framför mig och sedan tillbaka igen med salt solbränd hud och längtan om att komma hem.

Då mina föräldrar inte hade körkort, sommarställe, båt eller något annat så var det en årlig charterresa till Medelhavet som var vår sommarhöjdpunkt. Så dessa stunder var mycket efterlängtade och en första milstolpe längs denna resa var så klart då brickan med iskall förrätt, skållhet huvudrätt och fuktig efterrätt.

Nu när vi ska bila så kommer det så klart inte komma några brickor av leende kvinnor och män klädda i pressade uniformer inne i kabinen till oss. Men kanske jag kan hoppa in och göra något själv, för att ge barnen ett lite roligt minne?

Så klart jag ville göra det. Jag handlade lite blandat gott och rumstempererat-anpassat för att dela upp i tre påsar för barnen.

Litet chipsrör, runda ostar, kex, gifflar, dryck, fruktklämmis och vattenflaska. Inga speciella grejer men tillräckligt mycket gott och överraskande för att barnen skulle bli pepp och förhoppningsvis ge ett minne av picknick i bilen. Något att mysa med när Europa svischar förbi utanför fönstret.