Följ mig:
Mat & Recept Sommarpyssel Spotlight

Inlagda körsbärstomater. Lägger sommaren på burk

12 augusti, 2014

Inlagda körsbärstomater är att lägga sommaren på burk.

Inlagda körsbärstomater

Vi är hemma igen och semestern är över (eller… jag är ju föräldraledig men familjens gemensamma semester är till ända) men sommaren är verkligen inte över. Försöker jag intala mig. För att känna sommaren extra länge har jag lagt vissa delar av den på burk. På riktigt.

Nära huset i Skåne, där vi firade semester, ligger fantastiska Vikentomater. Ett paradis för tomatälskare. Ett växthus med rader av olika tomatsorter. Som en plockgodisvägg fast tusen resor nyttigare.

 

Då tomaterna inte har ett evigt liv så lägger jag dem på burk och tar med mig sommaren lite längre.

Inlagda körsbärstomater

Ingredienser
25-30 körsbärstomater
Färska kryddor; timjan, rosmarin eller likn.
1,5 msk svartpepparkorn
4 vitlöksklyftor
2-3 lagerblad
Vitvinsvinäger

Gör så här: Skölj tomaterna och rengör en 1 liters burk. Picka tomaterna med en sticka, några gånger på varje. Skala och dela vitlöksklyftorna. Lägg tomaterna i burken och varva med  lagerblad, de färska kryddorna, vitlöken, svartpepparkornen. Fyll sedan på med vinäger tills den är välfylld. Stäng burken och förslut väl.

Inlagda körsbärstomater

Ser fram emot en sensommargrill med dessa som smarrig tillbehör.

Och dessutom är inlagda körsbärstomater otroligt vackra att titta på, att ha som en skönhet i köket, tills de äts upp.

 

5 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Helena N 12 augusti, 2014 at 09:42

    Ser både gott och otroligt vackert ut! Hur förvarar man tomaterna sen, i kylskåp eller?
    Kramis Helena N
    http://helenanygrund.blogg.se

    • Svara Helena - amelia.se 14 augusti, 2014 at 08:43

      Hej Helena!! Visst är de vackra. Skulle vilja göra ett helt gäng och bara ha som snygga stilleben.
      Jag har dem i matkällaren men de går att ställa i skafferi eller i köket, bara de inte står i direkt solljus. Men när de öppnats så får de sedan bo i kylen.
      Lycka till!

      KRAM

  • Svara Ida 12 augusti, 2014 at 12:59

    Vilket konstverk!

    • Svara Helena - amelia.se 14 augusti, 2014 at 08:40

      Naturen när den är som vackrast!

  • Svara Victoria 12 augusti, 2014 at 14:04

    Räcker det med en vanlig glasburk hårt åtskruvad? Och undrar precis som Helena om de ska stå i kylskåpet eller framme. Och ungefär hur lång tid innan de är ”färdiga”.

    • Svara Helena - amelia.se 14 augusti, 2014 at 08:40

      Hej Victoria!
      Jag skulle absolut säga att det funkar med en glasbruk om som du säger drar åt den ordentligt.
      3-4 veckor brukar vara lagom för inläggningar. Då har de fått dra till sig ordentligt av smakerna.
      En oöppnad burk kan stå i rumstemperatur, men helst i en svale eller skafferi och inte direkt i solljus. Öppnad burk får stå i kylen.
      Lycka till!
      Kram

  • Svara peter 26 augusti, 2017 at 15:15

    tänk om det kunde vara någon som provat det istället för att säga hur fint det är

  • Lämna en kommentar