Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 november, 2016

5 inspirerande juldukningar från Royal Copenhagen

Jag å maken har en tradition att åka bort en weekend i december och få en kickstart på julen. Oftast brukar turen gå till Köpenhamn för Köpenhamnarna är så bra på att göra staden julmysig, maten är gudomlig, lagom långt bort för oss för att få känslan av att “komma bort” och vi får aldrig nog av stan.

Ett av de givna stoppen på vår julturné i staden är Royal Copenhagens stora butik på Amagertorv, Ströget. Det är mer som ett helt varuhus och museum i ett. Alltid inspirerande men speciellt i jultid då det sedan 53 år dukats upp juldukningar med porslin från deras sortiment. Det är oftast danska kändisar, formgivare, profiler, artister som får äran att skapa sina bord.

Nu fick jag pressbilderna på borden och det stack till lite i mig. I år åker vi inte till Köpenhamn utan valt att åka till Edinburgh vilket ska bli helt galet härligt men som att man alltid vill ha sin skinka till jul så vill jag ha nåt litet av Köpenhamn i min jul… Lyxproblem, jag vet.

Tillbaka till pressbilderna. I år har Royal Copenhagen tema mode när de valt profiler som fått göra sina juldukningar och sätta prägel på sina bord. Det är 4 danska modemärken och 1 utländskt: Rikke Baumgarten och Helle Hestehave från Baum und Pferdgarten, Charlotte Eskildsen från Designers Remix, Ole Yde från YdeCecilie Bahnsen och Mark Tan. För det internationella bidraget står iranskfödda Leyla Piedayesh från Berlin.

Juldukningar

Då tar vi och tittar på de fem heeeeelt olika dukningarna. Det är tanke om att vara juldukningar men det är inte alltid som det är jul som man tänker på när man ser dukningarna. Det gäller att se och inspireras, ta russinen i kakorna.

Mark Tan: Mark Tans labyrintiska snigelhus

Denna dukning är som en sval vintervind och väldigt vilsam. Det är som om den danska vintern möter det ständigt snötäckta berget Fuji i Japan. Den stora misteln är nog det som mest för tankarna till jul.

 

Cecilie Bahnsen: Driving Home for Christmas

Förutom titeln så är det inte så mycket jul. Känns som en härlig liten julfest på det lilla företaget. Kreativt lustfyllt

 

Designers Remix: En moderna minimalistisk jul

Ta julen och doppa den i jordgubbsgrädde, toppa med rosa strössel och servera jordgubbsläsk.

 

Baum und Pferdgarten: En demonstrerad jul

Är personligen väldigt förtjust i vit/blått porslin och med några detaljer i rött så får i alla fall jag julkänsla. För 7-8 år sedan började jag använda duk på matbordet men innan det var det tabu. Börjar tänka på dukfritt…

 

Leyla Piedayesh: De tre vise männens jul

 

Såg du mitt moodboard för julen 2016? Detta är min känsla för i år och jag njuter av dessa bilder.

 

Ole Yde: Julafton på Le Petit Trianon

Saknas bara en Marie Antoinette och scenografin är total. Jag skulle gärna vilja fira nyår vid ett sådant här bord. Eller, så här ser det kanske ut på nyårsdagen och festen är lämnad.

Gissa min favorit? I år är jag helt klart all in på färg, material och sinnesintryck.

Jag brukar alltid bygga upp bufféer i köket som gästerna får gå till, blir smidigare så men att ha höga fat PÅ bordet som bordsdekoration – det måste jag göra någon gång.

Comments (3)

  • gillar verkligen alla och förstår att det är konst osv men den praktiska delen av mig kan inte sluta undra hur extremt tråkigt det måste vara att sitta vid det översta bordet och stirra in i en växt hela måltiden, haha! Tyvärr kan jag tycka att till och med en vas med blommor på bordet förstör möjligheten till konversation

  • Jag har varit på pressvisningen två tidigare år men missade tyvärr årets visning, alltid lika härligt med ett besök där i deras butik på Ströget, men men det finns ju tid kvar ännu 🙂

    Kram Inredningshjälpen/Anette

    • Sådan lyx för er i Skåne att ha så nära till ljuvliga Köpenhamn! 🙂
      Det är alltid så roligt att se borden då det verkligen är så olika tolkningar. Vissa juliga, andra bara väldigt inspirerande på sitt kreativa sätt. För några år sedan var det ett bord som fortfarande sitter kvar i minnet, det var fisketema. Så knasigt men så läckert med metspön och fiskedrag mitt i allt, ha ha ha!
      Ja, de finns kvar men tyvärr blir det ingen Köpenhamnstur för mig i år så jag får lita på pressbilderna och suga åt mig all inspiration jag kan.

      STOR KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.