Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 december, 2016

Kokade knäck & det blev till renar. Så kan det gå!

Då var första julgodiset, knäck, till julaftonen klar. Jag brukar vilja göra knäck först för av nån anledning tar alltid min knäck lång tid att göra. I många recept står det “koka 15 minuter” och det har aldrig räckt för mig. Jag använder termometer och kokar till 125 grader och det tar sin tid.

Jag och barnen skulle baka och julfixa lite i torsdags och ni som följer mig på Instagram såg på Insta Story vad det blev. Knäck skulle kokas och de stora barnen följde termometerns stigning första 102 grader med spänning. Sen så går det i snigelfart och de suckade djupt många gånger och undrade varför jag kokade knäcken så långsamt.

Knäck

2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap

Gör så här: Häll allt i en kastrull, gärna tjockbottnad, och koka ihop under omrörning då och då. Låt koka till 125° eller det klarar ett kulprov i kallt vatten.

Sen så var det då dags att hälla upp i formarna. 6 stora ögon tittade på och ville äta på en gång. Nu är ju knäck hetare än lava så efter ett antal förklaringar gav de med sig. Jag gör knäck utan nötter då vi har nötallergiker i familjen.

När allt var upphällt så visade äldste sonen upp sin mandelmassegris han precis skapat. Till ögon hade han guldiga sockerkulor. “Hmm, kanske lägga socke kulor på knäcken? fast det blir ju inte så färgglatt. Har vi nåt färgglatt?” frågade jag. “Godiset ni hade med er från resan!” svarade sonen. Så klart! Röda M&M’s, chokladlinser får det bli.

Och då såg vi att det ju mer liknade röda mular!!!

Så – på med små ögon av smält choklad och vi fick en massa Rudolf-renar.

Blev ju supersöta!

Det som saknas är ju hornen. Det måste jag klura på till nästa gång.

Och hur knäcken smakade? PERFEKT! Knäck och choklad är ju fantastiskt gott ihop!!!

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.