Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 april, 2017

Baka bröd i kruka & gör snygg bordsplacering

I morgon söndag skulle jag ha visat olika vårdukningar i Nyhetsmorgon, bland annat tipsa om att baka bröd i kruka som en del av en vårdukning. Som ni alla vet så inträffade det igår ett fasansfullt dåd i Stockholm som gjorde att både jag och redaktionen valde att ställa in. Att käckt stå och prata pastelliga dukningar känns inte rätt.

Men nu har jag ju redan gjort lite av det jag skulle visa upp, som att baka bröd i kruka så jag vill i alla fall visa er och tipsa om. Hoppas ni inte misstycker.

baka_bröd_kruka

Baka bröd i kruka

Ingredienser
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 tsk honung
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl

Gör så här: Lägg de rena terrakottakrukorna i vatten och låt ligga i en timma. Det är för att krukorna inte ska spricka i ugnen.
Smula en halv jäst i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Häll i olja, salt, honung och blanda. Sedan råg- och vetemjöl lite i taget till en blank deg. Täck bunken med plastfolie och handduk och jäs under duk i 40 minuter.

Mjöla bordet och ta upp degen, knåda degen. Dela upp den i 4-6 bitar, beroende på krukans storlek, och forma till runda bröd.
Klä in krukorna med bakplåtspapper och lägg i degbullarna. Lägg på en handduk och jäs ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225°

Ställ krukorna på en plåt och pensla med kallt vatten, strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

baka bröd i kruka

baka bröd i kruka

Och varför jag ville tips om detta bröd var att just nu spirar våren i de södra delarna av Sverige. Vi vill att det ska gro och blomma. Dessa krukbröd kan då bli till en rolig (och lite fyndig om jag får säga det själv) idé till bordsplacering, placeringskort. Som en odlingspinne sätter jag ner namnlappen och en nedstoppad kvist rosmarin får vara den spirande lilla växten som kommer upp.

baka bröd i kruka

En garanterad konversationsstartare!

Vad jag hade planerat att prata och tipsa om i Nyhetsmorgon var vårdukningar på två sätt. Detta krukbröd var en del av “den tidiga våren” som jag kallade det. Den vår vi har nu när allt börjar komma till liv igen.

Den andra våren är den senare, när allt har spruckit ut och färgerna kommit åter men innan sommaren. Våren är lång och har, enligt mig, två olika skepnader. Båda lika efterlängtade och uppskattade.

Kommer återkomma med lite mer från mina dukningar jag hade planerat. Som den “andra våren” – det är en färgfest med mycket kalas!!!

Ja, nu blev det som det blev. Känns skönt att ta beslutet att inte genomföra sändningen. Hade känt så knasigt att prata kalas när livet och tankarna just nu är allt annat än kalas.

Önskar er alla en fortsatt fin helg. Krama varann och värdera det viktiga i livet som vänskap, kärlek, familj och hälsa.

Ta hand om er!

Comments (3)

  • Åh, vilket otroligt bra tips! Har länge velat göra krukbröd men har ännu, efter flera år, inte köpt några krukor ?? Vilken storlek använde du?

  • Har du provat att göra större bröd i kruka? Vilken storlek isåfall?
    Tänkte glra som avslutningspresent till fröknarna på förskolan ??

    Mvh Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.