Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 februari, 2021

Få matintresserade barn på enkelt sätt. Bästa tipset

Jag brukar berätta både här på bloggen och i verkligen livet om att vi har matintresserade barn och får frågan om hur det gick till. Visst, vår äldste är på riktigt matintresserad (det är nog både genetiskt och socialt arv) och vill testa allt. Tex på sin födelsedag senast serverade han friterade grodlår till kompisarna (med tveksamt mottagande från vissa) och året innan önskade han portvinsmarinerade kycklinghjärtan till middag men han är nog rätt unik. Då är nog dottern och lillkillen mer “normala” dvs rätt tvekande till grytor, grönsaker och mat med svåruttalade namn.

Låt barnen ta över

Jag införde ett grepp förra året som har skapat en helt annan stämning runt middagsbordet och ett nytt intresse för nya smaker. Vi har haft matkasse i olika omgångar och med det så har både ingredienser och receptet bokstavligen landat i köket. De två stora barnen (födda -09 och -10) är helt kapabla till att laga själva så så fick det bli. De fick välja en dag i veckan de ansvarade för maten.

De får förståelse för hur maten lagas och med det så säger man inte “usch vad äckligt” när någon serverar mat då de vet vad det krävs för att laga. Sedan vet de exakt vad som finns där på tallriken så inga konstigheter att oroa sig för. Och det är inte helt dumt att de får lära sig vad 1/4 dl är och hur man sätter på ugnen osv. Men det bästa – den stolthet de känner när de får ropa “Maten är klar” till resten av familjen och sedan med ett leende “Varsågoda” vid bordet. Den stoltheten är fantastisk att se.

Och sen kanske det bästa med detta upplägg jag inte säger högt till barnen: jag får ju middagen serverad åt mig två gånger i veckan. Sjukt lyxigt!

Matkassar fanns inte när jag var liten och jag var sjukt kräsen vad det gällde mat. Leverpastej och kycklinglår var det jag helst ville äta. Men min mamma var och är en kreativ trollkarl och lurade i mig mat. På det där sättet barn älskar – genom att göra det roligt. Jag vet hur hon serverade mat på snäckskal, lär mig äta med pinnar eller forma maten på olika sätta så det kändes kul. Så lockar jag vår minste med nu också. Han kommer nog snart över på vår sida kan jag tro.

Barnenes favoriträtter

Om man nu inte har, kan eller vill ha matkasse så kanske något av dessa recept kan locka dina små kockar där hemma. Dessa rätter är mina barns favoriter.

Krämig kyckling med citron och dragon
Pasta med curry och räkor
Fläskpannkaka
Milt rotmos som passar till det mesta
Krämig tomatsoppa med pasta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.