Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 april, 2022

Fredagslådan blev fransk – så klart!

Alltså! Hur mycket Frankrike kan jag hålla på med??? Jag har laddat ner appar nu med franskakurser, jag lyssnar på fransk musik non stop och barnen himlar med ögonen när jag svarar på franska. Men har man blivit smittad av Frankrike är det svårt att sluta. Men nu när vi är hemma igen.

Så det ger ju att jag nu doppar huvudet ner i mitt arkiv och letar upp allt fransk jag har. Kanske jag kan smitta dig??? En smitta av den positiva sorten då menar jag, bien sûr!

Önskar dig en bonne journée et week-end. Bisou!

Franska fredagsmusslor

Som jag berättat i min reseberättelse från Paris så blev det ju en besvikelse vad det gäller musslor. Jag tror att jag ska göra mina egna och liksom få till den där totala musselupplevelsen. Men det finns ju fler musslor. Har du tillexempel testat att tillaga de avlånga knivmusslorna? Om inte – du måste testa. Så galet goda. Hur man tillagar knivmusslor kan du läsa HÄR.

 

Jaga upp första bästa franska bistro

Så klart ska man kanske inte gå över ån för vatten och göra det svårt för sig hemmavid när det ju finns så många bra franska restauranger, krogar och caféer. Bara att googla upp.

 

Franska tulpaner

Ännu är det tulpaner i blomsterhandeln och de franska tulpanerna är ju drottningen. En bukett ståtliga franska tulpaner tycker helgen är värd.

 

Ett soundtrack för den franska helgen

Så klart delar jag min väldigt franska spellista. Tryck på shuffle så blandas låtarna hej vilt och det blir överraskningar hela vägen.

 

Fransk frukost för att minnas

På måndag fyller jag år och för två år sedan fick jag ett franskt uppvaknande av familjen. En helt underbar fransk frukost stod uppdukad på matbordet. Det är lyxen med att fylla år på en helg. Denna gång så kan jag helt klart nöja mig med fransk yoghurt och bär samt en café au lait. Det skulle göra mig dunderglad.

 

Basker & den lilla svarta

Jag har ett väldigt litet huvud så stora hattar gör min lilla knopp ännu mindre. Jag har inte så mycket hår så jag är ofta liksom kall om huvudet så jag bär gärna mössa. Men mössa är ju inte direkt comme-il-faut så där är basker helt ypperligt. En vår med basker är väl härligt franskt?

Men om man vill vara lite très chic så är den lilla svarta alltid ett bra alternativ ju enligt fransyskorna. Jag ska på tjejmiddag ikväll så min favorittop, nedan, åker på.

 

French toast

Ja det heter ju french toast på amerikanska men vi kallar det fattiga riddare. En mycket god rätt för helgen, till frukost eller matig fika/brunch. Gör DESSSA eller kolla in de rullade HÄR.

 

Madeleinekakor

Fransmännen snålar inte på bakverken, det är många olika kakor och annat som kan tillskrivas dem och en är absolut Madeleinekakan. HÄR har jag ett recept och det är ju med saffran men det kan bytas ut mot citron eller bara vanilj.

 

Fyll din croissant!

Ett annat bakverk som absolut är synonymt med Frankrike är croissanten, eller hur?! Har svårt att tro att någon kan tycka illa om denna halvmåneformade frasighet.

Jag har här två exempel på vad man kan göra med dem; HÄR kan du läsa om hur du bakar en själv och fyller den med ost. Och sedan HÄR för en snabbfixad “bakelse” eller vad man ska kalla det.

Önskar dig en härlig helg. Jag kommer med de sista inläggen från vår resa och sen lovar jag att allt blir som vanligt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.