Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 juni, 2023

Somrig spritz med akvavit

Det hetaste nu (har jag hört) i drinkväg är att göra cocktails och drinkar med akvavit. Tror vi är fler som tänker akvavit som snaps, att dricka till maten i små glas men det går alltså att använda som vodka och gin i drinkar. Det var lite av en ögonöppnare för mig när vi var på Gurras i Göteborg i våras (se HÄR) och alla drinkar där var med akvavit.

Vad är skillnaden på akvavit och snaps, brännvin? Jo det är enkelt – det är sprit som är kryddat med dill och/eller kummin. Ingen större skillnad mer än kryddningen alltså. Kan låta lite väl “köttigt” med dessa kryddor men tänk då vad mycket enbär gin bjuder på.

Sommar är svala drinkar i skuggan och spritz överlag är en riktigt fin idé på drink. Läskande och inte så starkspritig heller. Det finns massa olika varianter men här är det då med akvavit.

Somrig spritz med akvavit

Ingredienser:
2 dl akvavit (gärna fruktigt smaksatt)
5 dl fruktsoda
5 dl mousserande vin
Is

Gör så här: Häll i alla ingredienser i en tillbringare och rör runt. Var vaksam på bubblorna från det mousserande vinet. Fyll vinglas med is och häll över spritzen.

Och här visar jag stolt upp ett riktigt jaktbyte! En praktpjäs till ishink. Så fin med sitt stora handtag och lock. Den stod där på loppis och jag fattade inte varför ingen tagit den. Nu var den riktigt ful och oxiderad men alla vet väl att bara man putsar upp silver så blir det som nytt? Eller så var det just det ingen där fattade. Tur för mig!

Gott med sommardrink? Här finns fler:

GinFläder
Cointreau Fizz
Vodkadero
Cosmopolitan
Strawberry Daiquiri
Mimosa

Vad tycker du om bordsdekortioneerna? De bortglömda lökarna har satt fart och dragit iväg sina stjälkar. Så vackra på sina konstiga sätt. Visst kan man äta det gröna som vårlök, salladslök? Själva lökarna har mjuknat och är utom räddning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.