Upp- och nedvänd plommonkaka. Så kan det gå!

Det blev en upp- och nedvänd plommonkaka tillslut. Stort tack för alla tips jag fick om plommon igår! Det bara rasade in tips på Instagram, alla tips ligger med. Älskar sociala medier vid dessa tillfällen. Slänger upp receptet här. Längre ner ska du höra hur det kan gå om man inte är helt med i huvudet…

Saftig upp- och nedvänd plommonkaka

Ingredienser:
8-10 plommon
100 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl

Gör så här: Värm ugnen till 175° Skär plommonen på längden, kärna ur och klyfta dem till fyr på längden.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 22 cm. Lägg ut plommonklyftorna som du önskar. I cirklar, mönster eller bara rätt upp och ned.
Vispa ägg och socker riktigt poröst och luftigt med elvisp. Mortla kardemumma kärnorna väl och vänd ner i smeten. Fortsätt med mjölet, lite i taget och avsluta med smöret. Blanda väl och häll sedan försiktigt över plommonen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna innan kanten tas bort och kakan vänds upp och ned på ett fat. Lossa försiktigt på bottenplattan. Servera med lättvispad grädde.

Så sjukt saftig och god kaka MEN – det höll på att bli pannkaka kan jag säga. Jösses, jag måste haft tankarna i det blå. Såg fel på mjölpåsen så jag häller i rågmjöl istället för vetemjöl (snabb på att skopa ur!), glömmer det smälta smöret så jag måste hälla ut allt ur formen (här svor jag högt) för då hälldes även de vackert utlagda bitarna med. Och med det behövde jag bröa om formen och lägga nya bottenbitar. Bara det att jag tog sista ströbrödet ju! Krossade pepparkakor istället. Var för ivrig på att ta bort bottenplattan efter jag vänt så det blev inte så där instagram-snyggt och tänkte rädda det med en klassiker: florsocker. Bara det att florsockret var slut. Världens bästa make säger ”äsch jag åker till affären”. Alltså, det är kärlek. Pudrar kakan, lättvispad grädde och PANG! My god vad god den blev! Det där med pepparkakor var inte dumt till plommonen ju!

Tips på vad man kan göra med plommon

Sedan sparade jag alla era tips som en lista. Till nästa gång menar jag. Då ska jag inte vara så snurrig bara!!!

Plommonpizza.
Upp-och-nedvänd plommonkaka.
Ugnsbakade plommon.
Plommonmarmelad med citron och ingefära.
Plommonsylt med lite cognac.
Plommonsylt med kanel och vaniljstång.
Plommonkompott med stjärnanis.
Konserverade plommon med grädde.
Inkokta plommon i madeira eller cognac.
Smulpaj med plommon.
Plommonpaj med mandelmassa.
Plommonclafoutis.
Plommongalette.
Plommontartlett med mördeg.
Plommonsalsa.
Plommondumplings.
Egen Thai sweet chili-sås.
Torkade plommon i müsli.
Plommonvin.
Dela, kärna ur och frys för att ha i smoothie.
Ge bort till vänner, äldreboenden eller förskola/skola.

En hel del alltså. Så när jag får ett plommonår igen så är jag beredd!

Välkomna in i mitt grönskande hörn

Hej och hå vad det knakar i mitt hörnfönster. Mina gröna växter fullkomligt växer sig enorma. Samma visa varje år – när vi reser bort och har en vattningsvakt så kommer jag hem till en djungel. Det är lätt att tro att vattningshjälpen har de grönaste fingrarna men tror också att högsommarens solstrålar och gasade värme i just dessa söderlägesfönster hjälper till.

Jag bara älskar min växtgardin som skapar sådan stämning i rummet. Jag har skrivit tidigare om hur jag skapat den och visat bilder hur den blivit längre och större genom åren. Se hela utvecklingen och mina tips HÄR om du också vill testa.

Började med att plantera om allihop. Ja, alla behövde faktiskt nya krukor.

Eller så här: jag behövde bara någon ny större och sedan fick alla flytta upp ett steg. De gamla snygg-slitna krukorna fick nya hyresgäster.

Som du ser så rör växtgardinen sig ut mot vänster. Den har helt klart planer på att ta över hela rummet och inte bara fönstret. Jag har en idé på hur jag ska gör det lätt för den men även samtidigt snyggt för rummet. Återkommer med det.

Vi hyrde ut huset för filminspelning för ett tag sedan och teamet undrade om de kunde få flytta växtgardinen då den liksom var i vägen för den önskade kameravinkeln. Jag sa nej – den har tagit flera år att få till och det inget man liksom flyttar enkelt. Fatta sorgen om den hade knäckts på mitten. De sa ”okej då” med ett tonläge som sa motsatsen, ha ha.

Nu har jag köpt mig en liten porslinsblomma till. Så här stor var min första också så på bara några år blir den alltså flera meter lång om man vill. Tänkte att dottern skulle få sig en växtgardin i sitt rum.

har också förärat hörnan med ännu en rottingskönhet. Vagnen fick jag av mina föräldrar i 40-årspresent och är mig ås kär, så kär och när jag såg piedestalen förstod jag att de kunde bli vänner. Min kärlek till rotting kan du läsa om HÄR.

Och här ringde 80-talet och sa att spjutbräken kommer göra en comeback. Den som jag alltid kallat ormbunke men det är ju helt fel. Alltså wow, vilka retrovibbar jag får av den. Du ser amplar och piedestaler med stora sådana i ditt minne nu här va? Gärna bredvid en stor svart blank porslinspanter eller hur? Men nej, där går min gräns. Tror jag…

Plommonen dinglar i trädet. Vad ska jag göra?

Är det ett plommonår i år? Om inte så har vi en liten lokal boom här i Bromma för vårt lilla och väldigt skadade träd har klasar av fina plommon med det söta fruktköttet. Jag plockar var och varannan dag men förbenat så faller det ändå ner en hel drös och då är myror och sniglar där fort som attans och tar dem.

Jag har tidigare gjort plommonmarmelad och plommonchutney men nu då? Vad ska jag göra nu? Var lite sugen på paj eller i alla fall något bakaktigt. Sitter du på ett dundertips eller perfekt recept?

De är så vackra de här plommonen och perfekt balan mellan sött och syrligt så de är ju såklart goda att äta rätt upp och ned men ändå. Att baka något med dem – det är jag sugen på.

Vårt träd är superskadat och snarare ett halvt träd. De tidigare husägarna berättade att trädet nästan helt knäcktes när de installerade bergvärme. Det syns för snedare och knasigare träd får man leta efter. Men så då i år – då släpper det iväg de livligaste frukter på det lilla som finns kvar. Det tackar vi för.

Så, om du har tips på bakverk emottager jag det tacksamt!

Det ultimata fredagsmyset på ett bräde

Hörni! Nu tycker jag vi tackar den här veckan för sitt utmärkta jobb med att leverera vardagar och så låter vi helgen ta vid.

Vilken vecka det blev. Jag måste få säga TACK igen för det stöd jag fick igår. Har nu sådan energi att fylla denna plats av internet med så mycket inspiration jag bara kan.

Nej, jag har inte dukat upp detta bord än men snart så. Det var för en jobbplåtning jag gjorde den förra fredagen men strax tar jag en favorit i repris på exakt RUBBET.

Att bygga upp en plockbuffé är nog bland det härligaste jag vet. Och det är så lätt att imponera på sina gäster då det alltid ser så mycket mer avancerat ut än vad det är.

Tricket är att ha många olika saker, färger, smaker, strukturer och fördela ut det på olika skärbrädor eller fat. Det ska vara som de där holländska tavlorna från 1600-talet. Lite svulstigt och som om nån redan tagit ett bett någonstans. Det är bara att ge sig in liksom.

Och att dela på ostkex i bitar, skära upp grönsaker och att servera ur en liten stekpanna är saker som gör det ännu härligare.

Man brukar säga att tre är ett heligt tal och jag tänker lite så även här. Tre olika sorters ostar; en hårdost som gruyere eller comte, en krämig mögelost som saint agur och sedan en riktigt salt mögelost som kvibille. Samma sak med charkisar; en len prosciutto, en kryddig salami och gärna nån mer skinka så som bresaola. Olika sorters kex som också drar åt olika håll som nån söt som digestion och nån salt. Gärna någon grov som finncrisp. Sedan massa grönt och frukt. Ta allt som är fräscht, krispigt och bra att äta med händerna. Sedan får man inte glömma oliver. De är verkligen en viktig del av hela kompotten.

Ja, nu är det helt klart dags att sätta på nån härlig fredagsmusik (Ja men kanske den HÄR listan som ni läsare var med och skapade) och bulla upp min bästa buffé.

Önskar dig den bästa av fredagar så hörs vi imorgon igen.

TACK & där tystnade himlen

Först vill jag ge mitt största TACK för all ovärderlig respons på inlägget igår. Att få höra och veta att ni är med mig och förstår den förändring i bloggen jag tänker göra. Känns fantastiskt att veta att ni månar om mig och uppskattar det jag gör. All den kärleken och möjligheten att kunna få betalt gör ju att jag kommer kunna ge ännu mer tillbaka till er. Så TACK igen för detta. Wow, vad kul vi ska ha denna höst och vi ska inte prata om julen för jisses – här ska det bloggas!!!

Jag funderade på att våga skriva inlägget medan jag och dottern tog en promenad ner till stranden innan middagen igår. Det finns inte så mycket mer vemodigt än en sandstrand än när solbadarna lämnat slänten ner mot vågorna. Den strand som denna sommar varit alldeles för välbesökt, här var det ingalunda några 1-2 meter tyvärr. Men med värmen i augusti var det svårt för de boende här omkring att hålla sig borta från de svalkande baden. Vi slutade lägga filtar på stranden utan tog bara dopp faktiskt.

När vi går där så hoppar några söta, pigga sädesärlor framför oss. Små flyttfåglar som ännu inte farit söderut. Vilket då påminner om de fåglar som dock har lämnat oss. Inga svalor svävar och sjunger över oss längre, koltrasten är inte vaken när vi andra sover och inga små nykläckta ungar piper efter sina föräldrar som kämpar att mata dem 24/7. Himlen har tystnat.

Ett litet vemod drar över mitt hjärta som det alltid gör så här års. Den tanken som alltid är värst: gav jag mina barn en sommar att minnas? Och vet ni – det svaret har aldrig varit tydligare för det är ett klart JA på den. Varför? Jag har nog aldrig varit så närvarande som denna sommar. Kombinationen av ett lugnare tempo, kapsäcksresa i 4,5 veckor på västkusten tillsammans och en helt (nästan) mobilfri semester. Vi var i nuet tillsammans.

Jag kan nu absolut kliva över till hösten. Jag är redo. Och även redo att ta ett helt nytt tag i min jobbsituation. Energin har nog aldrig varit så hög i september som i år.

Återigen: TACK!!! Att du är här, läser och stöttar betyda allt.

En viktig & ärlig fråga från mig

Kära läsare och vän. Ja, många av er som läser detta vet jag har varit med mig i många år och det betyder massor. Då och då kommer kommentarer med livstecken från er och jag vet att ni är med mig, som vänner. Det är just därför jag nu vill ställa en viktig fråga till dig som läser.

Jag älskar att blogga, att dela med mig av det jag bokstavligen pysslar med och även det som händer i mitt liv både på semester och vardag (varför jag började blogga kan du läsa HÄR). Att fylla bloggen med högt och lågt så att säga, sött och salt. Lite som livet ju är – både upp och ned. Jag kommer fortsätta blogga så länge jag tycker att jag har något att dela med mig av. Jag lämnade min inkomstbringande blogg på Bonnier, först Amelia och sen Sköna hem, för att äga allt mitt material och kunna styra mitt bloggande själv. Valde att finansiera min arbetstid med bloggsamarbeten istället för att få en liten peng varje månad av portalen jag var på. Nu är det andra tider på många sätt. Dels så är det en osäker värld med pandemi samt att många kunder har flyttat mycket av sina budgetar till den snabbare kanalen Instagram vilket jag verkligen tycker är synd. Varje inlägg på Instagram hamnar i händerna på algoritmen som väljer att visa den eller ej samt att det blir en dagsslända som försvinner bort efter några timmar medan många av mina samarbetsinlägg här på bloggen lever kvar för evigt då några hamnar högst upp på google trots att de publicerades för flera år sedan.

Det jag nu funderar på och verkligen hoppas du förstår är att jag vill testa att lägga in små annonser på bloggen. Det kan göra att den tid jag lägger på att blogga kan ge mig lite betalt och med det fortsätta inspirera. Jag har funderat noga på detta då situationen blivit tuff för många av oss i dessa tider. Det finns betalvarianter med låsta artiklar tex men det är något jag verkligen inte vill. Hela mitt syfte med bloggen är att sprida inspiration till alla och då faller det om den inspirationen ska vara låst.

Hur ställer du dig till att det kan vara små annonser mellan mina inlägg, alltså under mina inlägg som banners?

Tack för att du läser och tog dig tid att fundera. Ser fram emot ditt svar.

Det perfekta höstplagget – mysiga västen

Det perfekta höstplagget – mysiga västen innehåller adlink

Det är inte ofta jag får frågor på vad jag har på mig men nu sa det pang på instagram. Ni var så många som ville veta var min gosiga väst kommer ifrån.

Den kommer från Lindex och du kan hitta den HÄR

Här blev jag fångad av Emma när vi åt lunch.

Och det var här när jag var på väg och la upp i Instagram Stories det plingade till något vansinnigt. Men jag fattar det. Jag blev ju också helt överförtjust i västen. Perfekt att ha nu utanpå kläderna när det är halvvarmt. Sedan under jacka när det är svalare. Och så fint med ljusa plagg tycker jag.

Från igår på Skansen, du kan se det inlägget HÄR.

Och för er som frågat om kjolen: tyvärr den köpte jag 1999. Den passar fortfarande men jag måste ta på mig den uppifrån för på något sätt har öppningen minskat och går inte att dra över höfterna. Konstigt det där…

Nytt men gammalt på Skansen med Skansen Recrafted

Imorse var det pressvisning för Skansen Recrafted som lanseras imorgon torsdag. Och det blev en helt sagolik uppvisning i hur man tar hand om sitt arv, hur förädla något gammalt och framförallt inte låta slitna skönheter gå till spillo.

Långt innan Skansen öppnade var vi några få inbjudna på frukost. Jag som älskar Skansen (det vet ni som läst mig länge) var ju helt överförtjust i att få smita in nästan i ottan och finna det totala lugnet.

Först mötte jag min kollega och vän Marlene, aka Fru Vintage som också var tidig. Vi två klev in på en av de vackra gårdarna i stadskvarteren, på hantverksgården faktiskt.

Minns du hur jag i somras var på Skansen och fick reda på att Skansenbutik just den dagen (slumpen!) öppnade för försäljning av gamla antika ting, Skansen Vintage, från sitt arkiv? Nu har den tanken tagits ett varv till och blivit till Skansen Recrafted.

Som sagt, i deras arkiv finns det många saker samlat av historiskt värde. Mycket av de kommer för evigt vara museets ägodelar och delar av deras samling men vissa saker har ingen spårbarhet – man vet alltså inte vart materialet exakt kommer ifrån. Som gamla kuddfoder, förkläden eller sängöverkast tex. Detta kan då gå till försäljning under namnet Vintage. Men andra ting är för slitna eller skadade så de kan inte säljas som hela kuddfodral tex. Då kom de på att de kan ju återanvända tygbitar och göra nytt – recrafted alltså.

Och det är där vi är nu: en fantastisk kollektion med makalösa kuddar gjorda av gamla vackra tyger tillsammans med gamla blixtlås eller knappar också de från samlingarna. Varje kudde är unik. Och som konstverk vågar jag säga.

Nu vill jag att du tittar på dessa kuddar och tänker på den hand som broderat varje tråd för att få fram dessa magiska mönster. Visst blir det lite himlastormande?

Så fantastiskt hur dessa konstverk nu kan få komma till hemma hos någon. Få vara kudde till någons soffa och vara med på ett fredagsmys. Det är sådant jag blir alldeles bubblig av.

Denna övers blev min favorit men jag gjorde inget köp. Jag har ju min kudde som jag köpte i somras och den får räcka för mig. Kanske du blir nästa ägare?

Vi bjöds på god frukost, smörgås med picklade zucchini och yoghurt med massa gott på.

Presentation av samtliga involverade från Skansen. Sådan glädje, sådan kreativt och framförallt sådan kärlek till dessa vackra tyger.

Efter presentationen höll vi oss kvar. Svårt att slita sig från dessa vackra miljöer på gården.

Med på pressvisningen var Marlene som sagt men även Maria/Husligheter samt Svante Öqvist som jag inte lyckade fånga på bild.

Det söta trädet spå gården med det helt näpna lilla boet. Det fick bli min sista bild innan jag och Maria tog oss ner till butiken.

Butiken som ligger utanför själva Skansenområdet kan alltså besökas även utan en vända in på museumet. Så vill du ha bra presenter eller vackra ting till dig själv så är det hit du ska.

Som en helt makalös himmeli tex.

Och så de vackra antika tingen i serien Vintage. Här är små servett-/näsduksfodral. Broderade med initialer och olika, unika mönster på. Det ger ett vingslag till gamla tider.

Tack Skansen för en fin start på dagen och stort tack för att ni för vårt designarv vidare.

Mina höstpyssel i en tidning nära dig just nu

Jag har bloggat nästintill varje dag i 9 år så att se mina saker läsas av andra och höra att det inspirerar till eget skapande runt om i landet gör mig så glad varje gång, men att få se mina bilder och idéer på pränt är något speciellt ändå.

Just nu finns några av mina bästa höstpyssel i tidningen M-Magasin. Enkla pyssel och DIY’s som passar bäst på de lite ruskiga och mysiga dagarna framöver.

Min dröm, ska jag absolut erkänna, är att få lägga alla mina pyssel i en bok. Den drömmen blir ju ännu större när jag ser dem så här blädderbart i tidningen. Visst borde det gå? Skulle du vilja ha den boken?

Nu finns det tyvärr inget doftfilter här men om det gick skulle du kunna njuta av den fantastiska doften av bivax. Vackert för både öga och näsa alltså.

Så, om du vill pyssla til det och mysa i höst tycker jag du ska löpa och köpa M-Magsin omedelbums.

Focaccia med ”kräftor” av tomat & paprika till kräftskivan

Hej lördag och hej kräftkalas! I kväll blir det knytis-kräftis hos kära vänner och jag vill ha med mig ett bröd. Haft en idé ända sedan jag gjorde en focaccia till midsommar med en blomsterkrans som skulle passa till en kräftskiva och nu blev det av. Bakade, eller pysselbakade som jag kallar det, igår kväll.

Ja, det är alltså ett vanlig focacciabröd med små kräftor gjorda av tomater och röd paprika. Och de blev ju så söta, så söta de där små, eller hur?

Breadart, focaccia med ”kräftor” av tomat & paprika

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Tomater i olika storlek
Röd paprika
Pepparkorn

Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt och strö över flingsalt.

Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen på 220°.

Skär en stor oval tomat på längden till kräfthuvud och två mindre ovala tomater till klor. Skär strimlor av olika storlek av röd paprika för ”tummar”, stjärt och armar.

Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Dekorera med grönsakerna till kräftor och lägg till pepparkorn som ögon. Avslutat med att ringla över olivolja, strössla över flingsalt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.

Jag valde att bara göra två kräftor men det går ju så klart att göra hur många man vill. Kanske addera på färska kryddor som sjögräs? Bara att vara sin egna konstnär.

Det gick åt förvånansvärt lite grönsaker. Jag hade köpt massa tomater och paprika men det var ju bara tre tomater och några centimeter paprika som gick åt.

I de tomma fälten stack jag ner stora krondills-kronor i det färdiga brödet vilket blev himla effektfullt och vackert. Och sedan så doftar ju krondillen magiskt gott.

De små pepparkornen som ögon gjorde världens skillnad. De gör kräftorna så söta. Tänk att så små detaljer verkligen gör stor effekt.

Har du koll på trenden med breadart just nu? Kolla på Pinterest eller googla och du kommer bli superinspirerad. Så mycket roliga och vackra bröd att göra.