Solig tête-à-tête i köket ger hopp om vår

Våren tog sig en paus men i mitt kök spirar den med all sin soliga kraft. Söta solgula tête-à-tête ger verkligen en vitaminkick för ögat.

Tête-à-tête säljs som oftast i kruka med 6-7 lökar men jag ville göra ett litet arrangemang med dem. Att ha på bordet till en vårdukning.

Tog fram små vaser, värmeljushållare och ljusstakar i glas. Kravet var att det skulle finnas plats för vatten och att lökarna skulle kunna stå av sig själva.

Om du som jag har ekollonvaser hemma som inte fick några ekollon i höstas kan de nu få agera vaser till söta vårlökar istället.

Sköljer bort jorden från lökarna och försiktigt behåller alla rottrådar. Ställer löken på en vattenfylld vas eller ljusstake och trär försiktigt ner rötterna.

Blir som att lökarna växer sig upp ur vårsnön som smälter bort. Väldigt årigt om jag får säga det själv.

Vårt vardagsrum ”Före & Efter” med 6 år emellan

Jag har suttit och gått igenom bilder från förr. Dels för att jag gjorde en superduperbra digital detox och sorterat i min digitala garderob men sedan för att mina bildlänkar har brutits från tid på Sköna hem så jag måste alltså uppdatera bild för bild… Ska inte gå in på hur jobbigt det är…

Men! Kul att faktiskt hitta bilder och inlägg från förr. Massa härliga minnen i form av resor och högtider som jag delat med mig av här på bloggen. Sommarnätter på Gotland och inspirerande resor i Småland mm. Och så klart bilder på hur det såg ut här hemma förr.

Nu har vi ju bara bott här i snart 6 år men det är mycket som hänt. Hemmet har satt sin form och jag har pratat om hur jag inreder långsamt och att hemmet får växa fram.

Kolla in dessa bilder. Först bilden tog jag när vi fick tillträde till huset, 16.e mars 2013 i ett kallt, snötäckt Bromma (kolla in alla bilder HÄR). Den andra nu, mars 2018 med utslagna vårblommor och sol.

Golvet har slipats och betsats mörkt samt att matrummets väggar har målats mörka men annars är det ju bara inredningen som är förändringen. Men inredningen har varierat med åren.

Ja, så här såg det ut vid inflyttning bortsett då allt julpynt, ha ha. När vi flyttade in hade vi en 3 åring och en 2 åring samt en liten i min mage så att lägga massa tid på att fixa å dona var det ingen som ville eller orkade. Det blev möblerna från lägenheten så det blev väldans luftigt. (syns inte här då det är en gigantisk julgran i vägen ju…

Det som var bra med att inte gå för fort fram var att verkligen känna vad vi ale ha och vad vi hade för behov. Det blev slow inredning redan från start och bara fortsatt. Eller slow konsumtion som det heter på riktigt har jag fått lära mig.

Här är från sommaren 2017. Annan matta och gamla soffan. Och innan golvet började brinna vid en filminspelning och golvet var tvunget att slipas om. Hade fler växter då också. Har insett att jag inte kan ha så många för att jag får bara dåligt samvete när jag inte klarar av dem så väl. Bättre att då ha färre men värre så att säga. Några få riktigt stora som jag vårdar ömt.

Det jag vet kommer ändras i framtiden är att ett annat soffbord ska in. vill ha ett lite målare så ytan mellan sittdelen och matdelen ökas. Och sedan ska fåtöljerna kläs om. Men annars är jag på det hela taget nöjd med hur vi har det här. Inga dyra förändringar utan njuta v det vi har. Bara addera säsongspynt mellan varven. Snart är det påskpynt som ska förgylla rummet.

Nu har vi fått våra tågluffarkort – interrail pass

Hurra, första steget mot vår tågluff i Europa har tagits för våra Interrailpass har kommit.

Nu drömmer vi oss bort, dyker ner i guideböcker, kollar sajter och skriver listor med vad vi vill göra i Paris och Berlin. Vi kommer också bo i Hamburg och Köpenhamn under vår resa men det är snabba övernattningar och knappt att vi kommer se något av dessa städer så där lägger vi inte någon planering just nu.

Gamla böcker blandat med nya. Som min man sa; De klassiska restaurangerna i Paris med över hundra år på nacken gäller nog fortfarande så gamla guideböcker funkar ju ännu.

Jag som inte tågluffat förut har inte helt varit med på hur detta med tågluff och Interrail funkar men jag hakar bara på maken som kan detta sedan tidigare.

Vi har bokat våra interrailpass HÄR och nu kom våra 5 pass, ett för varje familjemedlem. Det är något med att hålla en äkta biljett i handen ändå. Visst är det smidigt med appar och bokningsnummer men en pappersbiljett med en massa siffror på är ju ändå något mer.

Biljetten sitter klamrad på en Travel Diary där vi själva ska skriva in våra tågresor. För kortet är helt öppet så du kan köra en hop on, hop off egentligen. Men vi som är en familj med tre små barn vill ju ha lite koll och planering så vi har kollat upp tågavgångar för hela vår resa och bokat sittplatser. Och då också bokat hotell så klart.

Sittplatsbokningen funkar si som så att man kontaktar Interrail (kolla HÄR) med sin bokning och de ringer upp för att gå igenom resan och boka platser. Väldigt gulligt tycker jag. Som att vi har en rese-coach, en personlig reseledare på distans.

Vår planerade tågluff i Europa

Vår tripp blir Stockholm – Hamburg (1 natt), Hamburg – Paris (3 nätter), Paris – Berlin (4 nätter), Berlin – Köpenhamn (1 natt), Köpenhamn – Stockholm (målgång).

Rätt intensivt och härligt blir det nog. Våra barn har båtluffat i Grekland två somrar så detta med att luffa, konka väskor och möta nya ställen vet vi att de klarar av med den äran.

Resa och boende klara så nu ska vi planera museum, matställen och promenader. Det vi dock bestämt är att inte vara för planerade och nästan mest strosa och känna att vi är i just dessa städer. Mer myller i mysiga kvarter än flådiga museum.

Och TACK snälla för alla fantastiska tips jag fått av er läsare här, på min facebook-sida och mitt instagram. Så otroligt snällt och generöst av er. Har ju tips för att vara borta i en månad. Får bli fler resor.

Återkommer med mer info från planeringen av vår tågluff. Sprudlar så mycket nu!

En aha-upplevelse angående blomkrukor

Med våren och de spirande tider vi nu har framför oss så är det läge att se över krukväxterna här hemma. Nej, jag har inga gröna fingrar men som en kompis sa: du har ju massa växter som växer supermycket så nåt rätt gör du ju! Ja, men vad det är har jag ingen aning om, ha ha. Men att plantera om till större kruka och ge ny pigg blomjord behöver man ju inte vara raketforskare för att lista ut att man ska göra, det kan jag.

Och det var då dags för mig att just göra detta med mina växter för jag tyckte några av mina gröna vänner, pillerfikus, fiolfikus och monstera, inte alls mådde bra i de krukor de hade. Men ännu större krukor kan de ju inte få, de som jag redan hade var ju superstora och större skulle ju inte heller få plats på fönsterbrädena.

Då fick jag en aha-upplevelse! Det är ju klassiska sneda terracottakrukor vilka på bredden i ovankant är superstor men botten är rätt smal och får plats. Om jag inte har sådana utan raka, cylinderformade krukor blir det ju så mycket bättre och mer jord runt hela växten.

Nu tycker du att jag är helt dum i huvudet och bara Åh men du, är du helt trög, eller?? men ibland är man lite seg, ha ha!

Raka svart krukor i precis rätt storlek inhandlades och jösses så mycket bättre det blev.

Passade också på att ge växterna ett riktigt växtspa där jag sprayade och torkade varje blad. Dammiga blad kan kväva bladen lite, att de inte andas helt för dammet är i vägen. Stackars mina växter, de har det inte lätt…

Och det är väl lite mer funkis med de svarta, raka krukorna tycker du inte?

Lite grönare, lite ståtligare växter med nu större svängrum för fötterna. Vi är nu redo att möta ljusare tider!

Våfflor med mesost, brun getost var ju toppen. Heja Norge!

Igår gjorde jag det jag länge velat testa – våfflor med mesost, brun getost. Jag skrev här om dagen hur jag gått o blivit helt besatt av mesost men ätit det som ett smörgåspålägg. Maken är du 1/4 norsk och fått våfflor med brunost som barn vilket jag nu varit så sugen på att testa. Ja för våffla – gott och mesost – gott, så det borde ju då vara en hit. Men ibland kan ju 1 + 1 bli 3 som bekant. Upp till bevis!

Våfflor med mesost/brunost

Vi hade vänner som kom över för eftermiddagsfika och då passade jag på att låta samtliga bli testpiloter men hade även klassiker så som sylt (jordgubb, hallon och hjortron), tinade frusna bär med lite socker, grädde och min favorit; söt kastanjepuré. Bra att ha ifall det här med mesosten inte skulle falla väl ut, så att säga.

Var tvungen att googla – hur ska våfflan ätas med mesost egentligen? Helt ensamt med osten eller med något övrigt tillbehör? Det verkade vara lite upp till var och en men ihop med hallonsylt tyckte jag det flesta pratade om.

Kaffet på kokning, alla tillbehör redo och servisen framtagen. Nu var det bara att börja grädda.

”Vad dimmigt det är här!!!” sa dottern när hela nedervåningen var som Lützen. Ja, det osar rätt duktigt med våfflor men det ska ingå i det hela.

Grundrecept våffelsmet

Ingredienser
100 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk

Smör till gräddning

Gör så här: Smält smöret och sätt i gång våffeljärnet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Avsluta med det smälta smöret.

Klicka lite smör i det varma våffeljärnet och häll i 1 dl smet. Låt grädda till den gyllene färg du önskar uppnåtts men minst 2 minuter kan jag tycka.

Med hela tre våffeljärn var en hel laddning klar ganska snabbt, så ”varsågoda!”

Att få dottern att prova mesost var ju omöjligt, men alla syltsorter skulle med.

Och vad tyckte jag då om våffla med mesost? Helt fantastiskt gott!!! På den varma våfflan smälte den fint och med sylten blev det så himla bra ihop. Ni vet det där med jordnötssmör och sylt – när två saker gifter sig så bra, så var det här också.

Jag har alla fall skapat mig en ny favoritvåffla. Helt klart!

Äldst sonen som älskar mat och vill testa allt här i världen tyckte också om det men de yngre var inte helt med på noterna. Vi får ”öva” oftare helt enkelt.

Vill du ha fler tips  för våfflor?
8 tips på våffeltillbehör. Båda salta & söta
Pepparkasvåfflor med lingongrädde
Brunchvåfflor med äggröra, bacon och sirap

Jag är beroende av frukost!

Sedan jag började gå på judo med lillkillen på lördagsmornar har jag blivit berövad en viktig sak – en lugn lördagsmorgon där jag lyssnar på P4 med Ring så spelar vi och sedan Melodikrysset. Jag vill sitta länge med min frukost och läsa tidningen. Ingen stress utan en nästan provocerande lugn start på helgen.

”Men – det är väl bara att ta den frukosten på söndagen” tänker du. Ja, jo, men det är inte samma sak. Lördagsmornar och jag har en speciell relation.

Men då tar vi så klart igen detta på söndagen och bufféen bullas upp. Idag är det en ”vanlig” frukost och ingen brunch som jag annars också älskar.

Jag har jobbat som frukostvärdinna på hotell back in the days och jag verkligen älskar att bygga upp bufféer. Det är något med den där generositeten jag uppskattar. Och jag har ju insett att kategorin Frukost här på bloggen ständigt matas med nya inlägg och tips. Kanske ska gör mig en frukostbok en vacker dag…

Ja, då säger jag hej hej här från köket och önskar dig en fin söndag. Hoppas din också får starta långsamt och gott.

Kulturfredag med vårsalongen på Liljevalchs

Igår fredag hade jag och Maria/Husligheter årets första kulturfredag och detta var ju tredje gången vi hade vår kulturfredag så då kan vi väl säga att vi på riktigt skapat en tradition? Tidigare besök på Millesgården och i Carl Eldhs ateljé.

Dagens besök skulle bli vårsalongen på Liljevalchs. Så spänd på detta då jag inte ens kan minnas vilket år jag senast kom till vårsalongen. Ett gäng barn verkar ha kommit emellan, så att säga…

Tog tunnelbanan till T-centralen – inte Stockholms vackraste plats men blomhavet utanför Åhlens piggar upp även den gråaste miljön.

Höll mig från att köpa på mig några ögonvitaminer för nu skulle jag ju insupa kultur.

Promenerade Hamngatan ner för att möta Maria utanför Dramaten. En iskall första mars men så vacker.

Och vacker det är just precis vad Dramaten är. En gång åkte jag förbi i en buss med en vän och en 5-årig varpå killen sa: Där bodde nog gud förut. Så fint sagt. Undrar bara vad han menar att gud skulle bo nu…

Tog en promenad längs med Strandvägen till Djurgården. Och att ta ett möte medan man promenerar är väldigt bra. Walk and talk heter det inom finansvärlden.

Väl framme och i kön kunde vi konstatera att vi sänkte medelåldern med flera tiotal år. Pensionerade passionerade kulturtanter i rader och så vi frilansare.

Liljevalchs genomgår nu en renovering och utbyggnad. Ska bli spännande att se de nya delarna senare.

Det första konstverk som fick mig att tappa hakan var denna borderade (JA, den är helt broderad) tavla med talet pi. Ja, du vet 3,14 osv.  Alltså wow – vilket jobb!!!

Och nu var det ett tag sedan jag var på en vårutställning men det som slog mig var att hantverket verkligen fick ta plats. Intarsia, brodyr, skulptur och så många olika målartekniker.

Det verk som flest samlades runt var denna helt fantastiska Zorninspirerade tavla. En mullig gubbe i grönskan.

Det går ju inte att bara älska denna??? Undrar vad damerna ska göra med sina bilder…?

Denna pjäs föll jag för. En Billybokhylla där alla böckerna ställts i bokstavsordning men vänts bakfram. Varför jag gillar den är för att jag skrattar lite inombords. I inredningsreportage och säljannonser har bokhyllor just sett ut så här för att göra bilderna lugnare, mer tilltalande. Helt omöjligt att ha verkliga livet men på bild är det ju snyggt.

17 000 små träbitar. Lika många asylsökande ensamkommande som ska utvisas till Afghanistan, tillbaka till kriget. Så mäktigt och smärtsamt konstverk.

Vid första ögonkastet ser det ut som kinesiska vaser men titta närmare på motiven.

Denna blev jag helt överlycklig i när jag såg den. Den är liksom sydd i luften – svårt att förstå hur. Flertalet tavlor i en serie brodyrer med de samiska kläderna och kulturen i fokus. Vackert så jag smäller av.

Taverna Brillo har fått sätta upp ett pop-up café i stora salen.

Brillo kan sina bakverk.

Och sin vegetariska sallad. Denna var så himla god. MEN! Varför ha plastglas och bestick??? Blir alltid så nedstämd när jag ser plast på medvetna krogar och caféer. Ja, det är en pop-up men ändå. Stora plastpåsar runt om i den vackra salen fylls med massa plastglas och bestick. Känns inte bra.

Något som dock kändes mer än bra var den stora dos av inspiration och intryck jag fick med mig.

Tillbaka hem och tog fel t-bana så jag blev stående i solen på perrongen. Sämre stund kan man ha det. Kanske fick med mig en fräken i alla fall.

Nu har jag inte råd att köpa något av verken på utställningen men två kort av favoriterna är precis vad jag ville ha. Dessa ska jag faktiskt rama in i små ramar och vips så har jag ju fått två små konstverk. Det är ju toppen.

Brun mesost – är du med mig eller mot mig???

Nu vet jag att några säger ”OMG det där är bland det äckligaste jag vet” medan andra är med mig och tycker att mesost, den norska bruna getosten är helt galet god. Jag kan bara säga att jag just nu är helt besatt av den och äter den i orimliga mängder. Helst på fincrips med salt smör. Det är en oslagbar kombination tycker jag. Nu kan jag klämma 5-6 st på raken.

Jag är uppvuxen med en ständig mesost i kylen. Den var lika vanlig som smör, mjölk och ost. Och även messmör så klart. Alltså mesost på tunnbröd är som lördagsgodis ju – så gott och så smakrikt.

Maken är 1/4-norsk och har fina barndomsminnen med getost på ett annat sätt än jag så när jag nu köpte min senaste mesost sa han att vi skulle ha dem på våfflor, vilket är vanligt i Norge tydligen, blev jag förvånad. Det har jag aldrig provat men: våffla gott – mesost gott, så då borde det bli supergott. Måste testas!!!

Försöker få barnen att gilla den söta goda osten men det går superdåligt. 100% ogilla faktiskt. Men jag ger inte upp – kanske att just på våffla de kommer över på min sida.

Eller vad säger du? Är du en mesostkompis? Är du med mig?

Slänger ihop ett snyggt fredagsmys i all hast

Halloj i fredagen! Vankas det fredagsmys??? Jag är lite av en fredagsmysknarkare nu mer. Förr kunde jag bli alldeles galen när folk pratade om fredagsmys, dvs innan jag blev småbarnsmamma. Tyckte det lät så töntigt och menlöst. Jösses vad fel jag hade – om jag inte får mitt fredagsmys blir jag alldeles knollrig, det är en sådan viktig grej har jag insett. Vi samlar ihop familjen efter veckan och lägger alla krav åt sidan. Och nu upplever jag att de stora barnen (8 och 9 år) vill också samtala och gå igenom vad som hänt i skolan, med kompisar och vad de vill med helgen.

Och sedan är det också ett sådant härligt tillfälle att bulla upp med en massa gott. Utan att det ska vara krav på snofsigt utan bara släng ihop något. Jag skulle faktiskt kunna säga att jag har svart bälte i att slänga ihop ett rejält fredagsmys. Så det ser fixat ut utan att egentligen ha gjort ett skvatt.

Lägger allt gott och plockigt jag har hemma i all hast på en skärbräda och adderar till några skålar för småpryttlar. Ser fixigt ut utan att ha lagt ner någon tid alls på det. Bästa grejen. Se mina tips på en äkta charkbricka HÄR.

Och äntligen har jag metallskålar på fot i min ägo. Sedan jag var i Italien för massa år sedan har jag önskat mig sådana. Letat som en tok när jag varit utomlands men gått bet. Passar både som glasskupa som det är tänkt men även för annat gott. Älskar alltid skålar på fot för det gör så mycket för presentationen. Som mitt gottabord i julas om du minns tex.

Men nu så, nu hittade jag faktiskt två olika, från olika varumärken, på Åhléns och det roliga med dessa två olika glasskupor är att den ena kostar 175 kr och den andra 99 kr. Attans att den dyrare varianten är så mycket bättre. Och jag blir blå av avund när jag såg Marias fantastiska loppisfynd med galet vackra champagneglas i högblanka vit metall. grattis till ett makalöst kap. Mmm… gäller att hålla ögonen öppna i jakten på sina önsketing!

Snodde blommor till fredagsbuketten & vita canvas-kök

Maken fick blommor för att han hade sjungit så vackert. Han ställde blommorna i vårt kök. Ibland säger jag att köket är mitt. Så låt mig få presentera min fredagsbukett!!!

Den här glaskaraffen med silverhandtag och silverpip är jag så förtjust i. Den har fått följa med mig från föräldrahemmet. Så ljuvlig att hälla upp goda drycker i för härliga middagar eller saftkalas men även som vas för långa smala buketter. Ser nu att jag bör putsa upp silvret… annan dag…

Färger som får mig och rummet på bra humör. Något jag och kollegor pratar om ibland: att ha ett ljust kök och addera på färger och ting med färg för olika säsonger, högtider och årstider. Brukar säga att mot ljusa kök är som en vit canvasduk och jag målar den med färger i form av just blommor och pynt när det ska piffas.

Trenden med mörka kök och då främst grått är superstark nu i köket. Tycker det är så snyggt och ska erkänna att jag tänkt tanken på hur det skulle gå till att måla om våra luckor men hejdat mig. Det är något med det lugna vita som jag just kan forma själv efter säsong som jag behöver. Ett kök som passar hemmet både till ljusa sommarmornar och mysiga glöggmingel. Kameleontkök – vad tror du om det?

Hoppas du får en fin fredag oavsett om du har sportlov eller jobbar.