Trendspaning: den nya trendväxten heter ZebraKalla

Kan man säga att det finns trendväxter när det inte finns några egentliga nya växter under solen? Nja, inte va, men trender kommer och går och det var ju inte många år sedan som väldigt få tyckte monstera var läcker. Nu finns den med i vart enda inredningsreportage och anses vara trendig.

zebra_kalla

Zebrakallan är en växt som nu kommer komma starkt. Plantagen visade upp sina satsningar för 2017 och den fläckiga, randiga Zebrakallan kommer ta stor plats.

Den stämmer in i trenden med att växterna 2017 ska vara kaxiga och ha karaktär. Och den här randiga växten känns nästan som en reptil. Ingen liten försiktig orkidée här inte.

zebra_kalla_trendväxt

Själv känner jag mig lite skeptisk till denna ”nya” växt men får jag se den fler gånger och i fler situationer kommer den säkert växa (!) i mina ögon.

Så här vill kallan ha det, enligt Plantagen:

Trivs i väldigt varierande ljusförhållanden, från sol till skugga, temperatur varmt till svalt, ned till 5 grader.

Vattnas regelbundet åt det torra hållet vår till höst. Undvik övervattning när den blommar. Gödning en gång i månaden vår till höst.

Plantor som tas om hand på hösten bör sedan övervintras svalt och få rikligt med vatten och gödsel tills de blommar igen.

zebra_kalla_plantagen

Känner du dig lockad?

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Pokemon DIY/Pyssel: Pokemon-bollar att fånga & äta upp

Pokemon Go! Detta fenomen som tagit hela världen i sitt grepp. Även vår lilla 5-personersvärld här hemma. Det är Pokemon promenader, Pokemon teckningar och Pokemon berättelser dygnet runt. Äldste sonen är ett proffs och har promenerat i månader nu.

Klart vi skulle göra något kul pyssel och DIY med Pokemon. Gärna något att äta för då blir det ju ännu roligare. Ett superkul mellan skola och middag-pyssel. Det blev:

Pokemon bollar av körsbärstomat & mini-mozzarella

Detta behövs: Körsbärstomater, minimozzarella, svarta oliver utan kärnor och tandpetare.

Gör så här: Skär körsbärstomater mitt i tu,  minimozzarellan skärs till så det blir jämna halvor (de vi hade var redan nästan som halvor) och oliver skärs i tunna skivor.
Skär till smala och runda stavar av mozzarellan och trä genom ände-skivan av oliven. Den plana sidan ska visas utåt så skär till mozzarellan så den plit platt och jämn i olivrundeln.
Skär en liten skåra i mozzarellan så olivskivan kan sjunka ner i osten. Skär några av olivskivorna så de kan ligga som ett streck ovan på den vita mozzarellan.
Gör en liknande skåra och fördjupning i underkant på den halva körsbärstomaten.
Lägg tomaten ovanpå mozzarellan och olivkanten. Lås och fixera med en tandpetare.
(Jag skar av lite av tomaten i bakant så de kunde stå stadigare och snyggare.)
Inför servering: ringla över lite olivolja och lite flingsalt.

Många små och glada pysselkockar!

Mycket stolt sjuåring som gjorde dem helt själv!

Ska erkänna att jag inte gillade detta spel när det kom. Vi var då på Gotland å Västkusten och skulle vara tillsammans och analoga. Helt plötsligt var allt oviktigt förutom den lilla mobilskärmen. Storebror har inte egen telefon så det var makens telefon som hela tiden fick gå på promenader. Och det var i detta läge jag fattade grejen. Helt plötsligt gick hela familjen på morgonpromenader, strandpromenader och kvällspromenader. Nu jublar jag och hyllar detta å det grövsta!

Och pysslar mig några goda Pokhemon-bollar till fredagsmyset! Perfekt ju!!!

Ryds bilglas i unikt samarbete med glaskonstnären Erika Lagerbielke. Säljs exklusivt på Svenskt tenn

När jag fick en inbjudan till pressvisningen av Ryds bilglas var jag tvungen att läsa det både två och tre gånger.

Har jag missat glasbruket Ryd? Var det felstavat så att ordet ”bil” kom med av misstag? Vindrutor på Svenskt Tenn? Ja, det är ett väldans spännande samarbete detta. Ryds bilglas som ja, tillverkar vindrutor och bilglas.

Återvinning och miljömedvetenhet är högst aktuellt och glas är ju ett material som just kan återvinnas i nästan oändlighet. Ryds bilglas slog sig ihop med formgivaren och glaskonstnären Erika Lagerbielke och skapade med tanken om återvinning skålen Oändlighet, tillverkad av återvunnet bilglas. Skålen är munblåst på Kosta Glasbruk.

ryds bilglas_erika lagerbielke

oändlighet_ryds_lagerbielke

evighet_ryds bilglas

evighet_ryds bilglas_01

Det som nog var mest överraskande var den gröna färgen. Den är inte på nåt sätt pigmenterad eller färgsatt – färgen skapade sig själv i återskapandet. Häftigt va!? För det är ju lätt att tro att det är ett färgat glas. Speciellt om man tänker på allt grönt glas som Svenskt Tenn har i sitt sortiment.

svenskt_tenn_glasvas_grön

Vad har Svenskt Tenn att göra i detta då? Jo de är exklusiva återförsäljare för de manar om svenskt hantverk och miljömedvetenhet. Passande parter. Skålen finns endast i 100 ex. Så, finns det några ex kvar?

Vi blev bjudna på en härlig frukost i deras teasalong.

frukost_svenskt tenn_teasalong

svenskt tenn_teasalong

Satt mellan med fina bloggkollegorna Åsa och Mia.

svenskt tenn_teasalong_02

svenskt tenn_teasalong_01

Fantastisk bukett i mixade färger. Så mycket Svenskt Tenn över den tycker jag.

Sådana här kombinationer hoppas jag se mer av framöver. Ett företag som förstår möjligheterna i sin produkt och gör något nytt. Hoppas fler företag orkar och kan vara så kreativa och återuppliva sig själva.

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Kvänums nya kök Cool Classic

I morse var det pressevent och presentation av Kvänums nya kök Cool Classic, CC även kallad. Jag tycker det lät allra bäst att säga Cool Classic med en dansk brytning så det gör jag from nu!

Hur som helst. Kvänum är ett företag som levererar gedigna kök. Kanske lite väl trygga och klassiska så nu hade Kvänum tagit ett nytt grepp och skapat en nyare moderna serie som kompletterar de övriga i sortimentet.

Håller med. Känns modernt men samtidigt klassiskt då det flirtar med shaker-stilen och 20-tal. Men det är väl kanske det som just är modernt?

Kvänum_Cool Classic_shaker_krokar

Färgvalet, denna lite matta mörkgröna känns så vacker. Kan tänka mig hur mysigt det är i ett kök med denna färg. Funkar till jul men även en sommardag. För så måste man ju tänka, eller hur?

Kvänum_Cool Classic_kök

Utöver den smarta listen med knoppar (shaker!) som kan användas för det mesta i köket så var det flera andra smarta lösningar. Detta gillar jag så mycket och önskar kunna ha i mitt kök.

Kvänum_Cool Classic_skärbrädor

Den inbyggda förvaringen till skärbrädorna.

Kvänum_Cool Classic_inbyggda_lådor

Den söta lilla raden av små lådor för alla de där småpryttlarna som alltid hamnar överallt.

Och sen, the piece de resistant, skafferiskåpet.

Kvänum_Cool Classic_skafferi_skåp

TO DIE FOR! I ett tidigare hem hade vi köket i det gamla sovrummet. Där blev den inbygds garderoben ett inbyggt sakfferiskåp. Saknar det så. Men här kan man få det. Suck så snyggt!

Kvänum_Cool Classic_skafferi_interiör

Själv har jag då ett väldans vitt och ljust kök med vita luckor och vit marmor. Är så sugen på mer färg. Eller är det bara att vi går mot höst och mer mys?

Kvänum_Cool Classic_shaker_diskbänk

Fick då höra att det går alldeles utmärkt att måla om Kvänums kök med pensel och sicken tur, det är ju det vi har. Men, det är ett projekt jag inte ska ta mig an riktigt än… Eller?

Kvänum_Cool Classic

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Provsmakat fransk julmat från Picard. Uggla t.ex.

De som tycker om julen jublar för nu duggar julnyheterna tätt medan de som är julskeptiker och de som vill börja jula först i december fasar, rasar och vrider sig i smärtor.

Som ni vet tillhör jag grupp ett och omfamnar allt. MEN, jag håller faktiskt nyheterna lite i arkivet än så länge för att ta fram när det är skarpt läge. Tror tyvärr att det annars glöms bort sen hos er och mig.

Fast den här julmiddagen känns som något man kan inspireras av, jul eller icke-jul.

Picard presenterade årets julnyheter med en provsmakning. Och för er som inte är helt bekanta med Picard är det en fransk matkedja som ENDAST säljer frusna varor. Råvaror och färdiga rätter.

Eventet var förlagt i inredningsbutiken och -konceptet Tjugoniodee. För mig en ny butik och jag älskade det. Är ni på Hornsgatan MÅSTE ni dit.

Hur sugen blev jag inte nu på blå sammetsdraperi? Ljuvligt!

Jag har två favoriter hos Picard: deras croissanter och snittar. Snittarna är perfekta att ha som plockmat eller drinktilltugg. De är så galet vackra och goda.

Nu var det lite lyxiga smaker med fois gras och hallon t.ex..

Och ni ser den snygga dukningen va? Udda glas, udda bestick, udda tennfat under de likadana tallrikarna. Så ett dukningstips: Ha massa olika och udda delar men håll en färgskala och några saker som är lika som tallriken, servetten.

Middagen hade tolkats och satts ihop av superkocken Gert Klötzke. Vilken ära!

Förrätten pilgrimsmusslor och kräftor i bourgogne-sås  säljs i två-pack och kommer i dessa keramikformar. Så det är mat och porslin i ett alltså.

Riktigt god och härlig. Inte så mycket jul för mig men den franska julmaten och den svenska skiljer sig ju mycket åt. Detta är en perfekt förrätt till nyår.

Varmrätten var pärlhöna fylld med karljohansvamp och russin serverad med svartrötter, brysselkål, kantareller och  Grand Veneur-sås. Plus en nybakad liten baguette.

Hallå! Har ni sett något finare? Och mer galet??? Detta är alltså efterrätten! Vanilj- och kolabakelser formade till ugglor. Jag vet att mina barn kommer smälla av om jag skulle dyka upp med ätbara ugglor här hemma.

Och så här glad och nöjd var TrendStefan. Och hade jag tagit en selfie hade jag sett likadan ut.

Och som jag nämner här ovan: detta är fransk julmat medan jag tänker nyårsmeny. Och det som också talar för nyår är just det här med att det är frusna varor redo att lagas till, kryddade å klara. Mer tid över till att mingla och skåla i skumpa.

Knäckemacka med persilja & aromat – flashback till högstadiet

Ibland dyker smakminnena upp i munnen och jag vet precis hur något smakar fast jag inte ätit det på åratal. Så var det nu.

Jag minns så tydligt hur det var en mindre sensation när det en dag i matsalen stod en helt ny grönsaksdisk där. Tror den gick under namnet råkost-baren eller nåt sånt. Kändes ytterst modernt. Bara ordet bar fick ju oss att känna oss stora. Det var riven morot, burkmajs och alfalfagroddar i olika lådor. Och så då en liten, liten burk med finhackad persilja.

Den där persiljan visste ingen av oss vad vi skulle göra med. Som en liten grön dekoration ovanpå lapskojsen?

När vi sedan klev upp i högstadiet och skulle vara liiiiite mer sofistikerade gjorde någon en avancerad knäckemacka med persilja på som pålägg och sedan ett fint lager aromat-salt. Wow, hur cool var inte det då? Vuxet på något sätt.

Det var detta minne som poppade fram för jag önskar hitta fler pålägg som är vegetariska. Och när jag får en idé så måste jag göra det på stört (vilket resulterar att jag ofta lämnar många andra projekt ofärdiga…) så jag begav mig ut i trädgården. En liten odling av persilja kunde resultera till i alla fall en macka. Och den var precis så där god som jag mindes det. Kände mig igen liiiiite sofistikerad.

Och när jag ändå har dig på tråden: har du några tips på goda mackor som inte innehåller kött? Ost, kaviar och den omåttligt populära avokadomackan, men sen då?

Sänglampa, sängbord & gardiner på plats. Go natt!

Med dunder å brak (bokstavligen) skapade vi en träpanel, fondvägg, i vårt sovrum innan sommaren. När väggen var på plats så var det som om luften gick ur mig. De där sista grejerna, slutfixet, som man ser i alla bygg- och renoveringsprogram tar noll och ingen tid har varit en seg process här.

Det var ju rätt kaosigt överlag då med jobbstart, sjukdomar, sorger, brutna ben, löss och vardag så när det stora bygget var klart behövde jag ta in allt och landa. Men ska säga att lampleverantören faktiskt tillslut tog 4,5 månad på sig att leverera så det var inte bara mitt fel…

Men nu är jag på banan sedan länge och sängen har fått sällskap av mer inredning.

Sängbord i form av pallar från IKEAvägglampor från Örsjö blev sänglampor och rejäla mörkläggningsgardiner har fått ge värme och lite hotellyxkänsla. Samt nya sängkläder. Hade ju gärna velat ha Dirty Linen men gick på plånboksvarianten från H&M Home.

Det här H-fatet hittade jag i Köpenhamn på en galen rea – 70% så det kändes nästan som gratis. Perfekt för armbandsklocka, ringar och öronproppar!

Jag njuter så av vårt nya sovrum. Har blivit så ombonat och som ett riktigt rum. Sänglamporna kom upp nyss och jag kan liksom okynnes-mysa i ett mörkt rum med bara en lampa tänd i nån sekund när jag passerar. Nu vill jag läsa böcker och ha frukostar i sängen.

En annan som fattat tycke för rummet är vår egensinnige katt Birger. Han är inte alls den som velat sova i samma säng som vi, nej han har krävt eget rum, helst eget våningsplan. Nu sover han bredvid mig om natten titt som tätt och nu när jag jobbar hemma hittar jag honom så här som ovan. Tagit över hela sängen.

Det som återstår är väggfärg, rama in bilder som ska upp och sedan lösa garderobslösningen i vårt andra bygge – en walk-in-closet för nu är det lite kläder här och var. Men en sak i taget, annars blir inget gjort riktigt bra.

Höstmarknaden på Skansen – underbart för stora & små

I går åkte jag med barnen och min mamma till Skansen för att gå på den årliga höstmarknaden. Den slår julmarknaden med hästlängder och är det så fint väder som det var igår är det verkligen det bästa som Stockholm kan erbjuda i eventväg detta halvåret.

Och dit tar man sig bäst med färjan. Önskar jag nyttjade Stockholms vatten mer. Alltid lika imponerande att se staden från vattnet.

Och fatta vad mycket snyggare bilden hade varit om inte de där små huvudena var där. Trångt på båten, svårt att fota…

Toppen med en mormor som har god chokladenergi i väskan så man är helladdad innan man går in. (Slänger in en lovebomb här: kolla in min mamma! Inte skulle man väl tro att hon fyllde 80 (!!!) i somras? Hon är fantastisk! Bara det att hon köpte den där kappan på Monki – inte ens jag vågar mig in där)

Marknaden byggs upp som en marknad från det förra sekelskiftet. Det är som att gå in i en scenografi från Emil i Lönneberga-filmerna. Volontärer och entusiaster klär sig tidstypiskt, man får prova på lekar och aktiviteter man drömt om, man äter riktigt härlig husman (synd att denna meny inte går att finna övriga 363 dagar på året) på porslinstallrikar, man kan köpa enormt vackra hantverk och se gamla tekniker utföras. Gillar man traditioner, hantverk, god mat och upptåg är detta grejen.

Barnen ha ju plöjt timmar av Emil och Madicken så detta är ju drömmen. Att få lajva i den världen nästan.

Mamma som är stickproffs hade volontärstickat till försäljningen av stickade varor. De hade gått åt som smör på en höstmarknad, typ.

Korvar, karameller, honung, ostar, marmelader, bröd mm mm. Närproducerat och så där äkta jag vill ha när jag handlar. Visst är det smart med storköp och hemleveranser men det är nåt visst med att få dofta varorna, se varorna och prata med den som producerat dem. Detta vill jag ha mer av.

Vi har besökt marknaden förut och de bestående minnena är främst från maten. Så otroligt gott. Och imponerande. De lyckas hålla så hög kvalitet till så många. Lite långa köer bara…

Allt är så genomtänkt. Alla detaljer. Som de moderna kaffetermosarna var inklädda i juteväv så de skulle smälta in i scenografin!

 

Och efterrätter fanns det gott om!

Imponerande diskarbete av damerna!

Roligast hed nog detta gäng. De visade upp lekar kids höll på med förr. Här är det ett skinn alla ska hålla fast vid och dra så de andra tappar greppet. Det gick vilt till!

Roligt och bisarrt när två tidsvärldar möts.

Sen så finns ju allt övrigt på Skansen där också…

… som den omåttligt populära ponnyridningen.

Tack för en fantastisk höstdag. Även om det mer kändes som en sensommardag. Varmt och gröna löv. Och helt vindstilla. Se bara på denna vattenspegel:

Och just det: det är öppet i dag också om du är i Stockholm och inte vet vad du ska göra.

Baka kanelbullewrap. Som en saftig, stor kanelbulle-giffel

Jag har testat att baka kanebullewraps. Som en gigantisk Pågengiffel om ni förstår vad jag menar. Ja, och ni som följer mig på Instagram har såg mina försök till detta igår.

Kanelbullar kan man väl aldrig få nog av? Men det är ju kul att variera sig också så klart. Kanelbullarna är egentligen de samma, det handlar bara om hur man viker, snurrar eller rullar den.

Ville göra en ny form på kanelbullarna (iaf för mig) så då tänkte jag på wrap-vikning.

Två recept på kanelbullar:
detta recept är med kalla vätskor och
detta recept är med varma.
Två olika vägar, båda lika goda och saftiga.

Gör kanelbullewraps så här

Dela den jästa degen i 24 delar och kavla ut till långa ”tungor”.

Bre på rumsvarmt smör, strö över socker och kanel och sen vik varje”tunga” i tre lager.

Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa 30 rep 60 minuter beroende på recept.

Pensla och strö på pärlsocker efter den andra jäsningen och precis innan gräddning.

kanelbullewrap

Hur blev kanelbullewrapsen då? Riktigt mycket med kanel blev det och gott med en så saftig kärna. Det är något speciellt med att hålla i och äta en bulle i det här formatet. Känns igen samtidigt som det är något nytt.

Vill du göra vika och snurra till vackra kanelbullar? Klicka då HÄR för två tips riktigt bra tips.

Gör egen stumpastake med glasburk & ljushållare

Att göra egen stumpastake med endast en glasburk och en ljushållare är ett perfekt pyssel. Det går snabbt, endast två (egentligen) saker behövs och det blir en sak du kommer använda och njuta av.

Göra egen stumpastake

Nu närmar vi oss hösten och med den mörka mysiga kvällar. Det är dags att tända ljusen och låta de levande lågorna skapa stämningen.

Av alla ljus som tänds blir många till stumpar och riskerar att hamna i soporna då de är svåra att ha i ljusstakar. Om man istället spetsar stumpen kan den få brinna upp helt och hållet. Bara man har en brandsäker bottenplatta.

Då är ljushållare i metall med en spets perfekta att spetsa upp stumparna på och den ljushållaren kan i sin tur sättas genom ett burklock. Burken blir sedan en perfekt förvaring till stumparna. Ljusstake och ljusförvaring i ett.

Göra egen stumpastake med glasburk

Välj en glasburk som är tillräckligt stor för stumparna.
Spreja lock och ljushållare om du önskar ha dem i samma färg.
Med hammare och en spik som är i ungefär samma tjocklek som ljushållarens stödpinne görs ett hål i mitten av burklocket.
För ner ljushållarens stödpinne i hålet och ev fäst med en klick från limpistolen ner  hålet innan hållaren förs ned helt. Sätt på burklocket på burken och den stumpastake och ljusstumpsförvaring är klar!

Göra egen stumpastake

Nu ser jag fram emot alla mysiga kvällar med levande ljus.

Jag gillar även färgade ljus så kanske en till stumpastake i passande färg?