Att odla vitlök är ett enkelt och gott odlingstips. Snabbt får man en god färsk krydda.
Odla vitlök i kruka inomhus
Sätt ner några vitlöksklyftor i jord. Välj en kruka, låda eller vad som helst egentligen. Vattna regelbundet och låt stå ljust och skörda snart en god färsk krydda. Blir nästan inte enklare än så och egentligen krävs det ingen större beskrivning.
Växer faktiskt så snabbt att denna gång hann jag inte märka att den hade växt ur sin lilla kupa.
Klipper stänglarna och lägger på maten. Perfekt att piffa till min superduperenkla omelett här hemma. Fin smak av vitlök men inte lika het och stark som själva löken. Så gott!
Och ja, det är lite så här det ser ut här hemma när jag just arbetar hemifrån. Måste prata med ”chefen” och se till att jag tar ordentliga luncher, fria från jobb.
Glad fredag alla fina läsare. Önskar er en härlig helg med denna solgula och honungsdoftande bukett i köket.
Det är, som rubriken antyder, inte en nyköpt bukett utan de rester som överlevt från förra fredagen. Den lilla buketten till makens födelsedag med fina rosa pioner och då denna blomma.
Nu till den andra delen av rubriken; efterlysningen. Vad är det för blomma? Jag tycker mig vara bra kunnig när det kommer till snittblommor men denna vet jag inte namnet på. Doftar så enormt härligt sött, som honung. Någon som vet?
Namn eller inte, den är i alla fall ljuvlig.
Så, återigen, glad fredag och kram på er!
PS. Följ mig gärna på Facebook där jag uppdaterar med alla nya inlägg och lägger upp gamla godingar från arkivet; facebook.com/hemmamedhelena Välkomna!
I dag släpps kollektionen VIKTIG av Ingegerd Råman för IKEA. Aldrig har väl en kollektion känts så spännande och intressant. I alla fall för mig.
Nu känns det som evigheter sedan som det var pressvisning av kollektionen och mötet med Ingegerd Råman. När jag tittar på bilderna därifrån så fylls önskelistan och blir lång. Får se om det blir något kvar eller om det tar slut… Så här står det att läsa: Tillfällig kollektion från 20 maj kl. 10.00. VIKTIGT är en tillfällig kollektion med få utgåvor, och kan därför snabbt ta slut. Du hittar kollektionen i dessa utvalda varuhus.
Usch och fy alltså. Jag hatar verkligen en sådan här typ av stress. Måste erkänna att det gör mig lite avigt inställd. Fast jag älskar ju grejorna…
Pressbilder från IKEA
PS. Följ mig gärna på Facebook där jag uppdaterar med alla nya inlägg och lägger upp gamla godingar från arkivet; facebook.com/hemmamedhelena Välkomna!
Att lägga golv är ingen lek. Och att välja golv är inte heller det enklaste. Det ska väljas material, kvalitet och färg.
Jag har dessutom nu sett några idéer som skapar fler spännande tankar. Nämligen att inte bara välja ett golv, en sorts golv, i rummet. Utan låta olika typer möta varann.
Att göra rumsindelningar med möbler, målade väggar och draperier har vi sett. Dessa saker är lätta att byta ut och ändra. Golv däremot är liksom mer definitivt. Ska ett golv läggas, då vill man vara säker på att det får ligga kvar.
Den här idéen visade Alvhem upp när jag träffade dem på frukosteventet Öppethusligheter. Blev alldeles till mig. Så snyggt och så djärvt.
Och HÄR är en mycket inspirerande miljöbild från en restaurang i Bangkok.
Detta golv sågs på nyöppnade Haymarket. Här är det då, utan väggar och dörrar en tydlig gräns mellan två rum.
Att ha ett tåligare golv i köket det vet vi och HÄR har det gjorts med den äran.
Om man gör ett sådant här möte mellan två olika golv så är den HÄR idéen med en mässingslist mellan så snygg.
Om man nu inte vill eller kan lägga nytt golv så kan DENNA idé kanske inspirera? Ser ut som om färgen väller emot mig.
Är man lagd åt lapptäcke-hållet och har en massa tålamod är den HÄR lösningen som ett konstverk.
Den HÄR lösningen imponerar. I parketten byts några stavar ut så gränsen mellan de olika rummen mjukas upp, fejdas in.
I vår hall så finns ett klinker golv som legat där sedan byggåret 1940. Det är inte trasigt men jag märker att fogarna och plattorna ligger löst. Något kommer behöva göras i framtiden. Blir ju lite sugen på att göra något av ovannämnda tips. Får funta på det.
PS. Följ mig gärna på Facebook där jag uppdaterar med alla nya inlägg och lägger upp gamla godingar från arkivet; facebook.com/hemmamedhelena Välkomna!
Det är många bloggar, sidor, portaler och gud vet allt man ska ha koll på. Jag som bloggare borde väl själv ha lite koll men det verkar vara för få timmar på dygnet ibland så det är inte alltid jag har tid att hoppa runt från blogg till blogg, sida till sida. Då är ju det smart med olika ställen som man kan hålla sig till där allt samlas. Finns Bloglovin’ och andra RSS-läsare men jag använder mig helst av Facebook faktiskt. De bloggar som lägger upp även där hittar jag ju då till när jag ändå är där, på ”fejjan”.
Sen är jag så glad i min lilla facebookgrupp hos mig – Hemma med Helena. Tycker att mycket av kommentarerna hamnar där istället för här på bloggen. Jag förstår det, där är det enklare och det går snabbare. Det blir också en rolig dialog bland läsarna. I påskas exploderade kommentarsfältet där då det blev en diskussion om ägg eller icke ägg. Älskar sådant, mera kommentarer, mera diskussioner. Det är så vi lär känna varann, ordentligt. (så länge allt sägs med takt och ton så klart)
Och inte nog med det! Du vet väl att Sköna Hem har en helt sagolik Facebook? Där läggs det upp från tidningen, så klart, men även en massa mer matnyttiga och roliga tips som rör inredning och hem.
Och inte nog med detta!!! Mina fabulösa bloggkollegor har också facebooksidor där de flitigt uppdaterar så det är ju liksom bara att hänga på: Husligheter, Hemmafix, Add Simplicity, Mormorsglamouroch Drömhus. Vi hoppas att de resterande snart får upp sin också (hint hint Åsa och Jill!)
Hemma hos pysselexperten Helena Lyth samsas olika färger, former och material för att skapa en personlig stil. – Jag låter vårt funkishus få ta plats och visa upp sig.
Så står det i artikeln hos Leva&Bo om mig och jag blir alldeles röd om kinderna. Att få bli kallad pysselproffs är det ju nyp-mig-i-armen-nivå på.
Ja, och nu vill du väl läsa artikeln och se alla de fina bilder de valt ut: klicka HÄR. Tycker kanske att rubriken lovar mer än vad den levererar. Så mycket husesyn är det inte. Det får jag nog själv står för här, eller vad säger ni?
Helgen spenderades i Närke, i en gammal gård mitt i skogen, med makens släkt. Efter dagar av sol och värme blev vi alla tagna på sängen av kylan och det mulna vädret. Glömt bort hur man måste ha kläder i lager och strumpor (!). Men då denna gård värms till största delen upp av kaminer och öppna brasor så var det ändå så himla mysigt. Sprakande kakelugnar måste vara det mest terapeutiska som finns.
En fantastisk men blöt promenad. Fast det vägdes upp av sång från tranorna som fanns i närheten. Aldrig hört tranor och nu fick jag dessutom se en. Stor och mäktig.
Vi plockade granskott. Lite sugen på att testa att göra granskottssirap eller picklade granskott. Får se.
Daggkåpan blänkte som diamanter och var fyllda med vatten.
Årets första liljekonvalj.
Skönt att värma sig inne.
Trumpet är kul att blåsa i. Inte lika kul för föräldrar att lyssna på.
Nu är det förgätmigejens högtid. Min favoritblomma!
Så klart ville jag vika servetter.
Äldste sonen hittade en ny bästa vän. Det var inte många minuter de var ifrån varann.
Skål och välkomna!
Vad äter man som passar barn och vuxna, veganer och glutenallergiker? Tacos! Glutenfritt majsbröd och med vegansk soyafärs och sen fritt fram att välja heta jalapeños eller snälla majskorn.
Sen var det middag och prat varvat med Eurovision. Barnen somnade lite här och var som det ska vara på släktkalas.
PS. Följ mig gärna på Facebook där jag uppdaterar med alla nya inlägg och lägger upp gamla godingar från arkivet; facebook.com/hemmamedhelena Välkomna!
Utanför köksfönstret fullkomligt skriker vårt äppelträd. Det är blommor över hela trädet. Detta blir vår fjärde sommar i huset och jag kan se ett mönster nu när det kommer till äppelträdet. Det är lite vartannat år som det ger blommor. Förra året var det bara några få grenar som gav blommor och frukt. Ska det vara så? Jag är inte helt bevandrad i äppelträd och fruktträd än.
Hur som helst, nu blommar det och jag blir så själa glad. De rosa små knopparna slår ut till vackra, matiga, vita blommor. Humlesurr och svalor, ja faktiskt de kom i fredags, i luften ihop med dessa vackra blommor ger sådan härlig sommarfeeling!
PS. Följ mig gärna på Facebook där jag uppdaterar med alla nya inlägg och lägger upp gamla godingar från arkivet; facebook.com/hemmamedhelena Välkomna!
Här kommer en drös recept på enkla snittar. Så klart kan man äta snittar till middag. Om man vill så kan man kalla det tapas, plockmat, mingelmat om det känns fel med ”middag” men mätt blir man även om det är ”finger food”. Här är ett gäng tips och typ recept på enkla snittar. Kanske faktiskt perfekta enkla snittar till champagne också.
I går fyllde min älskade make år. Hip hipp hurra!!! Och när man fyller år får man önska sig vad som helst till middag – det är känt sedan gammalt.
Vad väljer då denna man som är en kung i köket, kan laga allt från chicken tikka masala till kroppkakor som ett proffs? Jo – han väljer snittar. Och detta skulle jag tro, utöver att han gillar snittar, är en kärlekshandling till mig då jag själv fullkomligt älskar att göra snittar och bygga upp bufféer. Så gulligt. Så gott!
Drog till affären och plockade på mig allt och lite till. Här skulle det göras snittar och plockmat. Jag kände hur jag verkligen ville gå all in med denna fingriga middag.
Löjrom hade vi i frysen, så det var givet. Också en burk anklever från en resa i Frankrike för tusen år sedan. Och några kallrökta korvar å skinkor, ost, tapernader å kex från min födelsedag så lite fanns det att jobba med redan hemma.
Ville addera på sommar så det blev meloner och frukt också.
Ja men så varsågoda då!
Och det vattnas ju galet i munnen när man ser en sådan här buffé, eller hur?
Recept på enkla snittar
Smördegssnitt med chevre
Den enda som krävde varm tillagning var smördegssnitten. Och detta är verkligen ett tips: smördeg kommer man långt med. Gör små fyrkanter, lägg på vad du tycker är gott och skjuts in i ugnen, 220° i ca 15 minuter. Tjoff!
Här hade jag chevreost och valnöt. Efter gräddning ringlade jag över flytande honung.
Två goda små spett
Detta är två klassiker och funkar varje gång. Det är de perfekta kombinationerna på en pinne så att säga. En bit honungsmelon inlindad i en halv skiva prosciutto samt en snitt med körsbärstomat, 1-2 blad basilika och en bit mozzarella. Enkelt och perfekt!
Fetaost- & vattenmelonsallad
Detta är inte riktigt en snitt men lite plockig rätt och en av mina favoriter så här års. Så gott till grillat till exempel. Vattenmelon, fetaost, svarta oliver och lite vårlök. Snyggt också, eller hur?!
Snitt med kallrökt lax och pepparrot
Den här var nästan mest till barnen då de tidigare i veckan blev helt besatta av kallrökt lax. I krustader (så härligt retro!) hade jag i de vuxnas färskost med pepparrot i botten, i barnens endast crème fraîche. Toppade med en rosett (eller klump) kallrökt lax. Strimlade lite vårlök på de vuxnas så inget barn skulle traumatiseras av pepparroten.
Löjrom med tillbehör
Ja, löjormen som då fanns i frysen fick tinas och rinna av i ett kaffefilter för att få sig en uppfräschning. Och här vill jag inte krångla till det. Serveras med sina klassiska tillbehör, crème fraîche, rödlök, rostat bröd och citron.
Liten munsbit med anklever
Och så då kvällens vinnare: anklevern. Tunna skivor på lätt rosat bröd (i ugn), tunna skivor päron, cumberlandsås och cornichon. Inga konstigheter och sååååå gott.
Mera plockmat
Utöver dessa nämnda sintra så kan man med fördel dryga ut med än mer godsaker som bara är att ställa fram:
• Kex med tapenader • Skivor av lufttorkade olika korvar och skinkor • Nötter • Små bitar av hårda, lagrade ostar • En stor bit av någon krämig ost • Rädisor • Körsbärstomater • Oliver • Inlagda kronärtskockor
Makens favoritblomma fick också pryda bordet – Pion!
Sen var det bara att hugg in. Barnen gillade laxen, löjromen, melonerna, brieosten med jordgubbar, oliverna och mozarrela/tomat (inte basilika!) bäst. Och att helt och hållet få äta med händerna. Och de vuxna? Allt!
Nu är det lördag och jag känner mig faktiskt fortfarande mätt. Blir ingen stor frukost och det är nog bra för vi ska snart hoppa in i bilen för en tripp till Örebrotrakten och en släktträff. Ska bli så kul och barnen längtar efter sina kusiner.
Då var butikskonceptet Layered Atelier öppnat. Och vad som menas med butikskoncept verkar lite luddigt. Det är väl att det är en blandning av butik med unika designföremål och showroom.
Hur som helst, pressmaterialet föll ner som en bomb i veckan och alla inredningsintresserade tappade hakan, dreglade och såg över sin budget för mattinköp.
Igår var det öppningsevent. Alla stans snyggingar var där och kvällssolen lös som aldrig förr. I detta palats bredvid Medborgarplatsen har Leyered Atelier sin lokal. I tre rum utsmyckade med stuckaturer, öppna spisar och guld i mängd har det inretts väldigt smakfullt.
Att visa upp mattor när det kliver runt ett stort mingelsällskap är inte det lättaste. Smart att du ställa rullar längs väggen i ställ.