Mästare i vardagsmys – en titel för gravstenen???

”Wow, vilken grej att ha på gravstenen!” sa maken när han såg artikeln i Drömjul där jag fått äran att vara med. Det är till att tänka lite väl mycket framåt kan jag tycka, ha ha. Men sämre  saker att bli ihågkommen för än Mästare På Vardagsmys kan man ju få.

Stort tack till Hus & Hem/Drömjul för att jag och min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri fick vara med i er underbara jultidning. Och den enorma äran att bli kallad mästare. Den kommer jag leva på länge. Eller ja, tills gravstenen då…

När jag bläddrar bland sidorna så har jag i huvudet snabbspolat hela halloween och är redan inne i julen och alla planer på det jag vill göra. Jag är så galet pepp på att ladda upp här och vara tillsammans med er i denna underbara tid. Jag hoppas ni ska gilla att hänga här hos mig, vågar lova en massa inspo av både högt och lågt. Som sig bör!

Hur det ser ut hos mig nu: kontraster!

Det som både snurrar i mitt huvud och det som hamnar i mina kanaler, på mitt instragram och här på bloggen är så vitt skilda saker som dödskallar och rosetter, väggmålning och lussebullar. Det är enormt kontraster kan jag tycka.

Och sedan är dt kontrastrika bilder. Jag älskar bilder där det är skarpa kontraster i färgerna, det som är mörkt är riktigt mörkt. Jag vet att SoMe vill att man ska ha ljusa bilder men det är inte jag. Jag vill ha det ombonat, inramat och kompakt.

Jag brukar få höra att jag kanske borde nischa mig, välja bara ett eller två ämnen i det jag gör. Men hur skulle jag – jag gillar ju inredning, mat, bak, pyssel, dukningar, gå ut och äta, resa… Och jag vill inspirera till allt detta. Jag brukar svara att INTE ha en nisch är min nisch! 

Vad tycker du? Vill du ha mer av något, mindre av något annat?

Heltäckningsmatta fast i rutor – så smidigt att lägga

Inlägg i samarbete med The Rug Project

Nu ligger den där i vår garderobskorridor – heltäckningsmattan. Fast egentligen är det flera mattor. För den här heltäckningsmattan består av flera rutor av heltäckningsmatta. Det gör att det är otroligt enkelt att lägga heltäckningsmatta i ett helt rum, det är bara att lägga ruta för ruta, de är 37 X 37 cm. Du slipper hela rullar av heltäckningsmatta och kan hantera hörn, trösklar, vinklar, kanter utan att ha hela sjok av matta att lyfta. Läs mer om mattorna från The Rug Project HÄR och se alla olika färger

Det är vår lilla garderobskorridor som nu tack vare mattan blivit ett eget rum och fått sig en ombonad känsla. Minns du hur det gamla stora sovrummet delades av till ett barnrum och en garderobskorridor? Annars kan du se det HÄR.

Här är golvet innan. Garderoben har fungerat bra men det har varit en ickecharmig känsla där och jag ville skapa en egen inredning, så att det blev ett eget rum på riktigt. Och då kom jag på att med en bra bas, som en heltäckningsmatta får jag ihop det.

Och efter. Ja men verkligen, det blev precis så där sammanhängande som jag hoppades på. Samt att det blev ett varmt och ombonat rum. Fast att det mest är en passage egentligen så fick den en egen identitet.

När jag stötte på The Rug Project så föll jag först för rutorna. Det kan så klart vara samma färg på alla rutor och du får ett sammanhängande golv, som en klassisk heltäckningsmatta, bara smidigare lagd, men rutor – det är ju något funkishus har. Som i vårt badrum bland annat. Så klart ville jag ha olika färger så det tydligt blev ett rutigt golv.

Då väggarna är kalla ville jag ha ett varmt golv och valde färgerna Coral och Rust. Fina var för sig men även ihop.

Varje ruta har ett klister på baksidan som är superstarkt men samtidigt lätt att hantera så du kan flytta rutorna om du behöver det. Golvet under tar inte skada.

Och så smidigt att då kunna hantera de där ytorna som behöver skäras till som vid trösklar tex. Att kunna ta och göra det smidigt bit för bit är ju toppen.

Som ett gigantiskt pussel ha ha.

Jag är så otroligt nöjd med resultatet och det verkar hela familjen också vara.

Nu hade vi ett fint trägolv under men för de som har golv som inte är slipbara eller att man kanske bor i hyresrätt och vill göra en enkel makeover utan att göra stora ingrepp är detta ett mycket smart och smidigt sätt. De självhäftande mattorna skadar inte golvet som är under och lämnar inga spår.

Jag blir sugen på att göra ett randigt golv nu. Visst hade det varit läckert?? Kanske ränder på snedden och i flera färger? Det hade väl varit riktigt kul. Finns bara möjligheter.

Dödliga svampar! Skär champinjoner till dödskallar

Att skära champinjoner till dödskallar är ett mycket bra exempel på en liten sak man kan göra för att visa på halloween utan att behöva dekorera hela hemmet. Ja, lite utifrån de tankar jag lät snurra HÄR.

Oavsett om du ska ha en stor halloweenfest eller bara en lite charkbricka på självaste All hallows eve så kan några champinjoner skurna som dödskallar göra stor effekt.

Jag lekte lite och stoppade några dödskallechampnjoner i min lunchsoppa. Och se – det blev ju ju jätteläckert.

Dödliga svampar! Skär champinjoner till dödskallar

Vad som behövs:
Champinjoner
Pappsugrör
Sax
Liten vass kniv
Potatissticka

Gör så här: Med ett pappsugrör skapar du ögonhålor. Jag klippte av ett sugrör i tre delar. Dels för att lätt kunna putta ut de bitar av champinjon som blir kvar i röret men också för att då få 6 stycken öppningar att kunna använda som hålgörare. Pappröret blöts snabbt så det är bra att använda alla ändar. Jag tryckte ut de delar av champinjonen som fastnade i sugröret med en potstissticka.

Tryck ned sugröret i champinjonen och vrid det det lite vinklat så ”ögonhålan” blir lite vidare än själva sugröret.

Näsan skar jag små skåror av med liten tunn kniv. Med potatisstickan fick jag bort de bortskurna bitarna.Först två rakt ner som en 11 och sedan två ytterligare streck lite snett.

Tänderna på dödskallen gjorde jag genom att dra streck med tunn kniv på svampens stam. Fördjupade strecken med potatisstickan.

På väldigt kort tid blev de helt oanades champinjonerna väldigt skräckinjagande.

Om du önskar fler tips till halloween ska du klicka HÄR så får du massa tips.

Sätt en rosett – så blir det komplett. Ljusstakarna har aldrig varit vackrare

Ett snabbt tips från mig: sätt en rosett på dina ljusstakar så blir de med ens som nya och väldigt piffiga.

Jag har, som jag tror väldigt många med mig, en hel drös med olika typer av band. Det är gamla presentband, stumpar och stuvbitar, udda varianter och vackra gamla skönheter. Och just här tänkte jag att jag skulle använda olika färger och material. Det är brett band i siden, smalt i bomull och klassiskt presentband i silke. Ja alla möjliga.

Och i olika längd. När min man såg bordet tyckte han att det var som ljusstakarna i Skönhet och odjuret. Ja det har han inte fel i. Det är något lätt animerat över det hela, lite drömskt.

Dessutom hade jag olika sorters ljus. Några bivax och några 100% stearin men alla i olika färger. Trots den stora mängden olika färger så tycker jag det hänger ihop. Eller det är kanske bara jag som vill se att det hänger ihop ha ha.

Detta får bli den hastiga varianten och om ett tag när det börjar lukta jul kommer jag byta till mer klassiska julfärger tror jag bestämt. Det blir väl bra? Och en bra variant till min 7-armade ljusstake av mässingsljusstakar ni sett så ånga gånger här på bloggen genom åren. Du kan se 2016 HÄR och 2019 HÄR och 2020 HÄR – den som hamnade på omslaget på min julbok.

Så med detta knyter vi ihop arbetsveckan, sätter rosett och tar helg!

Har upplevelsen av halloween ändrats?

Att det ska vara läskigt vid halloween vet alla men det jag egentligen gillar mest med halloween är allt skoj man gör. För även om det som skapas dekoreras med ser läskigt ut och så är det ju otroligt roligt, kreativt och skoj när det görs. Du har väl kollat igenom mitt arkiv med Halloweenpyssel???

Halloween är (har blivit i alla fall tycker jag) främst för barn och de flesta tips man möter för pynt, dekorationer osv har en kalasig feeling. Jag hade en halloweenfest för en evighet sedan 2001 och då var det verkligen läskigt och otäckt. Då fanns det inte på kartan att tipsen om pynt och pyssel man mötte i media skulle vara söta spöken eller gulliga monster vilket det är nu.

Jag kan bara se till mig själv att mitt intresse för halloween har bleknat vilket jag tror har att göra med att halloween bara är en dag. Det är den 31/10 och sedan är det över. Om man jämför med julen som egentligen också är en rätt kort period men tar upp halva november och hela december så lägger jag helt klart mitt fokus på nästa hållplats i kalendern. Och anledning två är just att barnen här hemma blivit lite äldre och inte själva heller är så inne i det hela. I förskoleåldern var detta årets höjdpunkt. Barn som varje dag på året för höra hur de ska uppföra sig får för en stund vara monster, under kontrollerade former möta spöken och vampyrer och ”bete sig illa”. En tanke jag har i alla fall.

Men om jag backar till det började med här i texten så är det som sagt en tid där kreativiteten flödar i alla våra flöden i sociala medier. Det är ju så otroligt roligt att skapa till högtider och få sätta ner en lite flagga i kalendern att sikta mot, att planera för. Men det görs numer också så otroligt proffsigt, bilderna jag möter är helt otroliga och påkostade. Jag som jobbar med detta får själv prestationsångest ibland av alla enastående bakverk, pyntade hem och proffsiga presentationer. Det man då glömmer, även jag, är att det ofta är hela redaktioner med flera inblandade som skapar med professionella bagare som bakar bröd, stylister som skapar rummen och inte en och samma person som gör allt. Det är tydligen bevisat att det är den känslan vi får med oss när vi scrollar i flödena – att det upplevs som det är en person som är proffs på allt.

Om man bara låter det vara och tittar inåt, vad vill jag göra för min familj och mina vänner. Då blir det roligt igen. Jag påminner mig själv om det, dels för vår familjs skull men också det jag lägger ut i mina kanaler. Att det ska vara görbart, inte vara för svårt, kosta massa pengar eller ge prestationspress.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen av halloween och se om det är en högtid som kommer ta mer plats eller bli mindre. Att vi i Sverige har en enormt lång kalenderresa från sommar och semester till jul utan tydliga mål på vägen har ju gjort att halloween fått fäste. Kommer denna rätt moderna helg bli än större eller minska – det får vi se.

Långt inlägg om saker som snurrar i mitt huvud nu när jag har många uppdrag för halloween och jag kan inte förstå varför jag inte riktigt får ändan ur.

Tips på vad du ska plocka för rårvaror från naturen

Vi var ett gäng som var bjudna av Fiskars på en tripp ut i skogen för en lunch och få lära oss om vad man kan plocka för rårvaror från naturen bland annat

Väl framme så var det uppdukat så otroligt vackert och hösten visade sig från sin bästa sida.

Och där stod Bella och presenterade härliga drinkar med råvaror från naturen. Det är nämligen hennes specialitet, som hennes bok Vilda drinkar.

Vidare fick vi lära oss mer om vad vi då kunde plocka i naturen och uppmanades att hitta råvaror till drinkar vi själva sedan skulle få göra. Här följer tipsen:

  • Bra att ha med sig: en skördekorg, en kniv, och en örtsax.
  • Använd sunt förnuft under din skörd: lukta, känn, smaka och observera noggrant. Kom ihåg att vissa växter i naturen kan vara giftiga! Om du är osäker – lämna växten i fred.
  • Förvara de skördade produkterna så svalt som möjligt och ta med dig en skördekorg om du planerar att plocka bär, svamp eller växter.
  • Samla aldrig mer än vad du behöver och se alltid till att lämna tillräckligt med växter så att de kan fortsätta att växa.

Jag fann väldigt mycket svamp vilket var helt underbart. vi har inte alls varit ute i naturen så mycket som vi brukar och någon svamptur har det inte blivit alls. Så detta var ju mer än välkommet.

Men, här hade vi inte tid att fortsätta långt in i skogen men det räckte med bara några 100 meter för att få fin fångst.

Sedan gjorde vi drinkar och njöt fantastisk mat i det läcker tältet. Vilken dag!

Sedan var det att vandra genom skogen igen. Vilken helt fantastiskt tur jag blev medbjuden på.

Kom & halloweenpyssla med mig på höstlovet

Inlägg i samarbete med Åkeshofs slott 

Äntligen kommer jag har workshops och jag har planerat in ett flertal nu i höst. Det kommer vara av lite olika karaktär och för både vuxna och barn men jag börjar med ett läskigt härligt halloweenpyssel för barn. Detta blir så kul!!!!

På självaste Halloween tisdagen 31/10 öppnar Åkeshofs slott upp och bord kommer dukas med massa pyssel och sedan en fikabuffé med spökbakelser och annat gott för alla höstlovslediga barn. (För medföljande föräldrar finns det fika att köpa på plats.)

Det finns två bokningsbara tider:
Halloweenpyssel kl 13:00-14:00 med fika kl 14:00-15:00
Halloweenpyssel kl 14:30-15:30 med fika kl 13:30-14:30
Pris 150 kr/person för pyssel och fikabuffé

Läs mer och boka din plats HÄR, det är begränsat antal så först till kvarn.

Jag hoppas så att du som har möjlighet att komma till Åkeshofs slott 31/10 gör det. Detta kommer bli läskigt kul! Slottet ligger ett stenkast från t-bane stationen Åkeshov, ca 20 minuter från T-Centralen.

Och så passar jag på att berätta att den 11/11 kommer jag ha skapande och pyssel med novent och advent som tema på slottet. Ett event som riktar sig till vuxna och avlutas med en gemensam lunch på slottets egna restaurang Råkoko. Det vill du inte missa. Läs mer om det HÄR och boka plats redan nu, först till kvarn.

Jag ser fram emot att få träffa alla, stora som små!

Hur koka olika tesorter

Det är nu jag börjar min tesäsong. Kaffe dricker jag året om och emellanåt även te, främst helgmornar, men nu när hösten och mörkret kramar om oss blir det mer och mer te.

På hyllan i köket står flera olika teburkar, alla med olika sorters te. Har du koll på olika tesorter, graderna de ska bryggas i och hur lång tid de ska dra? Det är lätt att tro att alla sorters te ska ha samma temperatur, dvs koka upp till 100° men vilken skillnad det blir när man kokar utifrån tebladens egenskaper och behov så att säga.

Jag kan tycka att grönt te tex blir rätt beskt och jag har som vana valt bort det men då har alltså vattnet kokats för varmt och då blir just de gröna tebladen beska.

Här kommer en lathund med hur du ska koka olika tesorter:

Grönt te: 70-85 ºC, bör dra 2-3 min.

Oolong: 70-85 ºC, bör dra 2-4 min.

Svart te: 95-100 ºC, bör dra 3-5 min.

Vitt te: 75 ºC, bör dra 3-10 min.

Rooibos: 95 °C, bör dra 3-5 min. (Obs ej te, utan en rot)

Matcha: 60-70 ºC.

Nu är det ju inte så enkelt att veta när ett vatten i en kastrull går över från varmt till lagom varmt, det är ju bara när det bubblar rejält man vet att det är 100°. Så då blir det fram med termometer eller en av de moderna vattenkokarna som har gradering.

Jag har märkt hur känslig jag är för koffein på nätterna, inte att jag har svårt att sova utan att jag vaknar mitt i natten, så jag väljer gärna koffeinfritt efter middagen. Så grönt te är nu min grej. Gärna Sencha med mycket citrus.

Varm skål på dig!

Så får du liljor att hålla längre

Liljor är en blomma som jag tror många verkligen älskar men kanske inte känner att det är en inneblomma nu va? Det är roligt hur det går trender i blommor, inte så konstigt så klart, och liljor var det absolut hetaste i slutet av 90-talet. Varför jag vet det? Jo för jag hade examen från reklamskolan Berghs -99 och jag tror alla i klassen fick minst en lilja av släkt och vänner. Vid varje utställningsmonter dagarna efter stod det vackra ståndaktiga höga liljor i diverse glasflaskor. Så den doften som spred sig i hela huset på Sveavägen var minst sagt intensiv. Så varje gång jag känner doften av lilja minns jag min slututställning. Och minnet är en kombination av helt slutkörd för att hinna till vernissagen, nervositeten att bli bedömd och oron över att ge sig ut att leta jobb. Så varje doftdust av lilja får mig att hamna där.

Men nog om det – jag fick ett maffigt knippe liljor av vännerna som kom på vår danska middag för över två veckor sedan och blommorna står vackra fortfarande. För jag har nämligen ett knep som jag vill dela med mig av. Ja, det är ingen hemlighet, många gör så här sedan tidigare men för dig som inte gör det får det bli en nyhet som kommer förändra allt. Det kanske är att överdriva men du fattar…

Knepet sitter mitt på blomman. Eller boven snarare ska jag säga.

Alla har vi lärt oss ståndare i pistiller i skolan och de där rackarnas ståndarna är fulla av frömjöl som vid minsta lilla knuff eller vindpust far i all världens väg. Och om det landar på blombladen utan att då blåsas bort omedelbart ”brunar” ner blomman och då vissnar den snabbare.

Om blomman precis slagit ut är det lätt att bara rycka pistillerna då de ännu inte hunnit bli så mjöliga men har blomman slagit ut får du vara mer försiktig. Lägg ena handens fingrar runt både ståndare och pistiller så handen blir som en sn skyddande skål över blomman.

Och sedan plockar du bara bort pistillerna.

Otroligt starkt pigment detta.

Och sedan har du liljor som kommer stå länge och hålla sig fräscha.