Nytt julpoddavsnitt: hur smakar julen?

Du kan inte kliva in i december och känna nån julstämning utan att fylla dig med smaker. Men vad smakar julen? Vad är smaken för 2024? Vi tar grepp om julens smaker och testar lyxshake. Välkommen in under granen.

Vilket roligt avsnitt det var att spela in. Och som du hör är vi på Max där det var fullt ös och det som låter som en storm var handtorken som var vid toaletten vi råkade sitta vid. Kanske lite stökigt men hej, det var perfekt att testa drycken på plats. Och vad kul att podd på location, det ger verkligen energi och jag hoppas du får en trevlig lyssning.

Gör en julig ljusslinga av äggkartong

Ett hem kan aldrig få för många ljusslingor i jultid. Det finns alltid ett ställe till som kan pyntas med den mysiga belysningen kan man tycka. Och änne bättre blir det om denna ljusslinga blir i sig själv julpyntad. Som att ge varje liten lampa en egen lampskärm. Det fina här att du kan skapa den sina som matchar din jul, att välja färger som passar in perfekt. Och äggkartong vågar jag nog sätta min sista julkola på att du har hemma.

Gör en julig ljusslinga av äggkartong

Vad som behövs:
Äggkartong
Sax
Hobbyfärg/Akrylfärg
Pensel
Ljusslinga
Snöre

Gör så här: Klipp ut alla toppar i äggkartongen, och jämna till kanterna så alla toppar/trattar blir likadana.

Måla ditt önskade mönster på varje tratt, låt gärna torka mellan varven om det ska målas med olika färger.

När alla trattar är målade och torkade trär du genom en ljusdiod/lampa från hålet i toppen av tratten.

Vira ett snöre på slingan som blir inne i tratten och knyt fast ordentligt. Det viktiga är att det snöre och knut som blir är större än hålet på tratten så inte slingan åker ur.

Justera längden på slingan inne i tratten och gör hela slingan full. Häng upp.

Skapa en Hot Cacao Bar hemma – senaste jultrenden

Du kanske har sett dem på bilder i tidningar eller i ditt sociala medie-flöde? Jag har i alla fall fullkomligt drunknat av bilder från personers kök eller vardagsrum där de visar upp sin hörna eller hylla där det är en bar ämnad för varm choklad, en sk Hot Cacao Bar. Alltså inte en hel bar på golvet utan en hylla på en köksbänk tex. Det har blivit en jättetrend och jag väljer att göra min egna variant. Jag har liksom huset fullt så jag kan inte skapa en hel bar även om det så var en hylla… Men en härlig bricka kan jag få till. Och för att minimera innehållet på den använder jag godisarna för tt skapa den varma chokladen. Smart va?!

En bricka med det jag vill ha i min varma choklad. I de man ser på Sociala medier så är en viktig del att köpa en liten hylla (som sålde slut på nolltid) och tydligen viktigt med specifika koppar för den varma drycken, gärna med julmotiv som tomtar, snögubbar eller pepparkaksgubbar. Jag tycker min fina tekopp pappa använde varje morgon passar alldeles utmärkt…

Skapa en Hot Cacao Bar hemma – lyxig varm choklad

Det jag vill ha med, utöver den varma mjölken, är då cokladpraliner (mörk- och mjölkchoklad), vispgrädde, marshmallows och polkastänger. De två sistnämnda är mest för att de liksom ska vara med. För att sätta den juliga stämningen men egentligen behövs de inte. Men för brickans snygghetsfaktor så är de bra… Sånt är också viktigt!

Och här kommer då mitt trick: de chokladpraliner jag serverar till använder jag också som smaksättare till varma chokladen. Att jag alltså använder pralinerna i den varma mjölken för att få varm choklad. Jag ville testa min idé och blev överraskad över den djupa och lite lyxiga smaken pralinerna gav mjölken. Det här måste du testa.

Och sedan är det ju fint att sätta chokladkulorna på (kapade) grillpinnar om du ska servera gäster så de kan själva göra sin varma choklad. Och sedan riva praliner över grädden för extra piff och smak.

Det blev verkligen bättre än vad jag vågade tro innan testet. Överraskande djup smak.

Min typ av Hot Cacao Bar. Inte köpa saker som sedan får stå i skåp 48 veckor utan använda det jag har och smaksätta med sådant jag gillar.

Imorgon öppnar julmyskalendern

Imorgon har vi första december och även första advent. Som vi längtat efter denna tid. Och jag tänker göra mitt bästa för att ge så mycket julstämning som möjligt till dig genom att ha en lucka varje dag fullproppad av julmys.

Tillsammans ska vi härliga stunder med massa inspiration där du väljer likt russin i lussebullen vilka du vill ha. Varmt välkommen varje dag fram till jul.

Julpoddavsnitt: spanar på jular utomlands?

I dagens avsnitt så tittar vi hur julfiranden är utomlands. Vi plockar alla russin i ur lussebullen, tar massa inspiration att plocka av och ta med i vår klassiska svenska jul. Britterna, danskarna och tyskarna gör det så bra!

Och som du märker är vi helt fel ute i våra avsnittsnummer. Tekniken är nu på plats men när detta spelades in så var vi helt förvirrade. Ber om ursäkt för det.

Jag drömmer mig tillbaka till London som jag var i förra året. Och så himla gärna till Italien. Och Tyskland. Ja jag vill uppleva alla möjliga jular för det ger så mycket inspiration till min egna.

Julresor jag har gjort:
London
Köpenhamn
Berlin
Wien – glömde blogga om!
Edinburgh
Stockholm (bästa upplägget)

Har du varit utomlands och upplevt jul? Och har du tips på härliga julresor? Tar du inspiration från annanstans än den typiska Carl Larsson-julen? Kul att få veta.

Charkgran, för att julens charkbricka blir finare då

”Jag tänkte göra en köttgran” sa jag til maken när jag berättade om ett fotojobb jag hade. Han gav mig en otroligt förvånad och frågande blick men är så van vid att jag säger och tänker så knasiga saker så han svarade försiktigt ”Jaha, det blir säkert bra”. Jag förstod inte alls varför han såg så pepp ut. Det var bara det att ordet köttgran kanske inte var så målande. Om jag hade sagt en charkgran hade det som blivit ett annat mottagande tror jag.

För så är det ju, det är som en hederlig charkbricka med olika korvar, skinkor och ostar bara att den har tagit formen av en gran på skärbrädan eller serveringsfatet.

Så har du någon form av mingel, drinks eller träff i december så föreslår jag att skapa dig en charkgran. Det lär absolut uppskattas av dina gäster.

Charkgran, för att julens charkbricka

Ingredienser jag använde
Ölkorv
Enrisrökt medvurst
Salami
Lomo
Prosciutto
Ruccola
Rosmarinskvistar
Små plommontomater
Herrgårdsost

Gör så här: Lägg ut dina korvar och skinkor i olika våningar som på bilderna eller bara helt hyllor om buller om du önskar fast i en triangelform.

Lägg ruccola mellan lagren, fortsätt med rosmarinskvistar och små tomater.

Skär cm-tjocka skivor av osten och stansa ut stjärnor. Lägg en stor i toppen och mindre i granen. Klart.

Fint på bordet, redo att angripas och försvinna.

”Baka” julgodis av lösgodis

Att baka och göra eget julgodis hör julen till. Det är nästan så det är lag på det – knäcken och chokladkolan ska man göra själv. Och Rocky road, ischoklad, fudge… och allt vad det är. Jag älskar att göra eget julgodis för det ingår liksom i ritualen över decembers alla göromål. Men visst, det kan bli lite övermäktigt och tidskrävande så då tar man så klart till genvägar. Att köpa färdigt eller…

… göra eget av färdigt godis. Då har man i iallafall satt sin egna prägel på det och med ens gjort det själv minsann.

Här har jag fyra olika godisar jag gjorde för ett jobb där jag skulle skapa något nytt av julgodisar i lösvikt. Väldigt roligt att skapa och snabbt gick det. Med ens blev det vanliga godiset något nytt och än mer juligt.

Kanske du kan skapa några nya favoriter du med? Vad skulle du vilja testa att göra? Nåt med lakrits och choklad kanske?

”Baka” julgodis av lösgodis

Polkafudge – Hacka/krossa polkagrisar, dela vaniljfudge på mitten och ”doppa” i polkakrosset så det trycks in i fudgen.

Skumtomteknäck – Värm ugnen till 150 grader. Klipp Juleskum i små bitar och lägg några bitar i knäckformar. Så formen fylls till hälften ungefär. Ställ in i ugnen i 6 minuter. Ta ut när skummet svällt upp och fått lite färg. Låt svalna.

Romersk pralin – Värm ugnen till 150 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och placera två romerska bågar mot varann så det blir en hel rundel. Värm i ugnen i 6 minuter. Finhacka gelegodis till mindre bitar. Ta ut plåten och fäst ihop chokladhalvorna med en gaffel. Strössla över de hackade gelébitarna. Ställ i kylen några minuter för att stelna.

Pistagepralin – Värm ugnen till 150 grader. Lägg praliner i knäckformar på en plåt och värm i ugnen i ca 5 minuter. Hacka pistagenötter. Ta ut plåten och strössla över pistagen och tryck till så nötterna fäster.

Allt gjort på nolltid och känslan av att faktiskt gjort julgodiset själv är riktigt härlig. Och snyggt blev det ju också.

Låt myset börja.

Redo för advent? Vi drömmer om adventsöndagar

Tänk att vi nu står på vippen till december och advent. Är det inte alltid så att vi tycker väntan är så lång och vis så är vi redan där och allt det vi skulle ha gjort, planerat, fixat och njutit har vi inte hunnit. Men men, vilken tur då att vi har hela 4 söndagar att mysa i advent. Och jag och Hanna tar i senaste poddavsnittet upp våra bästa adventdrömmar och -tips.

Nej har inte fått upp adventlådan än men det blir till helgen. Ljusstaken, adventsstjärnorna, slingorna till köket och några pynt till. Och inte att förglömma: musiken. Den HÄR spellistan är den bästa för advent just. Lite så där kyrklig för det är verkligen vid advent som kyrkan blir något man drar sig till. Jag har skrivit om det HÄR.

Trevlig lyssning, välkommen till Hanna och Helena.

Nytt julpoddavsnitt: Julkalendrar!

Åh vad vi alla älskar julkalendrar. Det finns något otroligt nostalgiskt, spännande, pirrande och lockande med att öppna en lucka varje dag fram till jul. Många är vi som minns de från förr och både förförs och förfäras av de som finns idag. Och i dagens poddavsnitt så går jag och Stefan igenom allt detta.

Välkommen in Under Granen och lyssna. Och säg gärna vad du tycker. Håller du med oss? Vill du tillägga något? Jag hoppas du får trevlig lyssning.

Gör du egna kalendrar som jag? Jag vill verkligen lyfta min aktivitetskalender, eller uppdragskalender om man så vill. Du kan läsa mer och ladda ner den gratis HÄR.

Och den här ärvda kalendern jag berättar om – den kan du se och läsa om HÄR.

Färska blommor i julgranen, som adventsgran

Har du en längtan efter att sätta in julgranen men vet med dig att det kanske är för tidigt, att du riskerar att tröttna på den förtidigt då i andra ändan? Då kommer jag här med ett förslag: gör en adventsgran. Ja alltså det är samma gran som du sedan har som julgran bara att det att granen inte pyntas med ditt vanliga, bästa julpynt.

Ett förslag är att ha något temporärt i den, som färska julblommor. Då blir det väldigt tydligt att granens dekorationer inte är de verkliga om du förstår vad jag menar.

Färska blommor i julgranen, som adventsgran

Som jag har gjort här nedan med små röda julstjärnor i sina krukor.

Ett antal små krukväxter, blommor på stam i jord samt silkespapper är allt som behövs.

Silkespappret är så bra att liksom bara snurra runt, de fäster sig själva när de skrynklas ihop. Och lätt att plocka bort när blomman behöver vatten. Enklast är att sänka ner hela den lilla krukan med jorden i vatten så den verkligen vattnas. Låt stå och dra åt sig vattnet innan silkespappret kommer på igen.

Sedan är det bara att lägga blomma med kruka i grenarna.

Blir som levande julkulor.

Vackert och stämningsfullt när ljusslingan är släckt…

Men så klart ännu mysigare med ljuset tänt.

Och sedan när det känns som rätt läge att göra en riktig gran, eller när blommorna inte riktigt längre är så pigga byts de ut mot det riktiga pyntet.