Vedugnspizza på gården på Gotland men som i Italien

Det blev en riktigt somrig pizzamiddag som om vi var i Italien fast då uppe på norra Gotland hos svärfar och svärmor-liksom. Med 27 grader varmt och badkläder hängande på streck så var det inte utan att det kändes som om vi åkt långt söderut när vi slog oss ner för att äta våra egenbakade pizzor från den gamla enorma vedugnen som är från husets födelse.

Att göra egen pizza är inget man gör i en handvändning, det lärde jag mig redan HÄR och allt börjar med en riktigt bra deg och nu hade svärfar köpt en bok om napolitanska pizzor så nu jäklar. Degen sattes kvällen innan och nu var det alla toppings som förbereddes. Det blev:

• En riktigt bra tomatsås
• Prosciutto
• Salami
• Salt kallrökt kött
• Stekta champinjoner (om de steks först så skrumpnar de inte ihop i ugnen)
• Stekta aubergineskivor
• Riven ost
• Mozzarella
• Oliver
• Sardeller
• Kapris
• Gul lök
• Vitlök (tunt skuren)
• Färsk ruccola
• Samt det jag kom på nedan…

Alla är vi nybörjare. Två misstag är gjorda här: Pizzadegarna låg för tjat så de jäste ihop vilket de absolut inte ska göra för när du särar på dem dör lite av jäsningen. Och sedan så var det så dumt med plast för då klibbade degen fast och återigen – lite av jäsningen dog.

Några jobbar, andra gungar.

Jag sa till svärmor-liksom att min favoritpizza har färsk spenat på sig och då kom hon på att deras land är ju fullt av mangold. Nästan samma ju!

Nu var ugnen uppe i över 400 grader och det var dags att baka pizza.

Något vi lärt oss är att inte göra flera pizzor i förväg utan man gör en och färdig tills den är i ugnen innan man påbörjar nästa. För man har lite bråttom. Ligger pizzan för länge på degspaden fastnar den och kan inte skjutsas in i ugnen på ett bra sätt.

Baka ut degen på bordet och sedan över på…

Degspaden och där toppas. och med mycket mjöl under så den lätt åker av degspaden.

Man får jobba snabbt men det är inte fastfood för det blir liksom en paus mellan varje pizza. Njuta långsamt av varje

Sonens mästerverk. Sardeller och kapris, vitlök och riven ost samt färsk ruccola.

Och sedan blev det då magiskt god middag men aldrig alla vid bordet samtidigt. För nån var ju inne och bakade sin pizza hela tiden.

Som sagt, som att resa till Italien för den kväll.

Och här landade pizza nummer två – kapris, aubergine, riven ost och mozzarella. Och sedan fortsatte det med en hel drös till och vi fick alla lägga oss i vardagsrummet sedan för att smälta allt gott.

Citron- & timjandipp – passar ju till allt!

Du vet hur du står där och lagar en god rätt men känner ”nja det är något som saknas…” . Kanske det är då denna fantastiska citron- och timjandipp du ska slänga ihop!? Jag skulle nog vilja våga påstå att det faktiskt är ett sådant där tillbehör som passar allt, förhöjer det mesta.

Och sedan att den är så somrig så det nästan är löjligt gör det ju ännu bättre precis just nu. Så testa vet ja’!

Citron- & timjandipp

Ingredienser:
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 ekologisk citron (zest och 2 msk saft)
1 msk hackad färsk timjan
salt & peppar

Gör så här: tvätta citronen noga och torka. Riv hela citronen med ett zestjärn över en skål.

Klicka ner gräddfil och majonnäs och rör ihop med zesten.

Dela citronen och pressa i 2 msk saft.

Repa av bladen från färsk timjan och hacka ner den något. Vänd ner i dippen och smaka av med salt och peppar.

Servera eller låt stå i kylskåpet. Och faktiskt – den blir bättre dag två när smakerna satt sig rejält.

Första doppet! Nu börjar jag få semestervibbar

Midsommardagen har väl i min historiebok varit rätt tung om jag ska vara ärlig. Många gånger har en sovsäck rullats ut på något fuktigt golv i nåns sommarstuga och när man väl vaknade var jag inte så pigg på att styra upp aktiviteter. Tur då man blivit vuxen och har lärt sig ett å annat ha ha. För här var det en mycket alert Helena som vaknade enormt utvilad och pigg på att få mig en riktigt härlig somrig lördag.

För de andra i gänget hade ju redan badat två gånger så jag låg rejält efter. När frukost var uppäten och bortrakad var det baddräkt, badlakan, cyklop och snorkel samt solkräm som packades ner. Här ska badas.

Något Gotland har (självklart för öar ju ha ha) mycket av så är det underbara stränder, och kalkbrott som gigantiska pooler, så badmöjligheter råder det ingen brist på. Och många med kalksten som gör att vattnet är klart och allting är väldigt grekiskt snarare än nordiskt.

Och här var det den mest lyxiga campingen jag skådat. Här har glamping blivit ett snäpp bättre. En Rolls Royce med en supersnygg retro-husvagn. Och jag kan meddela att de som ägde det hela satt och drack skumpa i solen på andra sidan. Detta är min typ av camping det, ha ha!

Men vi klättrade ner till vår favoritstrand.

Badsugen lillebror var först i. Han som inte alls är en badkruka tvekade först. Men med 26 grader i luften och 20 i vattnet var han strax i.

Storebror tvekar aldrig. Han badar jämt och i alla temperaturer. Och allra helst snorklar han.

Vilket gav fångst. Men bara för fotot, sen fick den simma vidare.

Stenarna på stranden var jättevarm och det fick mig att tänka på sådan där dyr SPA-behandling med heta stenar. Här var de gratis! Men kanske att de mest blev som ett skönt tyngdtäcke.

Här kommer ett life hack: Du har redan hört och använt schellack, gel-nagellack som sitter hur länge som helst på naglarna så inga nyheter där. Men om du väljer ett gel-lack så nära din egna tånagelfärg så märks inte utväxten lika mycket och då känns de som nya ännu längre. I mitt fall valde jag den färg jag kan kalla ”kokt skinka” ha ha.

Sedan for vi tillbaka till huset och fälten med enorma hav av blåeld var som konstverk utanför fönstret.

Vi brukar skratta åt minnet av lillebror som för en massa år sedan, ja HÄR är inlägget, när vi var på Fårö helt sonika spatserade ut på fälten för att träffa Bä-Bä.

Hemma igen var det en välbehövlig dusch och sedan somrig pizzamiddag som om vi var i Italien. Många resor i en här, ha ha.

Midsommar på Gotland – en fullträff

Vilken midsommarafton! Vilken fantastisk sommardag och firande vi fick. Av vad jag förstått så har vädret varit fantastiskt i stora delar av vårt land så många har fått fira på allra somrigaste sätt. Det är fint att veta.

Vi tog en långsam morgon och frukost. Ingen stress här, det enda vi hade var att kl 14.00 skulle stången resas i Kyllaj här på norra Gotland vilket vi tänkte vara med på.

Kan vara den sötaste etiketten någonsin på en burk honung.

Nästan hela gänget drog iväg för att bada och jag satte igång med midsommarens mysigaste göra – binda kransar.

Jag gör allra helst kransar av de blommor jag lycktas plocka samma dag och vi fick slå upp i flora-boken vad de vita hette – nu vet jag: vitmåra. Sedan var det lite skralt med blommor men blåklocka, gulklöver och rätt vissen rödklöver fick jag ihop tillräckligt mycket av för att göra tre kransar. Men det gick bra ändå.

Vitmåran var härlig att ha som bas. Nästan så jag ville bara ha den.

Nybadat gäng kom tillbaka och sen var det då dags att åka iväg.

Så mysigt att de ordnar detta.

Den årliga kransbilden. Det har blivit ett gäng. Ska sätta ihop en sådan där års-serie och kolla år från år. En mycket fin bonus med att ha blogg.

Maken var sjukt snabb på att börja löva, att maja, midsommarstången. Man kan nästan tro att han är värre än jag på det här med att fira högtider.

Imponerad av de gröna björklöven. Björk känns inte så jättemycket norra Gotland som har så karg grönska och mycket en och tall.

Åh hej!

Och där var den uppe!

Dotter och kusin. De skulle för allt i världen inte var med och dansa men sedan, hoppsan, så var det ju självklart att vara med. Älskar hur tonåringar kan skifta så snabbt.

Underbara spelmän. Så härligt att ha rktig musik och dragspel, samt dansledare. Det gör det hela på riktigt på riktigt om du förstår.

Absolut inget kan hindra mig från att vara med i alla fall. Och jag fick gå bredvid ett gäng killar i 20-årsåldern och jag tror de var från USA eller så hade de väldig amerikansk brytning. De var mycket roade av alla danser och rörelser. De hade inte riktigt koll på alla vändor i ”Så går vi runt en enebärsbuske” men vem kan klandra dem för det??? För vem kan alla dem by heart liksom?

26 grader varmt och ingen skugga gjorde att en fika kändes mer än välbehövlig.

Jag och 3 av 4 barn lämnade festen och gick ner till hamnen.

Så varmt, så stilla så underbart somrigt.

Som om sommaren lagts på burk och presenterades på fat här.

Sedan var det hem igen och lite olika bestyr. Jag dukade och räddade käk, några åkte och badade andra sparkade boll. Som en långsam midsommar ska vara.

Vi dukade upp i en del av den stora ladan som gjort om till ett rum med utsikt över fälten.

Kallrökt lax, krispig sallad från trädgårdslandet (minus morötterna som var köpe…), silltårta, varm matjestallrik, ostpaj och matjes. Samt ostar och knäcke och stöd för barnen i form av köttbullar och prinskorv. Och en hel drös nykokt färskpotatis. Jo jag tackar jag!

Svärmor-liksom hade åkt på ärende och där hamnat i ett helt fält av prästkragar i dikesrenen. Så alldeles perfekt.

Och sedan fylldes kvällen av god mat och massa massa sång.

Jag hade med mig mina sånghäften och jisses vad kul det var. Vi sjöng nästan alla 28 sånger.

Och de som först var tveksamma, läs juniorer, var de som sjöng allra mest till sist.

Innan myggen började äta på oss var det tårta och sommarljud från tornseglare och svalor. De som återvänder från Afrika till samma takpanna här på norra Gotland varje år.

Ljuset kl 23 en midsommar är som guld i minnesbanken. Värt så mycket!

Jag tackade för mig strax efter midnatt och jag hade sedan innan lovat barnen att de kunde få dynga om de ville. Något barn älskar har jag förstått för det är ju lite busigt och så där Pippi-upp-å-ner. Och jag vet inte om det var ett smart drag för tjejerna hade somnat 07. Jaja, de har i alla fall ett minne för livet med sig och det är väl precis allt vad midsommar handlar om.

De har varit förvånansvärt pigga idag men får se hur de är ikväll. För här vankas det pizza.

Jag önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg.

Glad midsommar från soligt Gotland

Med soliga, glada och varma hälsningar från Gotland önskar jag di en riktigt GLAD MIDSOMMAR!

Vi åkte igår över Östersjön till Gotland och till svärfars och svärmor-liksoms hur där vi ska fira med blommor och blad. Och kanske bad. Den andra anhalten på sommaren, först skolavslutning, sen midsommar för att sen ta det tredje steget med semester.

En somrig fest som sätter fart på sommaren – det är det vi ser fram emot. Och färden över med färjan var som att vara i Grekland där vi båtluffat med barnen två gånger. Se HÄR.

”Nej men mamma, det är ju nån där inne!” Fortfarande världens mest pinsamma mamma

Aldrig har tre timmar gått så fort. Helt plötsligt var vi framme på Gotland och kända vyer slog emot oss.

Allt är vackert. Allt ska fotas.

Som sagt.

Välkomstdrink med flädersaft och chips i välgörande skugga.

Sen var det dags att jobba. Middag skulle lagas och råvaror från grönsakslandet hämtas.

De största rädisorna jag sett!

Jag fick göra efterrätten.

Jordgubbssallad med vattenmelon, mynta och lime.

Jag passade på att plocka blommor i dikesrenen för de kransar jag ska göra idag.

Att det varit torrt råder det inget tvivel om. Inte många blommor men det kommer bli toppen detta!

Och nu var det serverat!

En målbild jag haft hela våren. Middag under kastanjen.

Kusinerna. Sitter ihop sedan födseln.

De blå skuggorna, bland det somrigaste.

Alltid med boll. Aldrig tråkigt.

Dessertdags.

Lång varm dag. Och med tanke på att detta bara var förfesten så är jag rätt så pepp på idag.

Lugn avslutning på dan före silldoparedan.

Hoppas du får en fin dag som sagt och fylld med sill, dans kring stång, sång och sol.

Tips till bordsdukar för långa bord

”Har du tips på långa dukar? Du verkar ha så många” var en fråga jag fick. Intressant det där, att man inte själv tänker på det utan att det är nån med helt andra glasögon som ser på ens hem, val eller stil på nytt sätt. Och det gör mig så glad, för då kan jag inspirera vilket ju är hela mitt syfte med att finnas på dessa olika plattformar.

Vår uteservering är på riktigt invigd och soliga middagar i trädgården är sedan några dagar givet. Det blir många vändor med brickor med allt för dukningen och sedan med maten från köket men det är det värt.

Du kanske minns när vi köpte detta långa rustika trädgårdsbord, ett bänkbord. Annars kan du se det inlägget HÄR.

Tips till bordsdukar för långa bord

Bordet är väldigt långt, hela tre meter långt, och jag tycker det blir allra finast med duk på, speciellt till middagar, vilket då ger 4 meter duk! Det är inte ett standardmått för dukar så jag köper alltid tyg på löpmeter. Jag har flertalet bomullsdukar som kostat 99:-/metern vilket gjort att de inte blivit superkostsamt. Den här ovan däremot är ett linnetyg som var lite dyrare men å andra sidan supertålig och blir bara vackrare ju mer det används.

Här är det bommulstyg som blivit en grönvitrutig duk, bild från maj 2022 i inlägg om min trädgård HÄR.

Så det kanske inte är de tjusigaste, dyraste dukarna med kända mönster men väldigt somriga och fyller hela det långa bordet så det känns härligt att sitta här ute.

Men vill också säga att jag använder dessa långa dukar också inomhus så de inte bara jobbar deltid så att säga.

Som när jag har en duk som är lite för kort för alla inläggsskivorna i matbordet har jag ett 4 meterstyg under.

Så, hoppas det gav svar och att det kunde inspirera. och jag passar på att säga att jag mer än våran tar emot frågor och funderingar. Så kul om jag kan få ge mina tankar och tips om de kan vara till hjälp.

Tiden för filmjölksluncher är här

Det finns vissa saker som är givna; precis som julmust i december och ägg vid påsk så är det de lätta luncherna på sommaren. Lätta av flera anledningar så som att de inte är så tunga och skogshuggarmättande och även lätta att fixa. Det ska inte krånglas så mycket liksom. Fram med tetran och lite grejer att ha i – klart!

Jag vet att jag inte är ensam om att ha minnen av filmjölksluncher. Det blev jag varse när jag postade bilder från DETTA inlägg.

Och nu när värmen är så galen så är dessa luncher än mer passande. Det är sommarlov men barnen har aktiviteter så jag är fortfarande hemma själv ”på jobbet” så jag behöver bara fixa lunch till mig själv och då är detta smidigt. Och tar gärna en paus i trädgården.

Det gäller att ge sig själv lite guldkant på vardagen så med en snygg bricka blir jag lite glad. Det slår mig också att exakt allt på brickan (och den med) är second hand utom tygservetten och skeden (och maten så klart ha ha). Det är också en given sak på sommaren, känslan av att det är lite ärvt och varit med länge.

Det slänger jag med som en bonus i detta inlägg: hur vi gör om vårt vardagshus till vårt sommarhus. Jag skrev om att inte äga ett andra hus HÄR utan vi väljer att göra om vårt hus till en lite somrigare variant samt att hyra semesterboenden. När vi kom fram till detta var det ett enormt lugn inom mig som spred sig. Att vi är hemma hela tiden. Och jag behöver ”bara” bry mig om en trädgård, ett kök, en tvättstuga, ett avloppssystem, en laddning av dammsugspåsar osv. Jag slipper att ha dåligt samvete för den plats jag just då inte är på.

Så klart är det helt fantastiskt att få äga ett hus med trädgård så att jag kan ha det så men det är nästan lite av en ”norm” i vissa kretsar att ha ett andra boende; sommarstuga, fjällstuga eller utomlandslägenhet så vill jag lyfta fördelen med att hyra. Du kan se olika ställen varje semester, uppleva fler kulturer och smaker. Det har jag insett är viktigt för mig. Och att då slippa ha dåligt samvete. Och det som inte behöver nämnas men gör det ändå för det är ju banne mig det viktigaste när allt kommer omkring: att slippa den ekonomiska oron så klart.

Nu lät jag fingrarna pladdra på tangenterna men då vi är mitt i sommaren och alla sociala mediers flöden fylls av vackra sommarstugor vill jag bara lyfta alternativet. Håller du med?

Ingen sol i helgen men åt på Solen & såg the Weeknd

När jag öppnade min julklapp från maken och såg biljetter till The Weeknd blev jag överlycklig. Wow, en sådan där konsert jag verkligen vill gå på men inte är sånt jag är snabb på bollen med. Ofta när jag hör att en artist är i stan som jag vill se så är så klart biljetterna slut. Så glad att ha en make och vänner som har bra planering. Och en lång längtan till juni började.

Konserten var i Tele 2 Arena och maken bokade bord i närheten – på Solen. En av de där nya hetaste restaurangerna som det är svårt att få bord på. Återigen var han snabb. Kan vara den bästa julklappen nånsin ju.

Det är i det gamla Slakthusområdet det nu börjar puttra av krogar, barer och nattklubbar. Stockholm har äntligen fått liv i sin version av Meatpacking District i New York och Kødbyen i Köpenhamn.

Restaurangen må heta Solen men den lös med sin frånvaro efter en månad av blåa himlar just denna dag ha ha.

Utifrån en liten hemlig entre men man ser de stora takfönstren ovanpå vilket avslöjar en del.

Ljuset där inne! Alltså så underbart och väldigt skandinaviskt i inredningen.

Men maten är allt annat än skandinaviskt. Ja jag skulle säga att exakt alla världsdelar finns representerade på menyn.

Och det där spettet med Ibericofläsk och bläckfisk – skynda att boka och beställ. I den stora grillen i köket skapas de mest underbara grillrätterna och denna bläckfisk fick mig att färdas till Medelhavet på en gång!

En mycket god måltid fick sitt slut för nu var det ju dags att promenera bort till Tele 2 Arena.

Och det är något speciellt att gå mot en konsert för det är som oftast väldigt blandat folk men alla har en sak gemensamt: kärlek till musiken vi ska lyssna på.

Jag har värsta konsertvåren; först Beyonce, sedan Depeche Mode och nu The Weeknd. Tre helt olika konserter kan jag säga med facit i hand.

Jag hittade det rödaste damrummet i stan tror jag. Energin flödar ha ha.

Och sen hände detta! Vi hade ståplatser och redo för svettig dans nära en massa konsertbesökare men maken träffade kollegor som var på jobb och hade bokat en loge. Och det fanns faktiskt plats för två till! Så hejsan hoppsan så var vi värsta VIParna och stod på första plats! Och med gratis popcorn i massor! Hur bra blev inte det då!!??

Jag var först lite orolig för upplevelse i att stå på sidan och inte mitt i smeten med all den puls det ger. För jag var redo för dans nämligen. Men jag är inte den som inte dansar oavsett vara jag än är så jag körde på och dansade mitt allra mesta och bästa ändå. Och med den enorma show The Weekend bjöd på så var det inte svårt att dras med.

För sjutti helskotta vad han bjöd på show. Hans scen var inte en klassiker kortändescen utan den gick genom hela rummet. Delade ståplatserna i två delar. Så han och dansarna rännde över hela golvet så exakt alla kom nära på nåt sätt kan man säga.

Jag hörde att det betydde att publiksiffran blev 6000 färre för att scenen tog sådan plats. Upplevelsen före intäkter då. Respekt!

Enorma strålkastare som liksom laser skar luften, enorma eldklot som for upp ur scenen så värmen blev otrolig även för oss som stod så långt bort, alla i publiken fick ett armband som blinkade i takt med musiken och sedan ett fantastiskt ljud i rummet. Jag är fortfarande blown away.

Och så denne kille, karl, man – Abel Tesfaye. Att han skapat hit efter hit efter hit är vi alla nog överens om men hur är han live. Hur sjunger han i en sådan här stor arena? MAGISKT!!!! Jag tyckte hans röst var ännu bättre live än på skiva (säger man skiva nu för tiden????)

Med en enorm glädje och energifylld kropp tog vi tvärbanan hem. Och än en gång konstaterade vi att konsertbiljetter i present är den bästa. Nu måste jag se vad jag kan ge tillbaka i julklapp…

Silltårta med matjes & kavring till midsommar

Silltårta lagad med matjessill och kavring är en sann klassiker till midsommar. Så otroligt saftig, smakrik och kanske det allra bästa: den blir bara bättre dag två så den är ju perfekt att göra i lugn och ro innan och lite snyggt plocka fram när det är dags. Det enda man då ska lägga sitt krut på är att dekorera. Och det har jag en steg-för-steg för längre ner här.

Silltårta med matjessill och kavring

Ingredienser:
200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
1 rödlök
1 dl hackad dill
3 dl crème fraiche
200 g cream cheese
200 g matjessill 

Garnering:
rödlök
gräslök
löjrom
skivade rädisor
dill 

Gör så här: Bryt kavringen i bitar och kör i en matberedare så att det blir ett brödsmul.

Smält smöret i en liten kastrull och låt det stå i på värme under ständig omrörning tills det blir gyllenbrunt, alltså brynt.

Vänd ner kavringsmulet i det brynta smöret och blanda väl. Tryck ut kavringen jämnt  i botten på en springform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt stå.

Lägg gelatinbladen i 3 dl vatten och, låt stå.

Finhacka lök och repa av dill, blanda i en bunke tillsammans med crème fraiche och cream cheese.

Häll av sillen, men spara 3 msk av spadet i en kastrull. Lägg ner de mjuka gelatinbladen i kastrullen, utan att de kramas ur och värm tills gelatinet smält. Häll över i bunken med lökröran.

Skär eller klipp sillen i mindre bitar och vänd ner i bunken. Häll ner allt i springformen och bred ut jämnt över kavringbotten. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, den kan stå över natten.

Dekorera en silltårta till midsommar

Finhacka rödlök och gräslök, skär rädisor i tunna skivor samt repa små kvistar av dill. Om du har möjlighet så är det också bra att låta löjrommen rinna av i ett kaffefilter någon timma. Den blir som allra bäst om den är lite torrare.

Börja med en krans runt hela silltårtan av hackad rödlök och följ efter med gräslök.

Ta två teskedar och forma små ”ägg” av löjrom. Lägg de med jämna mellanrum runt hela kransen. Gör ett litet snitt i rädisan från kanten rakt in och sära på den, placera som på bilden mellan löjromsklickarna. Lägg på dillkvistar på löjrommen.

Avsluta med att strössla ännu mer av röd- och gräslök för extra somrig touch. Klar att servera.

Övriga förslag till midsommarbordet:

• Lax: gravad, kallrökt, ugnsbakad
Ägghalvor
Ostpaj
Ansjovisrulle
Krämig citronsill
Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes 
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
Senapssill
Glasmästarsill 
• Currysill 
• Brantevikssill
Silltallrik med brynt smör
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris
Focaccia med blomsterkrans
Nubberöra och snyggt serverat
Vackra rädiserosor
Ugnsbakad lax
Matjessill med gräddfil och olika sorters finhackad lök
Knäcke med smör och salt hårdost
Kokt färskpotatis

Citroncupcakes fyllda med Petronella Hallon

Citron- & halloncupcakes fyllda med akvavit är ett reklaminlägg för
O.P. Anderson Aquavit

Recept på hallonfyllda cupcakes med frosting att baka lediga dagar. För ett tag sen hade jag ett event i min trädgård med O.P. Anderson Aquavit och deras nya snaps Petronella Hallon, där fokus för dagen var hållbarhet.

O.P. Anderson jobbar nämligen flitigt enligt devisen More taste, less waste vilket visar sig i deras ekologiska produkter och hållbara material. Jag som också brinner för ämnet bidrog med min dukning och dekorationer som var helt och hållet second hand och av återbruk.

Som aktivitet bjöd jag på cupcakes med Petronella-hallon-fyllning att dekorera. Petronella Hallon är en modern hallonsnaps med lägre alkoholhalt på 25%. Smaken är mild och fyllig med friska toner av ekologiska hallon i kombination med de klassiska O.P. Anderson kryddorna. 

Citron- & halloncupcakes fyllda med akvavit

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2 dl  strösocker
2 ägg
1 ekologisk citron (zest samt 3 msk saft)
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk  bakpulver
1/2 dl  mjölk
150 g rumsvarmt smör
200 g färskost, naturell
500 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g frysta hallon
2 dl syltsocker
1 1/2 dl O.P. Andersson Petronella

Gör så här: Ugnen på 175°C. Vispa smör och socker med elvisp. Vänd ner ett ägg i taget med slickepott. Riv citronen med zestjärn och pressa saften. Vänd ner i sockersmeten.

Blanda mjöl och bakpulver vid sidan om och vänd ner med slickepott. Fördela smeten i 12 formar. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. 

Frosting: vipsa smör & färskost till en smet med elvisp. Häll i florsocker i omgångar & vispa ihop mellan varven. Avsluta med vaniljsocker. Häll över frostingen i spritspåse.

Sylt: Häll hallon med syltsocker i kastrull och låt koka upp. Rör samman till sylt och koka i 10 min. Vänd ner O.P. Andersson Petronella och sjud igen i 10 min, tills sylten blir krämig. Låt svalna.

Gröp ut mitten med en äppelutkärnare/citronpress. Fyll muffinsen med sylt och sätt tillbaka locket. Spritsa frosting och dekorera