Den motvillige trädgårdsälskaren

Utöver ett oändligt mumsande av ägg och godis har påskhelgen bestått av att plocka fram trädgården från sin vintervila.

Det har krattats oändliga mängder barr, rensats rabatter, sågats ner oönskade buskar, blåsts löv i fyra nyanser av brunt, burits fram dynor, plockats bort köldspruckna krukor och klippts med sekatör så min högra hand domnat. Eller så här; hela min kropp är öm. På det där överkörda sättet. Jag kan aldrig göra något lagom. Ska det rensas ska det rensas till sista barret.

Det jag dock inte gör är att bli årets trädgårdsinspiratör då jag är mer av en ”vara” i trädgården än ”göra”. Jag rensar och fixar nu för att sedan kunna lägga mig i hängmattan, fika i bersån, grilla, ta en drink i skuggan, duka upp långbord, frukost på trappan och ligga på filt för att titta på molnen.

Efter 11 år i huset och lika många år av odlingsbesvikelser köper jag redan uppdrivna växter, skapar stilleben och oaser av blomstrande skönheter proffs har planterat. Jag känner mig lite ensam i denna roll då hela insta fylls av prunkande trädgårdar och även starkt avundsjuk på alla med gröna fingrar men det har varit befriande att veta vilken trädgårdsägare jag är. Man kan varken hinna eller bli bra på allt.

Rensa är jag grym på. Att slappa i en hängmatta också. Gott så!

Så här såg bordet i trädgården ut i fredags. Det var vår, sol och dags att fixa. Idag är det snöstorm och iskallt. Hej aprilväder.

Jag började med att kratta, kratta, kratta. Så mycket barr och löv så hela tunnan fylldes. Den som Stockholms Vatten sedan kommer för att tömma. Det trädgårdsavfall som blir till gas.

Tillfredsställelsen att ta fram gången. Den är stor.

I går på annandagen fortsatte jobbet i trädgården. Det gjorde det även på påskdagen men då tog jag inga bilder. De fina lökar och växter jag köpte på Ulriksdal fick ta plats på mitt bord. det bord som jag nu bestämt ska bli mitt årstidsbord.

Katterna dricker hellre smutsigt vatten på faten i trädgården än rent i köket. Fattar inte det.

Men, om de är nöjda är jag nöjd.

Ska vi kolla på vad som faktiskt kommit upp i trädgården. Helt utan min förtjänst. Det som nu kommit upp i trädgården är…

… först knoppen rabarber.

söta försiktiga blåsippor

maffiga snödroppar. Dessa är av lite större sort så de måste vara planterade av förra ägaren.

Krokus. Några enstaka här och var och sedan dessa i grupp.

Små försiktiga scilla.

Samt några lysande vintergäck.

Ja det var det det. I går. Idag som sagt: vinter. Bäst att vänja sig. Kommer vara så här åt alla håll hela april kan jag tro.

Påskafton i Ulriksdals slott & hos mamma

Vilken påsk det blev, strålande sol och värme! Idag på annandagen har det varit ett helt annat väder än på självaste påskafton som var mer som i början av maj än mars. I dag, i kylan, har jag jobbat stenhårt i trädgården så jag faktiskt har så ont i min högra arm att det gör ont att skriva dessa ord. Men det får det vara värt. Och när jag ser bilderna från vår påskafton så glömmer jag nästan smärtan. Så vi tar och tittar på lördagen istället.

Jag hade satt klockan då vi hade ett schema att följa och hinna. Inte så det var stressigt utan bara för att just inte stressa om du förstår vad jag menar. Maken lagade en helt fantastisk lammstek och jag gjorde en…

… supergod lökpaj. Recept kommer.

Som sagt lös solen helt fantastiskt ch katterna njöt. Birger hade hittat bästa platsen i solen vid påskriset. Som gjort för en påskbild.

Från ett event jag var på har jag planterat lite fröer. Och minsann har det inte kommit upp. Kors i taket.

I kortärmat spelade brorsorna basket på gatan. Vilket vårtecken!

Och jag startade trenchcoatsäsongen.

Min bror som bor på västkusten var uppe för att fira påsk med oss alla andra och vi hade stämt träff på Ulriksdals slotts handelsträdgård före själva påskfirandet.

Verkligen vår och sol i massor.

”Vi ses vid caféet” sa vi. Och där hade vi ett himla sjå att välja vad vi skulle äta. För hallå – vilken kakbufffé.

Vi hade tur. Vi kom mitt i lunchtimman och min bror var snabb att få det sista bordet för åtta. Det var fler än vi som hade tänkt inspireras av vårplanteringar och mumsa godsaker denna påskafton.

Kusiner som längtat efter varann.

Mycket vackert att se på men roligast är alla ”knasiga” växter. De som är mest exotiska och som tagna ut Harry Potter-filmerna.

Men så klart mest inspirerad av allt det vackra och vårlika.

Jag köpte en låda av lite vårvackert.

Vi promenerade mot slottet och en vända där.

En tennisboll hade tagits med och med en pinne från marken blev det baseboll på de stora fälten.

Men vidare promenad innan vi skulle åka hem. Till mamma och påskafton.

Phu-pinne. Min favorit jag allt gjorde med pappa så fort vi hittade en vattendrag i ström. Släng ner varsin pinne och se vem som kommer fram först till det mål man bestämt.

Sedan var det då familjefirande av påsken hemma hos mamma. Jag tror banne mig att detta är första gången vi firar påsk ihop. Vi brukar som oftast fira jul ihop men påsk, då är det liksom alla åt alla håll och någon tradition för påsken har vi inte i min familj.

Mamma hade dukat så fint för oss 13. Det var 4 familjemedlemmar vi saknade, annars fullt ställ.

Pynt från barndomen jag minns samt så klart servett vikt till näckrosen. Den har jag skrivit om HÄR.

Jag hade på mig mitt glittrigaste glittriga dagen till ära. Rosa paljetter gillar man ju.

Kusinerna tumlade runt i soffan och spelade schack om vart annat. Vuxna ställde fram det påskknytis vi hade planerat.

Det blev ju ett helt fantastiskt påskbord.

Stunder som dessa lägger jag alltid nära hjärtat för att minnas.

Hur gullig etikett?

Och sen var hela familjen utträden i trädgården för nu skulle det bli äggjakt. Och det blev med makens tradition där man gömmer ägg åt en i taget. Sedan får personen leta som gömma nyckel men med en speciell sång alla andra sjunger. För att vet om man närmar sig ägget sjunger man mer alternativt mindre intensivt.

Efterrätten var en baskisk cheesecake. Så god.

Sedan drog dottern fre ett av alla hundra fotoalbum pappa gjort. Det satte igång en memory lane av guds nåde. Vi bläddrade i album och reste genom både 80-tal och 90-tal. Så glad att pappa gjort dessa album så vi kan minnas. Allt från vanliga vardagsmiddagar till stora jubileum. Han var bäst på det och jag vill tro att tex denna blogg är ett resultat av hans fotograferande. Att jag också vill dokumentera för att minnas. Extra fint att ha som minne när vi inte har pappa hos oss längre.

En av mitt livs bästa påskar är nu över. Jag känner glädje och tacksamhet. Jag är redo för våren och nya tag!

Marsipangodis – snabba snurror doppade i choklad

Att göra eget påskgodis är inte en jättestor grej vid påsk har jag märkt. Om du jämför med jul tex där mycket av de ”måsten” vi har så är det att koka knäck och julkola, det skrivs hur många böcker om julgodis och att ha ett julgodisbord är viktigt. Vid påsk är vi mer avslappnade och köper vårt godis. Rätt skönt men… kanske man ändå vill ha något eget?

Påskgodis för mig är väldigt mycket marsipan och choklad. Kanske inte är så konstigt då just marsipankycklingar doppade i choklad är bland de vanligaste påskgodisarna. Så det var just något med dessa två jag ville skapa något. Det blev chokladdoppade marsipansnurror.

Och som du vet älskar jag när man kan ta genvägar och låta det gå fort, så jag använde mig av de färdiga marsipanlocken. Du vet de där som man bara rullar ut på en tårta när man gör egen prinsesstårta. De finns i olika färger så jag ville göra något med det. Tycker det också kändes påskigt och roligt.Och de smakar ju lika gott som den marsipan man köper som limpa. Smidigt.

Marsipangodis – snabba snurror doppade i choklad

Vad som behövs:
Marsipanlocka, gärna i olika färger
Choklad att smälta
Kokos/hackade nötter

Gör så här: Rulla ut marspianlocken och skär till breda remsor. Mina var 7 cm breda och 10 cm långa. Lägg marspianlagren på varann och rulla försiktigt ihop till en rulle. Se till att första invikit när du startar är hårt inrullat för att få en sådan jämn snurra som möjligt.

Skär ett snett snitt på mitten så rullen blir till två delar.

Smält choklad i micro eller över vattenbad. Häll upp olika toppings i skålar.

Doppa en sida av marspianrullen i choklad och sedan i toppingsskålarna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna. Servera.

Önskas mer påskgodis?
Fågelbo av choklad, salta pinnar och donut
Genvägen till den perfekta påsktårtan
Äggtoddy, påskgott för både barn & vuxna.
Äggkoppskaka på bara 40 sekunder.
Mintkyssar som stekta ägg.

Skärtorsdag med knytismiddag av det lyxigare slaget

Vi hade pratat med våra vänner om att ses i påsk för en knytismiddag men som det blev blev det redan på skärtorsdagen. En bättre after work kan man säga då det liksom kändes som en fredag och man gick direkt från jobbet till att duka, laga och bulla upp för festligheter.

En meny hade diskuterast fram under lång tid och då vi var två familjer delade vi upp det och alla fick laga sin favoriträtter med lite påsktouch. Det blev en helt fantastisk femrätters.

Medan vi lagade maten tillsammans serverades snittar. Här är det tunna långa gurkskivor fyllda med färskost och kallrökt lax toppad med färsk pepparrot.

Salt kex, tryffelhonung, chevre, päron och gräslök.

Medan de vuxna lagade maten fick barnen göra sin egna efterrätt. DEN HÄR som jag visade i morse.

Förrätt nummer ett: salladsblad, krispig fänkålssallad, kallrökt lax, picklade rädisa och vattenkrasse.

  

Serverades på glastallrik. En dukning jag gjorde som gick i grönt, gult och vitt. Samt att jag satte pappersservetter i glasen. Något jag typ aldrig gör för det är ju ”barnkalas” men festligt ju! Och kalas vill man väl ha.

Med servetter så blir det kul.

Jag ville ha hasselback-festival. Ja, det var ett ord jag nu hittade på 😂 Jag är inte nesam om att älska hasselbackspotatis och då man ju kan hasselbacka, ett nytt ord det med, ville jag göra en hel plåt med hasselbackade rotgrönsaker: potatis, persiljerot, morot, rödbeta och gulbeta.

Visste du att hasselback har blivit ett ord på engelska? Precis som de svenska orden smörgåsbord och ombudsman så finns nu hasselbackspotatis på engelska. Fast det är ett svenskt ord alltså. Trendigt värre.

Förrätt nummer två: Årets första vita sparris med sandefjordsås fast där romen lades ovanpå sparrisen istället för i såsen.

Kan vara det godast på jorden just i dessa tider.

Hasselbacksfestivalen blev klar.

Och även påsklammet. Både som stek och racks. Serverades med rödvinssås och gröna bönor.

Efterrätt var en färdig frusen tårta som jag visade HÄR. Sedan satt vi uppe och pratade om livet till kl 02.10. Hur nu tiden kunde gå så fort och att jag inte somnade med ansiktet ner i citrontårtan är ett under.

En mycket bra start på påsken. Idag har vi rensat trädgården så jag sitter och skriver detta med en rejält ömmande rygg. Jag bara måste börja träna. Man är inte 48 längre 😂

Jag gästar Valeries Youtube-kanal med påskpyssel

Det är så roligt att få förena nytta med nöja, privat och jobb och så var det när jag blev inbjuden av Valerie att var med i hennes nystartade Youtube-kanal. Att få pyssel tillsammans är ju 100% kul men då det filmades till ett avsnitt var det ju jobb. Lyxig dag på jobbet med andra ord.

Ett fullmatat påskavsnitt med allt man kan önska. In och kolla.

Påskgott! Fågelbo av donut, salta pinnar & choklad

Önskar du tips på påskgodis? Önskar du tips på påskpyssel? Då får du två i ett här. Kanske den bästa kombon.

Igår på skärtorsdagen hade vi knytismiddag med vänner och jag gillar alltid att låta barnen få vara med och skapa. Alltid en bra sak att låta dem jobba med händerna och på det sättet också göra tillsammans. Och vad kan vara bättre än att påskpyssla ett påskgodis?

De fick skapa sin egna efterrätt. Hur det såg ut ser du längst ner här i flödet. Jag har fotograferat med experiment, för att se att det faktiskt gick 😅

Och det bästa är ju att det är superenkelt, går snabbt, det går inte att göra fel och det smakar gott!

Påskgott! Fågelbo av donut, salta pinnar & choklad

Vad som behövs:
Donuts
Choklad att smälta
Salta pinnar
Ägg att fylla boet med

Gör så här: Smält choklad i micron och bryt salta pinnar delar. Jag delade varje pinne i i tre lika delar men det blir yvigare med olika längd.

Lägg donuts på galler med bakplåtspapper under om du vill skydda underlaget. Lägg sedan chokladpinnarna på och runt om donuten.

Låt stelna och placera sedan ägg i fågelboet. Servera.

”Det var jättegott! Pinnarna smakar som Smash, superbra!” sa yngste sonen. Jag var inte direkt överraskad att han skulle gilla det men detta var ett mycket bra betyg.

Och framförallt så hade barnen så kul när de micrad, fixade, kladdade och sedan efter middagen fick äta upp sina konstverk.

Skärtorsdag, min värsta & bästa dag

Skärstorsdagen för 15 år sedan är mitt livs värsta och bästa dag. Efter en oändlig natt med en kamp jag inte visste om min kropp skulle klara kämpade vi, jag och bebisen i magen, men det verkade inte gå.

Värkarna är avgrundsstora och jag är trött men tröttare visade sig barnet vara. Plötsligt börjar det pipa i alla maskiner vi är uppkopplade till och in rusar personal. Det trycks på en knapp och sängen jag ligger i rullas iväg. Allt går så fort att inga ord hinns sägas. Ingen har tid att förklara för det handlar om sekunder. Jag väser ett ”ja” när mitt personnummer ropas ut i operationssalen men mer än så får jag inte ur mig. Men inom mig skriker jag: ”vem är det som dör? Jag eller barnet?”

Sen är jag borta. Nedsövd innan jag förstod vad som hände. Urakut snitt. Barnets hjärtljud var borta.

Jag vaknar och somnar igen, om och om igen. Jag vill bara sova, är så trött, men någon vill väcka mig. Jag förstår inte var jag är, vet inte vad som hänt men när jag känner efter ligger en liten varm parvel på mitt bröst. Andas lugnt och ammar som vi två aldrig gjort något annat.

Vår perfekta lille son kämpade och överlevde mot alla odds. Jag hade varit med om det värsta och det bästa.

De sa att det var påsk, att det var skärtorsdag. Där och då visste jag inte om det var natt eller dag, sommar eller vinter utanför fönstret. Jag visste bara att från och med nu kommer livet vara helt annorlunda.

Nytt poddavsnitt: Odling för dummies 

Dymmelonsdag och påskvecka får oss att drömma om lediga dagar och uteliv. Eller är det ångest över att hinna med allt man bör/ska göra i trädgården? Och hur kom Elton John in i podden???

Varmt välkommen in i vår podd och samtal. Som vanligt om allt mellan himmel och jord, stort och smått.

Påskbakelser på nolltid. Genväg för påsktårta

Påsktårta till påskbakelser på nolltid ger mer tid över till att vara påskkärring.

Att påsken ska krönas med en påsktårta har blivit en självklarhet på senare år. Den fanns inte alls i mitt påskmedvetande tidigare. Är det något som alltid funnits och det är min barndom som saknat den?

Påskbakelser på nolltid. Genväg för påsktårta

Hursomhelst, det finns många recept på påsktårtor men kanske du inte hinner baka eller de önskar göra en variant – då kommer jag här med ett tips. Gör påskpyntade påskbakelser av färdiga tårtor. Jo man får ta genvägar!

Här har jag en fryst tårta från matbutiken som jag skurit upp i klassiska tårtbitar. Om man lägger dem varannan upp och varannan ned hamnar de på en rak rad. Bara det gör tårtan lite annorlunda.

Men så klart vill vi göra dem påskfina och till påsk vill man ha två saker: godis och färg!

Förslag på topping:
• Vispad spritsad grädde,
• Påskgodis som marsipan, dragéägg, chokladägg
• Frukt och bär som physalis, bitar av kiwi, citron, jordgubb, hallon, blåbär
• Rispad färsk citronzest och syltadapelsin
• Strössel i olika storlek och färg
• Torkade ätliga blommor och blad av citronmeliss

Du kan förbereda dessa påskbakelser i förväg eller så ställer du bara fram raden av bitarna ihop med en buffé av toppings så kan dina gäster skapa sin egna bakelse. Bästa påskpysslet ju!

Mer gott till påsk:
Äggtoddy, påskgott för både barn & vuxna.
Äggkoppskaka på bara 40 sekunder.
Mintkyssar som stekta ägg.

Skapa en påskgrupp med orkidé, påsklilja & tête-à-tête

Och här har vi årets första påskgrupp. Kanske det bara blir en också, men tur då att den är starkt lysande. Det går nog inte att missa vilken högtid det är när man ser det gula, de vackra påskliljorna och de näpna tête-à-tête och äggen. Och så slängde jag med en av de gula orkidéerna jag nämnde i morse.

En av de första inläggen på denna blogg är just en påskgrupp. Kolla in denna från 2013. Inte mycket nytt under solen faktiskt, tror det är samma ägg tex… 😂 Men allt är annorlunda. Då bodde vi i lägenhet, hade en bebis i magen och jag jobbade på reklambyrå samtidigt som jag bloggade för Sköna Hem. En evighet sedan och alldeles nyss.

Jag gör gruppen på allra enklaste sätt: bara sätter ner i en större kruka. Ja med plastkrukorna så blir det minimalt med stök och lökarna samt blommorna håller sin fukt bäst.

För att bryta av och även för att ge lite stöd så tryckte jag ner grenar av blommande blåbärsris också.

Krukorna vill man så klart inte se så jag la bast ovanpå och runt om. Då det är lite av fågelbo av sig så passade de urblåsta äggen mycket bra.

Som ett litet näste där i krukan.