Jag tänkte jag skulle slänga iväg en liten puff för att du kan äta din lunch imorgon med mig. Jo för kl 12.00 är jag med på en live-sändning på Akademibokhandeln. Kolla in HÄR och ställ klockan!
Vi pratar om härligheter för våren och ljusare tider, pyssel, dukningar och matinspiration. Jag hoppas du vill haka på och att du kan bli inspirerad.
Det är väldigt härligt att vara turist i en stad man känner. Eller som jag känner lite grann medan maken som till mestadels växt upp i och känner riktig väl. Som att våga se staden med nya ögon. Vi har varit bra på att ta oss ann Stockholm men jag har legat av mig lite. Kanske skyllt på att tiden inte räckt till? Men nu när flera helt lediga dagar i Göteborg ligger framför oss och dessutom bo på hotell där varken frukost ska fixas eller sängar att bädda – då är det bara att vältra sig i massa ledig tid. Vår första dag ser du HÄR och middag HÄR.
Och ännu bättre när vädret var med oss.
Det finns ett maritimt museum i hamnen och det tog vi sikte på men först en vacker promenad genom stan. Det är så mycket vår i luften, som om vi kan se hur knopparna kämpar för att inte tjuvstarta. halsduk knöts upp, handlar lades i kassen, jackorna öppnades för att sedan knytas runt midjan.
Kronhusbodarna – ett mycket fint och inspirerande område men många bodar fyllda med ateljér, studios och butiker med hantverk och konstverk. Men vi tog inte dem denna gång.
Ett museum bestående av flertalet olika skepp och fartyg att besöka. Alla fyllda med skyltar och pilar så man tar sin egna vandring runt och väljer själv hur mycket eller lite man vill ta del av.
Barn som inte är supersimkunniga får flytvästar då det är på vatten alltihop. Så klart.
Vi började med att göra experiment i Havslabbet. Mycket kemi och fysik men ännu mer skoj. Detta är helt upp mina söners gränd så att säga.
Så mycket att hålla reda på, svårt att förstå hur allt kan funka. Både imponerande och förvirrande.
Efter många båtar och olika upptäckter gick vi tillbaka till labbet för fler utmaningar.
Som denna: med så lite lera som möjligt ska du få så många kulor som möjligt att flyta. Riktigt kul.
Tillbaka på fastlandet promenerade vi längs med hamnen och hamnade på Schnitzelplatz som serverar… schnitzel!
Med det stora vackra lagerhuset som vindskydd och solen rätt på var det en härlig måltid på uteserveringen.
En av många uteserveringar vi ska ta oss an 2023 tänker jag.
Sedan några kvarter fram, via Järntorget, klev vi in i vackra Haga. Här som maken bodde nån gång förra mellenniet.
Och här finner vi den i mitt tycke Sveriges bästa antikaffär; Fåfängans antik. Här har jag genom åren fyndat så makalöst vackra ting.
Nu blev det bara inspiration. Men jag fann helt magiskt vackra vinglas som jag kanske ångrar att jag inte köpte… men samtidigt råder det ingen brist på glas här hemma! Så – bra beslut.
Vi valde att inte ta efterrätt på Schnitzelstället utan siktade på Café Husaren. Har du varit i Göteborg så har du nog hört om detta ställe. Sveriges största bulle – den berömda Hagabullen.
Men de har nu mer tagit det hela längre och jag tycker att precis alla bakverk är megastora.
”Kolasnitten är ju en hel kolakaka innan man snittar den!” sa sonen. Beredd att hålla med.
Sedan åkte vi till svåger med familj för en mysig middag med släkten. Härligt att fylla dagarna med så många olika saker och upplevelser. Och mer skulle komma.
Om du följt mig ett tag så vet du att jag, och min familj, prioriterar att gå ut och äta på våra resor. Det är så många anledningar till detta; att få möta nya smaker och speciellt om man är utomlands där det blir ett sätt att möta ny kultur, att tillsammans sitta ner och samtala om både det vi upplevt på plats och vardagen hemma, att under dagen man turistar veta var kvällen, avslutningen, blir samt att faktiskt få låta sig njuta av en stund av att bli ompysslad.
Här i Göteborg hade maken sedan länge bokat bord på Gurras. Detta var något vi alla längtade till och såg fram emot. Och inte blev vi besvikna. Maten, lokalen, personalen och stämning var fulländad.
Perfekt med en promenad genom Göteborg för att riktigt bygga upp aptiten.
Och från den mulna dagen med regn vi haft så bjöd kvällen på en blå himmel och dramatisk solnedgång.
In i de mysiga kvarteren i Västra Nordstan letade vi oss.
Vet inte om det syns så bra men entren var ett runt rum med väggar av draperier och i taket hängde alla möjliga karotter, formar och kastruller. Kul.
Runda bord, det är trevligt det.
Lokalen är ett gammalt trycker tydligen och de mäktiga pelarna ska palla tunga tryckerimaskiner. Pluspoäng för golvet!
Denna drink rekommenderas varmt: Onedinlinjen. Med Linjeakvavit.
Menyn består av olika stora rätter så man beställer gärna flera olika och delar. Denna: friterad havskräfta var hela familjens favorit.
Jag brukar ibland få fråga om hur vi reser med barn, hur det är att gå på restaurang med tre små barn. (Nu är de ju lite större) Då vi gjort det från dag ett så är barnen väldigt vana vid att sitta på restaurang. Med minste sonen åkte jag å maken till Köpenhamn när han var 1 månad gammal, se det HÄR. Sånt man gör när man är ”van” förälder och chill, ha ha. Han sov under bordet i sin liggdel hela restaurangbesöket och när vi skulle gå var det många som blev förvånade ”har ert barn legat där hela tiden?” Är det sovtid så är det och då spelar det ingen roll om det är i Köpenhamn eller i sovrummet i Bromma.
Men det är så klart en annan sak med en 9-åring som har spring i benen. Så om vi föräldrar vill gå ut och äta på ”finkrog” med barn så får vi vara beredda på att aktivera dem och ta med dem i vår kväll. Jag totalvägrar att vara den förälder som låter dem sitta med sina mobiler för då kunde de nog stannat på hotellet. Går vi ut så ska vi göra det tillsammans och uppleva stunden.
När vi var i Paris tex se HÄR, hade vi med olika små kortspel/frågespel men att ta fram pennan och rita på pappersservetterna är alltid bästa ”vapnet” mot tristess.
Nu när de är 14, 12 och 9 skördar vi helt klart frukterna av att ha haft många resor och restaurangbesök tillsammans. Det är mysigt och vi gör det ihop. Men så klart får vi ju forma det så det passar även dem.
Små- och mellanrätter kom in en efter en och jag ska inte trötta ut med bilder på alla men oj så gott. Mycket asiatiska smaker och vi valde mest rätter från havet så en Göteborgs-asiatisk middag fick vi.
Efterrätter som fick alla tummar upp av barnen och energi att sedan ta oss hem till hotellet. Trötta och nöjda.
Sa god natt till staden med denna vackra vy. Vilken dag. Vilken kväll.
Halloj från Göteborg! Efter en härlig påsk hemma och födelsedagsfirande så har vi tagit en liten semester i Göteborg. Både jag och maken har familj här så det kommer bli dagar av både stad, upplevelser och släktkramar.
Maken bokade rum på Gothia Towers där jag aldrig bott. På våning 12 med utsikt över ett Liseberg i vaknande bor vi.
Något vi alla längtat efter är hotellfrukost. Det är något väldigt härligt med att få plocka sina favoriter och starta dagen så här. Och fr mig som jobbar hemifrån är jag så ytterst tacksam över att inte behöva laga, städa och diska eller bädda sängar. Höjdren av lyx bara det.
Ja tack, detta tar jag gärna repris på dessa dagar i Göteborg.
Och något väldigt mysigt med att resa med familjen så här lite efter påsken. Ofta kan resor bli så storslagna men här är det fokus på lugnt tempo och göra det vi känner för.
Och jag å dottern kände för att klara tipsrundan på hotellet. Vi hoppas på vinst.
Bara ett stenkast från hotellet ligger Världskulturmuseet och nu är det en utställning som lockade lite extra mycket: en spelutställning.
Utan att ha undersökt det hela så mycket så klev vi in. Vid första intrycket tänkte jag att det skulle vara spel så som i gaming men det var mer en utställning om spelhistoria från olika kulturer och tidsåldrar. vilket var så himla kul och intressant.
Och så otroligt många spel att testa.
Och en mycket nostalgisk resa också.
Sen är hela museet med flera olika utställningar värda att besöka. Vi blev kvar här många timmar.
Vidare ut i Göteborg som kanske inte var så jättevarmt och soligt så man fick värsta vårkänslan men titta här; blommande körsbärsträd.
Så klart heter hyrcyklarna Styr & Ställ i Göteborg!
Grått och jämnmodet med något jag skulle kalla regn men maken, som är från Göteborg, kallar hög luftfuktighet ha ha.
Blomsterstånd längs promenadstråken piggade upp med färg i alla fall.
Och titta här! Jag och min bok har minsann fått ETT HELT SKYLTFÖNSTER på Akademibokhandeln. Jag blev helt tagen och stum. TACK!
Var vi skulle äta lunch var bestämt sedan länge; Beer ’n’ Fries.
Och ja, det är det de serverar. Med den äran!
Ett väldigt litet ställe med stora smaker.
Jag säger bara det: Åk till Göteborg, kliv in på Beer ’n’ Fries och beställ en Sticky Chicken.
Den som inte besöker Artilleriet under en vistelse i Göteborg är nog rätt udda. Det är liksom som man säger ”When in Rome” fast Göteborgsvarianten.
Sedan jag var här sist har köksbutiken utökats med ett rum och hela köksinredningar.
Och blivit mer som ett showroom med inspirerande hela dukningar. Snyggt.
Jag låter som en upprepande papegoja men jösses vad tiden går fort. Hur är det möjligt att vår fine son redan blivit 14? Och att jag varit mamma så länge. Det var ju nyss han började gå. Jag känner väl precis som alla andra mammor på jordklotet kan jag tro.
Detta skulle firas och när en födelsedag ligger på en söndag och det är påskdagen så är det fint upplagt för en heldag. Och när årets påskväder dessutom visat sig från sin allra finaste sida så tackar vi och tar emot.
Vår son föddes en skärtorsdag så han fyller väldigt ofta i eller i samband med påsken vilket gör att vi inte sällan är på resande fot på födelsedagen. När vi nu skulle vara hemma var det ett lätt svar på frågan ”vad vill du ha för frukost på din födelsedag?”
Efter lång skön och god frukost, hälften av presenterna uppackade och köket städat tog vi oss till Brostugan för minigolf.
När jag såg pyntet utanför så kom jag på att vi varit här annan påsk. Och HÄR är det inlägget.
Pigga bollar, pigga spelare.
Jag är inte känd för att vara sportigt klädd skulle jag tro.
Nå vem vann, vem vann, vem vann???
Alla i familjen gjorde minst en hole-in-one utom jag men ändå lyckades jag hamna på silverplats. En mellanmjölksperson liksom.
Och det var premiär för solglasögon. En härlig dag, födelsedag, påskdag!
När man fyller år får man bestämma vad det blir för middag. Och var man ska äta. Sonen ville äta hemma med familjen och att iv tillsammans skulle laga lite olika asiatiska rätter.
Jag träffade nyligen den underbare Filip Poon och han gav sonen en bok som ju var som handen i handsken. Nu blev det flera rätter ur den.
Nu och några veckor till är det nästan omöjligt att äta middag utan solglasögon i matrummet. Solens strålar står rakt in här vid middagstid. Markisen vi satt upp är dessa dagar för kort, solen går liksom ner för långt till vänster. Men om några dagar så ”går den ner rätt igen”.
Fjärde middagen på rad med fint firande. Man kan inte anklaga oss för att inte använda kök och matrum direkt.
Så mycket gott, så himla fint det blev och så perfekt. Så mycket vår fine son.
Sen blev det tårta framför tv.n i källaren. Perfekt födelsedagsmys.
Vilken påskafton det blev. Vädret var verkligen på allra gladaste humör så dagen hade bästa möjliga förutsättningar. Vänner skulle komma på middag men först var det utflykt med äggjakt.
Vår middag på skärtorsdagen hade en gul dukning och jag ville göra en nya så denna gick mer i grönt.
Och störst påskris vinner var det va? Så glad att jag lyckades tajma så att körbärsblommorna blommade.
De gula påskliljorna av papper har verkligen blivit favoriter.
När jag hade dukat allt så märkte jag att jag saknade gult. Då gick jag till mina lådor med tygband. Med gula sidenband runt servetterna blev det genast perfekt.
Påskharen var så klart med.
Så med dukningen klar var det dags för att börja göra maten.
Jag har länge velat göra ett påskbröd och nu var det dags.
Nja, det blev ganska snyggt men smaken på det recept jag hade ska jag förändra för det var inte i min smak. Men kul att baka var det.
Äggjakt på Drottningholm
Vi mötte upp våra vänner på Drottningholm för en promenad, fika-picknick och äggjakt.
Här var himlen så blå, så blå.
Lite snö, fuktig mark, krispiga krokus och surrande bin. Allt på samma gång.
Ägg till både barn och vuxna lurar innan de blir gömda.
Men först fika.
”Okej, var är äggen?” Denna äggjakt är lite speciell då det ska sjungas en sång med högre volym och tempo när den som letar närmar sig det gömda ägget och det motsatt om hen går åt fel håll. Detta gjorde ju att vi behövde en park där vi kunde vara lite för oss själva.
Jackpot!
Påskmiddag
Sen hem igen för att börja laga mat tillsammans.
Vi började med lite sillsnittar och kallrökt lax att snacksa på under tiden vi lagade.
Och dryck för tillfället.
Förrätten är egentligen det jag såg mest fram emot. Det som är det godaste just nu – kokt vit och grillad grön sparris med Sandefjordsås och rom.
De små kornen ovanpå är puffat ris som man kan köpa i asiatiska mataffärer. Så gott att ha på nästan allt.
Huvudrätten var lamm X 3, lammstek, lammkotlett och lammbringa med potatisgratäng och haricot vert.
Sen blev det filmkväll för barn och spelkväll för vuxna. En alldeles perfekt påskafton.
En journalist frågade mig om jag har hela huset fullt av fjädrar så här till påsk och jag svarade snabbt nej. För jag har inte hittat nån som säljer snälla fjädrar och då får det vara. Sen kom jag på att jag ljög! Jag har ju en hel bukett med fjädrar på skåpet i matrummet.
Fast det är svanfjädrar jag under alla år vi hälsat på min mans pappa på Gotland hittat och samlat på mig på kalkstränderna i norr. Maffiga, kritvita vackra fjädrar svanarna tappat i farten eller plockat bort gamla? Oklart men snälla fjädrar är de i alla fall.
Blir väldigt vackert i sin enkelhet. Jag har gjort fjäderbuketter tidigare, se från 2015 HÄR. Dock då med fjädrar jag idag inte kan stå för. Tänk vad man lär sig och har möjlighet att förändra sig.
Denna lilla gula träkyckling fick jag i ett påskägg av maken för flera år sedan och et viktigt litet pynt. Men den står på något än så viktigare. Nämligen en gammal förpackning jag fått från barndomshemmet.
När jag var liten var det vackraste pyntet till påsk stora tittägg som stod på högt upp finskåpet (det med kristallglas och silverbestick vid matbordet i vardagsrummet). De så kallade tittäggen. Som stora ihåliga ägg gjorda av socker med kristyr på och botten var öppen. Som ett fönster att titta in i ägg och där inne var det som en liten scen, pappfigurer uppställda som på teater.
Ju äldre jag blev och ju längre jag blev så kom jag närmare och närmare dessa juveler. De var så ockra och ömtåliga. OCH AV SOCKER. Tror du jag och min bror kunde låta bli att slicka på dem??? Varje år! Inte något man kanske skulle rekommendera – att slicka på ca 20 år gammalt socker med ett års mellanrum mellan slicken.
Inte så konstigt kanske men mamma tyckte att äggen skulle tackade för sig ett år och slängde dem. Men en ask sparade hon och de är ju nästan lika vackra som äggen var. Så därför får en tom låda stå med som pynt.
Kan man säga god fortsättning på påsken? Nä inte riktigt va? Detr blir Glad Påsk fortsättningsvis. Hoppas du fick en fin skärtorsdag och nu ser fram emot en fortsatt stilla fredag. Här är det nu sen frukost och inga planer alls för dagen.
Igår hade vi bjudit in kära vänner med familjer för en tidig middag. Och som vanligt när jag och maken är igång där utgångsplanen var ”lite enklare middag” blev det en hel maffig buffé med saker vi velat testa. Men när man äntlig får tillfälle att träffas och det ändå är påsk – då slår man till.
Säger det igen – mitt bästa auktionsfynd är denna fulla servis. Det är något mäktigt att kunna duka upp för 15 pers med samma porslin. Löjligt jag vet, men ack så satisfying.
Jag hade gömt 7 stora ägg i huset till alla barn och förberett ägg för de vuxna att göra äggjakt senare. Det borde man ha på alla middagar.
Bästa drinken vid påsk – mimosa. Gulaste gula.
Alla hjälpte till att fixa maten.
Och ännu mera gul dricka. Eller etiketterna i alla fall.
Alla älskar äggröra och roligast blir det när den serveras i äggskalen.
Så, varsågoda och börja.
Denna lilla skapelse har jag haft i huvudet länge och ville göra. Tre lager av formbröd med färskost och kallrökt lax och rullad i krossade ostbågar. Rasande enkel och mild i sin smak för att passa de små. Tror pepparrot och gräslök mellan också skulle göra sig bra.
Rågbröd, smetana, matjes och tre sorters lök.
Fantastisk nizzasallad.
Jag gjorde ett experiment med en egen variant på fransk lökpaj. Den blev fantastisk. Sa inte bara jag utan även gästerna.
Smördeg, färskost, sparris.
Kan ju inte vara utan en ostbricka.
Jag samlade alla barnen vid trappan och sa att på övervåningen ligger det ett ägg till var och en gömt. ”Klara färdiga gå!” Och de for upp för trappan som en skock yra höns.
Jag tyckte jag hade gömt dem bra men de kom ner igen väldans fort. Alla med jackpot.
Efter en ganska jobbad buffe ville jag ha något enkelt till efterrätt så det blev sockerkaka. och jösses vad gott det är med en ren och enkel socker kaka alltså.
Kompisarna hade med sig spelet Hitster. Bland det roligaste spelen på länge.
Lyssna på en låt i telefonen och säg sedan vilket år, före eller efter ett start år man fått. Bonuspoäng om man kan artist och titel.
Efter all musik så började det rycka i dansfötterna. Så det blev dans på vardagsrumsmattan.
En skärtorsdag av det bättre slaget måste jag säga.
Nu Ska jag återgå till min frukost. Ha det så fint denna lugna långfredag och GLAD PÅSK!
Det är skärtorsdag och därmed är det påsk. Åh vad det ska bli härligt med långhelg där vi bjudit in vänner på olika middagar och sedan toppas helgen med att vår fine son fyller år. En långhelg som kommer fyllas med en massa.
Jag hoppas du kommer få fina dagar oavsett hur och var du är. Kanske ett ägg eller marsipankyckling kommer din väg?
Som den kärring jag är så går jag all in. Ja men du känner väl mig vid detta laget, ha ha!
Söker du inspiration till påskens måltider kollar du HÄR för en massa fullmatade inlägg. Och är du i pyntartagen och önskar tips så kollar du HÄR där jag vågar lova dig att du hittar något som kan passa.
Det är så roligt mycket just nu. Det är fullt tryck på exakt alla fronter då jag har blivit lite av en högtidsprofil, kan man väl säga. Jag har jobbat med mina kanaler under åren med att fylla dem med sådant jag tycker är kul, vill göra och det jag trott mig kunna inspirera till. Mestadels är det då kopplat till årstid, säsong och högtid. Allt detta har kulminerat i böcker om jul och hela året. Jag är så otroligt glad att det jag skapat har varit av intresse, att jag kunnat nå ut och ni som tittar in här och på andra platser jag befinner mig, har uppskattat det.
Detta gör att när vi väl är inne i en högtid så kommer det många förfrågningar om att göra jobb för kunder och medverka i olika sammanhang. Så när alla andra har ledigt på röda dagar så är jag som mest aktiv ha ha.
Imorgon är det en mycket rolig dag med först TV och Nyhetsmorgon kl 09.40 och sedan radio och P4 Extra någon gång vid 14.20. Alla tider kan ändras men alltså morgon och eftermiddag i olika former av nyhetsprogram. Jag hoppas du vill slå på tv och radio och hänga med.
Sedan har jag blivit intervjuad för längesedan till olika tidningar. Som tex Elle Mat & Vin. Den artikeln kan du läsa HÄR eller köpa tidningen och bläddra i så klart.
Hade någon sagt att detta var något jag skulle vara med i och med om för 10 år sedan hade jag aldrig trott på det. ”Va, kan en medelålders kvinnas pysslande vara intressant?” En relevant fråga än i dag i och för sig, ha ha.
Passar på att tacka för alla fina och stöttande ord genom åren som tagit mig hit och på senaste tiden de helt fantastiskt orden om boken. Så otroligt glad över att få höra att den gillas.
Nu, ska jag packa alla grejer till Nyhetsmorgon och försöka klura ut hur jag på bästa sätt ska kunna med ord beskriva pyssel i radio!