Följ mig:
Höstpyssel Spotlight Pyssel

Torka äpple i skivor & få krispiga äppelchips

29 september, 2015

Att torka äpplen och få äppelchips är ett riktigt härligt höstpyssel.

I morse var det en riktigt höstig morgon med en dimma som var tjock som vispad grädde. Älskar alla årstider men det är något väldigt speciellt med den här tiden. Hösten är i antågande och luften är extra kripsig. Lungorna fylls och jag känner ett lugn och samtidigt en förväntan. Ja, nu blev jag poetisk… Vad jag ville säga var att nu kommer hösten – årstiden som är perfekt för en massa härliga pyssel. En årstid då man ”får” vara inne och mysa. Samtidigt finns det en mängd häliga frukter och grönsaker som skördats att njuta av i långa banor.

Äpplen i mängder tex. Äppelpaj, äppelgranité, äppelmos och ett gäng andra saker så klart. Men om man vill spara dessa ljuvliga frukter så är att torka äpplen, äppelchips, en bra idé. Lätt att göra och kul att göra med barn också.

Det finns varianter med vatten, askorbinsyra och annat men jag gör den enklaste av enklaste varianterna.

Gör krispiga äppelchips

Så här gör du: Tvätta äpplena noga. Jag väljer att ha skalet kvar för jag tycker det ger ett extra crunch till chipset. Med en urkärnare tas äppelkärnan ut och sedan skivas äpplet i tunna skivor. Ju tunnare desto bättre för torktiden. Önskas äppelchips med kanel kan man pudra över ett lätt lager av kanel.

Vill man och har tålamodet så träs äpplena på en lång pinne, typ en lång blompinne av bambu eller träs på kraftigt snöre och hängs upp för att lufttorka i rumstemperatur. Hur lång tid detta tar är faktiskt svårt att säga exakt – timmar till dagar.  Är man av den ivrigare typen läggs ringarna på bakplåtspapper och får torka i varmluftsugn, 50°, i ca 10 timmar. Vänd på skivorna då och då.

äppelchips

Förvara torrt i glasburkar eller cellofanpåsar. Ett bra tips är att klippa ner till bitar i müslin för att å en fruktigare variant. Eller ät upp på en gång om du inte kan vänta som jag.

2 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar