Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 december, 2015

Tips på flera olika former av lussebullar

Visst är den klassiska “lussekatten” allt man behöver egentligen när man bakar lussebullar men det är ju kul att variera sig när det kommer till former.

Jag är uppvuxen med en drös gamla, riktigt gamla, kokböcker där det knappt fanns några bilder alls. Om så var de svartvita utom på några ställen där de var handcolorerade och då samlade på ett ställe i boken. Men något jag minns väldigt starkt var ett uppslag med flertalet olika varianter på lussekatter. Det är bockar, vagnar, kronor, kors, kärvar mm. Vissa är riktiga konstverk och kräver en konditorutbildning skulle jag tro.

Ville testa mina kunskaper och gjorde ett bak med härlig saffransdeg och gick loss rejält. Minns hur jag som barn brukade göra flera av dessa och hur jag efter ett antal år blivit mobbad av mina tre storbrorsor för “juloxen” och slutade göra den… Jösses grabbar! Valde nu ut mina favoriter. Sockerbullen är alltså en helt rund liten bulle som efter gräddning penslas med vatten och doppas i strösocker.

Testade även nu att göra “prästens hår”. Sicken klassiker. Detta var faktiskt första gången det gick riktigt bra!

Olika former av lussebullar

Här är en plåt med bullar gjorda på “singelbulle”

Dessa nedan är gjorda med dubbla eller flera bullbitar

Prästens hår! En riktig klassiker – vacker att lägga på bordet.

Känner ni doften?? Inte mycket som slår detta!!

Och bara för att göra baket ännu mer experimentellt testade jag att skapa ett eget recept, kombinerade tidigare goda försök till ett ännu bättre. Detta recept ska jag hålla mig till för det blev verkligen supersaftigt och perfekt balans mellan sött och salt!

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
850 g (1,4-1,5 l) vetemjöl

ägg till pensling
russin

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen. Dela degen i 30-40 delar, beroende på hur stora lussekatter som önskas.
Ta en del och rulla med spretade fingrar så degklutten blir till en lång orm. Se till att ormen är jämn. Forma enligt önskad variant och lägg på plåt med bakplåtspapper. Se till att lägga lussekatter med samma storlek på samma plåt. Tryck ner deg som sticker upp och göm under bullen de ändar som sticker fram. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 220°.
Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Avsluta med att dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar när det ska bjudas.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.