Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 februari, 2016

Baka Nutellasemlor & chokladsemlor med Nutellafyllning

Varför inte testa en nutellasemlor eller chokladsemlor till fettisdagen eller semmeldagen (för fastlagsbulledagen har man väl aldrig sagt??) Nu närmar sig dagen med stormsteg och varför inte prova just nutellasemlor och chokladsemlor? På tisdag ska det mumsas vetebröd med mandelmassa och grädde. Mmm… Så himlans gott. Speciellt med varm mjölk men det vet jag är en vattendelare. Det är två olika läger som båda tycker att deras sätt att äta semlor är rätt och bäst. Och maken, han har mjölk OCH kanel, men där drar jag min gräns 😉

Jag har endast fått i mig två i år och det är faktiskt få om man jämför med tidigare år. Får ligga i hårt nu och jobba upp vanan för det blir ofta ett gäng. (Dröjer ju ett år till nästa gång!) Om man ska äta många semlor kan det vara kul att variera sig så det inte bara blir samma, samma semla. Att göra chokladsemlor med nutellafyllning tex är både gott och enkelt. Och som grädde på moset (eller semlan…) så är det NUTELLADAGEN idag så där tar vi två flugor i en smäll!!!

chokladsemla

För två år sedan gjorde jag några riktigt goda chokladsemlor. Det blev hela fyra nyanser av chokladbrunt. En med chokladfyllning, en med chokladfyllning och chokladgrädde, en med chokladfyllning, chokladgrädde och kakao i degsmeten, och den sista var en med chokladfyllning, chokladgrädde, kakao i degsmeten och O’boy på toppen istället för florsocker. Ja ni hör ju; bara att välja grad av chokladfrosseri!

Nutellasemlor & Chokladsemla med Nutellafyllning

Ingredienser, 24 st semlor:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
1,5 dl kakao (om man vill ha chokladbullar)
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med kakao, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.

Dela degen i 24 delar och ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg på på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 munter under bakduk.

Sätt på ugnen på 220°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. det är det som avgör hur härligt vacker bullen blir tycker jag. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar och semlor när det ska bjudas.

Nutellafyllning:
320 gram mandelmassa
1,5 dl Nutella
inkromet av semlorna
2-3 msk mjölk

Gör så här: Skär locken av semlorna och gräv ut lite av innandömet och lägg i en bunke i hop med mandelmassa, nutella och mjölk. Vispa i hop med elvisp till fin smet.

Chokladgrädde:
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk O’boy

Gör så här: Vipsa upp grädden (jag gillar den lättvispad men det är en smaksak). Vänd försiktigt ner kakao och O’boy.

chokladsemla

chokladsemla med nutella

chokladsemla med nutella

Smarrigt värre! Och jag blev faktiskt glatt överraskad av bullen med kakao i. Det funkade fint i hop med den för semlans så viktiga kardemumman.

nutellasemla

Hoppas detta kan inspirera och att ni vill testa chokladsemlor med nutella. Och fira denna dag! 🙂

SparaSpara

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.