Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 maj, 2019

Café Einstein, Berlin zoo & Schleusen Krug. En triss i Berlintips

Berlin, jag sa det här om dagen och säger det igen, är en helt fantastisk stad. Vi hade fyra nätter i Berlin och med vårt upplägg fick vi tre fullmatade dagar. Två dagar i stan och en utanför och den dagen kommer jag återkomma med inom kort. Kanske med det mest spektakulära och knasigaste utflyktsmålet jag besökt. Bra cliffhanger va, ha ha!

Dag två i Berlin blev en heldag men uppdelad på tre ställen; på en av de bästa fruksotsställena jag vet, på zoo och sedan middag i det Berlinarna kan bäst: utomhusrestaruanger i parker. Så häng på!

Café Einstein – en berlinpärla

Jag har varit i Berlin två gånger tidigare och båda gångerna har jag besökt Cafe Einstein. Alltid längtat tillbaka så nu när vi var i stan var ett besök dit en självklarhet. Ja, ett krav!

I en fristående villa, som ett stadspalats i miniformat, ligger detta magiska ställe. När du kliver in så tidsreser du bakåt i tiden till ett Berlin som inte haft några krig eller delningar.

Här serveras frukost hela dagen så du kan lätt ta sovmorgon och trilla in här när det passar för en croissant med aprikosmarmelad och två kokta ägg i glas med gräslök. En spännande servering av ägg jag även gjort hemma om du minns.

Älskar allt med miljön här. Och sorlet från gästerna med klirr från skedar i koppar och smörknivar mot tallrikar är så ljuvlig.

 

Och som jag sagt tidigare: Berlinarna är underbara på att ge barnen all fokus. Pennor och ritpapper kom in så fort personalen såg våra små barn.

Behöver jag ens säga hur bra detta är???

Och jag vill också baka bröd med en stämpel med mitt namn på.

  

När man är som lyckligast och solen som härligast – då tar man en selfie (om än suddig) för att lägga i sin novemberlåda, eller hur???

Det var så mycket mat då vi beställde 4 vuxen-frukostar vilket jag tänkte kunde funka för oss 5 men det blev massor över. Jag hatar att slänga mat så vi gjorde picknickmackor av allt som blev över. Ja, vi hade ju betalt för det så det gick väl bra? Så frukosten blev även vår lunchmat några timmar senare. Sweet!

En stark symbol för Berlin är den lille gubben Ampelmann. När Berlin var delat fanns denne söte röda och gröna gubben i Östeberlin. När staden slogs ihop tyckte Berlinarna mer om Ampelmann än den “vanlige” gubben i väst. Her Ampelmann syns numer lite här och var, har faktiskt en helt egen butik och du kan köpa honom som souvenirer på alla de möjliga sätt. Han är också en indikation om du är i gamla öst eller väst.

Kidsen föll för honom och varje gång det var rödljus så stod de likt herr Ampelmann som skolpoliser.

När det var grönt ljus gick vi till Berlin zoo. Något barnen längtat till redan innan vi lämnade Sverige. De är sådana djurälskare.

Berlin zoo

“Var är vi? Vart ska vi? Var finns pandorna? Jag vill se ödlor”

Får alltid lite dubbla känslor när jag är på zoo. Barnen blir så överförtjusta och superlyckliga när de får se exotiska djur och de lär sig massor. Samtidigt som det här med att ha djur i fångenskap skaver i mig. Måste erkännas.

Men något som inte skaver alls utan tvärt om inspirerar var den vackra arkitekturen här på zoo. Mycket är bevarat och annat uppbyggt efter bombningar. Det sägs att när bomberna träffade zoo sprang det vilda djur runt på gatorna mitt inne i stan.

Ett enkelt hönshus. Eller superavancerat snarare. Så vackert.

En gigantisk lekplats som barnen älskade. Den var verkligen så fin och rolig. Passade både 5-åringen och 10-åringen. Och hon däremellan.

Det bästa med att besöka en djurpark är möjligheten att komma djuren nära. På petting zoo finns det möjlighet till att både få mata och klappa olika djur. Främst djur från bondgårdar. Gissa om barnens förtjusning över alla de söta små lammungar och killingar de hade möjlighet att få klappa.

En liten automat med mat.

Sonen hade kunnat stanna i timmar här.

Närkontakt av tredje graden.

Undrar så vad detta hus har använts till. Har apor bott i det?

Sedan är det bara så vackert att strosa runt i den fina parken.

Vi hade valt att sluta på topp och för att inte missa det vackra vädret valde vi inomhusbesöket till slutet – akvariet.

Bland det roligaste barnen vet är att skrämma mig med spindlar, larver, kackerlackor och annat sådant som kryper. Ormar har jag inga problem med utan det är de där med för många ben och de som liksom rasslar när de rör sig. Hela turen här inne verkade gå ut på att de skulle föra mig till olika montrar och skrämma mig. Men vad gör man inte för barnen.

Men det jag tar med mig från akvariet var den helt enastående inredningen och de vackra rummen. Hur de jobbade med ljus och rymd. För hur visar man maneter så det blir skoj? Jo man öser in en massa och ljussätter så det ser ut som rymdvarelser.

Blyfönster. När kommer det tillbaka? Ni minns Tiffanylamporna va? Här blev jag så förtjust i just färgade blyfönster.

Vi var bland de sista som lämnade zoo så vi kan verkligen känna att vi fått krama ut det sista Berlin zoo kunde ge den dagen.

Kvällen var på gång i staden, en solig försommarkväll som det liksom pyrde om. Detta var ju i påskas och alla var lite överrumplade av värmen så alla uteserveringar, parker och ställen var fullproppade på soltörstande (och kanske öltörstande) människor.

Schleusenkrug – trädgårdsrestaurang

Vi var superhungriga och vi hade siktet inställt på Schleusenkrug. Ligger bara några promenadminuter från Berlin zoo och in i Tiergarten. Eller som de säger: The beer garden in Tiergarten. Alltid kul med rim, ha ha.

Något jag avundas Berlinarna på är deras utomhusrestauranger. Så trevligt sätt att umgås. Folk kommer och går, sitter där det finns plats, äter mycket eller inget. Barnen får springa runt, samtal skapas mellan främlingar som delar bord. Åh vad jag önskar att vi hade mer sådant här hemma och inte bara vid sådana där ordnade festivaler under fyra dagar inklämt i Kungsträdgården och hela stan kommer för att spilla öl från sina plastglas. Förlåt, nu lät jag bitter men det är verkligen sådan skillnad.

Man beställer från luckan och de kommer ut med maten. Imponerad över logistiken då det är en himla stor yta.

Alltid testa nya saker. Fritz-kola tyckte kidsen var superkul och knasigt. Annorlunda.

Och man kan ju undra om ett öl med ett barn i en ölsejdel i logotypen skulle godkännas hemma i regelsverige…?

Underbar mat. Så mycket gott för alla åldrar.

Så klart fanns det lekplats för barnen. Skepp o’hoj så seglar vi bort.

Det där låga försommarljuset på kvällstid. Finns inget finare än det skulle jag tro.

Sen tog vi oss hem. Våra, mätta och glada. Och återigen helt överväldigade av allt det Berlin har att ge.

Dagen efter skulle det bli något helt annat. Något jag i min vildaste fantasi aldrig vågat tro. Så stay tuned för resan fortsätter.

Tidigare inlägg, tågluffa med barn:
Stockholm – Hamburg
Hamburg – Paris
Paris dag 1
Paris dag 2
Paris – Berlin
Berlin dag 1

Comments (1)

  • Lotta aka Segeltorparna

    Älskar matställen med lekplatser, varför finns inte det hemma? Barn är liksom inte lika välkomna här i Sverige tycker jag.
    Alltså blir så pepp på att åka till Berlin nu. Vi avslutar vår europatripp där, vad ska vi för guds skull INTE missa tycker du om vi bara är där 1,5 dygn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.