Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 december, 2021

Nyårsdagen! Brunch, pizza & pyjamas hela dagen

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Det må vara nyårsafton idag och vi ser så fram emot kvällen men jag kan inte låta bli att även längta till imorgon. Jag vaknade nyss och fick ett längt – var tvungen att skriva av mig. Vi har skapat en nyårsdag full av traditioner och ritualer. Samtidigt som det är årets mest slappa dag. Barnen är helt med på detta och laddar de med.

Det började med för en herrans massa år sedan när jag var 20-21. Jag vaknade upp till det nya året och kände en sådan tomhet. Kvällen innan var så härlig, fylld av vänner och skratt. Jag bodde själv i en liten andrahandslägenhet och det kändes bara för deppigt att starta nya året så här. “Jag bjuder in till brunch!” sa jag till mig själv. Ringde runt och väckte kompisar, köpte snabbt ägg, bacon och fixade amerikanska pannkakor. Ett yrvaket gäng trängde sig ned i soffan med tallrikar i knät och så såg vi Ivanhoe tillsammans. “Så här ska jag alltid ha det på nyårsdagen!” tänkte jag och så har det blivit.

Nu är det med maken och barnen jag fixar brunch och slappar loss i soffan. Det viktiga är att man INTE får byta om från sovkläderna. Detta är enda dagen på året då vi är helt bortkopplade från omvärlden och gör INGENTING. Dagen har döpts till Birger-dagen för vi beter oss precis som vår katt Birger. Han sover, ligger på bästa platsen i tv-soffan i källaren och går då och då upp i köket för att äta och dricka. På repeat.

Vad äter man på Nyårsdagen?

Ja som sagt är det en sen frukost och det heter som bekant brunch. Vi har några få ständiga rätter som måste med:
• Ceasarsallad
• scrambled eggs och bacon
• vita bönor i tomatsås (inte jag – barnen)
• amerikanska pannkakor med lönnsirap och smör

Klicka HÄR för ett galet matigt inlägg med mängder av recept och tips för brunchen. Ett av de inlägg som jag ser går på högvarv just nu. Fler än jag som ska brunch hemma imorgon…

Detta intas då i pyjamas i källarens tv-rum. Filtar och kuddar och långfilm. Vi brukar bli så mätta på detta då man ju går flera gånger så lunch hoppas över.

När vi sett 2-3 filmer är det dags för pizza. Ja du vet väl att det är på nyårsdagen det säljs som flest pizzor på hela året? Här brukar vi ha frysta pizzor som vi köpt innan och värmer. Nåt år gjorde vi egna men det blev ett alldeles för stort pådrag och vi ska ju slappa! I år berättade maken om en ny pizzeria som faktiskt just öppnar på nyårsdagen och han vill åka dit och hämta. “Men! det är ju inte traditionen!!!” skrek dottern. Jag studsade till. Både av volymen i orden men också hur vår nyårsdagstradition och ritual uppenbarligen satt sig.

Några favoritpizzor:
Fetaost, champinjoner, vitlök och babyspenat
Pizza bianco med potatis, chevre, creme fraiche, vitlök och rosmarin
Champinjon, tunt skivad gul lök, bacon, mozzarella

Så nu kanske du förstår hur jag även längtar till imorgon. Årets första dag som ska bli så slapp, så slapp och alldeles slapp.

Så om du inte har några planer – ha inga planer! Bjud in vänner men se till att de kommer rufsiga och osminkade. Det ska vara slappar-SM!

Comments (2)

 • Vilket härligt inlägg! Sitter sent på nyårsafton, eller vänta.. nu är det ju nyårsdagen, och läser detta. Klockan är 02:53 och nyårsafton har övergått till nyårsdagen. Ska gå och lägga mig, scrollar först lite på ipaden och läser om din nyårsdagstradition. Älskar brunch, låter som en bra idé att gå i pyjamas hela dagen och äta brunch framför en film. Fick för övrigt din julbok i julklapp, älskar den! Gott Nytt År till dig och din familj! Hoppas ni har haft en fin nyårsafton och att ni får en slapp och skön nyårsdag!

  • Halloj! Vad härlig kommentar. Jo tack, det var pyjamas hela vägen i mål och jag tror vi såg 5 filmer samt den där frågesoprtserien om Harry Potter. Mycket lyckad slappade.
   Hoppas du också fick en bra start på året!

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.