Allt om vårt kök – ett modernt funkiskök

Jag fick en fråga om jag kunde berätta om vårt kök och visa det ingående. Ja men så klart jag kan. Och sedan slår det mig hur jag tänker att jag visat allt och du som tittar in här är trött på att se mer av mina vinklar och vrår men så klart är det jag som är hemmablind. Jag kan tro att jag visat allt men när jag tänker efter så är det inte så. Det blir ju bara vissa vinklar och detaljer. Aldrig som en planlösning och utförligt.

Jag letade bilder i arkivet och ska här försöka få ihop detta pussel. Hoppas det ger svar och tydlig bild. Om jag glömt något; skriv en kommentar med fråga eller fundering.

Allt om vårt kök – ett modernt funkiskök

Om man börjar från början så är köket i sin form idag en sammanslagning av ett arbetskök och pigkammaren som var i den ursprungliga versionen. När alla husen här i området byggdes på 1930-talet så var det alltid med en pigkammare. Väldigt svårt att föreställa sig det idag, eller hur?! Att man bygger ett hus med meningen att det också ska husera en person som inte tillhör familjen, som ska arbeta där. Men så var det då, där på 30-talet.

Och jag vill också flika in att detta område inte byggdes för de finaste av familjer. Min morfar köpte tomt här och var med och byggde, där min mamma bor idag vilket ger att det är både hennes och mitt barndomshem, och han var polis och mormor småskolelärare. Av vad jag förstått så var det just många lärare här då, på 30-talet. Ja det var en parantes med info om ursprunget. Om du vill läsa på mer om Södra Ängby, den så kallade Vita Staden med sina vita 500 K-märkta funkishus, så kolla HÄR och HÄR.

Så vårt kök är då alltså ganska stort men fortfarande ett arbetskök . Det finns plats för bord men ett litet sådant. Vi fem i familjen kan inte sitta där samtidigt utan vi har det ”riktiga” matbordet i angränsande rum. Något jag hade som krav när vi letade nytt boende. Vi bodde då i lägenhet med öppen planlösning vilket gav att det ALLTID var stökigt. Nu kan vi sitta med vänner runt matbordet och slippa se kaoset i köket som ju blir när man yvigt lagar goda stora middagar.

Basen i köket är som ett stort upp och nedvänt och kantigt U. Det såg snyggt ut på visningen och ganska snabbt efter inflyttningen förstod vi att det där är världens bästa grej för ett kök.

Så himla bra med avställningsytor som också blir social samlingsplats.

Längs med väggen är det spis och avställningsytor för slevar, kryddor, olja mm.

Sedan 90 grader till höger under fönstret är det diskho, två hoar med avfallskvarn. Diskmaskin (när den funkar) och sedan 90 grader igen till höger för en lång tunga rätt ut i rummet. Skåp under med bestick, skålar, visp, kakformar, tallrikar mm och på andra sidan bara en vägg. Som en arbetsbänk, ett barbord och rumsavdelare på samma gång.

Hyllan ovanför kaffemaskinerna är vinklar med en mässingsstav genom håligheterna. Plats för kaffe, te och kannor. Med S-krokar hängs saker som används upp.

Med trä, ek i detta fäll, är ett sätt att få in värme i det vita, rätt kala köket.

Rummet är halvkaklat runt hela rummet. Det rimmar med den filosofi funktionalismen (funkis) hade i badrum där det var uträknat hur många kakelplattor man verkligen behövde egentligen. Onödigt att helkakla tyckte man.

Och väggfärgen är en riktigt bra basfärg som passar både i juni och december.

Denna tunga är bland det bästa som finns i vårt kök. Att stå och arbeta vid men också servera från vid både små och stora fester. Och frukosten som byggs upp där på helger och lov. Älskar den och önskar att alla kunde ha en sådan.

Om du har U.et framför dig så är det väggskåp och en bänkskiva av trä i med lådor under ryggen, som jag har här. Samt då kyl, frys, micro och städskåp.

Den platsbyggda hyllan här med inbyggd vinkyl är det enda vi har adderat på. Innan hade jag olika former av hyllor men jag gillar när det känns beständigt och när en vinkyl (coronaköp) ställdes där ville jag bygga in det.

Funktionell med stor bänkskiva, öppna hyllplan för diverse saker och lodrätt fack för brickor och skärbrädor. Ett sådant, fast med dörr/lucka fanns i mitt barndomshem så liten flirt mot originalfunkis gjorde jag här. Och så då vinkylen som byggdes in.

En vinglashängare är en detalj som passar så bra in i kök. Gjorde så mycket för den generösa stämningen jag och maken önskar ha här. Samma sak med den stora frutkorgen.

Tavlor med restaurangmotiv adderar också på.

Vitrinskåpet i sin gamla stil, som ett läkarskåp, passar så himla bra in här. Luftigheten i glaset, den matchande krämfärgen – som gjort för vårt kök.

Det används flera gånger per dag då vi har alla flingor, ris, pasta där. Avskyr att se hem som skapar hyllor, skåp for show. Alltså en hylla med vaser, böcker man inte läser eller annat dekorationsjox som man i värsta fall bara köpt för att fylla ut ett hyllplan. Där går min funktionella själ i taket.

Vårt köksbord. Oj vad jag får frågor på det. Inte konstigt med tanke på att det är världens bästa köksbord. Snyggt slitet trä, lagom stort och så användbart.

Jag köpte det på Blocket i väntan på en tunnelbana. När vi flyttade in och inte satt vår prägel på hemmet, köket var det så vitt, vitt vitt. Marmor, kakel, rostfritt stål och ljusa väggar – det behövdes något varmt för att bryta av. Ett köksbord i mörkt trä skulle det bli. Men då ytan är begränsad behövde bordet både vara kort och smalt. Inte direkt standardmått. Jag scannade av hela marknaden men gick bet.

Så en dag när jag väntade på t-banan och skulle ta död på de där 7 SL-minutrarna gick jag in på Blocket, sökte på träbord och där var det!

Ett bord från Indien, ett bord som gjorts av gamla spillbitar, lappats och lagats med någon form av metall och går att fälla ihop. ”Det är ett gammalt cateringbord från Indien som jag köpte med mig hem” sa försäljaren. ”TACK” sa jag.

Här ser man på bordsbenen lite text som ger bevis på att bordet skapats av bla fraktlådor.

I fönstret har låtit sy upp cafégardiner. Jag ville få in någon form av textil, gör köket mjukt. Visade sig vara en bra sak för det ger verkligen en omband känsla på vintern och sommarstuge-feeling på sommaren.

Våra köksstolar är sk Bauhausstolar, eller Cesca som den egentligen heter, och sådana hade även mina föräldrar i sitt kök. Älskar den breda sittytan och gunget man får i dem.

Men jag har även här en funktionell tanke. Vi har dessa 4 i köket och sedan vid middagsbordet i matrummet har jag ytterligare 6 st. Så när vi är fler än 6 så tar jag av köksstolarna. Så det är alltså samma sorts stol vilket ger en enhetlighet jag gillar.

Och sen då det som jag varje dag tackar de tidigare ägarna för: dörren ut i trädgården.

Vad hade vårat kök varit utan denna utgång? Ett väldigt bra och funktionellt kök så klart men att nu ha direkt access till trädgården, luften, ljuden, dofterna är värt så mycket.

Det roliga är att alla hus runt om oss har en dörr på denna sida av huset men inte detta, i originalutförandet. De förra ägarna ansökte om bygglov, vilket inte är det enklaste i detta strikt K-märkta område. Men med hänvisning till att alla andra hus på denna gata hade just en baksidetrappa fick de godkänt. TACK!!!

Denna trappa, som ett extra litet rum eller vad man ska kalla det.

Så, har jag gått hela varvet runt nu? Saknar du något? Undrar du något så skriv gärna en kommentar.

Firade livet under ett dygn på Ellery Beach House

När man ger bort en 40-årspresent under pandemin som innefattar ett dygn av härligheter på Ellery så får man liksom vänta på att casha in den. Kära J hade fyllt och vi var tre bruttor som ville skämma bort henne ett dygn på Ellery Beach House. Efter många om och men var det nu dags. Och vi fick pangväder, underbara skratt, god mat, varma pooler och iskalla hav (nej, jag badade inte där – jag hörde att det var kallt) härliga samtal, sol som aldrig gick riktigt ner och till och med dans så fötterna värkte. Ett dygn men kunde ha varit en veckas semester.

Jag hade hört mycket om detta Ellery innan att det var härligt, snyggt och väldigt internationellt. De bilder jag sett hade liksom inte gett en helhetsbild och det var den upplevelsen jag också fick när jag kom dit. Att det var ett gigantiskt hus med många olika vinklar, våningar och vrår. Flera pooler, områden, relax både ute under parasoll på gigantiska solbäddar samt mysig loungrum med likadana bäddar men då runt en eldstad. Det är alltså upplagt för spa, relax och soft häng både vinter och sommar om man så vill.

Vid entren denna härliga uteplats.

Fyra stycken fyrtiplus som lämnat makar och barn efter sig studsade in på våra rum. Godkännandet var omedelbart.

Vadderad, eller vad man nu ska kalla det, sänggavel som går längs med hela väggen. Mycket snyggt. Och funktionellt.

Kläder åkte av, baddräkter åkte på och som fyra stycken jättestora Nalle Puh gick vi ut till poolområdet.

Ishink med bubbel. En bra start på ett bubbligt dygn.

Inte tråkigt nånstans man tittade. Nu hörs ju inte det här men på terassen ovanför var det bröllop och ljudvolymen därifrån var öronbedövande. Vi fyra satt nära varann men fick ändå skrika. Ska det vara så här hela kvällen blir det ju jobbigt, som om vi var statister på någon annans bröllop. Men de försvann sedan helt spårlöst detta gigantiska bröllopsfölje. Fattar inte var de hade sitt party faktiskt. Så stort detta ställe.

Det finns bastu på bryggan nere vid vattnet. Som den kruka jag är badade jag inte. Bättre var mina väninnor.

Det fanns inga behandlingar vi kunde boka där vi fyra kunde få i någorlunda synkad tid men vad gör väl det när vi hade ett proffs med i sällskapet som fixade lyxigaste roomservicen med medhavda grejer.

Ombytta och klara var det nu trerätters middag som väntade på oss.

”Det här stället påminner om Steam” sa jag. ”Ja men det är samma grupp som driver båda” svarade min pålästa väninna. Se där… Steam besökte familjen vilket du kan se HÄR.

Tonfisktartar. Tonfisk, ezme (tomatröra), bakad & friterad lök, dragon

Den obligatoriska toa-selfien. Och förlåt för att jag aldrig byter kläder, ha ha. Denna topp har synts på varje rolig kväll jag varit på i Stockholm, Venedig, Paris… Men jag är inte den som byter så ofta.

Men hoppsan så gott. Grillad röding, hasselnötter, saffran och rostad smashed potatis.

Och sedan hände det jag aldrig vågat tro på. Från källaren, baren där, hörde basgång och melodi. ”Kan det vara disco?” funderar fyrtiplus. Jajamän!

Två glada möhippor, en överförfriskad svensexa och sedan olika spridda skurar av tjejgäng fick feeling och statue ett dansgolv mellan soffor och bord.

Jag kan med facit i hand säga att Ellery hade alla rätt, gjorde alla rätt men dj,n – den får ni backning på. Här var ett glatt dansgäng som verkligen var allätare och kunde dansa till allt och dj,n slaktade varje låt, skiftade från Shakira till dansband utan övergång men vi hakade på ändå. Danstörstande som vi var.

Musiken tog slut, lamporna tändes och festen var över.

Men icke! Vi fyra hade efterfest på rummet likt 20-åringar i Saint Trpoez. Jag hade med discokula hemifrån tom.

Tror kl var 02.30 när vi drog ut kontakten på discokulan. Så välnyttjade timmar.

Frukostbuffé. Och en sån där man verkligen vill ha, kan längta efter och njuter länge av.

Sen hade vi utcheckning vid lunch och  kunde nyttja några solbäddar fram tills dess.

Att vi är så nära Stockholm är svårt att förstå, som en annan värld här med både miljön, stämningen och fram för allt vädret. Men rätt över vattnet ser man Nackamasterna som verkligen visar var man är.

Efter ett antal dopp i poolen var det dags att klä på sig och lämna ifrån sig handdukar, Nalle Puh-badrockar och flipflops. Tillbaka till verkligheten.

Hur länge har vi varit här? 5 dagar, en vecka? Svårt att tro att det bara var ett dygn.

Sista blicken över snygga inredningsdetaljer och sedan hem.

Tack finaste vänner för ett oförglömlig dygn. Tack för att jag fick vara med och fira dig J!

Det är nu du ska satsa på växtgardin

Om du följt mig så vet du att jag har en gigantisk växtgardin i vår matsal, se den HÄR. Jag har adderat med ytterligare en och precis som den förra var den liten när jag löpte den och den har nu växt på upp för karmen av dörröppningen till vardagsrummet.

Jag får regelbundet frågor om min växtgardin då det googlas på just det och läsare trillar då in här (hej på dig förresten som gör det nu) och förhoppningsvis får svar på sina frågor.

Nu vill jag passa på att säga att det är precis nu den stora växtperioden startar. I ljusa juni får porslinsblomman, som jag använder för att göra min växtgardin, fnatt och kan växa flera meter på bara några veckor.

På bara några dagar har dessa små utbrytare fått fart.

Så nu är det verkligen läge att ta hand om sin växtgardin och hjälpa den på vägen. Vill man att den ska vandra åt en speciell riktning får man kratta för det så att säga.

Jag gör det superenkelt och använder bomullstråd som jag knyter mellan spikar som jag hamrat dit vid listerna. Sedan så, försiktigt försiktigt, tvinnar jag de långa stänglarna runt tråden. Inte för hårt för då kan inte blad växa och vecklas ut.

Den stora drar nu ut till vänster över hela väggen där bakom bordet. Spännande att se hur rummet blir om ett tag. Om det blir det på riktigt gröna rum jag önskar.

Fler frågor? Skriv en kommentar så ska jag försöka svara så gott jag kan.

En skolavslutning & en middag

Igår var det då skolavslutning på det där sättet som man är van vid. Men efter två års frånvaro är man inte alls van vid det. Skolan hade delat upp det så det var en avslutning tidigt på morgonen för lågstadiet och sedan en lite senare på förmiddagen för mellanstadiet och högstadie.

De barn som var på första sittningen, där var det bara trogna som faktiskt varit med om en skolavslutning med sång i ljushallen, tal av rektor och alla föräldrar som står och gråter. Så himla knasigt, de får nu komma ikapp.

Med tre barn ger det tre klassfikor och jag är (nu var) klassförälder till dotterns klass så där var det givet att jag skulle fixa tårta men i de övriga så räckte jag upp handen frivilligt.

Och det går alldeles utmärkt att ta genvägstårtan ju! Denna gjorde jag på enklast sätt med allt färdigt, som en genvägsvariant av DENNA.

Skolavslutningar ska dofta syren men den är nästan överblommad. Denna tjusing funkade fint.

Och fint var det här med, som i fint sällskap av Bernhard medan jag vispade grädde i ottan.

I denna trappa har jag tagit foto varje skolavslutning. Samma trappa, samma barn men oj vad de väst för varje år. Kul att ha en markör för varje år.

Och detta är samma skola, ljushall och typ av avslutning som jag haft. Men minus prästen Assar som alltid var med och, ja vad sa han? Minns inte men det var väldigt mycket psalmer på den tiden. Nu är det endast en, den blomstertid nu kommer.

Sedan var det avslutningar, kramar och utdelande av kuvert i varje klassrum. Här fick lillkillen ett brev med ord om honom från alla klasskompisar. Så fin idé. Att alla har fått skriva saker om varann de är bra på, något de ger av så att säga. Sonen verkar ha tre saker, för de återkom flera gånger: Bra på fotboll, är bra på matte och är rolig. Det låter som en pangkille detta. Vilket jag ju visste redan.

Kämpa Helena, kämpa!

Och där var de fria! Nu ett långt härligt sommarlov som jag hoppas kunna få ge dem. Ett lov med dagar att minnas och få uppleva.

På kvällen hade vi bjudit över vänner som också bor nära. Vädret var lite osäkert så förrätt fick intas i trädgården men middagen inne. Lika bra att ta det säkra före det osäkra.

En plockbricka av det bättre slaget.

Och här är då den senaste hängmattan. Hoppas den får ett längre liv hos oss än dess föregångare. Går vilt till i gunget.

Vännernas hund blev så klart kompis med vår äldste.

Han älskar alla djur. Alla djur älskar honom.

Ok, inte den snyggaste bilden men låt mig försäkra dig om att det var sjukt gott! Röding med ättiksinlagda kalla sparris, färskpotatis och sandefjordssås.

Dessert blev tårta som fanns kvar, jordgubbar och grädde och sedan…

… min nya grej: att ställa fram min loppisfyndade Twistask fylld med diverse pappersklädda godbitar. Det är alltid så uppskattat.

Idag är det lugn dag. Sätta upp gardinstänger, köpa fotbollsmål till lillkillen och lista ut vad vi ska grilla i kväll. Kanske ska lägga mig i hängmattan och läsa lite också. Är det sommarlovet jag börjar ana…?

Jag är med i tidningen Grapvine & ger plockmatstips

Jag är så otroligt glad och tacksam över att få vara en sådan man kontaktar för tips, content och reportage. Det kan jag verkligen inte ta för givet utan något som är en ynnest. Samtidigt något man förtjänar kan jag tycka. Ja, nu ska jag inte grotta ner i det, det är nästan ett eget inlägg utan det jag ville säga var att jag är så glad över att få vara med i branschtidningen Grapevine, som du kan läsa HÄR.

Jag blev kontaktad av Jessica Johansson från tidningsredaktionen och tillfrågad om jag kunde komma med några enkla snabba recept och tips för plockmat nu när det är tider för mingel- och trädgårdsfester. Så klart jag kunde!

Och det var roligt att återse den proffsiga fotografen Wolfgang Kleinschmidt här. Förra gången var 2014 och det plåtades kräftskiva för tidningen Mersmak. Oj jisses, vad små barnen var då, kolla in resultat HÄR.

Nu är det inte så många som får denna tidning om man som sagt inte är i dryckesbranschen så jag ger dig recepten nu i inlägget då det är grejer jag visat här.

Som DENNA smördegsgoding med ugnsgratinerad ost.

Mina tips för en härlig plockbricka ser du HÄR.

DESSA ostfyllda rädisor såg du här om dagen.

Och nästa gång du skala potatis gör du DE HÄR goda chipsen av potatisskalen.

Fredagslåda med sommarsmak, nostalgi & musik

Fredagslådan igen! Nu rusar veckorna på och jag samlar som vanligt på fredagar inlägg från förr jag ser är intressanta och i tiden fast de har kanske några år på nacken.

Studenttiden – sånt som sätter spår

Denna fredag är på dagen 29 år sedan jag tog studenten. Jösses vad tiden rinner. I går var jag på studentmottagning av kära vänners duktiga dotter. Det får mig att minnas min egna student. Det är både fina och väldigt smärtsamma minnen. Att sådan sår aldrig kan läka. Får en klump i halsen när jag skriver nu. Jag har skrivit om det HÄR.

 

Nu är grillen invigd

Jag hade ett jobb i veckan där jag grillade och skapade i trädgården. Åh vad jag älskar att tända en grill, skapa den perfekta glöden och sedan tillaga mat över den. Och jag har här rotat efter sånt som jag hoppas kan inspirera till helgens grill kanske?

Grillad och fetaostfylld gurka
Grillad avokado – som en helt annan grönsak
• Nya favoriten; Konrogrill
Marinera kyckling med lime & ingefära
• Gott till: sallad med jordgubbar & avokado
Nektarinsalsan som alltid tar slut

 

Hängmattekrisen avvärjd

Vi har bott i vårt hus i 9 år och vi har avverkat ett gäng hängmattor genom dessa år. Vi alla fem älskar att ligga i den och gunga i takt med sommaren. Jag å maken tar det som oftast väldigt lugnt medan barnen använder den som värsta leklandet. Så härligt att höra barnens skratt därifrån och mina förmaningar om ”att ta det lugnt och inte vara för många samtidigt” är lika vanligt i vår trädgård som att höra svalorna.

Förra årets hängmatta är död och begraven och jag kom på i mars att jag borde köpa en ny. Det var alltså i första veckan i juni jag slog till. Får både tacka och skylla på den kalla försommaren att det blev så.

Kolla HÄR värsta bästa lifehacket för hängmattan.

 

 

Musiken just nu

Nu är vi igång med att skapa årets sommarlista i familjen. Vet inte om jag skrivit om det men vi som har mobil och Spotify, dvs alla utom lillebror har en gemensam lista där vi lägger in låtar vi gillar just nu och/eller tycker är somriga. Det blir en salig blandning av mina och makens gamla godingar och barnens moderna hits. Denna lista spelar vi sen hela sommaren och liksom sätter soundtrack för just vår sommar. Ett himla bra tips faktiskt.

En låt jag lagt in som jag gillar just nu är denna. Men att det inte finns någon musikvideo – är det för att Mares just sagt att de ska lägga ner? Ja ja, titta inte – lyssna.

Och denna av Lisa Nilsson får mig så där på vågorna-de-blå-glad. Också den utan video – vad är detta? Är Youtube inte poppis längre ens för musikvideos?

 

Picknick hela sommarlovet

När jag kollar min statistik och ser vad nya besökare googlar på och trillar in hos mig (utan att eta ett skvatt om mig) så har sökordet picknickmat seglat upp på listan senaste veckan. Och det är väl en temp på exakt vad som händer just nu. Det är picknickar med klasser, vänner, familj…

Jag har ett MEGAINLÄGG med alla mina picknickfavoriter. Kolla där och gör dig redo för månader av måltider i det gröna.

 

Ja det var lite av det jag hade i tankarna nu. Hoppas du får en fin fredag och sedan helg. Vi ses snart igen. Kommentera gärna om du har önskningar, tankar eller så. Alltid lika kul att få kontakt med er som läser. Älskar dialog mer än monolog.

Snabb, enkel chokladtårta med kladdkakefyllning

Snabb, enkel chokladtårta med kladdkaka låter väl alla tiders. Kanske du dock känner att det låter som om det tar både lång tid och kan vara avancerat? Men då kan jag lugna dig med att detta är ännu en genvägstårta, dv en tårta där du inte behöver baka utan bara montera ihop.

Jag och väldigt många med mig älskar kladdkaka. Och tårta är ju bara fantastiskt samt varje fests högpunkt. Men kan man slå ihop dem?, funderade jag. Jo men det borde väl gå om man gör en klassisk tårta i olika lager och som ett lagren, eller fyllning kanske, har en kladdkaka?

Alldeles för spännande tanke för att inte göra något med. Till nationaldagen här skulle det vara knytis och tiden var knapp för tårtbak så upp till bevis. Går den att göra snabbt och blir den god? Ja och ja!

Jag kilade till butiken och köpte alla beståndsdelar och ihop med lillkillen skapade vi denna kladdkakefyllda tårta. Och för att maxa chokladigheten blev det Nutella också. Men för att inte låta gommen bli alldeles avtrubbad av all choklad så blev det även jordgubbar på. Och choklad, ha ha.

Snabb, enkel chokladtårta med kladdkakefyllning

Ingredienser:
1 förp tårtbottnar
1-2 förp kladdkaka
2 msk florsocker
5 dl grädde
1,5 dl nutella
För dekoration:
Bär, ätliga blommor, chokladbitar

Gör så här: Lägg tårtbottnarna på ett bakplåtspapper och rita med en blyertspenna runt om. Ta sedan nytt bakplåtspapper och strö 1 msk florsocker på. Ta ut kladdkaka ur sin förpackning och lägg på, resterande 1 msk florsocker ovanpå kakan. Lägg sedan över bakplåtspappret med den ritade cirkeln ovanpå. Kavla/tryck nu ut kladdkakan till cirkelns mått. Lyft av bakplåtspappret och lägg på det understa lagret av tårtbotten, ev har ett lager av Nutella bretts på innan (bra för fästet). Vänd på alltihop, lägg på tårtfat och dra av bakplåtspappret.

Bred på nutella och lägg på nästa lager av tårtbotten.

Vispa upp 2,5 dl grädde med elvisp och klicka i 2-3 msk nutella, vispa ihop. Bred på tårtan och lägg det översta lagret av tårtbotten på.

Vispa resterande grädde med elvisp i ny bunke och bred på överst. Toppa och dekorera med bär, choklad och ätliga blommor. Klart.

Önskas fler tips på genvägstårtor? Då kommer de här:

Pavlova som hemgjord men butiksköpt, i byggdelar.
• Så blir köpekladdkakan som den härligaste sommartårtan
• Den färdiga frusna tårtan som konditorisnittar eller -tårta

Flera tips på godaste sommartårtan med jordgubbar, maräng mm

Önskar du tips på godaste sommartårtan? Just nu är det avslutningar, examen, student, midsommar och en massa härligt där en härlig sommartårta gärna får pryda buffébordet.

Jag har ett gäng här i mitt arkiv så låt oss titta på dem och jag hoppas någon kan locka att baka eller göra, för ja – det finns många enkla med här också. Mina så kallade genvägstårtor som är no bake cake! De där som går att göra på ett kick men ser härligt imponerande och så klart jättegoda.

Jag själv har tex hela tre stycken tårtor att göra till fredagens avslutning, en tårta per barns klass, och att då baka som värsta konditoriet går ju inte. Då blir det genvägar. Ingen lär märka skillnad där i klassrummet…

Flera tips på godaste sommartårtan

godaste sommartårtan

En riktigt härlig jordgubbstårta med massa jordgubbar och härlig lemoncurdkräm. Älskad av alla.

godaste sommartårtan

Min bästa skulle jag säga, en fräsch och krämig citrontårta. Perfekt att bryta av med citron till den där tårtbuffen som ofta får många jordgubbstårtor.

godaste sommartårtan

Min variant av sommarens favorit. Och kärt barn har många namn för denna heter Midsommartårta, Brittatårta, Majkentårta, Pinocchiotårta, Herrgårdstårta mm. Så då får denna variant heta Helenatårta, ha ha.

siffertårta

Siffertårtor och Bokstavstårtor av mördeg seglade upp för några år sedan som en stor favorit i sociala medier. Men den ska inte glömmas bort för den är fantastiskt god.

godaste sommartårtan

Vad är utöver jordgubbar väldigt mycket sommar? Rabarber så klart. Här har du en jordgubbs- och rabarbertårta.

Prinsesstårta!!! Så klart ska prinsesstårta finnas med på listan. Min är en ”Naken prinsessa” då jag bara har marsipan på toppen. En så kallad naked cake.

 

Mina genvägstårtor – no bake cake!

En sann klassisker; Pavlova men som genvägstårta och no bake.

Maffig chokladtårta med färdig kladdkaka. För ibland måste det gå fort!

Och de där tårtorna man kan köpa färdiga från frysdisken i dagligvaruhandeln är kanske inte de roligaste man sett men med lite garnityr och piff blir de ju riktigt härliga.

Eller maxa och gör våningstårta. Riktigt festligt på ett kick!

Hoppas som sagt att du hittar något härligt och gott som kan kännas lockande.

Och Är det någon tårta du saknar på listan? Vad bör jag testa???

En nationaldagsfika & -middag

Jag har tidigare skrivit om och pratat mycket med de jag möter om att nationaldagen är så härlig för den är helt oskriven. Inga ritualer eller tydliga gamla traditioner som sätter krav eller ramar. man måste inte äta sill, sätta på tv,n kl 15.00, skapa jättebrasor eller karva ett gäng pumpor. Du skapar egna traditioner, bra va???

Jag kommer dock med en spaning: nationaldagsfikan. Av vad jag har sett genom åren och hört för i år var det att det är fika som gäller. Den nu mer världskända Swedish fika som har fått en egen hastag faktiskt. Jag kollade nu på Instagram och där finns himlastormande 152 000 bilder med hashtaggen #swedishfika faktiskt.

När nu nationaldagen är en dag som flyttar veckodag till skillnad från midsommar så kan det, som i år, bli en vardag med en duktig arbetsdag efter så att dra ut på landet och få en-två vilodagar efter ger inte riktigt utrymme för klackarna i taket. En fika med nära och kära blir väl då ett himla trevligt sätt att fira vårt land.

Vi hade en familj på lite olika håll i helgen så måndagen var ett uppsamlingsheat och sedan ett härligt fika-knytis i vänners trädgård något kvarter bort. Kunde inte tänka mig mysigare eftermiddag.

Sedan hade vi en restmiddag hemma och som tur var var det massa sillar där i kylskåpet också. Inte alls min mening att skapa ÄNNU en högtid där man ska äta sill men jag älskar ju sill, ha ha.

Det var sol och den värmde men vinden var rejält kall. Vi har faktiskt inte en enda gång ätit ute i vår trädgård. Det liksom knakar i mig. Så här års brukar vi äta ute varje dag. Skol- och arbetsdagarna avslutas med sommar men det ser ut som om vi får vänta lite till.

Vackra iskuber med ätliga blommor

Vackra iskuber med ätliga blommor är både en vacker och passande detalj till sommarens fester. Så här års vill man ju bara ha blommor precis överallt. Och nu när det faktiskt är nationaldag idag samt tider av studentmottagningar och examensfester så tänker jag att det faktiskt blir väldigt effektfullt om man bara använder gula och blå blommor.

Det finns mängder av olika ätliga blommor, se DENNA lista men på mitt torg sålde de bort lite överblommade penséer till vrakpris. Perfekt, riktigt gula och blå blommor var fixade.

Och en blommande oxalis hade jag också hemma. Så vackra små gula klockblommor.

Jag hade två blommor i varje kub så det skulle bli mycket färg och fyller på med vatten men inte helt fullt. Innan lådan ställs i frysen trycker jag ner blommorna under ytan. Efter en-två timmar i frysen fyller jag på med vatten. Det gör att blommorna hamnar mer i mitten av iskuben.

Riktigt effektfullt och somrigt med blommor i iskuber. Jag har tidigare visat när jag gjorde hela isblock, se HÄR.

Så somrigt detta.