Fredagslådan är fylld av valborg

Det är den sista fredagen i april och jag tar fram en fredagslåda till. Blivit några nu – tycker du om dem? Är det ett bra sätt att ge inspiration för där vi är på året just nu? Ska jag fortsätta?

Oavsett vad du tycker kommer det en här, ha ha. Imorgon är det valborgsmässoafton och efter två års frånvaro av klassiskt Valborgsfirande är vi nu äntligen på banan igen, läs HÄR hur vårt firande brukar vara i vårt grannskap.

Personligen så har jag levt med valborg 2022 väldigt länge då vår dotter går i femman och här i vårt område är det femmorna som håller i firandets försäljning (kaffe, bakverk, popcorn, lotteri, grill, läsk mm) samt ansvarar för hela brasan faktiskt. Så det har varit planering med allt från ”hur mycket godis ska vi ha till fiskdammen?” till ”hur fixar vi fram pinnar och grenar så det faktiskt blir en brasa?” väldigt länge. Men nu är allt från grillar, lampor och el till fiskdammsskynken och swishnummer klara. Och både barn och vuxna är pepp. Stort tack till alla klassföräldrar som dragit stort lass!

Tillbaka till fredagslådan: Så klart vill jag komma med inspiration för din valborg med lite allt möjligt, något för både stora och små. Hoppas du hittar något som inspirerar.

Skapa egen majbrasa på köksbordet

Kom i stämning med de små. Nu när det varit två års frånvaro kanske de minsta inte riktigt minns eller förstår vad valborg eller en majbrasa är? Så skapa en tillsammans redan innan.

Minns du pysslet från skolan? Att först rita med vaxkritor och sedan med mörkare oljekrita för att sedan rispa fram? Annars kan du läsa mer HÄR.

Kanske den eldigaste brasan leverades förra året av dottern. Älskar detta konstverk.

 

Om du inte har en stor brasa

Kanske du inte har som jag ett stort firande nära dig så kan man skapa en egen om man har en trädgård. Kolla bara att det inte är eldningsförbud där du bor.

Oavsett storlek på brasa kan man ge sig den där rensande känslan av att nu slänger vi in all skit från vintern och eldar upp det, alltså bildligt. Att vi nu går mot ljusare tider och glömmer allt det tråkiga som varit.

 

Pinnbröd

Och om du nu ändå har en eld igång så ska du nyttja den genom att grilla godsaker tycker jag.

Pinnbröd! Uppskattat av alla mellan 2 och 102. Recept på två olika degar finns HÄR.

Och HÄR har jag kavlat bröd och brett med smör, socker och kanel. När de grillas blir det som varma nygräddade kanelbullar.

Det måste du testa!

Och kolla HÄR hur jag gjorde ”croissanter” av smördeg på pinne. Och vad är en brasa utan marshmallows? Ingen brasa!

 

Vårmusik med körsång

Något som alltid ska finnas vid en majbrasa är en kör som sjunger alla de klassiska hälsa-våren-välkommen-låtarna. Jag är inte en sångare men jag uppskattar musik, både digital och live, oerhört mycket. Jag tycker, som du kanske märkt om du läst mig, att alla sinnen ska få sitt för att verkligen sätta stämningen. Och musik för örat är superduperviktigt. Klicka HÄR och du får en förfest för våren och lär komma i stämning redan nu! Kläm i nu: Vintern rasat ut bland våra fjällar

 

Kunglig födelsedag

Det är inte bara valborg – det är ju Kungens födelsedag också! När jag var liten åkte jag och pappa varje Valborg till slottet för att vinka till kungen. Skrivit om det HÄR. Så grattis Kungen!

 

Fira valborg med vårens mat

Vad äter man på Valborg? Ja då måste man väl se vad som är i säsong och det som nu finns i butikerna och i alla fall är i antågande i marken i södra Sverige är ju sparris. Mums!

Gröns sparris är så gott med salta tillbehör så som kallrökt lax eller kallrökt skinka som prosciutto. Vit sparris är himmelriket på en tallrik med hollandais.

 

Engelsk frukost på arbetarnas dag

Nu infaller ju 1.a maj på en söndag och vi blir av med en annars ledig dag på året. Men njut då extra av den med sovmorgon och något extra gott. Kanske du ska ut och demonstrera eller ej men oavsett så är du värd en god och stadig frulle. Jag tycker du ska ta en Engelsk Frukost. Då står du dig för hela arbetsveckan sen! Läs mer HÄR.

engelsk_frukost

Hoppas du nu fick lite inspiration och framförallt får en härlig helg och valborg.

Affordable Art i Nacka & drinks på Strandvägen

I lördags hade jag samt träff med mina kära vänner för att gå på Affordable Art som besökte Nackamässan. Och för att ta oss dit så valde vi färjan från Nybroviken. Att liksom även låta transporten bli ett event.

När vi planerade vår dag var tidigare i veckan och då var det varma temperaturer men när väl lördagen kom var det ju snö i luften och kraftig vind. Innan vi klev på båten köpte vi stora varma koppar te för att värma både hand och kropp.

Så härligt att ta sjövägen.

Väl framme i hamn var det många trappsteg upp. Värsta step-up-passet!

Affordable Art – vad är det? Jo det är en konstutställning som nästan är som en mässa mer där all konst är till salu. Och det dyraste verket ska vara 70 000 kronor. Det kanske är affordable för någon men inte mig…

Väl inne var kylan därute som bortblåst och jättevarmt. Mycket folk, många montrar, långa korridorer. Och massa massa konst.

Av väldigt skiftande slag. Innan vi gick in pratade vi om vad vi själva kunde önska för konst.

Om jag sk vara ärlig så var det inte mycket som föll mig i smaken. Inte för att jag är konstnär men det var väldigt mycket som ställdes ut som det inte lagts så mycket tid på. Eller tanke. Jag önskar se på en tavla, ett verk, en kultur och se något mer än bara själva bilden. Gärna en historia Elle detaljer som kan upptäckas vid varje titt.

Kanske inte så konstigt att jag gillade de verka som var lite pysslade. Här är det verkligen nedlagd tid.

En konstnärerna jag läst om tidigare och jag gillar massor är Estelle Graf. Hon målar poetiska bilder från Stockholms restaurangvärld och i dessa miljöer placeras figurer. Och dessa är alltid djur. Jag bara älskar det.

Hon gör stora tavlor och till min glädje hade hon några mindre, som smågodis, som jag hade råd med. Denna med Grisen och Grodan som går på dejt på Teatergrillen blev jag helt kär i. Så glad i mitt kap.

Sedan tog vi färjan tillbaka till Nybroviken där vi gick över Strandvägen till Milles för en After Art-drink.

Sedan släppte jag mina vänner för deras vidare resa i Kulturnatten som var denna lördag. Jag hade en soffa med barn att hänga med. Maken bortrest så alla barn hade jag helt fullt för mig själv. Mys!

Laxtartar. Festlig & snabblagad med pilgrimsmussla

Laxtartar! Visst låter det så festligt? Och det är det men namnet kanske låter mer avancerat än vad det är att laga. Det är verkligen en sådan där rätt man snabbt kan sno ihop till festen och med smaker alla gillar. Kallrökt lax är verkligen en favorit hos både stora och små.

Det var när jag skulle köpa musslor i fiskhandeln på min födelsedag som jag såg den vackra kallrökta laxen jag slog till för att göra en liten förrätt. Och i laxtartar så kan man ju addera allt man gillar i princip. Jag slog till på pilgrimsmusslor för att det ju är så gott och festligt.

laxtartar

Lax och pilgrimsmussla är väldigt mjuka konsistenser så något krispigt behövs och här blev det bladselleri och grönt äpple. Och sedan salladslök. Creme fraîche fick binda ihop. Ja så tänkte jag och så blev det.

Synd att jag inte kom på det dagen innan för även om laxtartaren är snabb att laga och god på en gång så är den ännu godare dagen efter då alla smaker satt sig. Så det är ett tips, att göra den dagen innan. Om man är bra på att vara ute i god tid, ha ha.

laxtartar

Laxtartar. Festlig & snabblagad med pilgrimsmussla

Ingredienser:
350 g kallrökt lax
150 g (3 st) pilgrimsmussla
1 dl skuren salladslök
1 dl bladselleri i bitar
0,5 grönt äpple i små bitar
0,5 dl creme fraiche
Flingsalt
Svartpeppar
Servera med citronskiva/-klyfta

Gör så här: Skär lax och mussla i små kuber. Fortsätt med lök, selleristjälkar och äpple och blanda med lax och mussla i en bunke. Vänd ner creme fraîche och blanda väl. Krydda med flingsalt och svartpeppar efter smak. Servera gärna med citron för den som önskar addera på syra.

Servera i små skålar, på skedar, på salladsblad, endivblad eller snäckskal som här.

laxtartar

Sådana här snäckskal finns ofta att second hand. Jag har fått ärva min mammas, hittat själv på loppis och fått några av min vän Maria.

Andra rätter med lax som är festliga:
Pannkakstårta med kallröktslax
Klassiska trekantsmackor till afternoon tea

Att fylla år en måndag var inte så dumt

Då var jag 48 år på riktig. Mamma påminner mig varje år om att jag föddes 21.21 så det är inte för än på kvällen den 25.e jag verkligen fyller år. Men nu så, nu är jag 50 minus som jag säger. And I’m loving it!

Som vanligt när man fyller år vaknar man tidigt och sover räv. För gudsskull ska man inte avslöja att man är vaken för övriga familjemedlemmar. Jag hörde hur maken tassade ner i köket och sen måste jag somnat om för det var med ett lätt överraskande ryck jag reagerade på sång och tomtebloss. Väldigt härligt på en måndagsmorgon som ju i vanliga fall är allt annat än tomtebloss och skönsång om man så säger.

Jag hade bett om lite fransk frukost i all enkelhet men som så klart inte är så enkel för den kräver ju sitt inköp och planering. Krämig yoghurt, bär, nötter, honung och en varm café au lait. Perfekt.

Presenter hade jag bett om att vara utan, jag hade ju fått de finaste skorna jag kan tänka mig i Paris (måsta visa) och de räckte gott. Men av äldste sonen fick jag en bra bok, av dottern ett SPA-besök och av lillebror ett presentort på bio där bara han och jag ska gå. Finaste gåvorna!

Sedan var det vanlig måndag förutom att jag hade två barn hos Folktandvården. Men inte samma tandläkare så det var med viss svårighet jag sprang mellan rummen. Tänkte att det var smart att de just fått tider med 10 minuter mellan men nej, inte bra.

Jaja, alla kom därifrån med utförda undersökningar och jag bara skämdes lite för att jag sprungit runt i korridorerna och ropat mina barns namn.

Jobb hemma medan solen verkligen visade sig från sin bästa sida. Det är jag inte riktigt van vid på min dag.

Maken var lite krasslig så jag åkte och handlade vad jag ville äta på kvällen. Det blev en moluskmiddag! Ja först en tartar jag gjorde på kallrökt lax (ingen mollusk dock) med pilgrimsmussla. Sedan ostron och de var magiska.

Festligt så det förslår!

Ni som vet vet att storebror inte bangar för nåt i matväg. Detta var tredje gången han testade ostron. Han tog två.

Lillebror slukade kallrökt lax som om det inte fanns någon morgondag medan pilgrimsmusslan petades bort likt pesten.

Sedan gav maken mig den finaste presenten: en moulesmiddag – den jag letade efter i Paris men aldrig fick bra.

Härlig middag som värmde mitt hjärta. Så tacksam över de mina.

Sen gjorde jag någon knasig variant av änglamat. Hälften av bären som var kvar från frukosten mosades och blandades med grädde. Jag fyllde glassrån och toppade med en liten kula vaniljglass, bär och en rosa hallonmaräng jag hade i förrådet. Man tager vad man haver efterrätt.

Sedan så kollade jag och barnen på Röd medan maken städas i köket. Återigen en mycket bra gåva – att slippa städa nåt.

Sen kom jag på att det faktiskt var måndag och barnen ju skulle upp som vanligt dan därpå. Blev väldigt mycket lördagsfeeling där på oss alla. Så mars i säng och jag var inte sen efter. Men väldigt glad.

48! Alltså detta känns så bra. Och hur jag minns att jag tyckte det var jobbigt att fylla 27. ja jösses. Jag var ju bara barnet. Och jag vet att jag kommer känna så om mig nu när jag är 80. En god känsla på något sätt.

Jag fyller år i dag! Jag förfestade igår

Ja men då levlar jag upp och blir ett år bättre idag. Jag fyller 48 år och det känns helt fantastiskt. Ju äldre jag blir, desto mer älskar jag att faktiskt bli äldre. Jag tycker att det nu mer är mer spännande att fylla år. Alltså inte själva födelsedagen, det är inte så viktigt att ha en dag, där det ska vara fokus på mig, utan det här att bli ett år äldre, ett år bättre. För jag känner just det, ett år mer erfarenhet och kunskap än förra gången det var 25.e april.

Men när man nu fyller år på en måndag så ger det inte jättemycket utrymme att göra ett stort firande så igår (jag skriver detta på söndagskvällen så just nu är det idag, men du fattar) bjöd jag in min Stockholmsfamilj på vin och ost. Kanske det är den nyfunna fransyskan i mig om ville ha just vin och ost, ha ha.

Jag ville då ha en plockbuffé och att det skulle kännas lite spontan alltihop så ”dukningen” blev saker staplade på matbordet.

Blandade loppisfyndade knivar.

Och här är fatet som jag köpte i Paris. Så glad i det.

Och även här loppisfynd – glasen. Sådana här små korta glas samlar jag på. Så fort jag finner dem på loppis och second hand köpte jag.

Grannen hade klippt buskar och jag tog grenar från marken. Så vackra.

Jag var i helgen på konstmässa och denna lilla tavla av Estelle Graf följde med mig hem.

Solig bukett i soligt kök.

Energi.

Plock av bättre slag.

Helena – 47 år och 364 dagars gammal.

Denna lilla skärbräda med gris i mässing har vi fått av makens pappa. En korv-skärbräda.

Färska fikon är inte bara goda utan även ofantligt vackra.

Och rädisor som är så där långa, avlånga, är så härliga att se på också.

Mamma och två av tre bröder med familj kom.

Ugnsbakad brie. Alltid en bra sak.

Så mycket gott och härligt.

Där satt den.

Fint att få ha familjen med sig.

Och vad händer idag då? Ja, det är en vanlig arbetsdag så inget speciellt där mer än att båda storbarnen ska till tandläkaren. Men ikväll har jag bett om att få äta moules frites. Ja lite revansch från Paris nederlag. Kommer bli så gott. Kanske jag ska unna mig en gofika med mig själv. Det är jag nog värd tycker jag!

Resan hem via Hamburg & Köpenhamn. En chockartad upplevelse

Vår resa hem till Sverige skulle bli Paris – Hamburg – Köpenhamn och så då slutligen Stockholm. (Se alla inlägg från vår Frankrikeresan HÄR) Och ja, några mellanstopp också. En resa som skulle gå från den vidrigaste botten till allra bästa toppen. Sånt som bara kan hända när man är på en äventyrsresa.

Då resan tar ett dygn hade vi bokat en natt på ett hotell i Hamburg nära stationen och då vi haft så trevliga kvällar där tidigare vid just mellanstopp var det med spänning vi såg fram emot ännu en. Att det sedan skulle bli det motsatta visste vi så klart inget om.

Vi tog bussen till Gare de l’Est och väntade in vårt tåg. Allt gick så bra sen. Riktigt smidiga, snabba tåg med mycket bekvämlighet. Det gick fort att åka och med några byten på vägen var vi i Tyskland. Jag satt med hörlurar när en konduktör kom med en bricka choklad och bjöd. Jag sa merci och barnen stirrade på mig med stora ögon som om jag svurit åt konduktören. ”Va vaddå?? Vad har jag gjort???” Frågade jag. ”Du sa MERCI!!!” Jag fattade ingenting. Tog mig lång tid att förstå att vi ju åkt över gränsen och nu var det Danke som var hälsningsfrasen. Så tokig jag kan vara då, ha ha.

Efter några byten så var det då kväll och vi var framme i Hamburg. Och en härligt tysk middag väntade. Tyvärr var den restaurang, Paulaner som vi varit på tidigare med väldigt goda minnen från stängd denna kväll. Så vi fick ta annan.

Incheckade och väskorna på rummet så började jakten på middag. Nagel mitt emot hade vi försökt komma in på tidigare men det hade inte gått då för vi haft för mycket bagage då tyckte de. Nu var vi ju utan väskor så det gick bra. Ett bord för 5 hittades och vi slog oss ner och väntade. Och väntade. Efter 30 minuter och med ett nödvändigt vift från mig kom den assura servitören fram. Som om vi störde. Han hade ingen bra dag tänkte jag och det var nog inte bara idag visade det sig senare.

Efter väldigt lång tid fick vi våra drickor och efter ytterligare 30 minuter fick vi vår mat. På vägen till vårt bord skrek servitören på en kvinna att flytta på sig. I Tyskland är det fortfarande restriktioner så inga får stå upp med glas, inga får röra sig i lokalen utan munskydd och hon satt helt fredligt på sin plats. Jösses vad sur han är tänker jag återigen.

När han lämnat vår mat med hårda smällar från tallrikarna ner i bordet går han tillbaka, pratar med kvinnan igen varpå han höjer rösten så han skriker. Hon svarar och han börjar då ta kvinnans sällskaps alla glas som var helt fyllda. Hon håller kvar sitt vinglas varpå han rycker det så det välter och krossas, rödvin över hela bordet. Vad händer då? Den manlige servitören ger kvinnan en örfil!

Jag chockas! Vad hände??? Mitt i en full lokal med många barn närvarande slår en man en kvinna som sitter ner rakt i ansiktet. Det var inte bara med ont i magen av situationen som maten inte smakade bra – det var inte god mat. Barnen som sällan klagar ville inte äta så jag tog dem snabbt till tågcentralen på andra sidan gatan för att hitta något. Maken fick bli kvar och betala. Jag ville inte se servitören något mer. Det blev ett snöpligt slut på vår resa, skulle vår sista måltid på denna härliga resa bli detta???

Nej, det skulle det inte. Tack Dannmark, tack Köpenhamn och tack danska underbara härliga generösa servitörer för att ni gav oss sen ett minne för livet. Av det positiva slaget. (Utan slagsmål)

Godnatt under blomhimmeln.

Hotellfrukost, något vi inte haft på hela resan åts i arla morgonstund för att sedan gå de få metrarna till tågstationen. Tåg mot Köpenhamn.

En härlig tågresa där allt flöt på bra. Mätta från frukosten, med ankomst i Köpenhamn vid 13-tiden och nästa tåg till Sverige vid 17 hade vi planer på lunch i Köpenhamn. En liten bonus med ett stopp i ytterligare en storstad.

Hur spenderar man 3 timmar i Köpenhamn? Man spenderar dem väl genom att som ett lyckokast få ett bord på Café Sorgenfri.

Ett av de där mest legendarisks smörrebrödställena. Våra väskor var mer än välkomna och även vi. Här tog två manliga servitörer emot oss med stora leenden, skämt till barnen och ett varmt välkomnanden. Hur kan två världar vara så olika?

Danska smörrebröd beställdes och med massa tid blev detta en helt underbar stund. Så till den milda grad att vi faktiskt bokade ett hus i Köpenhamn på Airbnb för i sommar. En väldigt oväntad vändning och genast med ett härligt sommarlängt.

Tåg över Öresund och byte i Malmö till Snälltåget och för första gången på hela resan ene egna kupé. Det vi blev bortskämda med nästan hela vår första tågresa 2019. Sen mycket trötta var vi åter i Stockholm.

Sista måltiden i Paris. Både toppen & botten

Sista måltiden i Paris och nu skulle Frankrike ge mig de där moules frites jag hade som enda krav på resan. Jag hade googlat och bord bokades på L’Anvers du Decor för att de fått bra recensioner, bilderna såg bra ut och de garanterade moules med hemmagjorda pommes.

Ett stimmigt ställe i Montmartre med underbar stämning. Superhärlig personal men turistfällan var total. Jag har som sagt inga problem med turistfällor men då ska det också leverera bra mat.

Personalen förutsatte att vi inte äta grodlår, sniglar eller musslor innan vid matbeställningen vilket kanske borde ha avslöjat det hela. Vi var nog inte deras vanliga gäster skulle jag tro. Sonen tex hade på sin 11-årsdg önskat grodlår till middag så vi är på intet sätt newbies, ha ha.

Sniglarna var goda och alla åt av dem. Dottern slukade 3 och yngste sonen tyckte faktiskt riktigt bra om det. Se där!

Storebror tog grodlår till förrätt. Gillar man kyckling och gillar man torsk – ja då gillar man grodlår. Som ett blandning. Som en groda.

Sen kom då musslorna som jag längtat efter! Superglad över att få äta musslor i Paris, känna lyxen av situationen men det var de sämsta musslor jag ätit.

Bunken som ska vara överfylld var halvtom, vissa musslor små som nyckelpigor och sedan var buljongen helt utan smak.

Men vet du? Jag var lyckligare än lyckligast just för att allt ändå var så galet underbart. Men om du ska till Paris – välj ett annat ställe. 

Med stort vemod var det vi vände hem till lägenheten igen. Sista kvällen, slut på vår underbara franska resa, jag som precis börjat känna mig hemma i vårt kvarter, greppa enkla franska fraser och komma in det parisiska livet. Snälla låt mig få återkomma snart igen!!!!

Picknick & äggjakt i Paris parker

Vaknar upp till ännu en solig dag i ett vårvackert Paris. Denna dag skulle vi möta upp min brorsdotter, barnens storkusin, som enligt Facbookstatusen ”Quit my job and moved to Paris”. Åh den som ändå var 20-something igen. Nu bor och jobbar hon här och har varit vår guide.

Dagens uppgift för henne var att hitta en park där vi kunde ha äggjakt. Något som makens familj alltid haft, jag anammat och barnen tar som självklart.

Denna äggjakt är lite speciell då det ska sjungas en sång med högre volym och tempo när den som letar närmar sig det gömda ägget och det motsatt om hen går åt fel håll. Detta gjorde ju att vi behövde en park där vi kunde vara lite för oss själva. 

Men först hade vi några timmar på stan. Strosa lite utan mål, stanna till där det ser fint ut, dras åt nåt håll som känns lockande.

Det gav att vi köpte lite picknick eller vad man ska kalla det och satte oss för lunch i Place des Vosges där vi också var förra resan.

 

Jag hade kunnat stanna där i evigheter. Så otroligt mysigt. Parken var fylld av folk; unga kompisgäng, äldre par, barnfamiljer, möhippor och turister. Så lugnt , tyst och mysigt. Återigen slås jag av hur jag vill bo i Paris. Alla får plats. Jag får inte samma känsla när jag, säg går genom Humlegården i Stockholm. Det ligger inte äldre på filtar med en kaffekorg där utan mest bara unga. 

De tre syskonen lekte i parken och alla syskonbråk vi behövt medla i under resan var som bortblåsta. Jag hade inte bråttom härifrån om man så säger.

Men vi hade ju en äggjakt att göra och vi hade fått en park av brorsdottern – Jardin des plantes.

Vilken härlig park. Massa blommor, som namnet antyder, men även ett litet zoo. Det får vi ta nästa resa.

Efter lite letande hittade vi en plats där vi kunde gömma, leta och sjunga utan att hela Paris skulle glo på oss. Med löfte till barnen att inte sjunga för högt för det är ju bara så piiiiiinsamt började vi.

Sen fick man sin belöning i gräset och solen. Men bara för nån minut då vi, och ungefär 30 pers till, satt oss på fel sida ett stängsel. Det var bara att flytta sig några meter för att fortsätta äta skumharar och chokladägg.

Sen hem igen för att ladda om, middag var bokad, den sista i Paris, på ett ställe som garanterat hade moules frites. Denna gång skulle jag inte bli utan, ha ha.

Vi kör Paris-bingo! Allt stan kan erbjuda på en dag. Nästan

Hur mycket Paris kan man uppleva på en och samma dag? Detta skulle vi testa för nu var det fullmatat schema med typ allt. Nej inte riktigt men på denna dag lyckades vi träffa in väldigt många grejer om man skulle ha ett Paris-bingo.

Började med att gå rätt över gatan från vår lägenhet till den underbara butiken Merci. Nu vet jag inte vilken som var först Artilleriet i Göteborg eller Merci, men det var stor igenkänning fast här lite mer då det är kläder och servering också.

Köpte ett grytunderlägg. Räckte gott så.

Sen var det ner i tunnelbanan för att åka till Sacre Cœr, den stora kyrkan uppe på toppen i Montmartre.

Linbanan dit var mer rolig än nödvändig då det kanske inte var jättelång trappa upp men om man promenerat hela vägen från botten så att säga och inte tagit t-banan som vi var det nog skönt att få hjälp sista biten.

Det var påskgudstjänst där inne och fullsmockat med folk men med högtalare över hela området kunde folk sitta utanför och följa det hela.

Om du sett Amelie från Montmartre så känner du igen vyn. Det är här hon leker med killen som får titta i kikare. Min känsla a att jag borde bo i Paris bara växte och växte för varje steg och dag.  

Vi hade lånat en guidebok av läghentsägarna där det var en promenad uppe beskriven så vi följde den. Riktigt kul att ha en guide i ficka så att säga.

Här ska den första restaurangen som kallades bistro fötts. Det var rysk konstnär som på nån av krogarna ska ha sagt; ge mig ett glas vin, bistro! Dvs snabbt. Så nu vet vi vad skillnaden på restaurang och bistro är. 

Vi slog oss ner på en liten restaurang för just en snabb bit. Vi hade planerat att inte sitta ner egentligen utan äta i farten men en sittpaus var vad vi behövde. Jag fortsatte att beta av saker på min franska menylista. Nu blev det crepes och torr cider. Jag är inte så förtjust i crepes egentligen men har inte gett upp hoppet. Kanske jag denna gång blev lite övertygad för den var god. Spenat, crème fraîche, champinjoner, stekfläsk, ägg och ost. Bra grejer det.

Nu var vi lite mer energifylld och promenaden skulle nu bara gå nerför. Montmartres höjder kund vi lämna bakom oss. Men Montmartre är mer än höjden utan det är massa myllriga kvarter med många kända landmärken.

Och det har inte sparats på utsmyckningarna heller. De här enorma blomsterfasaderna var det lite överallt i Paris. Viss blir man glad???!!!

Men hejsan hoppsan vad hittade vi här då? Jo en fiskdisk med en enorm mängd ostron man kunde köpa och äta på plats. When i Rome heter det ju men det funkar väl även med When in Paris???

Kan vara de godaste ostronen jag ätit alltså. I ett gathörn i Paris, öppnade direkt från kyldisken med massa citron på. Mon Dieu!

Känner du igen detta? Caféet som Amelie jobbade på i Amelie från Montmartre.

Och denna då? Moulin Rouge. Bingon bara fortsätter.

Jag fotograferar mycket som du redan vet och jag har säkert tusen bilder på fantastiska butiker. Åh vad jag älskar dessa skyltfönster och grafisk uttryck.

Vi hade en bokad aktivitet för dagen och det var att åka kanalbåt i Seine. Maken som är så bra på att boka saker hade hittat två olika kanalbåtsturer. En av dem var en tur som åkte IN UNDER Paris, genom tunnlar och sedan ut i Seine. Det lät ju väldigt läckert så den fick bli. Vi kom fram 20 minuter innan avgång och trodde det var i god tid men det var redan fullsatt på övervåningen och i fören var det nästintill fullt.

Men vi lyckades knipa lite här-och-där-platser för oss fem som ju sedan i slutändan blev perfekt. Mitt vid fören, på första parkett.

Kanalerna i Saint Martin är med slussar så först slussades vi och båten för att sedan möta öppningen till tunneln.

Det mörka på väggen är den normala vattenlinjen.

Jag vet inte vad jag hade tänkt eller trott innan men detta var över mina vildaste drömmar. Helt fantastiskt att åka in i denna svala (vilket var välbehövligt efter vår varma promenad) mörka tunnlar och se ljuspelarnaa från solen gå rakt ner genom ventilations öppningarna.

Mäktigt är bara förnamnet.

Sedan ut i ljuset igen och i den stora vida Seine. Och första landmärket var Notre Dame. Det fick oss att minnas förra resan hit som var på exakt samma dag som branden. Det var läskigt och oroligt då kan jag säga.

Och sen då tonades Eiffeltornet upp sig. Hur nära kommer er vi komma? Bäst att ta några bilder medan det går.

Ok, vi kom väldigt nära.

Och många bilder togs.

Efter två timmar på båten var sedan i land igen. Väldigt färdiga med dagen. Tack Paris för en helt makalös dag i den varma solen.

Och en sista bild på tornet måsta jag ta. Helt otroligt hur det där Eiffeltornet lockar till att fotografera det!

Fredagslådan blev fransk – så klart!

Alltså! Hur mycket Frankrike kan jag hålla på med??? Jag har laddat ner appar nu med franskakurser, jag lyssnar på fransk musik non stop och barnen himlar med ögonen när jag svarar på franska. Men har man blivit smittad av Frankrike är det svårt att sluta. Men nu när vi är hemma igen.

Så det ger ju att jag nu doppar huvudet ner i mitt arkiv och letar upp allt fransk jag har. Kanske jag kan smitta dig??? En smitta av den positiva sorten då menar jag, bien sûr!

Önskar dig en bonne journée et week-end. Bisou!

Franska fredagsmusslor

Som jag berättat i min reseberättelse från Paris så blev det ju en besvikelse vad det gäller musslor. Jag tror att jag ska göra mina egna och liksom få till den där totala musselupplevelsen. Men det finns ju fler musslor. Har du tillexempel testat att tillaga de avlånga knivmusslorna? Om inte – du måste testa. Så galet goda. Hur man tillagar knivmusslor kan du läsa HÄR.

 

Jaga upp första bästa franska bistro

Så klart ska man kanske inte gå över ån för vatten och göra det svårt för sig hemmavid när det ju finns så många bra franska restauranger, krogar och caféer. Bara att googla upp.

 

Franska tulpaner

Ännu är det tulpaner i blomsterhandeln och de franska tulpanerna är ju drottningen. En bukett ståtliga franska tulpaner tycker helgen är värd.

 

Ett soundtrack för den franska helgen

Så klart delar jag min väldigt franska spellista. Tryck på shuffle så blandas låtarna hej vilt och det blir överraskningar hela vägen.

 

Fransk frukost för att minnas

På måndag fyller jag år och för två år sedan fick jag ett franskt uppvaknande av familjen. En helt underbar fransk frukost stod uppdukad på matbordet. Det är lyxen med att fylla år på en helg. Denna gång så kan jag helt klart nöja mig med fransk yoghurt och bär samt en café au lait. Det skulle göra mig dunderglad.

 

Basker & den lilla svarta

Jag har ett väldigt litet huvud så stora hattar gör min lilla knopp ännu mindre. Jag har inte så mycket hår så jag är ofta liksom kall om huvudet så jag bär gärna mössa. Men mössa är ju inte direkt comme-il-faut så där är basker helt ypperligt. En vår med basker är väl härligt franskt?

Men om man vill vara lite très chic så är den lilla svarta alltid ett bra alternativ ju enligt fransyskorna. Jag ska på tjejmiddag ikväll så min favorittop, nedan, åker på.

 

French toast

Ja det heter ju french toast på amerikanska men vi kallar det fattiga riddare. En mycket god rätt för helgen, till frukost eller matig fika/brunch. Gör DESSSA eller kolla in de rullade HÄR.

 

Madeleinekakor

Fransmännen snålar inte på bakverken, det är många olika kakor och annat som kan tillskrivas dem och en är absolut Madeleinekakan. HÄR har jag ett recept och det är ju med saffran men det kan bytas ut mot citron eller bara vanilj.

 

Fyll din croissant!

Ett annat bakverk som absolut är synonymt med Frankrike är croissanten, eller hur?! Har svårt att tro att någon kan tycka illa om denna halvmåneformade frasighet.

Jag har här två exempel på vad man kan göra med dem; HÄR kan du läsa om hur du bakar en själv och fyller den med ost. Och sedan HÄR för en snabbfixad ”bakelse” eller vad man ska kalla det.

Önskar dig en härlig helg. Jag kommer med de sista inläggen från vår resa och sen lovar jag att allt blir som vanligt igen.