Kulturdag här i vårt område – öppet hus hos mig

I går gick den årliga Kulturdagen av stapeln här i vårt område. Det är en dag då grannar som på något sätt har en kultur- eller hantverksyttring kan vara med och ställa ut. Och ställa ut gör man hemma hos sig själv.

Jag var med för första gången och presenterade min julbok, sålde och signerade böcker, bjöd på glögg och pepparkakor och pratade med gamla kära och nyfunna spännande bekantskaper. Åh vad kul det var.

Alla utställare i grannskapet fick gula ballonger att sätta upp utanför sitt hus. Jag passade på att pynta kransen också, ha ha.

Kulturdagen pågick hela eftermiddagen och sista timman på den rundtur man då kunde ta bland alla utställare hade jag hintat till mina närmsta vän-grannar om att komma så det hela gick över till ett underbart glöggmingel. Bra där Helena, slå två flugor i en smäll!

Har jag världens bäste karl eller har jag världens bäste karl?? Den tröjan – WOW!!!

Då sattes julskinka, senap, vörtbröd, julknäcke, edamer, julöl och julmust fram. Bara för besökarna att ta för sig av. Alla fick sköta sig själva. Mitt kanske allra bästa tips för riktigt stora mingel: låt gästerna fixa själva. Brukar alltid gå hur bra som helst.

Det blev en sagolik dag och kväll och sista gästerna gick strax innan midnatt. Lycklig var jag som fått inspirera även de mest ointresserade till att börja pyssla och anamma novent. Värmde hjärtat.

Tack alla fina grannar som kom förbi på en pratstund.

Vad sägs om kall glögg & antipasti?

Kall glögg? Är det något du gillar? Jag har gärna druckit kall vit glögg ihop med lite fruktsoda och lime men den klassiska röda glöggen brukar jag värma. Men varför inte testa kall? Om man som jag älskar den kryddiga och söta smaken kan man väl tänk att det är som ett portvin eller likör.

Lite så tänkte jag när jag bulla upp en härlig antipasti och testade kall glögg till. Blev ju hur bra som helst och då slog det mig hur många smaker ” är som de ska vara”. Att man liksom SKA ha vissa tilltugg till glögg – men varför inte salta italienska småplock?

Så här kommer ett litet enkelt men ändå rejält maffigt tips – tänk lite annorlunda vad det gäller tilltuggen och plocket till glöggen. Salta ostar och korvar och kryddiga röror är ju toppen till den söta glöggen.

Vill du ha fler tips på godsaker till glöggminglet kan du kolla HÄR för flertalet recept och förslag.

Fredagsmys med krispiga äppelchips & smyg-julfilmer

En fredag i november och man börjar ju sukta efter julfilmer och julgodis och -snacks men inte än! Jag, även om många tror det, drar mig för att gå för fort fram. Julen ska längtas efter. Det är ju därför detta med novent är så himlens bra. Man gör något nästan-jul. Man smygstartar och liksom fasar in sig själv.

Så om man inte ska se på julfilmer och mums på julgodis en fredag som denna men ändå vill få feeling? Jo då gör man krispiga äppelchips och tittar på nån smyg-julfilm. Du vet – filmer som har liiiite jul i sig så man i alla fall får en dos av det där göttiga.

Tips på smygjulgfilmer

Adam och Eva – en sann svensk filmklassiker. Och om du spanar noga i scenen med kön till Berns så kan du se en väldigt intressant statist…  

Harry Potter – ett Harry-maraton är helt klart en riktigt härlig noventaktivitet 

Fanny och Alexander – julfirandet med ringdansen! Oj oj oj va man vill vara där. 

Ombytta roller – scenen när Louis Winthorpe III äter lax genom tomteskägget. Klassiker! 

Died Hard (1) – utspelar sig på jul men det är inte riktigt jul det fokuseras på så den går helt klart in under smygjulfilmskategorin 

Jajamensan – där har vi dem. har du fler tips på filmer där julen r med på ett litet litet hörn och skulle kvala in på listan får du gärna skriva ner den/dem i kommentarerna.

Krispiga äppelchips 

Till filmen så äter du så klart kanderade popcorn som du ser receptet på HÄR samt chips. Ja, äppelchips menar jag.

Ingredienser:
3 röda äpplen

1 citron
ev kanel 

Gör så här: Tvätta äpplena noga. Skala äpplena om du inte vill ha dem kvar skalet men det ger ett extra crunch och blir väldigt vackert. Skiva äpplet i tunna skivor, ju tunnare desto bättre för torktiden. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper så de inte överlappar. Då de ska torka i varmluftsugn kan flera plåtar aanvändas samtidigt. 

Pressa citronsaft och pensla skivorna på både fram och baksida. Det är för att äppelchipsen inte ska bli så bruna. Önskas äppelchips med kanel kan man pudra över ett lätt lager av kanel och strunta i citronen då de ändå blir bruna då.. 

Torka i varmluftsugn, 60°, i ca 10 timmar. Vänd på skivorna då och då. 

För extra biofeeling så tycker jag du kan snurra till strutar av kraftigt papper. Ger ju så klart liiiite härligare biomys, fredagsmys och noventmys. Kärt mys har många namn, ha ha.

Noventgodis med nötter, torkad frukt & choklad

Noventgodis! Om nu julen har sitt klassiska godis med knäck, kola och marsipangrisar borde då inte novent också ha det? Det tycker i alla fall jag. Om du inte är helt säker på vad novent är så kan du läsa det HÄR.

Idag är det onsdag vilket också kallas lillördag så då passar det väl superbra med lilljulsgodis i form av noventgodis? Pangbra tycker jag!

Noventgodis med nötter, torkad frukt & choklad

Som så mycket annat i novent vill man ha julens smaker, dofter och känsla men ändå inte fullt ut, inte än. Hur gör man då med julgodis? Finns det noventgodis? Inte riktigt så att knäck och kola ska mumsas än men det finns andra härligt nästan-julgodis som passar alldeles utmärkt i novent. Och även så klart till advent och glöggmingel.

noventgodis

Fyllda dadlar

Färska dalar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt

Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.

noventgodis

Chokladdoppade aprikoser

Färska torkade aprikoser
Mörk fin choklad
Kokos

Smält fin choklad i vattenbad och doppa färska torkade aprikoser till hälften. Lägg på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Strössla över kokos.

noventgodis

Honungsrostade mandlar

100 g mandlar
2 msk strösocker
1 msk råsocker
1 msk flytande honung
ev flingsalt

Gör så här: Rosta mandlarna i en torr, het panna i ca 5 minuter och rör om då och då. Häll i socker och låtsmälta, rör ihop. Häll i honung och blanda i hop. Häll upp på ett bakplåtspapper (smula eventuellt flingsalt) och låt svalna.

noventgodis

Hoppas detta var något som du gillade och blev inspirerad av. Detta och massa massa mer finner du också i min julbok som du kan beställa HÄR.

noventgodis

Godare & vackrare te med stjärnanis

Krydda upp ditt te med ett stjärnfall – lägg i 1-2 stycken vackra stjärnanisar (eller är det stjärnanis även i plural?) och ditt te får en lite rundare varmgodare smak. Om man gillar stjärnanis så klart, ha ha.

Hur smakar stjärnanis?

Jag gillar verkligen stjärnanis då den dels har en fin doft av sin name anis (dock ej besläktad med trots namnet) men smakar lite lätt av lakrits. Den sätter fin karaktär på många av julens bak och används just ofta och gärna i varma drycker.

Jag vet att det är många som kan ha svårt för den, precis som med lakrits men testa i varmt te om du är en av skeptikerna.

Sen att själva stjärnanisen är vacker som bara den gör det ju inte sämre. Stjärnglans till testunden alltså.

Väldigt vacker att pyssla med också. eller ha bordet vid dukning. Ja, detta blev verkligen ett inlägg med kärlek till den lilla stjärnan.

Om du är pigg på varma drycker med smak och doft av julen så tycker jag du ska kolla in mitt tomtekaffe HÄR.

I år är jag så där galet julig i min stil

Julen 2021 – kommer den vara den mest maxade någonsin? Om jag får gissa så är det ett solklart JA på den frågan. Så många som fick ett tråkigt julfirande förra året. Kanske i ensamhet eller med många förhoppningar skrotade så att i år så vill man ta igen det med råge. Jag kan ju bara från mitt håll som släppt en julbok säga att den skulle inte på långa vägar ha sålt så bra om det inte just fanns ett sådant sug efter jul i kubik.

Och personligen så står jag och trampar och vill bara komma igång med allt. Jag har så många fina saker att visa upp här på bloggen, jag vill pynta rejält i hemmet och bara frossa i alla julens smaker. Men för att inte förta alt så hejdar jag mig lite. Den främsta anledningen är barnen. Jag älskar julen så mycket för jag fick uppleva en längtan och förväntan som barn. Nedräkningen till jul var en del av upplevelsen men det får ju inte blir för mycket fyrverkerier så att när den stora och dyra finalbomben kommer har man redan fått ont i nacken av att titta upp i skyn. Bra liknelse om jag får säga det själv, ha ha.

Men för detta behöver jag ju inte fortsättningsvis drömma och planera. Det jag absolut vet är att jag kommer inte snåla på julens färger, mönster, dofter och ljud. Tidigare år har jag skrivit att min jul ska gå i sobert mörkblått för att liksom vara så där snygg och lite uppdaterad med rådande trend i övrigt. Det kan du glömma att jag gör i år. Här går jag all in på rött, grönt, halm, trä och mässing. Inga spännande utsvävningar åt silver och typ pastell. Det lämnar jag till nyår.

När jag gjorde en fotografering åt en kund där jag skulle välja julartiklar så såg jag direkt att jag var så där nästan fnissigt nostalgisk, traditionell och julosande i mina val. Men so be it! Julen 2021 är en jul jag ska omfamna med värme och kärlek. Vi ska minnas den som året då vi samlades och just FIRADE jul.

Känner du samma som jag? Jag hoppas hur som helst att det jag kommer ladda upp här (och i boken så klart) ska få dig in i bästa mysigare stämning för jul.

Cyklamen & andningspaus

Hej i fredagen. Nu är det sen eftermiddag och jag summerar veckan som gått med ett ”jösses, har redan en hel arbetsvecka gått?”. Jag hänger inte riktigt med nu för allt går så in i bängen fort.

Jag var på höstlovet i Berlin med familjen och jag har ju inte ens hunnit lägga upp därifrån. Jag är så vansinnigt glad över alla möjligheter, uppdrag och jobb jag nu har och gör mitt bästa för att hinna med alla som kontaktar mig. Det är inte det lättaste ska jag säga. Telefon, mess, mejl, messenger, dm, pm, instagram, Facebook, kommentarer – det är så många ställen jag får kontakt och förfrågningar och jag vet att jag missar många. Inte min mening men det är svårt att veta var jag ska vara.

Nu blev det bloggen som fick pausa. Mest för att när jag väl sätter mig med bloggen brinner mina fingrar av skrivarlust och glädje. Jag kan verkligen älska hur jag här får skriva av mig och blomma ut i text tillskillnad från alla andra plattformar. Så jag vet att jag skulle fastna och mina kunder undra var deras material och beställning var nånstans.

Jag har erfarenhet av utmattning och jag kände nu i veckan signaler på detta när marken började gunga och huvudet värkte på ställen där det inte brukar värka. Så i onsdags gick jag och la mig kl 21. Det behövde jag och kroppen kan jag säga. Det gäller att lyssna på kroppen. Ingen blir glad av en trasig Helena.

Cyklamen – en nyfunnen klassiker

Nog om detta, en svag men ändå viktig ursäkt för min frånvaro här. Nu till något riktigt kul: jag har fallit för cyklamen! Denna krukväxt som dyker upp i sluta av hösten och trillar över till att ibland få bli en julblomma. Jag har inte allt gillat den – tyckt den varit tråkig på gränsen till töntig. Men nu stod jag vid den djupaste röda varianten och den ropade på mig. Jo, jag kunde höra den.

Så fantastiskt vacker med sina nästan orkidéliknande blommor. Och den där röda färgen!!! Wow så fin. De finns ju i hela skalan från vit till djupröd via rosa. Alla andra är fortfarande inte min grej men den röda – den är min nya vän.

Och som du vet så smyger jag in julen via novent, läs HÄR, och denna fina söta cyklamen passar ju då alldeles perfekt tycker jag.

Nu ska jag ta fredag! Det blir plockmiddag och fortsättning på vårt Harry Potter-maraton. Minsta möjliga ansträngning alltså. Önskar dig en fin fredag och fortsatt helg.

Torka hela citrusfrukter, torka hel lime

Att torka hela citrusfrukter är enkelt och blir så vackra små bollar. Limefruktens gröna skal blir mörkt och om det inre vita skalet är kraftigt blir den när den torkat randig som en julkula. Det var det jag var ute efter – att göra en juldekoration som var som julkulor men gjorda av något naturligt, från köket.

Att torka apelsinskivor har de senaste åren blivit ett måste-pyssel vid jul. Du kanske minns min krans jag gjorde? Se den HÄR. Jättevackert och verkligen juligt. Men jag känner att jag är nog mer förtjust i att torka hela citrusfrukter för att de just blir som söta små bollar, eller julkulor då, att hänga upp eller dekorera med.

Den mörka färgen som blir av skalet är verkligen så vacker mot de vita ränderna. Att sedan komplettera med knallröda band sätter julstämningen rejält tycker jag. Är man mer åt rosetthållet än jag kan det vara fint att ha en ovanpå vid knuten.

Jag valde lime för jag ville ha små bollar men citroner går också bra, blir ljusare än limen så klart. Välj dock då små citroner så det inte blir lång torktid för ju större frukt, desto mer fruktkött att torka vilket ger lång tid i ugn.

Torka hela citrusfrukter, torka hel lime

Gör så här: sätt ugnen på varmluft 80° (eller 110° i vanlig temperatur men med luckan på glänt) och ställ ett ugnsgaller i mitten och en plåt med bakplåtspapper strax under.

Skär raka snitt in i limen, börja med fyra stycken kl 12, 3, 6 och 9. Dessa snitt kan göras nära topp- och bottenänden. Önskas fler snitt ska de inte skäras så nära toppen och botten för då klyftas limen och öppnas helt.

Ställ nu limen upp på gallret så botten är ner och saften som kommer ångas ur kan droppa rakt ner. Låt torka 8-10 timmar, förslagsvis över natten med ugnsluckan stängd. Om du har varmluftsugn dvs.

Ta ut när frukten är hård och köttet inte längre klibbigt, fuktigt. tvätta bort de droppar som kan ha klibbat fast under med trasa och varmt vatten. Klara att använda.

Rosta kastanjer i novent – bästa myset

Nu är det dags att rosta kastanjer och känna härlig mysig höststämning. Har du provat att rosta kastanjer i ugn eller är det en nyhet för dig? Kanske du testat och inte gillat? Jag vet att det är en vattendelare för smaken är lite speciell men som de flesta saker från växtriket så ska det vara av bra kvalitet och färskt för att vara alldeles perfekt. Jag fullkomligt älskar rostade kastanjer och är inte så kinkig om de är lite torra men blir tokig om skalet inte släpper.

Ok, ska vi ta det från början? Nu är det säsong för kastanjer och du hittar dem på grönsakstorgen och i frukt- och grönthyllan i butiken. De rostas i ugnen och blir till nödiga varma snacks att äta som tilltugg eller lite pyssligt fredagsmys tex. Ute i Europa säljs de rostade på gator och torg men ännu inte i Sverige. Kanske kommer?

Rosta kastanjer

Nyrostade, kokheta och väldoftande kastanjer – direkt från min ugn.

Rosta kastanjer

Med rumsvarmt smör och flingsalt blir det en av de godaste saker hösten har att erbjuda. Jag har skrivit om dem tidigare men kände att jag ville tipsa om detta igen.

Rosta kastanjer i ugn

Gör så här: Om du vill testa kastanjerna färskhet kan du lägga dem i vatten – de som flyter är dåliga. Värm ugnen till 200 °C med ett ugnsgaller i mitten av ugnen. Fyll en ugnsfast form med ett djupt lager grovsalt, sådant salt man har i saltkvarnar. Ta en vass kniv och skär kryss över toppen på kastanjerna. Var försiktig då kastanjerna är hala och ojämna. Gör ganska breda snitt – 3-4 cm, så kommer det vara lättare att sedan skala dem. Och var noga med att skära igenom både det yttre tjocka skalet och det tunnare inre. Ställ kastanjerna med snittet uppåt i saltet och rosta mitt i ugnen, ca 45 minuter.

Blanda en smörblanding. Lägg 75 gram smör i en liten skål och låt bli rumsvarmt. I med 3 nypor flingsalt och blanda. Om man vill så kan som alternativ smaksättning använda smaksatt salt, örtkryddor eller citron för att sätta fart på smöret. Jag gillar dock då det bara är salt.

Ta ut kastanjerna och ställ fram hela fatet, smöret med smörknivar och ett skalfat men låt dem svalna något, de ska ätas ljumma.

Nu är det bara att slå sig ner och börja skala och njuta. Se till att få av det tunna, lite håriga innerskalet också. Bred på en klick smör, se hur det smälter och skynda in i munnen. Njut!

Rosta kastanjer Rosta kastanjer

Lyssna på första textraden så kommer du kanske in lite stämning!

Rosta kastanjer

För den som inte testat är det svårt att förklara smaken. Nötig men ändå mjuk som en, jag vet inte men på något sätt som en kronärtskocka eller sötpotatis. Så härligt och gott.

Rostade kastanjer är något jag alltid  köper när jag är på resa i Europa på höstarna. Höstlovet 2019 var vi på tågluff och i Venedig fick jag min lilla dos. Visst de är goda au naturell men det är med smör de är som allra bäst. Får se om jag får lyckan att hålla i en påse på en storstadsgata nån gång snart.

Musiklista för novent – perfekt musik för nästan-jul

Att vi längtar efter julens all musik tror jag vi är många som skriver under på. Så klart kan man starta när som helst, det finns inga regler eller lagar för detta som tur är, men man vill inte ta ut allt för tidigt. Ja, det som är novent kort och gott. Jag har tidigare beskrivit vad novent är HÄR.

Så här i novent smyger vi på julen, tar en liten försmak av allt men har inte Bing Crosby på repeat riktigt än men kanske lite skön jazz som tar en in i novent-stämning.

Det var det jag ville göra och satte ihop en noventlista. Musik som får mig i mysig stämning, en ombonad stämning eller hur jag nu ska förklara det. Vintrig och varm på samma gång.

Du hittar musiklistan för novent HÄR och jag hoppas du också ska gilla den. Och vill du ha mer mysig stämning så här på tröskeln till december har jag massor på bloggen. Tex vill jag rekommendera varma kaneläpplen över öppen eld eller i ugn, afternoon tea, rosta kastanjer, varm ciderdrink och mjuk pepparkaka måste man väl få äta årets om? Ja det finns en hel del nästan-julmys här.