Långa & vackra pappersgirlanger av presentpapper

Jag älskar girlanger! En sådan enkel sak som kan skapa stämning på nolltid. Jag har gjort många girlanger genom åren och några har hamnat här på bloggen. Men girlanger kan göras på alla möjliga sätt, som att klämma/limma fast något på ett snöre eller skapa hela girlanger av tex papper.

Jag har tagit upp en gammal klassiker till girlang och gjort den på mitt sätt, kanske i en lite moderna tappning. Jag ville nämligen ha riktigt långa girlanger, det går att skarva men jag önskade ha hela, i ett stycke. Och långa papper – det är ju paketpapper det! Och sånt har jag ju massor av här hemma nu till jul. (Eller året om ju för jag är en pysseltoka)

Med en bit på 60 sm fick jag ju en mer än dubbelt så lång girlang. Det är nästan som trolleri. Ja, så om någon ger dig en sådan där ”Bäst i test”-övning med att förlänga ett papper vet du nu hur du ska göra.

Visst ser de avancerade ut? Riktigt proffsiga om jag får säga det själv men de är rasande enkla att göra. Häng med nu så ska jag visa:

Långa & vackra pappersgirlanger av presentpapper

Vad som behövs
Presentpapper
Sax
Garn

Gör så här: Dra ut presentpappret som så långa du önskar ha girlangen, fast tänk å att den blir dubbelt så lång som pappret är oklippt. Vik och klipp till remsor, mina var 120 cm. Vik den smala remsan på längden.

Klipp ca 1,5 cm med saxen från ryggen ner på pappret till ca 2 cm från kanten. Klipp nästa snitt med 3-4 cm mellanrum. Fortsätt med 3-4 cm mellanrum hela pappersremsan.

Vänd nu på pappret så du har den öppna sidan mot dig och klipp på samma sätt fast mot ryggen, 2 cm, mellan de tidigare snitten.Fortsätt till hela pappret är snittat.

Öppna försiktigt upp pappret och vänd det så ryggen vätter uppåt. Dra försiktigt i ändarna och se hur pappret formar sig till en girlang. Se till att alla ”möten” i öglorna är vridna åt samma håll för snyggast girlang. om inte, vänd försiktigt på de som kommit åt fel håll.

Häng upp girlangen där det önskas. Om det blir hängande delar på kanterna behöver de tyngas ner för att bli snyggast. Jag gjorde små garntofsar och knöt fast. Hur du gör dem kan du se HÄR.

Jag använde mig av ett tvåfärgat presentpapper för jag gillar när girlangen har två olika liv, olika sidor, men det går ju lika bra med enfärgat. Och mönstrat!

Det jag gillar med denna girlang är dels hur enkel den är att göra men också att beroende på vilket papper du har så passar den till alla fester, alla högtider och säsonger. En gul till påsk kanske?

Så skapar du ett härligt gottabord till jul

Gottabord till jul! Ja, julbord i alla ära men visst är det härligt med ett maffigt bord fyllt av julgodis också? Jag hade ett jobbuppdrag där jag fick skapa ett riktigt juligt godisbord och det var ju som en dröm som blev sann.

Nu tänkte jag prata, tipsa och visa om HUR du kan skapa ett härligt bord och buffé för godsibordet. Sen är det fritt fram för dig att fylla skålarna med vad du vill. Kanske världens godaste chokladkola, skumtomtefudge och knäck?

Om man börjar med definitionen av en buffé så är det att det ska vara flertalet saker att välja på och att man får blocka själv. Så steg ett är alltså att ta fram alla dina vackraste skålar och fat du har. Dock inte de där stora sallads- eller chipsskålarna. Det ska kännas lite exklusivt så gärna små skålar.

Om du tänker på detta bord som ett klassfoto så kanske du förstår vad jag menar när jag säger att det ska vara ett bord i olika nivåer. Det är då det blir som alla bäst. Både vid första anblick, att det ser riktigt inbjudande ut, men även för dig och dina gäster att enkelt kunna plocka från.

Utöver godis så är julens blommor och gröna fint att få med. Jag har en slinga av konstgjort granris. Ja jo  jag har helt klart blivit en sån jag inte trodde – att tycka det är helt okej med konstgjorda växter vid jul. Men hyacinter och amaryllis – det vill jag ju ändå ha friska. Doften av hyacint vill jag inte vara utan!

För den där exklusiva känslan, även om det inte är de dyraste pralinerna, så är små tänger, eller skedar bra att ha när det inte är inslagna godisar.

Dessutom en mycket bra sak för hygienen, något vi detta år lärt oss allt om.

För att få nivåer i tre steg behövs det något som höjer bordsytan.

Längst fram står fat och låga skålar, sedan skålar på fot och längst bak skålar på fot men på en träbalk. Ja, jag lånade balken från den kryddhylla jag gjorde, se HÄR.

Och vid en buffé ska det finnas tallrikar redo för gästen att ta och fylla. Här vill jag ju slå ett slag för de loppisfyndade jultallrikarna. Ja, när jag tänker på det så är alla mina fat och skålar här på bilderna antingen loppisfynd eller ärvda från barndomshemmet.

Det är helt upp till dig med vad du fyller dina fat och skålar med men för att få den där allra härligaste känslan så skulle jag tipsa om att ha lite av allt, i olika smaker och strukturer. Ja, du vet ju hur man vill ha en riktigt god godispåse – lite av allt.

Och vad kan vara bättre dekoration vid ett godisbord om inte pynt av godis? Du ser hur jag gjort girlangrosetterna HÄR.

Så skapar du det bästa glöggmys utomhus

Glöggmys utomhus! Det är verkligen ett fenomen nu. Aldrig hade jag väl trott att det skulle kännas helt rätt att stå ute och mysa på det här sättet. Vi har haft en hel del träffar utomhus med både vänner och äldre släktingar och jag slås av hur snabbt detta är en självklarhet.

Tänk bara om jag föreslagit för barnen att vi ska träffa mormor utomhus i flera timmar och sitta ute i trädgården för att julfika. Tror ni de gått med på det då? Nu klär vi på oss i lager på lager och bara kör. Inget knussel alls. Kanske för att det varit många trevliga träffar och för varje gång lärt oss skapa bra glöggmys utomhus.

Kanske då på sin plats att jag delar med mig av mina tips.

glöggmys utomhus

Mina bästa tips för glöggmys utomhus

• Skapa en yta som både känns ombonad och inringad men då vi nu ska hålla distans vara öppen och lätt att röra sig på.

• Duka bordet som om  det var inomhus med duk, tåliga julväxter, fat i våningar. Det ger direkt en både varm och omband känsla. En härlig plats att samlas runt och vid.

• Inget är så mysigt och ger julstämning som levande ljus så det måste finnas med. Lyktor och stormglas placeras precis överallt det finns plats.

• Ljusslingor är det bästa sättet att skapa en inramad yta så om det finns möjlighet för el så är det bara att gå all in på slingor. Både rumsskapare och ljuskälla.

• Det är inte varmt nu så någon form av värmekälla behövs. Eldfat, eldkorg, infravärme, gasolbrännare hjälper till.

• Både för värme och för mys: Ös på med alla filtar, plädar och fällar det går att uppbringa.

• Det som ska serveras bör vara mat, godis, frukt som inte tar skada av kyla. Eller att det skyddas.

• Det är inte fine dining så det bör vara mat som är enkelt att äta med vantar, som trekantsmackor – se mina tre julmackor HÄR

• Glöggen bör serveras varm – har du inte termos: lägg kökshandduk i ugnen, 75° för att sedan vira om flaskan med varm glögg i.

• Julmusik! Så klart måste alla sinnen få sitt och en batteridriven spelare nån stans på bordet med den HÄR spellistan och allt blir komplett.

glöggmys utomhus

Redo att hugg in nu, eller hur?

glöggmys utomhus

Det finns ju en gammal scout i mig och att vara ute, skapa utrymmen i det fria, är bland det bästa jag vet!

glöggmys utomhus

Visst, detta är kanske inte det vi drömmer om när vi säger glöggmys och adventsfika men det kanske kan bli alternativ även efter pandemin?

glöggmys utomhus

Jag hoppas du blev inspirerad, att du kan få mysiga stunder i friska luften och hålla er friska.

3 olika förslag på goda julmackor

Riktigt goda julmackor kan man verkligen behöva hela december. På picknickar, frukost, kvällsfika eller som nu med matiga snittar på en utomhusglögg. Sånt som är enkelt att äta med vantarna på!

3 olika förslag på goda julmackor

Här kommer förslag på goda julmackor som är enkla att göra, uppskattade av många och är så där härligt juliga i smakerna.

• Kavring med krämig ädelost och skivat päron.

• Surdegsbröd, med julskinka, dijonsenap och äppelmos

• Vörtbröd med leverpastej och skivat äpple

Gör så här: Skiva bröd, äpple och päon. Bred på pålägg och gör dubbelmackor. Skär snett över så det blir trekantsmackor. Om det kommer dröja inna de ska ätas bör mackorna slås in smörgåspapper för att hålla sig saftiga.

Riktigt goda julmackor som går alldeles ypperligt ihop med min favoritglögg, som du kan se recept på HÄR.

Egen glögg på vin – Mitt bästa enkla glöggrecept

Egen glögg på vin blir ju helt klart den bästa glöggen. Det är också den härligaste glöggen att servera. Och inte att förglömma – alla blir glada för att få en hemmagjord glögg i gåva.

Så om du nu mot förmodan inte förstått det: jag tycker du ska göra egen glögg på vin snarast och låta de ljuvliga dofterna sprida sig i hemmet.

Egen glögg på vin

Jag ville ha en glögg med mycket smak och lite sting men det är väldigt viktigt för mig med en sötma, rund smak. Det hjälper verkligen katrinplommonen till med. Ja, du vet ju att jag gillar katrinplommon, ha ha.

Egen glögg på vin

1 flaska kraftigt rödvin
6 st torkade katrinplommon
1 dl socker
3 kanelstänger
1 pomeransskal
bit torkad ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
1,5 dl vodka

Gör så här: Häll vinet i en kastrull med lock och addera alla kryddor. Sätt på plattan och värm upp men drycken får inte börja koka så var vaksam. Häll i vodka och vänd runt och låt nu svalna för att dra under lock i en timma.

Häll över i en stor sil ner i en annan kastrull. Häll tillbaka i vinflaskan med en tratt. Sätt på kork. När det är dags för servering värms glögg igen i kastrull.

Egen glögg på vin

Dofterna här går det inte att ta miste på – det är jul så det stänker om det! Blir sugen på att göra nejlikeapelsiner när jag ser detta nu. Också fantastiskt juldoftande och allra bäst när man just gör dem. Det är jul det!

Egen glögg på vin

Vissa glöggrecept jag sett och testat har haft stjärnanis men det blir inte alls rätt för mig. Jo, jag älskar lakrits men inte i dryck. Om du inte håller med mig kan du alltid addera några i kastrullen så klart.

Egen glögg på vin

Nu har kryddorna gjort sitt. Bara att hälla över i flaskor och invänta första bästa glöggmys.

Min kanske ovanliga julkombination

Vi har alla några knasiga kombinationer vi gillar. Många höjde på ögonbrynen när folk pratade om ostbågar med choklad men sen kom chipsföretagen och gjorde det till försäljning och det blev succé.

Vad har du för roliga kombinationer? Jag hade en klasskompis som älskade ketchup på vaniljglass. Inget jag ens vill testa…

Min julkombination jag alltid måste ha någongång i december om det inte blir på julbordet är salta, rökta korvar med katrinplommon. Har du testat?

På julbordet på julafton hemma när jag var barn fanns det alltid en skål med katrinplommon och en skål med äppelmos. För mig var det självklart att det ska vara med på julbordet men när jag senare växte upp och pratade om just dessa två söta tillbehör var det ingen som var med mig. ”Äppelmos till skinkan på julafton? När det går inte!” Roligt hur det där är.

En vän från Småland måste har kroppkakor på sitt julbord tex. Det har aldrig varit med på mitt. Älskar hur man kan skapa sina egna mattraditioner från region till familj.

Men tillbaka till min kombination. Att sött och salt fungerar ihop är väl ingen överraskning så detta är ett praktexempel på detta. Som sagt har det varit med på julbordet men nu tänker jag att jag vill plocka ut det. Som en liten snitt på tex ett glöggmingel, glöggmys, adventsfika.

Fler tips på snittar, plockmat och annat gott till glöggen? Kanske

• Kavring med ädelost och äpple
• Hårt tunnbröd med getost, hjortron och pinjenötter
• Katrinplommon och bacon
• Minipajer av smördeg fyllda med spenat
• Crustader fyllda med skagenröra, toppad med färska räkor och dillkvist
• Hårt tunnbröd med chèvre, hjortronsylt och rostade pinjenötter
• Rullar av tunnbröd fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat
• Ugnsgratinerad brie på knäcke toppad med hasselnötter och färskt fikon

På jul av har vi alltid många olika storters rökta korvar. Mer eller mindre salta, med vitlök eller kryddor. Så kul att få till olika smaker fast med samma bas – korv och katrinplommon.

Så om du inte testat detta så vill jag uppmuntra. Det blir så gott.

Vackert julbröd av focaccia som en julkrans

Klart jag ska göra ett julbröd av focaccia då jag ju gjorde ett till midsommar och kräftskivan. Får bli ett per säsong alltså. Men då det är ett bröd som dels är gott och passar till exakt alla måltider och säsonger och sedan riktigt tacksamt att skapa fina dekorationer på så bjuder brödet ju in till det.

Om jag får rekommendera skulle jag servera detta julbröd av focaccia till en varm soppa vid adventsmys eller glöggmingel. Finns väl inget härligare än att doppa bröd va? Barnen är väldigt glada i soppa här hemma och varje droppe äts upp om de har gött bröd att surpla upp allt med.

julbröd av focaccia

Och nu kan ju inte du känna doften här genom skärmen men du får lita på mig när jag säger att doften av rosmarin här var helt magisk.

Focaccia med julkrans

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Kvistar av färsk rosmarin
Små runda körsbärstomater
Olivolja och flingsalt

Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.

Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt med hög kant, ca 40X32, och strö över flingsalt.

Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen till 220°C.

Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Knipsa långa kvistar av färsk rosmarin och lägg som en cirkel i mitten av brödet. Placera ut körsbärstomater. Knipsa småkvistar av rosmarin och fyll på så det blir som en julkrans. Tryck ned ändarna av kvistarna något så de inte lyfter från brödet vid gräddning.

Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.

julbröd av focaccia

Om du vill kan du även addera på dekorationer som inte tål ugnsvärme så bra efteråt.

Om du vill ha fler tips på matbröd till jul så kan jag tipsa om mina recept på vörtbröd och julknäcke HÄR.

Jul på mitt soffbord nu & många tankar runt just soffbord

Nu ska vi ta å snacka soffbord! På soffbordet har nu en maffig bukett amaryllis fått bästa placering. Något jag börjat gilla är att blanda olika sorters amaryllis. Det gjorde jag inte förr. Eller – fanns det så många olika varianter förr? Kanske därför, ha ha.

Vad använder man soffbord till?

Jag har precis gått igenom en tuff match med vårt soffbord och haft lite av ett inrdeningsbekymmer. Vad ska vi med ett soffbord till?

Jag bor i funkishus och är helt klart en fantast av funktionella saker. Dvs om ett ting finns i ditt hem bör det ha en funktion. Jag har känt att soffbordet i vårt vardagsrum inte haft en enda funktion!

Jag har staplat snygga böcker på det för vad ska jag annars göra med de dyra coffeetables böckerna jag tydligen äger där men varför? Ingen j**el har eller kommer bläddra i dem.

Jag tog bort dem och hade länge ett tomt bord. Vad ska det vara där? För så ofta sitter vi inte där för att dricka kaffe och kaka utan soffytan är helt klart för spel, mys, slummer och kojbygge. Där barnen hänger. Då ska soffbordet vara en del av det!

Jag ställde då dit några av alla de loppisfyndade spelen jag köpt. Labyrint, Fortuna, Råttfällan och Domino. Och wow vad bordet nu används!

Och som en bonus så här i jultid är ju att spelen går i juligt rött. Det var ju faktiskt inte alls meningen utan bara en olycka i arbetet.

Barnen med kompisar samlas runt det för att spela, leka och köra turneringar mm.

När det inte spelas på det får också bordet vara en mysbärare av ljus med ljusstakar. Den vackra buketten åkte dit för bilden (japp sån är jag) men bordet ska helt klart vara blomklätt nu i jul.

Hur gör du med ditt soffbord? Är det en använd möbel eller mer för stilleben? 

Hyacinter med tistlar & adventskonsert hemma

God morgon och glad andra advent! En stilla morgon här i köket med levande ljus, ljuvligt doftande hyacinter och skön julmusik i högtalarna.

Som jag skrev förra veckan så glömde jag ju helt bort det här med adventskonsert till första advent som är superviktigt för mig i hela den här decemberritualen. Ett riktigt avstamp på hela december, julen och stämningen.

Då får man väl ta det i egna händer och skapa sin egna konsert här hemma. Ni som känner min make vet att han är en skönsångaren av rang men det är inte honom jag referera till utan den spellista jag skapat. En lista med sådan musik jag tycker kan passa på advent, att ackompanjera tända ljus i adventsljusstaken.

Listan har jag gjort offentlig och du kan lyssna på den HÄR.

Jag köpte redan i november hyacinter som både växt, slagit ut och dött men de gav inte alls ifrån sig någon det. Hyacntdoft som också är så viktigt för stämningen och känslan.

Då köpte jag mig ett fång snitthyacinter. De har nu slagit ut och doftar precis så där härligt som man vill.

Hos min torghandlare jag köpte snitthyacinterna tog jag även några grenar blå tistlar då jag tyckte de skulle bli så fina och blå tillsammans. Visade sig bli riktig bra tycker jag.

Ja, det var lite från köket nu och vi ska unna oss en lång frukost i pyjamas. I dagens lucka i kalendergranen stod det ”I dag tar vi med gulaschsoppa i termos och äter lunch/middag ute i naturen” så det blir planen. Himla bra att ha kalendern som kapten för dagen.

Kristyrkyssar! När kristyränglar & mintkyssar blandas

Det blev kristyrkyssar! Jo för det måste det väl bli om man blandar det klassiska julpysslet kristyränglar och den än mer klassiska julgodisen mintkyss. Lite så gick mina tankar för jag har alltid tyckt att kristyrängeln ser så god ut. ”Den med choklad på” typ.

Kristyrkyssar

De är helt klart besläktade och nu fick de slås ihop. För att det ska vara som kristyränglar ska de ju hängas upp i granen gör jag små hängen av snören också. Perfekt att ha i en godisgran.

Mintiga kristyrkyssar

4 dl florsocker
1 äggvita
pepparmintsolja
Chokladbitar eller små praliner

Gör så här: Vispa äggvitan hård med elvisp, sikta ned florsockret medans du fortsätter vispa. Droppa i pepparmintsolja och blanda. Smaka av för mängd.

Fyll en spritspåse och skapa cirklar på bakplåtspapper, lägg dit en snörbit som ett upp-och-bervänt U med ”benen” i kors, som bilden nedan. Bryt chokladbitar och lägg mitt på kristyren.

Låt stå i rumstemperatur över natten.

Kristyrkyssar

Jag är verkligen inte något proffs på att spritsa och jag skulle vilja göra fler för att öva upp mina skills.

Kristyrkyssar

Men de duger – goda är de ju hursomhelst.

En liten gran med mina kristyrkyssar och girlangen jag visade i torsdags.

Önskar dig en fin lördag denna andra advent-helg.