Riktigt goda julmackor kan man verkligen behöva hela december. På picknickar, frukost, kvällsfika eller som nu med matiga snittar på en utomhusglögg. Sånt som är enkelt att äta med vantarna på!
3 olika förslag på goda julmackor
Här kommer förslag på goda julmackor som är enkla att göra, uppskattade av många och är så där härligt juliga i smakerna.
• Kavring med krämig ädelost och skivat päron.
• Surdegsbröd, med julskinka, dijonsenap och äppelmos
• Vörtbröd med leverpastej och skivat äpple
Gör så här: Skiva bröd, äpple och päon. Bred på pålägg och gör dubbelmackor. Skär snett över så det blir trekantsmackor. Om det kommer dröja inna de ska ätas bör mackorna slås in smörgåspapper för att hålla sig saftiga.
Riktigt goda julmackor som går alldeles ypperligt ihop med min favoritglögg, som du kan se recept på HÄR.
Egen glögg på vin blir ju helt klart den bästa glöggen. Det är också den härligaste glöggen att servera. Och inte att förglömma – alla blir glada för att få en hemmagjord glögg i gåva.
Så om du nu mot förmodan inte förstått det: jag tycker du ska göra egen glögg på vin snarast och låta de ljuvliga dofterna sprida sig i hemmet.
Jag ville ha en glögg med mycket smak och lite sting men det är väldigt viktigt för mig med en sötma, rund smak. Det hjälper verkligen katrinplommonen till med. Ja, du vet ju att jag gillar katrinplommon, ha ha.
Egen glögg på vin
1 flaska kraftigt rödvin
6 st torkade katrinplommon
1 dl socker
3 kanelstänger
1 pomeransskal 1 bit torkad ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
1,5 dl vodka
Gör så här: Häll vinet i en kastrull med lock och addera alla kryddor. Sätt på plattan och värm upp men drycken får inte börja koka så var vaksam. Häll i vodka och vänd runt och låt nu svalna för att dra under lock i en timma.
Häll över i en stor sil ner i en annan kastrull. Häll tillbaka i vinflaskan med en tratt. Sätt på kork. När det är dags för servering värms glögg igen i kastrull.
Dofterna här går det inte att ta miste på – det är jul så det stänker om det! Blir sugen på att göra nejlikeapelsiner när jag ser detta nu. Också fantastiskt juldoftande och allra bäst när man just gör dem. Det är jul det!
Vissa glöggrecept jag sett och testat har haft stjärnanis men det blir inte alls rätt för mig. Jo, jag älskar lakrits men inte i dryck. Om du inte håller med mig kan du alltid addera några i kastrullen så klart.
Nu har kryddorna gjort sitt. Bara att hälla över i flaskor och invänta första bästa glöggmys.
Vi har alla några knasiga kombinationer vi gillar. Många höjde på ögonbrynen när folk pratade om ostbågar med choklad men sen kom chipsföretagen och gjorde det till försäljning och det blev succé.
Vad har du för roliga kombinationer? Jag hade en klasskompis som älskade ketchup på vaniljglass. Inget jag ens vill testa…
Min julkombination jag alltid måste ha någongång i december om det inte blir på julbordet är salta, rökta korvar med katrinplommon. Har du testat?
På julbordet på julafton hemma när jag var barn fanns det alltid en skål med katrinplommon och en skål med äppelmos. För mig var det självklart att det ska vara med på julbordet men när jag senare växte upp och pratade om just dessa två söta tillbehör var det ingen som var med mig. ”Äppelmos till skinkan på julafton? När det går inte!” Roligt hur det där är.
En vän från Småland måste har kroppkakor på sitt julbord tex. Det har aldrig varit med på mitt. Älskar hur man kan skapa sina egna mattraditioner från region till familj.
Men tillbaka till min kombination. Att sött och salt fungerar ihop är väl ingen överraskning så detta är ett praktexempel på detta. Som sagt har det varit med på julbordet men nu tänker jag att jag vill plocka ut det. Som en liten snitt på tex ett glöggmingel, glöggmys, adventsfika.
Fler tips på snittar, plockmat och annat gott till glöggen? Kanske
• Kavring med ädelost och äpple
• Hårt tunnbröd med getost, hjortron och pinjenötter
• Katrinplommon och bacon
• Minipajer av smördeg fyllda med spenat
• Crustader fyllda med skagenröra, toppad med färska räkor och dillkvist
• Hårt tunnbröd med chèvre, hjortronsylt och rostade pinjenötter
• Rullar av tunnbröd fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat
• Ugnsgratinerad brie på knäcke toppad med hasselnötter och färskt fikon
På jul av har vi alltid många olika storters rökta korvar. Mer eller mindre salta, med vitlök eller kryddor. Så kul att få till olika smaker fast med samma bas – korv och katrinplommon.
Så om du inte testat detta så vill jag uppmuntra. Det blir så gott.
Klart jag ska göra ett julbröd av focaccia då jag ju gjorde ett till midsommar och kräftskivan. Får bli ett per säsong alltså. Men då det är ett bröd som dels är gott och passar till exakt alla måltider och säsonger och sedan riktigt tacksamt att skapa fina dekorationer på så bjuder brödet ju in till det.
Om jag får rekommendera skulle jag servera detta julbröd av focaccia till en varm soppa vid adventsmys eller glöggmingel. Finns väl inget härligare än att doppa bröd va? Barnen är väldigt glada i soppa här hemma och varje droppe äts upp om de har gött bröd att surpla upp allt med.
Och nu kan ju inte du känna doften här genom skärmen men du får lita på mig när jag säger att doften av rosmarin här var helt magisk.
Focaccia med julkrans
Ingredienser: 25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Kvistar av färsk rosmarin Små runda körsbärstomater
Olivolja och flingsalt
Gör så här:Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt med hög kant, ca 40X32, och strö över flingsalt.
Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen till 220°C.
Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Knipsa långa kvistar av färsk rosmarin och lägg som en cirkel i mitten av brödet. Placera ut körsbärstomater. Knipsa småkvistar av rosmarin och fyll på så det blir som en julkrans. Tryck ned ändarna av kvistarna något så de inte lyfter från brödet vid gräddning.
Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.
Om du vill kan du även addera på dekorationer som inte tål ugnsvärme så bra efteråt.
Om du vill ha fler tips på matbröd till jul så kan jag tipsa om mina recept på vörtbröd och julknäcke HÄR.
Nu ska vi ta å snacka soffbord! På soffbordet har nu en maffig bukett amaryllis fått bästa placering. Något jag börjat gilla är att blanda olika sorters amaryllis. Det gjorde jag inte förr. Eller – fanns det så många olika varianter förr? Kanske därför, ha ha.
Vad använder man soffbord till?
Jag har precis gått igenom en tuff match med vårt soffbord och haft lite av ett inrdeningsbekymmer. Vad ska vi med ett soffbord till?
Jag bor i funkishus och är helt klart en fantast av funktionella saker. Dvs om ett ting finns i ditt hem bör det ha en funktion. Jag har känt att soffbordet i vårt vardagsrum inte haft en enda funktion!
Jag har staplat snygga böcker på det för vad ska jag annars göra med de dyra coffeetables böckerna jag tydligen äger där men varför? Ingen j**el har eller kommer bläddra i dem.
Jag tog bort dem och hade länge ett tomt bord. Vad ska det vara där? För så ofta sitter vi inte där för att dricka kaffe och kaka utan soffytan är helt klart för spel, mys, slummer och kojbygge. Där barnen hänger. Då ska soffbordet vara en del av det!
Jag ställde då dit några av alla de loppisfyndade spelen jag köpt. Labyrint, Fortuna, Råttfällan och Domino. Och wow vad bordet nu används!
Och som en bonus så här i jultid är ju att spelen går i juligt rött. Det var ju faktiskt inte alls meningen utan bara en olycka i arbetet.
Barnen med kompisar samlas runt det för att spela, leka och köra turneringar mm.
När det inte spelas på det får också bordet vara en mysbärare av ljus med ljusstakar. Den vackra buketten åkte dit för bilden (japp sån är jag) men bordet ska helt klart vara blomklätt nu i jul.
Hur gör du med ditt soffbord? Är det en använd möbel eller mer för stilleben?
God morgon och glad andra advent! En stilla morgon här i köket med levande ljus, ljuvligt doftande hyacinter och skön julmusik i högtalarna.
Som jag skrev förra veckan så glömde jag ju helt bort det här med adventskonsert till första advent som är superviktigt för mig i hela den här decemberritualen. Ett riktigt avstamp på hela december, julen och stämningen.
Då får man väl ta det i egna händer och skapa sin egna konsert här hemma. Ni som känner min make vet att han är en skönsångaren av rang men det är inte honom jag referera till utan den spellista jag skapat. En lista med sådan musik jag tycker kan passa på advent, att ackompanjera tända ljus i adventsljusstaken.
Listan har jag gjort offentlig och du kan lyssna på den HÄR.
Jag köpte redan i november hyacinter som både växt, slagit ut och dött men de gav inte alls ifrån sig någon det. Hyacntdoft som också är så viktigt för stämningen och känslan.
Då köpte jag mig ett fång snitthyacinter. De har nu slagit ut och doftar precis så där härligt som man vill.
Hos min torghandlare jag köpte snitthyacinterna tog jag även några grenar blå tistlar då jag tyckte de skulle bli så fina och blå tillsammans. Visade sig bli riktig bra tycker jag.
Ja, det var lite från köket nu och vi ska unna oss en lång frukost i pyjamas. I dagens lucka i kalendergranen stod det ”I dag tar vi med gulaschsoppa i termos och äter lunch/middag ute i naturen” så det blir planen. Himla bra att ha kalendern som kapten för dagen.
Det blev kristyrkyssar! Jo för det måste det väl bli om man blandar det klassiska julpysslet kristyränglar och den än mer klassiska julgodisen mintkyss. Lite så gick mina tankar för jag har alltid tyckt att kristyrängeln ser så god ut. ”Den med choklad på” typ.
De är helt klart besläktade och nu fick de slås ihop. För att det ska vara som kristyränglar ska de ju hängas upp i granen gör jag små hängen av snören också. Perfekt att ha i en godisgran.
Mintiga kristyrkyssar
4 dl florsocker
1 äggvita
pepparmintsolja
Chokladbitar eller små praliner
Gör så här: Vispa äggvitan hård med elvisp, sikta ned florsockret medans du fortsätter vispa. Droppa i pepparmintsolja och blanda. Smaka av för mängd.
Fyll en spritspåse och skapa cirklar på bakplåtspapper, lägg dit en snörbit som ett upp-och-bervänt U med ”benen” i kors, som bilden nedan. Bryt chokladbitar och lägg mitt på kristyren.
Låt stå i rumstemperatur över natten.
Jag är verkligen inte något proffs på att spritsa och jag skulle vilja göra fler för att öva upp mina skills.
Att baka pepparkakshus hör verkligen julen till och som du vet gillar jag julen men att baka pepparkakshus har aldrig varit min grej faktiskt. Kan vara att tålamodet inte räcker till helt enkelt. Men att dekorera och skapa stilleben med själva pepparkakshuset det har jag inga som helst problem med. Där kan jag ha massa tålamod. Förklara den ekvationen är du snäll, ha ha.
Pepparkakshus? Näe, ett godishus ju!
Så blev det i år. Med en färdig byggsats för pepparkakshus och sedan en laddning kristyr och färgglada godisar skulle jag skapa mitt alldeles egna hus. Snabbt bestämde jag mig för att gå all in på godiset. Det skulle bli mer godis än pepparkaka kan man säga.
Med facitet framför mig tycker jag nog att jag lyckades. Det är inte mycket pepparkaka jag ser. Bara skorstenen faktiskt – inte ens murstocken är pepparkaka. Det kan du se nedan.
Men nu kan jag ju inte bara köra random godis helt vilt utan jag måste ju ha något designat, lite uppstyrt så jag valde att färgkodade mitt hus. Rosa, rött, vitt och brunt.
För att säkerställa att jag skulle få till ett snyggt tak (min favorit är annars DETTA tak jag tidigare gjort) så skissade jag med bitarna. Det var himla kul att flytta runt och skapa.
För den bästa kristyren: 4 dl florsocker, 1 äggvita och 1 krm ättika. Gör små strutar av bakplåtspapper som jag häftar ihop.
Sen är det bara att ”limma” på godsakerna.
Kortsidorna ville jag mura med polkagrisar så då bredde jag på ett tjockt lager av kristyr.
Fyllde på i skarvarna med mer kristyr. Murstocken till skorstenen gjorde jag av pepparkaksfudge.
Montera ihop pepparkakshus
Att sätta ihop delarna är det verkligt svåra. Egentligen inte svårt bara att det är väldigt varmt och kräver att man är snabb och koncentrerad.
Smält 1 liter strösocker i en riktigt het stekpanna och när allt socker smält och fått en svagt bränd färg sätts plattan på lägsta temp. Så att sockret svalnar men inte stelnar.
Ändar på huset kan med fördel doppas i det smälta sockret och sättas ihop. Annars får man skopa det varma smälta sockret med sked dit det ska fästas. Det blir många sockertrådar och lite kladdigt. Ha bra med skydd om underlaget är omåttligt.
Sedan kommer the final touch med mer kristyr som ska täcka skarvar, bli till istappar mm.
För att få riktigt bra istappar är en kristyrstrut med riktigt smått hål att föredra. Klicka på och dra ut.
Sedan är det landskapet som huset ska få stå i. Vita godisar för snö och skumtomtar kommer på besök.
En tomte som välkomnar. Eller står han och vaktar tomteverkstan kanske?
Kan man göra en julig girlang själv som inte kostar något? Så klart du kan. Om du ändå ska smaska godis i jul så kan du spara de vackraste omslagspapperna och göra små rosetter av dem och sätta på tråd. Blir en fin girlang som kan hängas i granen, dekorera fötter eller skåp med. Eller kanske sätta på paket? Ja, det är fritt fram att göra vad du vill så klart.
Om du följt mig så vet du nog tre saker om mig: jag gillar att pyssla, jag gillar julen och jag gillar återbruk, dvs använda sånt du redan har eller kanske till och med skulle ha slängt. Kan det vara så att julig girlang checkar in på alla tre punkter? tror det va?
Det är ju också liksom win win här – du måste ju äta godis för att pyssla en julig girlang. Hur bra är inte det då?
En julig girlang av gammalt godispapper
Gör så här: Detta funkar bäst på vaxade papper, de godispapper som är helt av prasslig plast/folie funkar men inte lika bra. Sitter så klart fast när de knyts med band runt.
Sträck ut pappret och vecka ihop den på längden och tryck till så den blir smal samt får en midja. Vrid pappret hårt ett varv och pappret låses. Gör flera stycken, så mycket du har/kan äta upp. Ta sedan ett långt bomullsnöre och knyt fast papprena med jämna mellanrum. Dra sedan ut ändarna på de veckade papperna så det blir vackra rosetter.
Här har jag samma sorts karameller men det kan bli himla festligt med flera olika sorter karameller och färger. Det är bara att börja spara karamellpapper.
Här kommer några fler tips på enkla och nästan gratis julpyssel:
Sockriga saffransbullar – De saftigaste saffransbullarna är också de enklaste att göra. Bara rulla bullar, grädda och sedan sockra. Jaha, då var det inlägget slut, ha ha. Nej då här kommer nämligen en tidsresa via saffransbullar genom min blogg. Att baka saffransbullar och lussekatter är det lag på att göra varje december i min värld och det har hamnat en hel del på bloggen och tänkte visa dem – kanske några då kan inspirera om det är något som är nytt. Du har massa längre ner.
… så måste jag nog säga att mina kunskaper inom foto och styling utvecklats en hel del va? Skärpedjupet är det inget fel på och inte bullen heller men lite väl tajt bild va? Och lite miljö runt om hade ju inte skadat. Så kul hur min resa inom denna värld blir tydlig så här.
Ingredienser 50 g jäst 5 dl mjölk 1 g mald saffran 1,5 dl socker 0,5-0,75 tsk salt 150 g smör, rumsvarmt 900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl ägg till pensling
50 g smör 2 dl strösocker
Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst. Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg. Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma. Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.
Sätt på ugnen på 220°. Dela degen i 24 delar och rulla varje till en boll. Rundast blir de om de trycks medan du rullar. Lägg på plåt med bakpplåtspapaper. Lå jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Smält smör och häll upp socker i en djup tallrik. Pensla smör på en bulle och doppa i sockret. Servera.
Olika sorters lussebullar
Här kommer det ett gäng olika varianter från arkivet.
Jag vill slå ett slag för tolvhålakakan. Eller bulle är det ju mera kanske, men så heter den i alla fall. Läs mer och se beskrivning HÄR.
Ett saftigt granbröd som nästan är för vackert att äta upp. Läs mer och se beskrivning HÄR.
Förra året gjorde jag en längd av klassiska lussekatter. Enkelt och fint. Se mer HÄR.
Baka i små gjutjärnspannor. Det blir suprsaftigt supervackert att servera i. Läs och se mer HÄR.
2014 klämde jag och gjorde ett luciatåg av lussebullar! Se mer HÄR. Visst var det skoj!??
Saffransbullar med nötfyllning. Det är grejer det. Läs receptet HÄR.
Och sen har vi så klart alla olika former som kan göras med saffransdeg. Gullvagnen är min favorit. Extra mycket bulle.