Utställningstips: Fornasetti på Artipelag

I veckan öppnade Artipelag sin sommarutställning och i centrum för den står Fornasetti, den italienske formgivaren, designern, konstnären, banbrytaren, innovatören mm mm. Och sällan har jag väl varit så blown away och blivit så inspirerad av en utställning. Denna måste du bara se!

Genom ett rekorddimmigt landskap åkte jag å maken ut till Artipelag. För oss som bor väster om stan är detta en duktig trip. Hade vi åkt dit med barnen på en söndag så hade vi helt klart gjort det till en heldagsutflykt för naturen här och promenaderna runt Artipalg är ljuvliga.

Artipelags konstchef Bo Nilsson öppnade med en presentation av Piero Fornasetti och hur de tagit sig an denna utställning. Hur de kontaktat Fornasetti-familjen i Italien och frågat om de var intresserade av att göra en hyllningsutställning ”in the middle of no where utanför Stockholm uppe i norr”. Kan faktiskt förstå att det var en vågad fråga.

Åh vad bra Bo är! Han fångade verkligen publiken och vi blev nog alla grymt imponerade av Fornasetti genom Bos levande berättelse redan innan vi sett något.

– En konstnärs popularitet går alltid i vågor. På 1970-talet var Fornasetti helt ute, medan intresset ökade igen på 1980-talet. Sedan följde en period när han ansågs vara ointressant igen. Och nu har det gått varvet runt och han är het igen, säger Bo Nilsson.

Jag har sedan 3 år suktat efter små skålar han gjort ämnade för snacks. Då och då går jag in på nätet och kollar auktioner. Fasen att han ska vara poppis nu för priserna är ju skyhöga. Väntar tills hans stjärna dalar temporärt igen då, ha ha.

Hittar du festfixaren i minglet???

Så klart serverades det italienska drinkar med Campari.

Goda snittar som var försvinnande goda. Bla magiskt god burrata.

Och så fick vi då äntligen kliva in! Kliva in i Fornasettis magiska värld där allt är möjligt.

Detta är Fornasetti för mig. Svart, vitt, grafiskt och med mycket arkitekturiska illustrationer. Jag äger två saker av Fornasetti, en doftspray för rum i ett porslinskrus med sådan här fasadillustration på och sedan en klassisk tallrik med ett kvinnoansikte på. Två klassiska Fornasetti-ikoner.

Jag har stått och suktat efter ett sådant här bokstöd men då måste jag vinna på lotto först.

Utöver alla vackra saker som sådana här utställningar har så inspireras jag nog mest av sådant här; se skisser och hur ett arbete gått från tanke till verklighet.

När jag som sagt tänker på Fornasetti så är det svart och vitt som först kommer upp men han var verkligen en färgexplosion. Detta hade fångats fint i utställningen där varje rum var som en färgterapi med starka väggfärger.

Hade absolut ingen aning om att han dessutom målade tavlor. Underbara tavlor.

Håll i hatten! Detta är verkligen ett håll-käften-skåp! Med fransar och allt.

Det som jag inte visste innan var att Fornasetti arbetade tätt ihop med Gió Ponti som var arkitekt och möbeldesigner. Ponti var modern och skapade möbler i helt nya former medan Fornasetti var en klassiker så här ovan är ett skåp som är ett sådant fint exempel på hur de kompletterade varann. Modern, vågad design på skåpet med väldigt klassiska illustrationer som för tankar till holländska målningar från 15-1600-talen.

Och så har vi tallrikarna då. Ett stort rum med tallrikar på alla längder och bredder. Alla med olika motiv. Jag har 1. Gott så.

Det jag gillar allra mest är de här inredningsdetaljerna. Sakerna till hemmet som blir till små juveler att piffa upp ditt rum med.

I dessa höga montrar kunde jag stannat en evighet. Så mycket ögongodis och inspiration.

Fornasetti var en visionär och ville inte att det bara var överklassen som kunde köpa vackra ting till sina hem så han skapade en hel uppsjö av olika ting i olika prisklasser. Detta kan upplevas som att det spretar men jag måste säga att denna utställning verkligen får ihop det med hans formspråk. Ett vitrinskåp värdiga ett slott eller en tändsticksask för alla har ändå samma formspråk. Jag gillar detta!

 

Det finns hela tiden en humor med i hans saker. En lätthet och att saker inte behöver vara så allvarliga. Hen leker mycket med former och motiv.

Först tänkte jag att det är väl inte så italienskt men sedan kom jag å tänka på Alessi. Där finns samma humor och lek med figurer. Är italienarna roligare än vad jag trott???

Då tänkte jag att Fornasetti inte skulle misstycka om jag skojade lite jag med. Tog en selfie ihop med en skyltdocka iklädd ett fornasettityg. En av oss hade en bra hairday.

Och så damp jag ner i sista rummet och fick mig en ny tapetdröm. Bruna höstlöv med guldskimrande nycklar. Så klart!

Jag och maken hade följe med Johanna/Inredningspodden och hennes man. Jag och Johanna har lärt känna varann via våra jobb och ses ofta på olika pressträffar. Så kul att ta med karlarna till detta och förena nytta med nöje.

Så, är du i Stockholmstrakten i sommar – ta dig ut till Artipelag! Denna utställning vill du inte missa!

Rädiserosor – vackra & dekorativa rosor av rädisor

Att göra blommor av rädisor – rädiserosor är väldigt enkelt men ger en sådan ljuvlig effekt till serveringen eller att ha som dekoration på en smörgåstårta tex.

Sådana här rosor gjorde min mamma för jämnan känns det som. Alltid tid för en piffig middag även om det så bara var en vardag. Kan ni gissa vem som är min största inspirationskälla 😉

sill till midsommar

Göra blommor av rädisor – rädiserosor

Det är inga konstigheter alls detta utan bara att ge rädisorna lite tid för att slå ut.

Gör så här: Ansa rädisan och skär sedan från toppen ner mot botten, 2-3 skär beroende på om rädisan är stor eller liten. Men skär inte för långt om du inte vill ha helt utslagna blommor. Så; lite kortare snitt ger rosor och långa snitt blir som solrosor om man förenklar.

Lägg de kryssade rädisorna i kallt vatten och låt stå svalt. Efter nån timma har de slagit ut, vissa kan behöva mer tid.

Som sagt – även något så enkelt som sill och potatis ser snyggt ut med rädiseblommor.

Inte alla som gillar rädisor men jag har alltid gillat den lite starka, peppriga och beska smaken. Så gott med lite flingsalt på i all enkelhet. Perfekt sommarsnacks.

Och sillsnittar: Så perfekt på sommaren. Här är det currysill på kavring med stekt lök och krasse och sedan kryddsill på kokt kall färskpotatis. Mums!

Kylande isblock med jordgubbar & citron

Ibland måste man ha rejält med kyla och då räcker inte små isbitar. Då är hela kylblock perfekt att göra.

Och att fylla dem med något vacker och ätbart gör det hela ännu roligare.

Frukt och friska färska örter är alltid gott till saft och annat. Och det ger ju också vackra dekorationer tänker jag som är lite nördig.

Men små isbitar försvinner så snabbt i stora ishinkar så jag önskade göra hela isblock. De kan så klart göras utan något i men det blir ju så vackert om isblocken pyntas med tex citron, jordgubbar och färska örter som citronmeliss och mynta.

Lägger jordgubbarna på citronmelissbladen så de inte flyter iväg och fyller på med vatten. Får stå i frysen tills allt vatten blivit till is.

Men i de små isbitsfaten kan det också läggas frukt och grönt så klart. Och de ger ju verkligen även smaksättning då de hamnar i glasen.

Ett dygn senare är isen klar. Frostig och så vacker.

Blocken nästan ryker av köldånga. Så perfekt att kyla hela ishinken, eller baljan, med.

Fyller isbaljan med härliga drycker och saftflaskan fick fyllas med min flädersaft från förra sommaren. Och snart är det dags för ny saft, sett at flädern slår ut nu. Annars så är min citronlemonad också bra att festa till med.

Så mycket sommar i detta – perfekt till midsommar.

Så vackert när frukten och bären är frostade. Isblocken har olika stadier av liv; först frostig och sedan helt transparent för att sedan bli till bitar. Vackert så!

Läskande & svalkande i sommar

Läskande & svalkande i sommar är ett inlägg i samarbete med Bromma Blocks

Sommarlovet är här och snart står vi mitt i midsommaren. Det liksom pirrar i hela kroppen på mig inför denna sommar då jag hoppas den ska ge många ljuvliga stunder och ge glada minnen. Och framförallt ser jag fram emot många tillfällen med goda vänner. Stunder där vi ses utan massa krav och bara ha lediga dagar.

Inför sommaren så är det mycket inspiration till grillmiddagar och sommartårtor men något jag också vill tipsa om är allt det där härligt läskande och svalkande som både är gott och nödvändigt på heta sommardagar. Finns inget så gott som ett kallt glas saft när solen lyser som starkast.

Jag och kidsen tog en vända till Bromma Blocks en dag efter skolan här om dagen. Vi åkte kollektivt och sedan mötte maken upp med bilen så jag åkte dit med lediga händer och han skjutsade hem oss med alla kassar. Proffsigt!

Målet var nya sommarskor till barnen (jösses vad de växer och det lär ju inte bli mindre med all sol och vatten på sig i sommar, ha ha!) och jag hade uppdrag att fixa och planera för det kommande midsommarfirandet.

Det jag älskar med trädgårdsfester och utomhusmingel är att bygga upp olika stationer så alla gäster kan röra sig runt och förse sig med något svalt och gott lite överallt. För att det ska funka som bäst och inte behövas fyllas på av dig som värdinna/värd är att det är väl tilltaget och fyllt från början. Det ska dvs vara stort.

Mina två killar! Båda är väldigt intresserade av att vara med i köket. Den store vill både laga och äta. Den lille är mer intresserad av att endast laga. Kan vara kinkig med vad som läggs på tallriken men att vilja laga är ju en bra början.

Ja! Precis en sådan härlig och stor ishink jag letat efter. På Cervera hittade jag den. Lillkillen blev så imponerad av den stooooora skålen.

Akadamibokhandeln köpte jag två böcker jag vill ha med mig hela sommaren. Nu ska det insupas en massa inspiration.

När det spritter i benen och att gå runt med mamma i butiker inte är det roligaste som finns så är klätterväggen perfekt att ta en vända till. Och den lockar även mig ju! Det är som ett stort piano – för varje steg på väggen så kommer en ton så här är det full konsert av de tre trollen.

Med de stora fönstren och den ljusa miljön blir det en skön och ledig shopping i en skönare atmosfär. Som ljusterapi här inne.

Jag var på jakt efter saker till min svalkande mingelstation och hos Lagerhaus hittade jag fina saftflaskor och en perfekt flaskborste.

Medan maken tog med barnen till XXL för att köpa sommarskor gick jag in till nya Stora Coop som precis renoverats om till en riktigt fräsch butik.

Så klart vill jag ha jordgubbar i min sommardryck.

Detta är coolt! Och mer närodlat går det väl knappast att få.

Färska örter som odlas i butik och sedan säljs.

Varje planta är noga inlindad i vaxat papper så inga plastkrukor behöver följa med hem.

En snabb vända in på Systemet för bubbel både med och utan alkohol.

Tiden rann i från oss så middag på Bromma Blocks blev given. Mötte upp glada och nöjda barn på Bromma kebab där jag förstod att nya sommarsandaler inhandlats helt utan bråk.

Utan lök men med extra fefferoni – så vill jag ha min kebab. Och här kan de verkligen göra kebab. Gott varje gång! Och barnen vet att de får en isglass efter maten av den snälla personalen så kidsen är inte sena på att välja just detta ställe.

Väl hemma testade jag mina svalkande dryckesidéer.

Frukt och friska färska örter är alltid gott till saft och annat. Och det ger ju också vackra dekorationer tänker jag som är lite nördig.

Men små isbitar försvinner så snabbt i stora ishinkar så jag önskade göra hela isblock. De kan så klart göras utan något i men det blir ju så vackert om isblocken pyntas med tex citron, jordgubbar och färska örter som citronmeliss och mynta.

Lägger jordgubbarna på citronmelissbladen så de inte flyter iväg och fyller på med vatten. Får stå i frysen tills allt vatten blivit till is.

Men i de små isbitsfaten kan det också läggas frukt och grönt så klart. Och de ger ju verkligen även smaksättning då de hamnar i glasen.

Ett dygn senare är isen klar. Frostig och så vacker.

Blocken nästan ryker av köldånga. Så perfekt att kyla hela ishinken, eller baljan, med.

Fyller isbaljan med härliga drycker och saftflaskan fick fyllas med min flädersaft från förra sommaren. Och snart är det dags för ny saft, sett at flädern slår ut nu. Annars så är min citronlemonad också bra att festa till med.

Så mycket sommar i detta – perfekt till midsommar.

Så vackert när frukten och bären är frostade. Isblocken har olika stadier av liv; först frostig och sedan helt transparent för att sedan bli till bitar. Vackert så!

Nu ska jag bläddra mig varm och drömma om sommarsmaker. Hoppas du känner dig inspirerad och också vill bygga upp en härlig dryckerstation.

Årlig roadtrip med loppisjakt i Sörmland

Man brukar säga att när man gör något en tredje gång så har man skapat en tradition. I helgen så var det endast vår andra gång men vi bestämde att det ändå var en tradition. Vår tradition.

Jag och tre kära väninnor på roadtrip i Södermanland (eller Sörmland – när är vilket rätt?) med övernattning hos en av dem, på deras söta lilla sommartorp. En riktig sommardröm som alltid får mig att må så bra.

Efter en biltur med Melodikrysset i bilradion och bakluckan fylld med massa god mat kom vi fram.

Snabb uppackning, snabbfixade picknikmackor (mina favvisar, recept HÄR) och snabbt iväg.

Ingen tid att förlora – vi har ju loppisar att besöka! Packa korgen för nu åker vi.

Vårt första stopp var Keckes och här har vi loppis så det sprutar om det. I flera hus och våningar.

Det du letar efter kan mycket väl finnas här i gömmorna.

Men bäst är ändå att få sig ett snack med världens finaste Kecke.

Det gäller att ha bra loppisögon här.

Så fullproppat så till och med taket används.

Vår tur gick vidare men det ställe vi skulle till var stängt så det fick bli lunchservering i stället.

Tänk att en macka ute på tur kan smaka så mycket godare än hemma.

Nästa stopp blev Kalle i backen.

Där var vi även förra året men jag tycker nog att det var mer välfyllt då. Kan det ha sålts av och inte fyllts på på hyllorna? Jag hittade i alla fall tre ljuvliga små äggkoppar av koppar.

Vidare mot Refurn i Nyköping. Detta hav av loppis-saker.

Superglad Helena för jag hade hittat massa jultallrikar som jag samlar på.

Det är som en hel hangar av fynd.

Se vilken ljuvlig vagn.

Det här lilla sidobordet var väl smart. Åh vad jag vägde fram och tillbaka om jag skulle slå till. Jag valde att inte göra det. Kanske jag valde fel?

Med några fina fynd i bakluckan vände vi tillbaka till det lilla huset.

Gofika i skuggan av äppelträdet.

Och som den typiska svenska sommaren är växlar ljuv värme och sol till regn och kraftig blåst.

Men att plocka blommor i regn hör den svenska sommaren till det med.

Blir det mer sommar än detta? Bukett plockad runt knuten i en loppisfyndad vas.

Klockan började kurra middag så att säga. Grill med diverse godsaker förbereddes i det söta köket.

Och här kommer ett tips om du inte redan gör så här: Grillspett är supergott och härligt men det är svårt att få ett grillspett helt perfekt om man blandar olika saker på det. Olika saker som grönsaker och kött eller korv har ju olika grilltider så då kan tex en champinjon bli bränd medan en kycklingbit fortfarande inte är klar. Bättre då att dela upp varorna på spett. Så ett spett med svamp, ett med zucchini, ett med korv osv.

Och att grilla kokad potatis är så gott.

Och nu har jag testat detta med att grilla hela halloumin och skära sen. Nja, jag gillar fortfarande att skiva först och grilla sen faktiskt.

Underbar uteservering. Och vad vi spanade: här går både vildsvin och hjort nästan varje kväll men inte när vi var där. Typiskt.

Rabarber från tomten med ringlad honung ugnsbakad i ca 10 minuter.

Serverad med glass och nötter. Sedan kom regnet så vi avlutade vår dag inomhus med samtal långt in på natten.

Fyra trötta mammor somnade lyckliga och sov länge. Galet länge! Jag gick upp 10.28!!! När hände det senast? 1995?

Frukost i det gröna. Och i det frodiga.

En stärkande promenad behövdes. Det som inte går fram här är all den fågelsång som hördes.

Älskar sådana här brevlåderader. Ser så tryggt ut som att här kommer informationen neddimpande i lådan. Inget pling i mobilen i fickan. Så känns det.

Vad äter man för lunch på sommaren?

Sill såklart! Och goda rester från grillkvällen innan.

En lunch vi sent ska glömmas. Skratt och gråt i härlig blandning. Sött och salt – dvs livet.

Och vädret var som livet, den skiftade hela tiden. Med en filt hängandes på stolen när solen lös varmt, filten om axlarna när solen gick i moln och sedan filten över huvudet när det började regna.

När vi vaknade var ängen fylld av vallmo men den kraftiga vinden tog dem alla utom en kunde jag se när vi skulle packa ihop och åka hem igen.

Men på vägen hade vi ett stopp kvar, Högeråns loppis. Med bara nån minut på oss körde vi in på gården. Rusa in och skanna av.

 

Vi kom precis vid stängning men fick lite mer tid. Så snällt för här fyndades det massor.

Osminkad, otvättat hår, rätt omtumlad av alla samtal och alldeles varm av samma samtal.

Tänk att något så lömskt kan vara så vackert. Nej jag pratar inte om mig utan om lupinerna. Lupiner är invasiva och kan döda andra arter i sin omgivning så plocka dem där du ser dem. Dra gärna upp dem med rötterna också. Men som sagt – de är så vackra.

Ett och ett halvt dygn borta men med sådan energi så det jag kunde ha varit borta flera dagar för at samma energi. Tar gärna en tur igen och med det då göra det till en äkta tradition!

Trädgårdshäng & grillkväll med mina brorsor

I fredags välkomnade vi mina tre bröder med familjer ut i vår trädgård. Barnen hade längtat sig galna efter storkusinerna och vi hade alla sett fram emot att få umgås, njuta av timmar ihop och äta en god sommarmiddag.

Lillkillen har helt och hållet lagt beslag på hängmattan. Han har senaste tiden gått ut innan frukost och legat i den en stund. Så somrigt och härligt.

Trädgårdshäng & grillkväll

Upplägget för vår eftermiddag och kväll var rätt enkel: Grilla mycket grönsaker, olika sorters kött, ha flera såser och ställa fram allt på en gång. Alla brorsorna fick uppdrag att ta med sig 2 liter jordgubbar, 1 falska vin och nån sås. Så en halvknytis kan man säga.

Lite olika snacks i väntan på middagen. Men maten måste ju skyddas med flygande bös, eller hur!??

Och som du läste tidigare här så har jag ett rejält matskydd. De kan läsa mer om det HÄR.

Ett annat tips som jag skrivit om är att skaffa en dryckesbalja. Finns inte mycket som är härligare i en varm trädgård än att ha en sval balja fylld av diverse iskalla drycker.

Och jag slänger in ytterligare ett tips. Små isbitar försvinner alldeles för fort i sådana här baljor så här behövs rejäla grejer.

Gamla yoghurthinkar har fyllts med vatten och frusit under natten. Nu ploppar de stora cylinderformade isklimparna ut och kyler duktigt.

Jag tror jag sagt det förut här men tar det igen; det är första sommaren av 6 möjliga som jag känner att jag verkligen gillar trädgården. Vi har liksom blivit ett. Jag vet vad jag vill med vår gröna yta och jag förstår vad den vill. En sak vi båda verkar gilla är att ha mycket folk i den.

Och det är ju roligare att bjuda in (eller ut) till något man gillar. Men att jag har kunnat tro att jag skulle ha en piffig trädgård med småbarn är ju galen egentligen. Varför gör man så? fixar en massa odlingslådor å annat när jag redan innan inte hann med hälften av det jag ville.  Men nu så!

Hittar du något där nere älskling?!? Ett av mina tips när jag pratar trädgårdsfest är att inte styra för mycket på lekar, spel och tävlingar. Om du istället ser till att det finns en massa saker att aktivera sig med om man vill kan de bli mer avslappnat och ibland spel och lek som du själv inte skulle ha kunnat hitta på.

Och där står han alldeles själv. Min älskade make tillika superkocken grillar loss på altanen.

Vi flyttade upp grillen för att den skulle stå stadigt och stå nära matbordet. Det var ett toppendrag då den står bättre där men socialt är det sämre då hittills för att gästerna hellre håller sig i trädgården och runt vattenhålet. Det får vi styra upp. Nästa sommar.

Det har grillats fram en buffe. Och vi var en hel drös människor som häpnade för allt det goda att mumsa på.

Att supertips till är att lägga grönsaker i folieformar. Blir så saftigt och häftigt att grilla råvaror som i vanliga fall inte kan grillas.

Och sommarens grillgrönsak hos oss måste bli broccolin. Lätt kokad och sedan penslad med marinad och grillad. My god vad god!

Alla på en å samma gång! Och alla kusiner var klädda för vattenkrig. Underbart hur sommaren gör något med oss alla.

Tur två brorsbarn inte kunde vara med för annars hade vi inte fått plats alls här. Och den här bilden; det är sådana här stunder, sådana här minnesbilder jag samlar på.

Vad äter man som efterrätt i sommartid? Jordgubbar så klart! Gräddig vaniljglass och lättvispad grädde.

Ljuvliga ljuva sommarkväll och -natt. Om sommaren fortsätter så här blir det världens bästa sommar.

Tips på loppisfynd – antik mjölsikt som matskydd

Nu är sommaren här och loppisarna börjar poppa upp. Varje år brukar jag ge mina tips på saker jag tycker att du ska leta efter, riktiga loppisfynd alltså. Och här kommer redan mitt första – en gammal mjölsikt!

Men nu tänker jag inte att du ska sikta din mjöl vareviga dag med denna utan jag vill tipsa om att du kan använda en vacker mjölsikt som matskydd. (annars kan du gör en själv av en gammal lampskärm, kolla HÄR)

Tips på loppisfynd – antik mjölsikt som matskydd

Med sin höga kant och det finmaskiga nätet är det perfekt att ställa över en tallrik med det goda som annars som envetna flygfän skull velat mumsa på.

Sikten är riktigt hög så jag kan lassa på rätt duktigt där under.

Två vackra mjölsiktar har jag i min ägo. Hänger på väggen nere i vår inredda källare så de är snygga inredningsdetaljer också.

Den ena rätt sliten i nätet så kanske att jag ska byta ut just nätet bara.

Nu är vi rustade för sommaren! Allt ska skyddas mot minsta lilla flugskit.

Det finmaskiga nätet är verkligen som gjort att vara flugnät.

Kul hur något gammalt och hederligt kan få ett helt nytt liv.

Och vi bara måste prata om lupinerna! Så makalöst vackra, så stolta och helt gratis. Plockade dem i helgen när jag var på en roadtrip med tre av de bästa kvinnorna som finns, mina kära väninnor. Nu är lupiner är inte bara positiva utan de är invasiva, dvs att de är växter som kommit utifrån och tagit sig in på bekostnad av andra växter. Den tar över och riskerar slå ut övriga växter i sin närhet. SÅ man kan alltså plocka dem med gott samvete och plocka dem inte bara utan dra upp hela roten!

Beskära syrener & föryngra en syrenberså

Att beskära syrener har jag fått frågor på efter att jag pratade om vår trädgård i ett tidigare inlägg. Och det gör jag så gärna för jag är så otroligt stolt över den nya syrenbersån vi nu har lyckat få till.

Våra syrener vet vi planterades samma år som huset byggdes, alltså 1940, så nästa år firar de 80 år, så de är riktigt rotade och kraftiga. Men när vi flyttade in var syrenerna höga som träd med kala stammar så den där bersån var mer som ett staket med en lövkrona två meter upp. Helt hopplöst att försöka knipsa några vackra blomsterklasar utan att behöva nåt att stå på.

Så här såg det ut tidigare.

Jaha, var det så det då skulle vara i fortsättningen? Nej så vill man inte ha en syrenberså så det var dags att beskära syrener.

Nu är det däremot en rejäl och tät vägg av syren i vår berså. Borta är de där kala torra stammarna.

Och detta är ju bara en två-årig berså, kommer bli frodigare och frodigare.

Beskära syrener & föryngra en syrenberså

Det tar ju emot att skära ner kraftiga stammar som levt länge men jag tänkte att jag inte tog död på dem eller tog bort dem utan bara skulle få dem att komma fram bättre och bli vackrare.

Syrenträd och syrenstammar ska beskäras riktigt rejält. Du ska tänka att beskära syrener i ankelhöjd. Lämna alltså ungefär 10 cm, som en liten stubbe.

Syrener bör kapas innan de fått liv i sig för säsongen så en kapning i februari är bäst. Har också hört att det kan gå med en kapning precis efter blomning men det har jag inte provat så det kan jag inte säga något om tyvärr.

Syrenen kapades bara för någon månad sedan men redan spirar nytt liv i stubbarna vi lämnade. Skott drar iväg rejält och om de gör som de vi kapade för två år sedan så har vi en fin blomstrande syrenhäck och en hel syrenberså redan om två år.

Ser ju verkligen inte mycket ut för världen nu och känns galet att ha en sådan här stubbåker mitt på tomten. Men nu vet jag ju att det kommer bli så bra med fina syrener.

För jag har ju skördat frukten redan så att säga.

Nu njuter vi av den sista buketten av syrener. De mörkt lila verkar ha en längre levnadslängd för de står stadigt och piggt fortfarande. Kan det var skillnad på färg och kraft?

Årets bukett av hundkex, alltid vackrast

Då står den här hemma igen, den underbara buketten av hundkex. Detta är en sådan tydlig sommarstart och tack vare mitt bloggarkiv kan jag se att hundkexbuketten är nästintill årligt återkommande.

Har faktiskt just haft inlägg 2013, 2014, 2016 och 2018 med fina hundkexbuketter och det är nästan så jag smällar av vad fotograferingen och inredningen har ändrats med tiden.

Det är verkligen en lika tydlig sommarsymbol som granen är en julsymbol här hemma varje år. Eller nja, kan inte lika stark symbol men ändå en årligt återkommande sak. Och lika mycket som momentet att köpa gran så är stunden där vi plockat buketten en sak i sig. Förra året och i år var det jag och dottern som plockade i hop.

Mitt klipp med Nationaldagspynt från Nyhetsmorgon

Nationaldagspynt kanske inte är det du suktar som mest efter just nu men såklart måste jag ju lägga upp klippet från Nyhetsmorgon som jag gästade igår. En morgonsäning som var riktigt bubblig, skrattig och energirik. Såg du det? Annars kommer det då här.

Otroligt mycket fokus på gult och blått, ha ha, men det jag också ville få fram var att det går att göra saker snabbt för att få stor effekt. Det var det jag helst ville förmedla. hoppas det gick fram.

Så sjukt glad och peppig Helena 🙂

Men ska vi ta det från början? Klockan 06.30 kom taxin och jag hade beställt en stor för alla ballonger skulle ju få plats.

Det blev knappt plats för mig för det var ballonger även inne i kupéen.

Jag skulle inte vara med i rutan för än om flera timmar men dekorationerna skulle vara med i rutan så ballonger kom på plats från start.

Livesändningen var i gång och jag förberedde mina saker i kulisserna.

Sedan var det dax för smink. Så fantastiskt att få bli fixad av proffs.

Riktigt rejält med grejer.

Sminkad för en bättre partykväll ute ju! Men kameran äter färg heter det så man blir sminkad riktigt hårt.

Sedan kunde jag bygga upp hela min station.

Trodde jag skulle kunna nåla upp girlangen men det blev så ont om tid så jag limmade upp den. Sjukt stressigt. Men det gick.

Unnade mig sedan en frukost.

Greenroom med rätt så gröna väggar.

innan det var min tur var det Triss-skrap. My God – han vann 2,5 miljoner kronor. Trodde hela studion skulle svimma.

Och sen var det show time!

Så kul att få jobba med Jenny och Steffo. De har jag inte jobbat med tidigare så det var extra kul.

Sedan blev det efterfest och vi kalasade på den goda maten som Fredrik Eriksson lagat och bakat. Mums med jordgubbstårta.

Sedan packade jag ihop rubbet, gav mig ut värmen och skulle vidare till kompisar för att fira nationaldagen.

De blev glatt överraskade när jag kom med ett helt ballong med mig.