En närbild på min kökshylla med dubbla funktioner

Det sägs ju att det är de små detaljerna här i livet som är sätter krydda på vardagen. Kan man då bli lycklig av en kökshylla? Kanske låter banalt men varje morgon blir jag faktiskt glad av denna lilla hörna i köket där vi satt upp så enkelt som en ekskiva på två konsoller vilket då blev vår kaffe- och tehylla.

För att göra det hela lite mer levande och ha fler funktioner, då jag ändå är funktionellt lagd i mitt funkishus, la jag ett tunt mässingsrör mellan konsolerna så fick jag vips en list att ha hängkrokar på.

Ser det stökigt ut? Jag tror att jag gärna har det lite levande och inte helt rätt och korrekt. Ser att jag tex har tre olika S-krokar! En jättestor svart smideskrok, två små i mässing och sedan en galet lång i krom. Den tror jag tidigare hängde vid matsalslampan. Mix ’n’ match!

Att hänga lite allt möjligt på som både är vackert men så klart även sådant som ska användas.

En bukett från några fredagar sedan vissnade ner men brudslöjan var ju fin ändå. Gjorde mig då en liten bunden bukett att hänga upp och ner för ett fortsatt vackert liv där i hörnan.

Förra året fick en liten gran stå däruppe i ett gammal höganäskrus. Den kommer nog tillbaka men något mer får det nog bli.

Ja, du hör ju – jag är i julplaneringen redan!!!! Whiiiie!

Handspöke – enkelt halloweenpyssel för barn

Får ofta frågor om halloweenpyssel för barn och det är så kittlande det där – att kombinera något lite läskigt och något snällt. Tror att det är en av grejerna med varför barn gå igång så mycket vid halloween just för att det då är det tillåtet att vara mörk, svår, läskig och busig.

Men för det behöver halloweenpyssel för barn vara något de inte ska få mardrömmar av utan snarare skratta åt. Spöket Laban må vara ett spöke men ingen kan anklaga honom för att vara läskigt, eller hur?! Om det dessutom är ett halloweenpyssel för barn som är så där rysligt enkelt är det ju toppen.

Som att göra handspöken…

En hand, ett papper och en penna är allt som behövs för att göra den häftigaste spökteckningen.

Sedan kan dessa spöken klippas ut, klistras upp på annat papper, hängas till mobil, få sväva i fönstret eller sättas på pinne som dekoration.

Det du ska tänka på för bästa spök-effekt är att hålla ihop lillfinger och ringfinger samt tumme med pekfinger. Det är för att inte spöket ska få 4 armar. Och gärna att det vikta långfingret får mycket luft runt om. Ja, lite tips från coachen på vägen.

Önskas fler halloweenpyssel för barn?
Söta pärlade spöken
Klipp till rysligt fina spindelnät
Måla löv till spöken
Spindlar av garnbollar & piprensare

Goda halloweenpyssel att göra själv:
• Snabba monsterkakor av Oreo
Spindlar av chokladbollar & chokladdoppade saltapinnar
Ögon av plommon & blåbär
Enkla mördegskakor som pumpor

Gratinerad pumpa – bästa tillbehöret för säsongen

Gratinerad pumpa är ett riktigt gott tillbehör till middagen och perfekt för att det är en snabb, enkel rätt att göra.

Butternutpumpa är just nu i säsong, eller ja alla pumpor är det, och då är det bara att njuta fullt ut. Och njuta är det lätt att göra när det både är enkelt att laga med och smakar så gott.

Gratinerad pumpa

Ingredienser
1 butternutsquash
olivolja
2-3 nypor flingalt
svartpeppar
1 msk timjan
4-6 vitlöksklyftor
1,5-2 dl riven parmesan

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Dela en pumpa i två och gröp ur kärnorna. Behåll pumpan i två delar eller dela i ytterligare klyftor. Jag delade så alla skulle få varsin klyft till middagen.

Lägg på plåt och ringla över olivolja, några nypor flingsalt (pumpan är väldigt söt och behöver sälta), timjan, svartpeppar. Skala och tryck till (mosa) vitlöksklyftorna med bredsidan av en kökskniv och lägg mellan pumpaklyftorna på plåten. Riv över parmesan.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera som tillbehör till exempelvis vit fisk.

Något annat supergott och väldigt snabblagat med pumpa är pumpasoppa och att rosta pumpakärnor är också ett bra tips

Inspirerande höstdag på Djurgården & Rosendal

Oktober, du kära oktober – du är god mot oss. I helgen var det en sådan där perfekt hösthelg och den blev ju inte direkt sämre när vi skulle träffa släkt ute på Rosendals Trädgård, Djurgården för en härlig lunch.

Börjar bra med en makalös promenad dit. Vackert som vilken målning som helst.

Alltid lika inspirerande att besöka Rosendal.

Får man ta en av varje tack?

Så här ser en höst ut på en tallrik, typ Goda tomatkokta bönor, rostade grönsaker som zucchini och paprika med fetaost. Denna lägger jag på minnet.

Långa skuggor från solen som kämpar sig fram. Vi tackar för värmen som gjorde att vi kunde sitta ute.

Dottern hittade min gamla ceriserosa fuskpäls som jag hade som vinterjacka på vårt vinterbröllop. Den var midjekort på mig – rätt lagom på dottern bortsett ärmarna, ha ha! Men den matchar höstlöven i alla fall.

Allt är så vackert när det liksom växer på nåder, in i det sista.

”Älskling, kan inte du ta en bild på mig när jag ser så där härligt höstig ut?” Jag vet inte om han lyckades…

Provar en selfie i ställe, ha ha. Och den älskade baskern är nu på för jämnan. Basker sedan -92. Bästa plagget – värmer och snyggar upp vilket dasssigt hår som helst!

Sen stängde Rosendal och kylan började komma krypande. Dags att röra på sig.

Promenad ner till kanalen i den vackraste färgpaletten jag vet.

För massa, massa år sedan bodde jag på Gärdet och detta var min vanliga promenadvy. Så stilla, så vackert.

Stockholm i mitt hjärta. Så overkligt vacker, denna vy! Bortsett kranarna då…

Vackert höstpyssel med kastanjer & garn

Höstpyssel med kastanjer är toppen just nu. Så härligt att ta vara på det som finns gratis i naturen. Speciellt när naturen bjuder på så vackra färger som nu.

Höstpyssel med kastanjer & garn

Känner du igen pysslet? Detta är en riktig retroklassiker när det kommer till pyssel. Ett roligt pyssel att göra och kan bli vacker säsongsdetalj att ha i hemmet eller varför inte lägga på bordet vid en dukning?

Ett enkelt pyssel som lätt kan göras av barn och inte sällan blir det flera stycken när man väl sätter igång. Göra flera sådana här (ja vad kallar vi dem? kastanjstjärnor?) i samma färg eller i olika färger som passar ihop.

Gör så här: Stick in 4 tandpetare som ett kors i en kastanj. Är det en hård kastanj kan man sticka in en potatissticka först.

Gör en ögla på en garnände och fäst runt en av tandpetarna, längst in mot kastanjen. Dra åt så den låser sig.

För garnet mot nästa tandpetare och bakom den, för garnet runt tandpetaren mot nästa tandpetare. Obs! dra inte för hårt så tandpetarna böjer sig eller går av.

I början följer garnet längs kastanjen och efter några varv blir det raka garnrader.

När önskad storlek nåtts knyts garnet fast i en tandpetare.

Behåll en lång garnsnutt om du vill hänga upp dem.

Andra höstpyssel från naturen:
Skriv och rita på kastanjer
Måla på ekollon
Gör en vacker lövkrona
Tova söta ekollon

Ett inspirerande besök i Carl Eldhs ateljé

För ett tag sedan besökte jag och Maria/Husligheter Carl Eldhs ateljémuseum här i Stockholm. Ett ställe som jag inte tror många Stockholmare känner till då det ligger i den hemliga Bellevueparken, gömt bakom en kulle precis vid den galet trafikerade korsningen i Roslagstull. Inget du passerar i första taget alltså.

Jag har hört om det och för en massa år sedan gick jag  förbi men var under renovering så det gick inte att slinka in då heller.

Jag och Maria har halvt om halvt lovat nyttja stadens kulturutbud lite mer. Perfekt då att besöka platser som ger sådan energi. Sist var det Millesgården och Morris-utställningen.

Efter att på vägen ha överfallits av den värsta sortens ösregn som övergick i kraftigt hagel i stormvindar bokstavligen slängde jag mig in i detta lugna vackra hus blöt som en hund. Här inne rådde motsatsen till där utanför: helt tyst, varmt, stilla och ljust.

Skulptören Carl Eldh bjuder in till sin vardag kan man säga. En värld som nästan stått stilla sedan 1954 då han gick bort.

Många har besökt Millesgården och med det färskt i huvudet blir kontrasterna stora. Den plats kollegan Carl Milles har är en hel park, ligger synligt från både väg och vatten och stora salar för externa utställningar. Här är det mer som om vi får besöka en arbetsplats. In i konstnärens ateljé och känslan av att Carl Eldh själv ska komma in i målarrock med verktyg i högsta hugg.

Ni fattar fnisset när vi inser att vi twinnat oss. Som om vi ringt varann innan och sagt: ”du, jag tar på mig stor stickad beige tröja och svart byxor samt har håret i en lite lätt sönderblåst brun pagefrisyr, tar du samma?” Ha ha ha!

Men måste ju säga att vi matchade inredningen galet bra i alla fall!

Och Anna, som håller i kameran och är Marias gamla kompis, kände jag igen så väl. Snabbt kom jag på att hon gick året över mig på reklamskolan Berghs. Inte setts på 19 år insåg vi. Tänk vad häftigt det kan bli va?!

Carl Eldh var skulptör och de två mest kända konstverken som går att se här i Stockholm är Brantingmonumentet vid Norra bantorget och Strindbergsstatyn i Tegnérlunden. Men precis som hans ateljé ligger dessa rätt gömda de med och kanske inte alla som ser när de rusar genom staden.

Det jag slås först av är själva huset, ateljén. Det höga luftrummet, de stora fantastiska fönstret som viker sig över taket och släpper in det perfekta norrläges-ljuset. En dröm för alla oss som försöker fånga ljus i våra dagsljusfotograferingar.

Huset ritades av Ragnar Östberg som också är arkitekten bakom Stadshuset som lämpligt nog pryds av ett gäng statyer av Carl Eldh.

Det andra som jag slås av är den enorma mängd skulpturer som här finns. Prototyper, minityrer, tester och färdiga verk. Samlingar från alla år. Från hans studier i Paris vid det förra sekelskiftet och under hans stora år här hemma. Jag kan bara gapa och bli så inspirerad det går.

Återigen; rummet! konsten!

Blir också drabbad av färgskalan jag möter. Vit marmor i flertalet toner, ljust blå, träbrunt och dammigt grå. Så milt och vackert. Åker in i inspirationsmappen!

Sedan då det tredje rummet som är något helt annat. Ett rum att dra sig tillbaka i, nästan lite sakralt i detta runda rum med tegelgolv och spröjsade fönster.

Om de andra två ateljérummen var lugna, stilla och nästan monokroma är här en helt annan sak. Massa färger, stilar och former. Som om han skapat ett helt rum som en anslagstavla av det han inspireras av eller vill minnas? Som en Pinterest-board i IRL?

Jag blir i alla fall helt galet inspirerad. Älskar kreativiteten som finns här. Som ett ordnat kaos.

Och rätt kaosigt var det fortfarande där ute. Sol och regn om vart annat och  samtidigt då en liten regnbåge syntes för nån sekund.

Mörka skyar i fonden och stark sol i förgrunden.

Hade det varit bättre väder hade jag gärna satt mig här med en kopp kaffe och småkaka.

Det är något med fasader som får vara ”nakna”. När trät syns tydligt och blir ett med naturen. Tycker huset ser ut som en stor koja utifrån och då är det ju så häftigt att komma in i detta stora ljusa rum sedan.

Vill verkligen rekommendera dig ett besök hit om du får möjlighet. Nu är det stängt vardagar och öppet på helgen. till sommaren öppnar de upp för fler dagar.

Men vart ska vi ta vår nästa kulturutflykt??? Någon som har härliga museum, utflyktsmål eller utställningar att besöka? Tips emottages tacksamt!

Baka med barn – recept på roliga månstenar

Jag njuter av att barnen vill vara med i köket nu. Eller snarare att jag inte får vara med utan de vill skapa själva. Och jag ska också erkänna att jag har släppt garden. Kombinationen av att de blivit äldre och går att släppa loss utan blodvite som resultat men också att jag låter det liksom bara ske. Om nu en mjölpåse far i backen så går det ju faktiskt att sopa upp. Kul är det inte, men det går…

Hur som helst. Sonen har ju nu en favoritbok som jag sa här om dagen när han ville göra grönsakssoppa. Denna gång var det månstenar som skulle göras.

Baka med barn – Månstenar

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk kardemumma
1 nypa salt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
125 g smaksättning/varianter; russin, hackad choklad, strössel, nötter…

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och lägg i smöret. Nyp ihop mjölblandningen med smöret och knäck i ägg. Rör och knåda ihop och addera önskad smaksättning.
Dela degen i 12 delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de är gyllene. Observera att russin kan svälla och få en rostad yta. Låt svalna på galler.

Detta får mitt hjärta att svämma över. Han skrev ner receptet ifall någon kompis också ville baka. Han har en sådan fin själ min lille, store pojk!

Och det storebror gör ska lillebror också göra. Fast på pallen.

Det är ju så galet gulligt att se på när det bakas helt själv. Min 9-åring är så noga, så noga och står det 100 gram smör så betyder set inte 98 gram eller 101 gram! Då får man skära tills det faktiskt står 100 på vågen. Så klart!

Och så då skjuts in i ugnen. Här är väl ända biten jag får vara med då de har sådan respekt för den varma ugnen.

Samling vid pumpen. Eller kakmaskinen i detta fall.

Detta är en bild som visar stolthet.

Och han är ju bra klurig: är det månstenar så har det varit en månlandning – av Christer Fuglesang!

Så om ni vill leka loss i köket är det ypperligt att ta en resa till månen på en plåt!

Liten lutande blombukett i mitt kök önskar fin fredag

Hej och tack för att du vill hänga med mig här! Glömt att säga det tror jag så det är väl banne mig på tiden. Har hängt lite mer på Instagram på sistone och där blir det lite mer snabb kommunikation men ska verkligen inte glömma att vara lite snabbare även här. Uppskattar ju det så mycket hos andra.

Hur som helst; här kommer en snabb och liten bukett till dig som tack. Eller bild på en i alla fall.

Jag blev så förtjust i denna avlånga vas och tycker det är fint om en bukett inte alltid måste fylla ut en vas utan just kan få luta sig lite. Den där lutningen blir ju också en form, en rymd, som fylls.

Höstens färger är mustiga, djupa och dramatiska. Fint att blanda olika toner av samma färg.

Så nu önskar jag dig en riktigt fortsatt fin fredag och så hörs vi snart igen, eller hur?!

På badrumsfronten intet nytt

Jag visade en liten snutt av badrummet på Instagram Stories för ett tag sedan och fick frågor om det och önskemål att få se mer.

Det är väl just lite så, man blir hemmablind i något man själv ser varje dag medan ni som följer mig inte alltid ser samma sak. Och även om jag tycker jag har visat badrummet här på bloggen så har så klart inte alla sett det.

Blev kanske lite så att efter den stora badrumsrenoveringen när hela badrummet åkte ut så kände jag mig färdig med att prata om det.

Badrummet var uppdelat i en separat toalett och sedan större rum med badkar och handfat. Det är inte helt praktiskt men det som mest fick oss att göra denna stora badrumsrenovering var att det var en vattenskada i golv och vägg när vi köpte huset. Det var tvunget att renovera annars är jag lite mot att renovera fort som ni vet. Slow inredning och allt det där…

Funkisbadrum

Snabbt om vår renovering: Vi bor i ett k-märkt funkishus och jag älskar funkisstilen. När vi då skulle renovera valde vi att göra ett helt nytt badrum i originalstil. Det enda vi behöll var elementet sommar så vackert slitet.

Grönt kakel var hetaste mode på 30-talet för det var något som tydligt visade industriell produktion som då var så hett att det osade om det. Men kaklet skulle bara var i 8 rader högt för det var så högt man stänkte, var det uträknat. Så halvkaklat med andra ord. Samt med rutigt golv och inkaklat badkar är det de tre tydligaste symbolerna för funkisbadrum.

Var då tvungen att ta några bilder på hur det ser ut just nu. Inser ju snabbt att det inte har hänt ett dugg sedan renoveringen, ha ha. Jo! Det står numer en snygg munsköljsflaska på glasskivan vid handfatet. Mest för att den är snygg faktiskt för sådan är jag. Hur nördig som helst alltså.

Så här kommer nytagna bilder:

En av de vanligaste frågorna är om det gröna kaklet. Kaklet är från Byggfabriken. Den perfekt passande hyllan är från Bruka men i mörkgrönt som inte verkar finnas längre.

En annan fråga brukar vara om min spegelvägg. Det är flertalet olika speglar upphängda längs väggen. Några gamla, några nya. Variationen av speglar ger liv åt väggarna som annars inte brukar vara så smyckade i badrum.

Smidiga och nästan osynliga hyllan från IKEA.

Det blanka kaklet ger på mornarna vackra reflektioner så om man inte vaknat innan gör man det här.

Grönt är onekligen skönt!

Vill du läsa och se mer från starten av renoveringen så kan du göra det HÄR.

Att göra egen pasta är enkelt, ja rena barnleken

Att göra egen pasta är enkelt är ett reklamsamarbete med Kenwood

Det var många, många år sedan jag skulle göra egen pasta. Tror att det långa uppehållet berodde på att jag inte fick den där lilla pastamaskinen man ska fästa i köksbänken att funka. När jag nu skulle få testa Kenwood Chef XL och specifikt pastatillbehöret var jag både nyfiken och tveksam. Skulle jag verkligen få det att fungera denna gång? Och jag hade dessutom två små ivriga assistenter med mig så nu skulle verkligen maskinen testas. Klarar vi detta?

Visade sig vara rena barnleken att göra egen pasta! Kidsen blev helt i gasen och ville göra mer deg så fort den första var klar. Kan jag ana att vi aldrig mer köper färdig färsk pasta?

Recept pastadeg, göra egen pasta

Ingredienser
500 g durumvete
4 ägg
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
ev 2-3 msk vatten

Gör så här: Sätt degkrok på maskinen och lägg i mjöl, salt och olivolja i degbunken. Knäck i ägg. Kör maskinen på låg fart, 2.an i 3 minuter.
Häll ut mjölblandningen på ett bakbord och börja nypa ihop till en deg. Knåda nu ihop vilket kommer kännas rätt hårt och tufft i början men ju mer du knådar ju mjukare och varmare blir degen. Beroende på hur stora äggen är kan lite vatten behöva adderas om degen är väldigt torr. Ta endast lite i taget och jobba in. Degen ska bli till en jämn glansig boll som håller ihop helt, inte smula alls, men inte klibbig.
Knåda degen rejält i minst 5 minuter. Tryck ut med händerna och vik ihop för att trycka ut igen.
Lägg pastadegen i plastpåse eller bunke med plast över och låt vila minst 30 minuter i kylen.

Sätt på pastaverktyget för lasagneplattor och vrid vredet till 0.an. Dela degen i 8 delar och platta till en del till en liten rektangel. Sätt på maskinen på minsta hastighet, här är den markerad som en rund pil. För ner pastadegen ner i pastavertygets snurrande vals. Gör om processen och vrid vredet ett steg taget för varje gång fram till 5.an.
Antingen är du klar med din pastaplattor för att göra lasagne eller forma till pastakuddar, ravioli eller byt pastatillbehör på maskinen för att forma till spagetti eller tagliatelle. För ner på samma sätt genom valsen och ta emot pastaremsorna. Häng den klara pastan förslagsvis på stolsrygg medan all pasta formas.

Låt pastan få torka några minuter innan den kokas i saltat vatten i 2-3 minuter. Servera genast, gärna med en klicka smör på eller ringla lite olivolja för att pastan inte ska klibba för mycket.

Kenwood Chef XL Sense Special Edition

Så kul att få testa en ny köksmaskin som var så smidig att ta sig an. När en ny maskin dyker upp blir jag alltid nervös och rädd att liksom göra fel men den här behövde jag bara ”sätta igång”. 

En köksmaskin med kraft som jag nämner här ovan somt storlek då degbunken är hela 6,7 liter. Perfekt för de där stora bullbaken.

Men det bästa är att det inte är en maskin. Det är 25 då det finns massa tillbehör som gör den till köttkvarn, juicemixer, glassmaskin mm. Jag skulle få testa ett av tillbehören – pastamaskinen.

Just nu pågår en kampanj fram till 31/12 där du får pastatillbehör (värde 995:-) på köpet när du köper en Kenwood Chef XL Sense Special Edition.

Så enkelt att sätta på pasteverktyget och lätt att hantera.

Det jag snabbt märkte var så smart denna typ av pastamaskin var att verktyget sitter högt upp. Så enkelt att då ta emot pastan till skillnad från den som fästs på bänkskiva. Barnen klarade allt helt själva. Jag skötte bara vredet för att byta tjocklek och ansvara för strömbrytaren. Det var liksom som att det mesta skötte sig själv och barnen fick perfekt resultat varje gång.

göra egen pasta

Både degen och maskinen var så följsamma. Och för alla barn som gillar att leka med lera är detta ju den helt perfekta leken. ”Lera” som vi sen ska äta.

Jag har alltid haft sådan respekt för pastatillverkning då jag upplevt det så krångligt. Nu blev jag överbevisad.

Kanske den roligaste matlagningen för barn?

”Ska jag hänga maten på tork?” Jajamensan, idag torkar vi maten på stolar, ha ha!

Ganska vackert ändå.

Lyfter försiktigt bort pastan för att sedan koka den.

Nykokt egengjord färsk pasta. Går inte ens att jämföra med den du köper. Så fantastiskt god.

Då var middagen klar. Egengjord färsk pasta med valfria tillbehör blir den perfekta middagen för hela familjen.

En favorit hos oss är en vegetarisk pastasås med tomat, spenat och oliver.

Den mat man lagar själv smakar alltid bättre. Och när det dessutom var så kul att laga den blir det ju helt perfekt.

Jag var ju som sagt lite orolig för hur jag skulle klara detta med att skapa egen pasta. Nu är jag inte ett dugg osäker utan kan nästan känna mig som proffs. Eller mina kids är i alla fall det och jag tror nog att det är de som får basa över detta nästa gång vi ska äta pasta. Vilket nog är snart igen.

Du och kompis kan vinna varsin Kenwood Chef XL Sense

Just nu har Kenwood en tävling på sitt Instagramkonto där du och en vän kan vinna varsin Kenwood Chef XL Sense Special Edition (värde 5 999 kr) En tävling du inte vill missa alltså. Läs mer och tävla på Kenwoods Instagram HÄR där också vinnarna kommer utses. (Tävlingsperiod: 08/10 – 05/11)

Maskinen kommer nu i 3 nya färger; grafitgrå, pärlemovit och djupt plommonlila.