Törstsläckare med gurka & mynta

När vädret bjuder på rejäl sommarvärme så är det viktigt att hålla koll på vätskebalansen. Denna med gurka och mynta är en perfekt törstsläckare.

Flyttat min arbetsplats idag så nära köksdörren jag bara kan för att få känslan av att nästan sitta ute.  Värmen och ljudet av svalor strömmar in och hela kroppen fylls av sommar. Och kroppen blir både bildligt och bokstavligen varm.

Med mynta hemma gör jag en superfräsch törstsläckare tillsammans med gurka. Inspirerad av Lokas smaksatta vatten med just gurka och mynta gjorde jag min egna.

Törstsläckare med gurka & mynta

Fyll glas eller karaff med is, gurka, myntablad och å vatten. Låt stå svalt någon minut bara så smakerna sätter sig. När vattnet är uppdrucket är det bara att fylla på med mer vatten och is för det finns mer smak i gurkan och myntan.

TIPS: För att få ut det mesta ur myntan ska du slå myntbladen mellan händerna innan du lägger ner dem i glasen. Då pressas myntoljan ut ur bladen och ger då ännu mer smak.

törstsläckare

Är det så att vi nu på riktigt kliver in i sommaren? Åh härligt i så fall. Svala drycker och sommar hänger i hop så då kollar jag lite i mitt arkiv och ser flera törstsläckare:

Iste – en klassiker
Citronsaft som den ska smaka
Somrig drink med cointreau, lime och mynta
Roligaste sommdrinken: Vitt vin Piggelin

Har en mycket härlig känsla för sommaren 2017. Har en liten tanke, och ja kanske en utmaning till mig själv, att testa nya smaker. Lätt att ta till klassikerna som man vet funkar. Som julbordet har sina klassiker har ju sommaren det med. Som att testa nya drycker tex. Får se hur det går med det..

Men nu ska jag jobba vidare här vid köksbordet och svalka mig med en klunk. Skål!

Gjorde en mini-köksträdgård som jag kan bära runt!

I år begränsar jag min trädgårdsodling till en liten, mini köksträdgård. Lika bra att erkänna mina begränsningar både vad det gäller kunskap och tid.

Första sommaren med trädgård köptes det pallkragar och odlingslådor. Sättpotatis och plocksallad, hallonbuskar och vackra lysande blommor. Hur det gick? Ja, åt skogen. Eller komposten snarare.

Halvgröna fingrar, två småbarn som tyckte jag skulle leka i lekstuga istället för att rensa rabatter och sen en bulle i ugnen som var i vägen om man nu ska skylla på något.

mini köksträdgård

Lika bra då att göra det jag vet kan klara av och faktiskt vill göra. Som en mini-köksträdgård. Och dessutom en bärbar sådan så den kan få stå där det är som mest gynnsamt för stunden. Och kanske det bästa – den kan få följa med när vi åker bort i sommar. Färska kryddor vart vi än landar alltså!

Liten, egen köksträdgård i miniformat

mini köksträdgård

Spikar små hål i en tennbalja, för överflödsvatten, och fyller med jord och kryddväxter från krukor. Ja, enklare än så går det väl inte att göra en liten odling? En mini-köksträdgård.

Salvia, timjan, rosmarin, citronmeliss, persilja och mynta blev det.

Bara att bära in i köket när det ska kryddas, eller till middagsbordet så gästerna kan knipsa sig en timjankvist om så önskas.


Basilika odlar jag bäst på köksbänken och den har jag riktigt gröna fingrar med faktiskt. Rotar sig starkt.

Nu får jag då se hur min miniodling tar sig. Hoppas på en väldoftande djungel!

Dekorera vanliga plastglas

Det här är ett enkelt kalastips för att få dina enkla, lite tråkiga, plastglas att bli mer festliga.

Och enkelt är det också. Använda två plastglas och lägg något mellan lagren. Har du något specifikt tema är det bara att här lägga på det.

Varför man ska ha två glas och inte sätta direkt på glaset är för att det ska sitta säkert och skyddas. Och dessutom passande för detaljer som inte är så enkla att just limma fast.

Kalastips | Dekorera vanliga plastglas

Här ovan är det muggar som ska passa ett cirkuskalas. En pappersremsa viras runt ena glaset och fästs med limstift. Sedan träs det ner i annat glas och dekorationen sitter säkert.

Hade pappersremsan fästs utanpå glaset hade den dels riskerats att rivas bort samt skadas av droppande dryck.

Hörde jag skål?

Idag har jag jobbat

Vad jag menar med rubriken – kan ju låta som om jag inte jobbar alla dagar, är just att ibland faktiskt känns det så. Jag har ju hela mitt liv förutom senaste 1,5 åren varit anställd; åkt till byrån, haft massa kollegor och varit en del av arbetsgrupp och haft kontorstider. Nu är jag helt egen och kan styra det mesta själv. Men när ens jobb är ens tidigare hobby känns det ibland som om jag luras eller vad jag ska beskriva det som. För kan man ha kul på jobbet? Att jag lägger ner mer tid, fler arbetstimmar än innan känns inte. Om det gick skulle jag kunna jobba alla vakna timmar.

Men idag har det varit mer uppstyrt än mina vanliga arbetsdagar och veckor av planerande, fix och rekvisitakånk är nu avklarat.  Är helt slut i på kropp och knopp.

Jag har haft en så sjukt galet rolig fotodag för ett pysselreportage som kommer i augusti i Allt i Hemmet. Här är några av de smulor som blev över från fotograferingen.

Fotograf var ljuvliga och sjukt begåvade Emily Dahl. Det är andra gången vi gör jobb ihop och hej vad det går undan när vi kör.

Igår fick jag tydligt bevis på både fördelen och samtidigt nackdelen med att var egenföretagare och frilans. Behövde hämta lillkillen tidigt från förskolan och det satte käppar i hjulet inför dagens plåtning. Hade nästintill minutschema med saker som skulle fixas. Att ha med en 3,5-årig prao hade jag inte räknat med. Fördelen då som egen är att jag inte sätter någon arbetsgrupp i skiten och kan åka och hämta utan att blinka. Nackdelen är att ingen då kan täcka upp för mig och göra det som behövs. Men, som det mesta i livet – det gick ändå. Men det blev en lång natt under flitens lampa…

Många gånger funderar jag verkligen på detta med frilansliv, om det är för mig. Kanske inte resten av livet, men just nu fungerar det så bra med små barn att kunna vara flexibel i tider på mina egna villkor. Lyx skulle jag säga!

Oj, detta blev ett lite tyngre inlägg än vad jag tänkte när jag fotade de vackra blommorna. Tänkte bara säga att jag haft en kul dag på jobbet och så tacksam för de möjligheter jag får. Är nog lite trött ändå… Och imorgon är det ny dag så nu får jag rappa på. Har mer kvällsjobb framför mig. Har möten och deadlines imorgon som kan bli en cirkusakt att genomföra. Spännande varje dag, ha ha ha!

 

Grilltrender 2017

Tidigare i våras presenterade ICA sin Grillrapport med grilltrender 2017. Nu när grillsäsongen faktiskt har startat (55% av oss har tydligen redan tänt grillen) tycker jag det känns rätt läge att just titta på grilltrender.

Grilltender 2017 med ICAs Grillrapport

I fantastiskt vårväder och med underbara gripdofter i luften visade ICA upp sina grillnyheter.

ICA tar tillsammans med Sifo fram en undersökning varje år som får ligga till grund för deras rapport. Tidigare rapporter kan läsas här: 2015, 2016,

Grillrapportens tema för 2017 är Tillsammans. Att ses över en grill upplevs som ett perfekt sätt att ses och umgås. Ett bra tillfälle att samtala. Kanske inte riktigt är en trend men något som visar att vi söker oss till till varann och närhet.

Närhet och då kanske främst närodlat, närproducerat ligger också helt klart högt. 45% uppger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Av de som väljer svenskt kött säger 67% att det är för att stötta svenska lantbukare.

På Rosendal är det väl så närodlat som det bara går. Önskar jag kunde handla mer direkt från odlare.

Detta med Grilla Tillsammans har fler positiva effekter. Rent hälsomässigt ger det stora positiva egenskaper för kroppen. att grilla kan vara en välbehövlig paus. Att grilla går inte att skynda. Och att då samlas och samtala skapar gemenskap. Kanske att det är den gamla lägerelden som återuppstår?

Trenden med grönare alternativ, vegetariska fortsätter. Hela 57% vill grilla mer grönsaker och 27% vill grilla mindre mängd kött.

Mängder av nya spännande alternativ presenterades; Ostbiffar, Vego-chorizos, halloumiburgare mm.

Det var mycket prat om Tillsammans och om hur vi vill umgås runt grillen, vill grilla jämnt och gärna mer grönt så vill jag koka ner det i detta: VÅGA BRYTA TRADITIONEN. Gillar du något så grilla det. Måste inte vara biff-bea utan just testa grilla avokado, morötter, blomkål, vegetariska alternativ eller varför inte jordgubbar?

Detta var som sagt för flera veckor sedan men det var verkligen härlig somrig stämning. När jag ser bilderna nu vill jag ha sådan här vild ängsbukett nu. Åh, sommar kom nu!!!

Holy Smoke vad härligt

Kanske den nyhet som jag blev gladast över var samarbetet mellan ICA och Sveriges bästa grillrestaurang Holy Smoke BBQ. Är ni västra Skåne i sommar så ser ni till att göra ett besök dit. En av de bästa matupplevelserna jag haft.

Jag hann prata med grundaren Johan Fritzell från Holy Smoke och det är så häftigt att höra hans historia om hur han liksom ”bara blev med krog”. Beviset på att passion lönar sig. Och jag blev så rörd över att han hade läst mitt inlägg och tackade så mycket för den fina recensionen. Wow, att han kom ihåg det – det var ju 2 år sedan!

Inne i växthuset och i solen var det sommar. Skuggan var det fortfarande vinter.

Hamburgare Sliders – ja se där ett nytt ord jag lärt mig. Det är små mini-burgare som kan vara som förrätt eller tilltugg. Finns både burgare och bröd i mini-size. Hur gulligt???

grilltrender 2017

Grilla grönsaker i folie

Grilla grönsaker kommer vi alltså bara mer och mer av. Att just lägga det, ja vad som helst, ska grillas i folie ger superbra resultat. Små körsbärstomater, knopplök med lite honung, salt, peppar och olivolja tex.

Vackra Rosendal.

Grillat är gott. Och Tillsammans var ju ledordet så jag samtalade allt jag kunde med mina bordsgrannar trots att jag inte kände en kotte på eventet.

Provsmakningen avslutades med något helt ogrillat (!) – gräddtårta med fläder, jordgubbar och vit choklad. Släng in en lite sillbit i början så hade detta varit en perfekt meny till midsommar.

Sedan tackade jag för sommarbesöket och åkte tillbaka till kontorsstolen.

Snittblommor i vatten, blanda hårda stammar & mjuka stjälkar i buketten

När en bukett har både hårda stammar och mjuka stjälkar blir det ju förvirring. Jag har lärt mig; hårda stammar (ros, hortensia, körsbär…) är badkrukor och behöver mutas – mycket vatten och varmt. Mjuka stjälkar (tulpan, gerbera, pion…) är motsatsen – lite vatten och kallt. Hört folk som tom lägger isbitar i tulpanerna.

Men om det blandas då? Hur gör man då? Jo man tar och gör en två-stegs-raket: Sätter de hårda stammarna, i vasen som ska användas, och håller på varmt vatten. De övriga får vänta på bänken, annan vas med kallt vatten. När vattnet svalnat så sätter man i de mjuka stjälkarna.

Och ett till tips när vi ändå är igång. Hårda stammar, stjälkar ska ha låååånga snitt. De behöver suga mer vatten än mjuka stjälkar och därför behöver ”munnen” bli stor. Och snittet ska ändå in i kärnan – det vita här på bilden ovan.

Detta funkar ju bara när det är lösa blommor och inte en färdig, bunden bukett. Men jag gillar just att köpa knippen och skapa själv och då tänker jag så här.

Idag är det fredag och jag har ränt runt på stan som en galning. På tisdag har jag en superrolig fotografering för ett pysselreportage till en tidning. Blommor, knappar, tyger, pennor, färg, vaser, krukor och tusen andra saker har fixats. Armarna är långa och huvudet bultar. Då var jag värd en bukett tyckte jag. Samt att vi har ännu en födelsedag här i helgen. Maken ska firas så det står härliga till. Var det 16 som kom på middag? Dammsuga det hinner jag inte/skiter jag i men en bukett kanske drar blickarna från stöket tänkte jag… Så; win-win alltså.

Önskar er en fin fredag. Hoppas på en solig helg också!

3 recept på kakdeg att äta utan att baka – Jo, det är okej!

Ibland vill man ha kakdeg att äta bara för att liksom få mumsa lite innan härligheten ska in i ugnen. Men vänta nu! Du kan ju göra kakdeg att äta och skippa hela ugns-biten helt och hållet.

Allt går ju att äta så länge det är gott och är kakdeg utan ägg, bakpulver och jäst. Det är just dessa ingredienser som behöver ugnen för att bli ätbara. men annars är det väl fritt fram att experimentera. ”Kucklimuck” som sonen kallar det när han blandar honung, soja, currypulver, tuttifrutti-strössel, vaniljsocker och allt annat som kommer i hans väg. Sällan blir det gott men han har kul…

Ska vi då ta och titta på några ätbara kakdegar som är bekräftat goda?

ätbar_kakdeg_recept

3 recept på kakdeg att äta

MÖRDEG

Vi börjar med en klassisk kaka – mördegskakan. Hur många gånger har jag inte stått där i köket och hindrat både mig och barnen från att äta upp degen innan gräddningen. Nu släpper vi allt och mumsar upp det

ätbar kakdeg

Ingredienser
250 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg.
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.

 

COOKIE DOUGH

Kanske det ultimata kakreceptet just för kakdeg att äta. En kakdeg som kan användas i mycket. Klicka ner i glass och du får i ett vips cookie dough icecream. Gör små bollar och doppa i smält choklad och små goda praliner/tryfflar är gjorda. Eller som sagt; bara ät som den är.

kakdeg att ätakakdeg att äta

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1/4 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 fyllning (hackad choklad, nötter)

Gör så här: Häll i smör, socker, farinsocker, vaniljsocker i en bunke och vispa med elvisp. Blanda sedan i mjölk och mjöl med slev.
Hacka din fyllning, nötter och/eller choklad och bland i. (jag hade jordnötter för jag ville ha något salt till allt det söta)
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.

 

CHOKLADBOLLAR 

Okej, det är ju inte en kakdeg men nästan. Det är ju en vansinnigt god smet och att få äta direkt ur bunken är ju det vi alla egentligen vill va?

kakdeg att äta

Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
2 msk kakao
4 msk socker
3,5 dl havregryn
1 msk kallt kaffe

Gör så här: Blanda smör, kakao, socker, havregryn och kaffe i en bunke till en stor deg.
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.

Tre godisar i en skål. Så smarrigt att mumsa med liten sked.

Det intressanta var när jag gjorde detta och visste att jag skulle få äta av degarna, att jag inte behövde vänta på gräddningstiden, ändå åt av slevar och skålar. Kanske att det ändå är godast direkt från bunken…?

SparaSpara

Roligt tips till Eurovision: gör ett europeiskt knytkalas

Ska du titta på Eurovision på lördag? Det ska jag, inte mycket som kan hålla mig bort från det.

Innan barnen kom drog jag ihop kompisar hemma hos mig och gjorde en en stor eurovisonfest. Det blev en tradition flera år i rad och jag känner verkligen att det borde vara på tiden att göra igen. Nästa år så banne mig ska jag göra det.

Och vad är det då? Jo, jag bad alla vänner ta med sig en maträtt var, som ett knytkalas med buffé. Det viktiga var bara att maträtten de tog med sig stod för ett europeiskt land. Och här var jag dirigent och såg till att det inte blev dubbelbokningar utan alla skulle ta olika länder. Vad de tänkte ta med sig avslöjades inte – det fick bli vad det blev. Och varje gång blev det helt magiskt. Fantastiska bufféer byggdes upp i köket.

eurovision

En vän som bott i Barcelona gjorde en spansk bondomelett, en annan som pluggat i Frankrike hade med sig en massa smarriga och väldoftande ostar, jag valde så klart Grekland och gjorde lammfärsbiffar och tzatziki. Tror nog killkompisarna ändå var mest innovativa; En valde Italien och kom upp med en capricciosa från pizzerian på hörnet och en valde Sverige och slängde ihop en marängsviss. Vilken middag det blev! 12 länder – 12 rätter.

Vad skulle en europeisk buffé kunna innehålla? Kollar i mitt arkiv och ser en hel del europeiska matikoner.

Grekisk sallad

Grekland måste väl representeras av en grekisk sallad i alla fall? Och den ska vara riktig, inga oäkta ingredienser!

Caprese

Italien erbjuder så mycket mat. Caprese är så gott, enkelt och den italienska flaggan på en tallrik.

Spanien får bli calamares även om det är en rätt som faktiskt finns i alla medelhavsländer.

baka_korvbröd

Tyskland levererar så många goda korvar och till korv vill man ha korvbröd. Att baka eget korvbröd blir så klart godast. Och så riktigt välkryddad surkål och senap. Mums!

Norge är väl på gränsen till synonymt med lax och gravad lax funkar på alla bufféer. Denna rödbetsgravade laxen blir dessutom supersnygg.

Danmark är proffs på sill och det var just i Köpenhamn jag föll för currysill.

engelsk_frukost

Storbritannien bjuder på fish ’n’ chips skulle man kunna tro men jag älskar den brittiska frukosten som mycket väl kan ätas lite när som.

Belgien har ju till och med en rätt nämnt efter sig; belgiska våfflor. Nu har jag inte just belgiska våfflor i arkivet men än dock våfflor med 8 goda tillbehör.

Frankrike känns matmässigt avancerat och lite lyxigt. Varför inte göra det enkelt men dyrt och ta ett halvt dussin ostron till förrätt?

Sverige får avsluta med det smarrigaste: marängsviss. Precis som min kompis hade med sig. Här har chokladsåsen en mycket viktig roll och jag har världens godaste! Recept på chokladsås HÄR.

Europeisk mat jag gärna vill addera på listan samt prova: Polska piroger är så himlans smarriga och perfekta att ha som plockmat. Cypriotisk halloumi funkar alltid. Holland har bland de godaste ostarna så en ostbricka också? Och ja mera? Har du några tips??? Ser ett stort svart hål vad det gäller min östeuropeiska matkunskap.

Vill du pyssla och pynta till Eurovision?

Klicka på de 2 bilderna nedan, spara på skrivbordet skriv ut printarna och gör ett litet flaggspel eller gör små flaggor till tandpetare och sätt i maten.

Nu hejar vi på Sverige och mumsar på mat från hela Europa.

Snyggfika på Café Pascal, ett av Stockholms bästa café

När jag bodde inne i stan så var jag helt med på alla caféer och krogar som öppnat men måste erkänna att jag lagt av mig. Därför blev jag så glad när jag skulle på möte på Café Pascal som förärats med Gulddraken och då utnämnts till Stockholms bästa café 2015 och nominerad igen 2017. Liksom dax kände jag.

café_pascal

Snygg och inspirerande inredning, kändistätt, instagramvänlig macka och krämig latte. Ja, alla ingredienser för en perfekt fikaupplevelse.

Jag hade tidigt frukostmöte med mina fina kollegor Maria och Monica. Massa spännande saker framför oss och det behövs att snabbt ses och stämma av.

Och jag har sagt det tidigare och säger det igen; möten i kombination med god mat blir alltid bättre.

Bizzy bees! Två fantastiska bloggare, entreprenörer och kollegor. Man ska ju omge sig av personer som ger god energi och får en att lyfta. Här är två av de bästa!

De sprang vidare medan jag satt kvar å jobbade. Från ett frukostställe blev det fullsmockat lunchställe. Roligt att se hur ett och samma ställe tar olika personas från timma till timma.

Inredningsbutiken Dusty Deco på Östermalm, Brahegatan

Var äntligen förbi Dusty Deco på Brahegatan på Östermalm. En av Stockholms mest spännande inredningsbutiker. Tidigare har jag varit i deras butik på Söder som just nu är under renovering

Först så ska det nämnas att du går igenom en korridorbutik, Christoffers blommor för att komma in i butiken och bara det är ju inspirerande det.

En tuff, urban lokal med mängder av unika speciella möbler, mattor, konstverk och detaljer.

Och ägarna lever som de lär. Se bilder HÄR från deras hem som just nu ligger ute till försäljning.

Så inspirerande vägg med draperier i tonande färgskala. Om jag ändå bara vågade skulle jag vilja ha minst en vägg så här.

Detta är butiken för dig som vill ha något som inte alla andra har. En inredning som inte kommer från det där stora varuhuset vi alla känner till så att säga…

Svårt att lämna lokalen utan att få mid sig ett fång häftiga blommor. Det är ju inredning det med!