Blomstertryck på papper med penséer & hammare

Har du testat att göra blomstertryck på papper med penséer och hammare? Det är ett riktigt trolleri fast helt utan magi – superenkelt och passar alla. Och jag skulle säga att det blir perfekt resultat varje gång. För som med naturen så är ingen den andra lik. Varje blomma unik.

Ja som du märker så hade jag fått dille på penséer till min födelsedag. Placeringskort som här, på tårtan och sedan då i små krukor på bordet. Liten blomma som fick stor plats.

Blomstertryck på papper med penséer & hammare

Vad som behövs:
Penséer
Grovt papper
Hushållspapper
Hammare

Gör så här: Klipp till eller forma det papper som ska få blomstertryck på sig. Placera på ett stadigt underlag.

Knipsa en vacker pensé och lägg med ”ansiktet” nedåt, mot pappret, där du önskar få blomtrycket.

Lägg en bit hushållspapper över och hamra över blomman flertalet gånger. Behöver inte vara hårt utan blommans färgsläpper enkelt men kan kräva upprepning. Du ser hur blomman framträder genom hushållspappret, vätskan från penséen släpper. Hamra över hela blomman och titta på hushållspappret där blomtrycket avslöjas, att hela penséen  är med.

Lyft försiktigt på hushållspappret och skrapa/gnugga försiktigt bort den ny pressade blomman från det grova pappret. Blomman ligger som en pressad hinna på pappret.

Låt nu pappret med blomtrycket torka. Redo att användas.

Vitsippan & sädesärlan slår allt med hästlängder

Tänk hur glad man blir när de första tecknen på vår och ljusare tider kommer. Vi är alla bekanta med aprilvädret i detta land och hur det kan lura oss rejält, i alla fall oss här i Mellansverige. Ena dagen är det uppåt 20 grader och i den andra så är det snöblandat regn. Inget nytt under solen där.

Men sedan så finns de där vårtecknen som inte går att ta tillbaka – har de kommit så har de. Och här om dagen så mötte jag två av de allra bästa. En vitsippeslänt i skogen jämte mitt promenadstråk samt Herr och Fru sädesärla hoppade framför mig på trottoaren.

Vitsippans vita stjärnor lyser på den fortfarande bruna marken och ger löfte om vår.

Sädesärlan har alltid varit en av mina favoritfåglar för att den just är den första (som iaf jag möter) flyttfågeln och jag imponeras av hur denna lilla lilla fågel flugit hela vägen över kontinenten och till min gata.

Min mamma kallar den för vippstjärt, jag vet inte om det är ett vedertaget smeknamn men det är ett mycket beskrivande namn i alla fall. För oj vad den vippar på sina stjärtfjädrar när den står still. Eller den är aldrig still. Vipp vipp vipp och kvitt kvitt. Ja glad av den blir jag.

Och glad över allemansrätten som ger alla i hela Sverige rätten att plocka dessa underbara vitsippor. Hoppas du också får några fina vårtecken.

Födelsedagsmiddag med memory, räkor & disco

Det härliga med att fira en födelsedag mitt i veckan är just att få göra en vardag lite festligare. Men då det var jobb och fotbollsträning så fick det inte vara en avancerad middag och vad är både godare och enklare än räkor? Och tur då att både stora och små älskar räkor så det gör alla runt bordet glada.

Här följer lite bilder från middagen och kvällen. Har jag sagt att jag tycker det är toppen att fylla år?, frågar jag rent retoriskt ha ha!

Till räkorna vill man ha lite stöd och det blev baguette och ost samt krispiga rädisor och selleri.

Som du sett i tidigare inlägg HÄR och HÄR så har jag förälskat mig i penséer så det blev som en röd tråd genom middagen och dukningen.

Vårlikt och gult. Ja, det ger j energi.

Ostkupan jag visade HÄR fick vara med.

Något annat som inte kräver speciellt mycket ansträngning, utöver att man får se till att köpa kvalitet, är vit sparris som just nu är i säsong. Hur jag kokar dem kan du läsa HÄR.

Lite trötta barn från skola och träning fick energi ihop med mamma/mormor och memory. Jösses – visste inte att memory kunde vara ås högljudd och hetsig, ha ha.

Fortsätter på temat enkel mat i form av snabb att servera – löjrom, smetana och finhackad rödlök på kex.

Här är det enda tillagade som jag delegerade till min mästerkockande make – varm hollandaisesås. Med forellrom och gräslök.

Alltså – jag vet inte om jag egentligen vill äta nånting annat än detta just nu. Så sjukt gott.

Och sedan då räkfrossa.

Den dagen yngste sonen lärde sig skala räkor var en milstolpe i livet. Att jag inte behövde dubbelskala så att säga.

Min födelsedagstårta, den jag skrev om igår, HÄR.

Sedan var det paketutdelning och så klart fick jag en discokula. Nu har jag fyra stycken! Denna reagerar spå ljud så den blinkar i takt med musiken.

Nu har jag mitt egna discogolv hemma! Perfekt till nästa år då det ju är ett halvt sekel som ska firas. HURRA!

Rulltårta som minitårtor med pressade blommor

Och då har man fyllt år. Levlat upp och blivit en nivå bättre. Jag fullkomligt älskar att bli ett år äldre så här med lagom jämna mellanrum, jag blir alltid ett år bättre tycker jag. Mer erfarenhet, mer trygghet och mer ödmjukhet för livet.

Jag gjorde en middag igår för familjen och mamma, en lyxigare tisdag. Jag återkommer med mer från den för jag hade mycket kul när jag dukade och fixade men först ska jag visa tårtan. Eller tårtorna för det blev 6 st minitårtor istället.

Jag hade pressat penséer som jag visade HÄR och skulle göra en tårta med dem men ändrade mig i samma stund som jag knäckte ägg i bunken. Jag gör små tårtor istället. Och det blev ju himla kul.

Av en enkel rulltårta med jordgubbssylt blev det små minitårtor eller bakelser om man så vill. Och ett ljus i varje satte pricken över i. I all enkelhet rätt så fint.

Rulltårta som minitårtor, bakelser

Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl mjölk

1/2 dl strösocker
2 dl jordgubbssylt
3 dl vispgrädde, 40%
pressade blommor

Gör så här: Sätt ugnen på 250˚C och lägg bakplåtspapper i sju plåt.Vispa ägg och socker med elvisp riktigt fluffigt. pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner med slickepott i smeten. Fortsätt med mjölken.

Häll ut smeten och bred ut med slickepotten i plåten. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter, var vaksam – det går fort.

Ta ut plåten och strö över socker, lägg på ett nytt bakplåtspapper och lägg över en stor skärbräda eller annan plåt. Vänd nu på hela altet så kakan är upp och ned.

Dra försiktigt bort bakplåtspappret och bred över sylt jämnt över kakan. Lyft upp ena långsidan av bakplåtspappret under kakan och för upp så att kakan börjar rullas. Fortätt rulla in och låt kakan sedan ligga i sitt papper och stelna, svalna – se till att rulltårtans skarv ligger underst.

Ta av pappret och skär till så många bakelser/minitårtor du önskar och ställ dem upp. Vispa grädde och bred över minitårtorna. Jag ställde varje rulltårta på ett glaslock som låg på en mindre glasburk så jag kunde snurra tårtan när jag bredde på grädde.

Placera minitårtorna på ett serveringsfat och dekorera med pressade blommor eller annan dekoration.

Pressa penséer – ätliga dekorationer

Nu är det tider för penséer och jag blev fullkomligt överrumplad av alla vagnar på väg in till blomsterbutiken. Höga vagnar fullproppade med stora och små penséer i krukor som verkade följa mig med kronbladen där jag gick.

Då kom jag på att jag nog ville pressa penséer för att använda som dekoration till den födelsedagstårta jag tänkt göra till imorgon.

På bara några dagar mellan hushållspapper och ett gäng tunga kokböcker är de nu pressade och klara. Och varför jag tänker ha dem på min tårta är för att penséer är ätliga precis som violer jag gjort liknande med, kolla HÄR och HÄR.

Inte kan man tro att den där traven böcker minsann är en pågången pysselverksamhet?!

Penséer som är tvåfärgade ser nästan overkliga ut, som om de är målade med akvarell. Naturen är den bästa konstnären ändå.

Ja, då var dekorationerna klara, dags att baka tårta då!

För-fir med smörgåsbord på Grand hotel

Att fylla år en tisdag är både bra och dåligt. Bra för att det ger ett fint tillfälle att göra något speciellt med en vanlig tisdag, födelsedagen märks mer när den infaller på en vardag. Samtidigt dåligt för man kan inte fira fullt ut då det just är en vardag som ger vardagsbestyr som jobb och framför allt frånvaro av familjen och vänner nära mitt på dan tex.

Så när jag nu fyller på tisdag blir det en trevlig middag hemma men så slog jag till med ett för-fir på söndagen och ett klassiskt smörgåsbord på tjusiga Grand hotel.

Vädret hade vi inga klagomål på.

Barnen var lite frågande: vad är ett smörgåsbord egentligen? Detta chockerade mig. Jag som älskar smörgåsbord, buffeer och klassisk högtidsmat har fallerat helt och missat att ge barnen baskunskaper i smörgåsbord!

Vi har ätit flertalet bruncher på stan, ätit hotellfrukostar och massa julbord men aldrig riktigt smörgåsbord! Hur kommer det sig? Ja, för att det ju inte finns några. Grands är den enda jag vet i alla fall. Skärpning, detta är ju guld ju!

Utan förklaring stod det vackra hästar och ryttare utanför entren. Pampigt ska det vara.

Vi var först in i matsalen när dörrarna öppnades och först in i bufférummet. Jag älskade allt jag såg men förlåt – denna inredning? Är det ett klassiskt svenskt smörgåsbord? Ser mer ut som lunchbuffén på ett grekiskt all inclusive hotell. Inte min smak på restaurangstil.

Men maten – den får exakt alla tummar upp. Så gott, så vällagat, så vackert.

Kommer du ihåg när jag skrev om julbordets sju turer? Hur är det vid vanligt smörgåsbord? Är det samma? Det ligger nära till hands att tro det. Hur som helst, jag tog det säkra före det osäkra och tog mina turer.

Servitören samlade med grannbordet och sa: detta är ett klassiskt smörgåsbord utan några som helst influenser utifrån. Nja, inte helt sant va för det var några riktigt fina laxrätter som flirtade med Japan och efterrätter som fullkomligt osade av Italien. Men visst, Jansson, sillarna och köttbullarna var där.

 

Snyggt upplagt och inte stora berg av allt utan istället fylla på ofta.

Jag firade dagen med att ha min farmors vackra långa kappa. Den är från 1930-talet och nu svindlade det till i mig – vad kommer mina eventuella barnbarn ha på sig 2110? Den du!!!

Utan att ha planerat för det var det bara en köttbulle som kom från landgående djur, bortsett ägg då, annars bara fisk och skaldjur som hamnade på mina fat.

Detta var en sådan ljuvlig succé för oss så jag bestämde på plats att detta ska vi göra till en årlig tradition – att fira in våren med ett klassiskt smörgåsbord. Kan ju inte behöva vänta enda från påsk till midsommar för att få mig ett bord fullt av godsaker heller, ha ha.

Vackra magnoliaträd mot varm husvägg hade slagit ut. Jag känner våren i mig!

Det dukade bordet

Jag fullkomligt älskar att skapa dukade bord för vänner och familj. Ja jag väljer att lägga vänner först för det är när vänner kommer som jag lägger mycket tid på att duka fint. För familj gör jag det med lika stor kärlek men köper inte nya fräscha blommor och kanske pysslar unika namnlappar som du kanske förstår.

Varför jag dukar har jag fått svara på många gånger i intervjuer i samband med mina böcker som innehåller en hel del av detta och mitt svar är alltid detsamma:

1, för att bordsgästerna ska känna och förstå att jag längtat efter dem, jag har sett fram emot detta och vill bjuda på en helhetsupplevelse.

2, av helt egoistiskt själ för jag tycker det är så förbannat roligt.

Uppsving för det dukade bordet

Jag var i veckan (sist på bollen) på Hanna Hellquists utställning på Millesgården med just det dukade bordet. Hur hon fann lyckan i att bjuda hem vänner varje onsdag och duka upp rejält under en period hon inte mådde så bra (som guiden sa). Jag förstår exakt den känslan – att fokusera på att skapa en liten värld av färg och form och sedan fylla bordet med skratt och samtal. Och mat!

Att hennes utställning kommer nu och flertalet boksläpp om dukade bord säger en hel del om att det är trendigt att duka, det gamla traditionerna har fått ett uppsving. Kan det ha att göra med att vår omvärld är så förbenat orolig så vi liksom fokuserar på det lilla? En middag med kära vänner som får väldigt mycket tid, planering, engagemang men som ändå är förgänglig, dukningen är borta efter måltiden. Att man skapar något bara för stunden. Kan vara lekfullt och oväntat för det gör inget, nästa gång så ser allt annorlunda ut.

Jag fyller år i veckan och det blir en enkel vardagsmiddag med oss fem plus kära mamma. Det jag mest lagt energi på är hur jag ska göra dukningen och vilket tema det ska vara. Kanske jag är besläktad med Svenskt tenns grundare Estrid Eriksson som sa att en middagsupplevelse ska bestå av 20% mat och 80% dukning. Nja, jag är för matintresserad för det men ändå, du fattar.

Jag blev sugen på att gå igenom mitt arkiv och se vad för bord jag gjort, hur jag ändrat min stil och se hur blivit mer maxad, för det tror jag att jag blivit. Ska sätta ihop det i ett inlägg.

Plockbuffé med toppings till pizza bianco

Plockbuffé med toppings till pizza bianco är ett reklaminlägg för
Springwine & spirits och Pasqua

En pizza – många möjligheter. Har du testat att göra pizza bianco? En pizza med crème fraîche, dvs en vit pizza utan tomatsås.

En pizza är mycket bra att även servera som förrätt och till plock. Och här har jag valt att göra en pizza bianco, recept nedan, som bas för att sedan lägga på toppings efteråt. Att slicea upp en pizza och sedan addera på smaker och ingredienser ger perfekta små snittar. Eller kanske för dina gäster att välja pålägg själva från en buffé?

Att servera varma, nygräddade pizzor au naturelle och sedan en buffé av toppings för alla att välja från. Alla får sin favoritslice.

Förslag på topping:
• Kallrökt lax, rödlök, pinjenötter, citron, svartpeppar
• Ruccola, chevre, valnötter, flytande honung
• Crème fraîche, handskalade räkor, dill, citron
• Ruccola, färsk sparris, rödlök, olivolja, svartpeppar, flingsalt
• Crème fraîche, löjrom, rödlök, svartpeppar
• Mozarella, marinerade inlagda kronärtskockor
• Ruccola, skivor av parmesan, olivolja, pinjenötter

Snabb pizzadeg & pizza bianco

Ingredienser:
25 g jäst ​​
​​​1 tsk socker ​​
​​​1,5 dl vatten​​
0,5 dl mjölk​​
​​​4,5 dl vetemjöl special​​
​​​1 msk olivolja​​
​​​1 tsk salt​​

Gör så här: Rör ut smulad jäst och socker i vätskorna i en bunke och blanda i hälften av mjölet. ​​​​​Tillsätt olja, salt och resten av mjölet. Knåda och låt sedan degen jäsa i 30 min.​​ ​​​Sätt ugnen på 250°C med en uppochnedvänd plåt mitt i ugnen. Den ger en krispig botten när du gräddar pizzan.​​

Dela degen i 2 delar och forma pizzor på varsitt bakplåtspapper​. Använd​​ händerna, inte ​kavel. Blanda 2 dl crème fraîche med 2 pressade vitlöksklyftor och bred ut över pizzorna. Strö över riven ost (sort efter smak) och ringla över olivolja. Grädda 10 min eller tills den fått fin färg.

Ta ut, skär i slices och toppa med valfria smaksättare. Servera.

 

Vitt vin till vit pizza

Till detta serverar jag Pasqua Chardonnay med medelfyllig smak och  bra koncentration. Torr, frisk och fin fruktighet med inslag av bla päron och äpple men ingen ekkaraktär. Pasqua Chardonnay passar fisk- och skaldjursrätter, sallader och till asiatiska rätter med chilihetta. Samt även utmärkt till plock och buffebordet.

Som du ser så har boxen med Pasqua Chardonnay uppdaterats med en fräsch design. Säljs på Systembolagets, kostar 249 kr, art nr: 290708.

Fredagsmys med färska vårrullar, vietnamesiska vårrullar

När vi var i Göteborg hälsade vi på min bror med familj och de bjöd på färska vårrullar, vietnamesiska vårrullar och det var så gott. Vi åt mycket av det förr men liksom glömt bort dem. Kanske för det har känts så meckigt med alla grejer men barnen är ju så stora nu och fixar allt själva. Så vi gjorde det hemma också.

Tidigare har vi gjort färdiga rullar, enklast så, men så mycket roligare att göra egna med sina favoritfyllningar. Och då ha en form med vatten mitt på bordet att blöta rispappret i. Som en blandning av kalla tacos och fondue liksom. Så kul!

Succé, detta blir det mycket av nu i vår. Vårrulle som sagt! 

Färska vietnamesiska vårrullar

Ingredienser, 10-12 rullar
500g valfritt protein: räkor, färs, skivad biff, kyckling, tofu, halloumi…
10-12 ark rispapper
1 salladshuvud
50 g okokta glasnudlar
1 avokado
1 gul paprika
1 morot
1/2 gurka
1 knippe koriander
1 dl hackad/skivad vårlök
1 finhackad chili
1 dl hackade jordnötter 

Olika marinerade sallader som du kan se recept på HÄR.

Dippsås
1,5  dl vatten
3/4 dl socker
1 dl pressad limessaft
1 1/2 dl fisksås
1 chili
6 vitlök

Kraftig sås
2 msk sweet chili
2 msk ostronsås
1 tsk sesamolja
1 vitlök
1 tsk kinesisk soja
1/2 dl vatten
1/2 lime, pressad

Krämig majjo:
1 dl majonnäs
1 msk sriracha

Snabba dippsåsen:
1/2 dl japansk soja
1/2 dl sweet chili

Gör så här: Koka upp vatten, stäng av plattan och lägg i glasnudlarna i det varma vattnet, låt dra i 5 minuter, häll i durkslag och skölj i kall vatten.

Förbered alla grönsaker: Skiva paprika, gurka, morot och avokado i smala stavar, skär vårlök i tunna strimlor, knipsa av bladen från koriander och strimla sallad. Tillaga önskar protein. Lägg allt på fat samt de kalla glasnudlarna.

Blanda till såser i skålar.

Placera en ugnsfast form mitt på matbordet med alla tillbehör runt om. Koka upp vatten och häll över formen.

Alla runt bordet sänker ner ett rispapper i vattnet och efter bara 30 sekunder lägger detta på sitt fat. Sedan är det bara att bygga upp med önskat innehåll. Förslag på ordning: glasnudlar, strimlad sallad, protein, strimlade grönsaker och toppings samt såser. Lägg som en liten avlång hög, rektangel, mitt på pappret.

Vik sedan försiktigt som ett kuvert, börja med toppen och botten. Ta sedan valfri sida (jag tar höger, vet inte om det är för att jag är högerhänt eller om det är smidigast) och vänd sedan hela paketet mot den rispappersflik som är kvar. Rulla rätt bestämt och dra försiktigt så det blir en fast och tajt rulle.

Redo att dippas och avnjutas!

Och sedan är det ju så vackert med alla färger, färska grönsaker och strukturer. Happy food kan man säga.

Då var ”lajven” klar & uppe

Att det går fort när man har roligt heter det ju men att en halvtimma skulle kännas som 2 minuter var ju överraskande. För så länge var liven jag var med på hos Akademibokhandeln idag. Tyckte det bara sa slump och så var det hela över, ha ha.

en liten hörna av ett stort rum fixades snabbt fram och jag pyntade upp det. Om du vill kolla in det hela så finns det HÄR.

Tack snälla för idag hela gänget. Hoppas vi ses snart ses igen.