Följ mig:
Bakning & Godis

Baka upplandskubb – det roliga, goda trekantsbrödet

28 maj, 2015

När jag var liten älskade jag upplandskubb och det fanns ofta hemma, fast då som som köpebröd. Nu förtiden ser jag aldrig upplandskubb i butikerna. Då får man baka det själv helt enkelt.

En sak jag gillar med brödet, utöver den karaktäristiska smaken, är formen på brödet. Man bakar brödet i en kastrull och får då alltså ett runt bröd, som en stubbe, som sedan delas i kvartar så man får triangelformat bröd. Det är ju bara hur kul som helst.

Upplandsdubb – trekantsbröd

Ingredienser:
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl

Först och främst; se till att du har en kastrull eller gryta på minst 2 liter. Den får inte ha handtag av bakulit eller plast. 

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till fingervarmt, 37°, på plattan. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. Häll i salt, sirap och sen rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och lägg upp på bakbord. Knåda och rulla i hop degen till en ”fin” boll i samma storlek som kastrullen.
Smöra kastrullen och locket och mjöla sen båda med rågmjöl. Lägg ner degbollen med den finaste sidan ner, som sen blir upp. Sätt på locket och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ha ugnsgallret i nedre delen av ugnen och ställ in kastrullen med locket på. Låt grädda i ca 60 minuter.

2 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close