Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 november, 2015

Apelsin- & ingefärskladdkaka. Gott i jul

På söndag är det första advent! Kanske dags för något gott till adventsfikat eller -glöggen? Den här apelsin- och ingefärskladdkakan är jättegod till en varm, rykande kopp och perfekt att dela med glada adventsvänner.

Fick tipset om denna apelsin- och ingefärskladdkakan via ICA som ville berätta om sitt samarbete med Childhood under jul – #merdegtillungarna. Flertalet produkter i sortimentet är öronmärkta och delar av försäljningen går till Childhood. Ett riktigt bra köp alltså.

Kakan är rätt söt så den lite syrliga kvargen är verkligen ett bra komplement.

Apelsin- & ingefärskladdkaka

Ingredienser
100 g smör
100 g vit choklad
1 apelsin
0,5 dl syltad ingefära (i bitar, 1/2 dl motsvarar ca 30 g)
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl (120 g)

Garnering
1 dl kokos
250g naturell kvarg
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull så stor att man kan göra hela smeten i den. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter. Riv skalet av apelsinen (spara resten av apelsinen till garnering).  Skär ingefäran i små bitar. Rör ner sockret och äggen i smörblandningen. Blanda i apelsinskalet och ingefäran och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

Garnering: Rosta kokosen i en stekpanna, låt kallna. Rör ihop kvargen med florsockret och vaniljpulvret. Skala apelsinen med kniv och skär den i hinnfria klyftor. Servera med vaniljkvarg, rostad kokos och apelsinklyftor.

Första advent för mig är att gå på adventskonsert. Varit lite sämre med det de senaste åren. När jag bodde ensam så var det ju lätt att pipa in i en kyrka och tyst sitta i en av bänkarna och njuta av vacker musik. Med tre små högljudda battingar är det liksom lite sämre med det. Kanske att de dock håller en lägre volym i år? Kanske vi kan testa en konsert i år?!

Kommentar

  • Mums, vad smaskigt det verkar! Spännande med ingefära i och kvarg är ju friskt och gott plus att det nääääästan gör anrättningen till ett nyttigt efter-träningen-mål 😉 (“Vad har du i din kvarg? Fun Light?” “Öh nä, jag har kladdkaka.”) =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.