Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 januari, 2018

Gammaldags citronfromage med passionsfrukt

I helgen hade vi middag och det blev citronfromage till efterrätt. Roligt hur man kommer på vad menyn ska bestå av och att valet föll på citronfromage som dessert var av olika anledningar. Vi hade citroner och ägg hemma, sonen har gått förbi pulverdesserthyllan i mataffären och bett om citronfromage tusen gånger samt att vi hade passionsfrukter kvar från nyår. 3 bra anledningar!

citronfromage

Recept citronfromage

Ingredienser 4 stora portioner eller 8 mindre
1 citron, skal och saft
3 dl grädde
100g socker
4 ägggulor
4 gelatinblad

Gör så här: Riv zesten, yttersta skalet av citronen och lägg i en skål. Pressa sedan saften från citronen ner i samma bunke.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en liten skål tills de mjuknat, ca 5 minuter.
Knäck äggen och separera äggulor från vitorna. Äggulorna och socker läggs i en bunke och vispas rejält luftigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen ur det kalla vattnet och smält nu i vattenbad – lägg de mjuka gelatinbladen i en tom bunke som ställs på en kastrull med vatten. När vattnet kokar värms gelatinbladen och smälts. Häll över till bunken med citronzest och -saft. Allt hälls sedan i bunken med ägg- och sockersmeten. Rör försiktigt ihop.
Vispa grädden och vänd ner det sedan försiktigt i citronsmeten med slickepott.
Häll över i skålar eller glas. Stelnar till härlig mousse rätt snabbt. Förvaras svalt till servering. Servera med frukt, bit kaka eller riven choklad.

citronfromage

Medan maken var på simträningen med storasyskonen jobbade jag och lillkillen i köket. Han är nu 4 år och det är en sådan spännande period. Han ställer så många frågor att mitt huvud blir alldeles snurrigt. “Vem har gjort blodet i kroppen?” “Varför blir det sommar?” Och sen så är det “kan själv” för hela slanten.

Och kan-själv-pojken fick göra nästan allt själv.

När vi höll på som bäst frågade sonen vad det egentligen var vi gjorde. “Citronfromage” svarade jag. “Ja, jag vet men vad är det???” Ibland glömmer man bort att han är som en tom canvas och inte för sitt liv kan fatta vad jag säger. “Som fluffig ljummen citronglass”, svarade jag. Det gav två tummar upp!

Vad är det bästa med att baka, förutom slutresultatet? Jo, att slurpa i sig resterna, ha ha! Kanske du vill prova att “baka” kakdegar som går att äta utan att baka, dvs färdiga rätt ur bakbunken? Då ska du läsa HÄR.

Citronfromage är rätt mastigt med sina äggulor och grädde så jag valde att göra 8 små portionsskålar till mina gäster och servera rejält med fruktsallad till.

Jag minns citronfromage från barndomen. Tror dock att det var den där pulvervarianten? Det smakminne jag har från den är väldigt speciell. En citronsmak som påminner om Fox-kola, om ni förstår vad jag menar. Denna äkta fromage är mycket syrligare och fräschare.

Då skålarna var rätt små blev det fruktsallad på sidan av och bara lite passionsfrukt ovanpå. Fast jag tycker den är så vacker så jag kunde ha fimpat den där lilla klicken på, eller hur?

Så fluffigt och snällt.

Är du en chokladälskare? Då kanske en härligt krämig chokladmousse också kan vara din grej. HÄR hittar du recept på den. Endast 3 ingredienser!

SparaSpara

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.