Lucia 2021 blir inte heller som en vanlig lucia utan det blir det lilla tåget hemmavid i år. Jag som älskar luciafiranden så! De när jag var barn som var så viktiga. Först det i skolan som fortfarande är det mest uppstyrda och mest koreograferade jag upplevt. SYO-konsultenten hade med järnhand varje år uppdraget att styra upp hela det långa tåget. Jag var först tomtenisse, sedan tärna och kör och sedan toppade jag karriären som ansvarig för de små tomtenissarna när jag gick i nian.
Men kanske det viktigaste tåget var det jag ordnade hemma åt mamma och pappa. Skrivit om det tidigare HÄR.
Den lucia jag sent kommer glömma, eller aldrig, var det år vi försov oss. Satte väckarklockan fel så istället för kl 06 ringde klockan 07. Då det var samling i skolan för alla barn, omklädda och klara 07.15 fattar du paniken. Det var en brandövning av guds nåde här hemma. Jag stod, på riktigt och sant, med barnen luciaklädda 07.12 utanför klassrummet. Det tar i vanliga fall 5-7 minuter att gå till skolan så du fattar explosionen. De gånger jag tycker barnen trilskas och är sk**jobbiga bör jag tänka på denna gång för de var så fantastiska. Yrvakna skyndade de minst lika bra som jag, om inte bättre.
Mjukt ulligt luciatåg av garn
Men pyssel till lucia det ville jag i alla fall göra. Detta är en idé jag haft ända sedan jag gjorde mina uppskattade garntomtar. Exakt samma teknik för att få fram figurerna bara stylade så det blir ett luciatåg. Du ser steg-för-steg på gubbarna HÄR. När det är klänning så gör du bara inga ben. Enda skillnaden.
Jag satte upp mitt lilla tåg på en tavla så de får bästa platsen.
Ljusen i luciakronan gjorde jag av tandpetare som jag målade vita förutom spetsen.
Pappstrut på huvudet och små stjärnor så blev det stjärngosse
Att vika pappblommor kan jag bara inte få nog ut av. Det är så enkelt pyssel och papper har man ju alltid hemma så det är ett pyssel alla kan göra.
Då det är jultider ville jag göra pappersblommor som just var juliga. Då kom jag å tänka påpåskliljorna jag gjort – samma bas kan ju också bli till julstjärnan. Ja du vet den där röda klassiska julblomman.
De blev så himla vackra i sin enkelhet. På nolltid har jag redan gjort flera stycken. Samma sak förra gången vid påsk, ha ha.
Jag gjorde alltså precis likadant då och du kan se steg-för-steg HÄR. Jag har bara bytt ut de gula pappren till röda och istället för en tratt i mitten tog jag hålslagaren till hjälp för att göra små mittenkrussiduller.
Och se där – det blev ju också ett jättefint paket med en röd julstjärna på med gröna band på som blad.
Jag har denna höst fått vara med i olika intervjuer för tidningar om min julbok och nästan varje gång fått frågan om vi haft några ovanliga eller oväntade rätter på vårt julbord. Min spontan reaktion var först ”näe vi är väldigt traditionella” men insåg snabbt att så är det ju verkligen inte.
Jag är ett stort fan (föga förvånande kanske) av den klassiska julmaten och vill inte vara utan den men som vi haft det här hemma har det fallit sig så att de där rätterna har vi fått med under HELA julen och inte bara på julafton. Det kanske dock inte är så traditionellt.
Vissa år har det varit julbord på stan med vänner och/eller kollegor och att då även på årets härligaste middag äta det som vi ätit redan några gånger har inte känts så lockande.
Nu har jag den stora lyxen att ha ett antal år här på bloggen så jag kan plocka fram bevisen nu när uppenbarligen mitt minne sviker mig. Så nu ska jag sluta svamla och plocka fram från arkivet vad jag menar med liiiiite annorlunda julbord på själva julaftonen.
Alternativa julbord – den danska julen
Om vi börjar med julen förra året när julen blev annorlunda på alla sätt blev så klart vår middag och meny det också. Vi som brukar vara närmare 20 personer skulle bli vi fem, dvs jag, maken och barnen. Det öppnade upp för en helt annan julmiddag och annan typ av servering. Då jag och maken åkt flertalet gånger till Köpenhamn för en helg i december och njutit av den danska julmaten bestämde vi för att skapa en variant på det danska sättet att äta i jultid.
Danskarna har i mångt och mycket samma typ av och smaker som vi i Sverige men en sak skiljer sig markant: det är inte ett smörgåsbord utan alla rätter serveras på tallrik i omgångar. Så den första tallriken kan innehålla 3-4 sillar, nästa är några olika kalla sallader, sedan en tredje tallrik med flera varma rätter. Alla tallrikar innehåller alltså flera olika rätter fast i mini-format. Smörrebröd!
Det var inte bara kul att laga utan även fantastiskt att skapa tallrikarna till oss fem. Vissa rätter kanske barnen inte jublade över men då fick de mer av de rätter de faktiskt älskar som kallrökt lax och panerad spätta med remouladsås.
Det är en jul vi aldrig kommer glömma av flera anledningar.
Dopp i grytan utomhus
Något vi gjort i fyra år nu är att ha en förrätt utomhus. Det visade sig vid första försöket, första gången att det var en pangsuccé. När släkten trillat in vid 14-tiden och myst med pepparkakor och glögg, slagit sig ned i soffan och kollat på Kalle och liksom dåsat till så har det varit perfekt att slänga ut hela tjocka släkten i trädgården. Alla vaknar till, alla får en nytändning och så är det något härligt att byta sceneri.
Där ute har jag tänt marschaller, ljuslyktor och eldfat. Maken skapade en fantastisk mysigt buljong (recept i min bok) och så serverade smördegs- och oststänger, sherry och julmust till.
Lagom mycket att få i magen innan själva middagen och väl inne igen var alla pigga på att tillsammans laga det sista och duka fram julmiddagen.
Julmat från havet
Ett år när vi samlade om vad vi tillsammans skulle göra för julbord i släkten stod det ganska klart att alla var mer inne på den första delen av julbordet – sillen, laxen och skaldjur. Men varför inte då bara ha de rätterna? Skippa allt det där andra just på julafton och ta tex revbensspjäll till en annan dag i julveckan?
Det blev ett helt magiskt julbord och fullt ut på allt det goda. Lyxen också att ha svärmor med på jul som bor i Göteborg och fick med sig färska havskräftor. Jag har nog aldrig varit med om mer underbar julbuffé. Läs om den julaftonen HÄR.
Den engelska julen med kalkon och hela faderuttan
Traditioner är alltid något fantastiskt och något jag älskar. Att upprepa samma sak varje år men visst kan det få finnas varianter inom ramen av det traditionella. Vi är en släkt som gärna firar tillsammans och då vi bor störst har det blivit att vi firat mest här. För att det inte ska bli för mycket upprepning och i minnesbanken ska julfirandena flyta ihop – vilket år var vilket? så blev ett julbord ett rejält steg bort från det vanliga. En riktig julmiddag men med en helt annan meny, nämligen den engelska med kalkon.
Detta var så fantastiskt för denna måltid är så fantastiskt god men inget man gör om man inte just är riktigt många runt bordet – som vid jul.
Här gjorde maken en kalkon med de klassiska smakerna och min äldste bror gjorde en kalkon med mer medelhavssmaker så som citron och vitlök. Till detta var det stuffing, engelsk rostad potatis, sötpotatis, gravy/sås, tranbär, bönor, brysselkål mm.
Till dukningen hade jag järnek som jag förknippar med den engelska julen.
Och en sak vi märkte vid kalkonjulen var att det inte blev några rester! Det är annars ett gissel vid jul att man står där vid nyår och har fortfarande en massa julmat men här var det en middag för hela bunten och inte ett klassiskt julsmörgåsbord.
Nu är planerna igång för årets julfirande. Det jag redan nu märker på familjen och släkten är att vegetariska rätter kommer dominera vårt bord. Detta ska bli så kul och intressant att följa. Kanske det blir då ett helt nytt bord.
Du minns min godisgran va? Den som blev en dundersuccé och plundrades redan på julafton. Läs om den HÄR. I den hade jag vackra hängen jag köpt i Wien på den resa jag och maken tog innan den julen. Folieinslagna chokladbitar med hängen. Så himla fint och jag köpte liknande nu när vi var i Berlin på höstlovet (men ah, har ju inte visat den resan än!!!). Men om man nu inte har hängen på godisarna och tex hellre önskar ha lösgodis, hur gör man då.
Ja man kan ju göra smällkarameller (beskrivning HÄR) som ju verkligen är menade att fyllas med något riktigt gott och härligt eller göra små korgar. Att godiset liksom ligger öppet i dem. Sådana fick det bli och då valde jag att göra små papplådor man lätt viker själv.
Väldigt söta små korgar som både är funktionella och fina i granen. Och garanterat uppskattade av gästerna. Jag ser hur man säger så där typ vid kl 14.53 på julafton att alla får varsin liten korg/ask att ta med sig till soffan och mysa upp med ihop till Kalle Anka och hans vänner. Visst hade det varit mysigt??!!
Klicka HÄR för att se hur du viker en låda av papper i steg-för-steg. Inget lim eller avancerade klipp behövs. bara ett kvadratiskt papper.
För att kunna hänga upp den lille korgen behöver ett band fästas. Jag hålade de sidor med minst antal lager pappersvik och trädde genom ett brett sidenband och knöt på insidan.
Dels är det väldigt vackert med de breda banden för det blir liksom mer färg och attityd men även för bra balansen i grenen.
Julkulor? Näe, julgodiskorgar. Det är det nya svarta!
Jag är så glad över det fina mottagande min julbok Julprassel & decembermys tagit emot. Världens finast recensioner på Bokus och alla de kommentarer, meddelanden och mejl jag fått är hjärtevärmande. Nästan svårt att ta in allt. Överväldigad!
Boken har haft lite problem på vägen med en tight produktionstid i våras men även trubbel när den väl var på plats. Den sålde slut fortare än vad någon kunde ana. En andra upplaga beställdes kvickt men alla insåg att det skulle bli tomt på hyllorna ett tag. Nu visade det sig att pandemin slagit hårt på Polens tryckerier där många fått stänga. Sedan är det pappersbrist i hela världen så många böcker har fastnat på tryckerierna. Så väl min andra upplaga. Och sedan, när den väl var tryckt och skulle bindas till en bok så exploderade bindningsmaskinen. Vad är oddsen på detta??? Alla författare vill ju få ut sina böcker till jul men då min bok ju är en JULbok så skulle ju jag bli extra glad om just den kunde få komma loss.
Nu ska det dock ha kommit loss en första del av de 4000 som tryckts så ÄNTLIGEN går det att köpa boken igen. Så köp den HÄR och mys hela vägen fram till jul.
Frostad frukt, nejlikeapelsiner, popcorngirlanger är bra exempel på juldekorationer du kan skapa av det du har i köket. Och kanske det är bland de vackraste faktiskt?
Inget av dessa tre jag visar här är något nytt under solen, tvärt om. Känns som om dessa är bland de allra första pynten faktiskt. När man just fick använda det som redan fanns hemma och något så modernt som pysselbutik var ännu inte påfundet.
Om man ska ha en adventfika, glöggmingel eller julfirande och önskar ha vackra dekorationer som håller och sprider vacker stämning är dessa mycket bra förslag.
Frostad frukt
Jag kan tycka att frostad blandad frukt på ett fat verkligen osar en Fanny-och-Alexander-jul. Så där tidigt 1900-tal och barnen hade sammetsklänning eller sjömanskostym. Där borden dignade av allt gott för julen. Något så exotiskt som frukt från fjärran länder fick vara stoltheten på bordet. Jag har en steg-för-steg-beskrivning på hur du gör HÄR.
Popcorngirlanger
Detta är en av de där sakerna som plockats upp från amerikanska filmer, eller hur? Landet popcorn kommer från så så klart blev de vita puffarna trädda på tråd som snöiga girlanger. Med synål och vit tråd är det bara att trä popcorn för popcorn så långt man pallar. Första gången jag skulle göra dem med barnen var de pepp de första 15 minutrarna. ”Nu kan du göra resten mamma” tyckte de. Du kan se min godisgran HÄR där popcorngirlangerna var med.
Nejlikeapelsiner
Detta tror jag är det julpynt jag verkligen gav mig hän åt när jag flyttade hemifrån. Visst är det ett sådant där pyssel man gör när man liksom själv bor, har egen hem att pynt. Trycka ner nejlikor i rader eller mönster samtidigt som doften av total jul sprider sig. Magisk doft måste jag säga.
Är du redo för nästa steg tar du zestjärnet och den lilla kroken på baksidan som finns där på järnet och drar linjer över apelsinen. Lämnar efter sig vita diken som vackra linjer.
Jag hoppas du blev inspirerad till att pynta för julen med saker från köket. Önskar dig en fin torsdag.
Gör vackra pepparkakor med stora färgade fönster av hårda karameller. Om du som jag inte är världsbäst på, eller ens förtjust i, att göra hela pepparkakshus så kanske ett fönster kan räcka, ha ha. Jag vet faktiskt inte varför jag inte riktigt går igång på ett husbygge av pepparkaka. På pappret borde det väl vara perfekt för mig med jul, pyssel, bakning och dekoration? Jag tror svaret heter tålamod…
Hur som helst, nu har jag då lösningen här med att göra vackra fönster av pepparkakor. Som vackra kyrkfönster blir de ju och för att verkligen visa upp det vackra ljus som bli gjorde jag en mobil så pepparkakorna fick hänga fritt.
Och det du inte kan ta del av här är den fantastiska doft de ger. Pepparkakan är stor så mycket doft från den men karamellen ger även den en söt fin doft. Mysigt!
Pepparkakor med fönster av karameller
Du behöver
Pepparkaksdeg
Hårda karameller
Kristyr, se recept HÄR
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, 5 mm tjock, och stansa eller skär med tunn, vass kniv ut den önskade pepparkaksformen samt håligheter i degen. Om pepparkakan ska hängas upp bör hål för det göras upptill, i den övre kanten, men inte för nära kanten.
Krossa eller mortla karamellerna till bitar och lägg krosset i de håligheter där ”fönster” önskas.
Grädda i mitten av ugnen 10 minuter. Dra av bakplåtspappret med pepparkakorna från den varma plåten och låt svalna och stelna. Lyft försiktigt bort pepparkakorna och spritsa eventuellt med kristyr.
Om du är inne på det där med husdelar men inte hela hus så kanske mina vackra pepparkaksdörrar också kan inspirera? Kolla då HÄR.
Igår gjorde jag färdigt årets adventsljusstake. Lite överraskad över mig själv faktiskt då jag liksom bestämt att jag INTE ska gör olika varje år utan just ha samma ljusstake och låta just den få bli laddad med stämning. Men nu kanske jag är lite både och, då det är samma ljusstake men själva ljusen är lite pysslade med. Kunde kanske inte hålla mig borta, ha ha.
Hur som helst. Här är den!
Ser du vad det är? Jag har målat med hobbyfärg/akrylfärg på den. Med spretig pensel, perfekt för ändamålet, har jag målat grankvistar och samtidigt har jag snurrat ljuset och fört ljuset uppåt så att säga, så det blivit en spiral runt. En grangirlang runt var min tanke.
Hade först riktigt mörkt grön för att sedan ha några streck med ljusare grönt. Ge lite djup i girlangen.
Och för att liksom sätta lite mer stämning duttade jag även dit röda prickar som något sorts bär.
Ett riktigt kul pyssel som ju funkar året om. Behöver sannerligen inte vara julmönster eller för den delen bli en adventsljusstake.
När jag höll på att måla kom dottern med kompisar hem från skolan. De fick egna ljus och satte igång. Så himla kul för här finns ju absolut inga rätt eller fel. Deras blev magiskt vackra. Polkagrisar, granar och stjärnor på.
Något som är väldigt kul med att ha fått släppa en bok är att det ger möjlighet att träffa läsare, bokköpare och julintresserade följare. Det är något jag liksom inte tänkt på när jag drömt om att för göra en julbok.
Ihop med bokens nu lite egna liv så har jag fått bokningar av bokhandlare för författarträffar och signeringar samt företag som önskar ha mig som inspiratör eller workshopledare. Så himla kul! Om världen hade mått bättre så hade jag gärna åkt på en turné för att få möjlighet att pyssla tillsammans med er där ni är. Att det inte blev fler tillfällen har också att göra med att bokens produktion varit så snäv så tiden har liksom inte funnits att planera eller kontakta bokhandlare för detta. Kanske nästa år?
Hur som helst, här kommer jag vara och det skulle vara superkul om du ville komma:
• Onsdag 24/11 kl 13.00 på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan, läs med och anmäl dig HÄR, begränsat antal platser.
• Lördag 27/11 på Artsy Adventsmarknad i Enskede, läs mer HÄR. Ta chansen och köp dina personliga, hållbara klappar av lokala konstnärer, hantverkare och kreatörer!
• Söndag 28/11 på Gamla stans bokhandel, läs mer HÄR. Signering och samtal med massa adventsmys.
Onsdag 1/12 på Malå bibliotek i Västerbotten. Pyselverkstad för barn på eftermiddagen och för vuxna på kvällen. Läs mer läs med och anmäl dig HÄR, begränsat antal platser.
Då var årets paketkalender klar! Eller en aktivitetskalender menar jag. Små lappar med 24 dagar fyllda av juliga kativteter så som ”idag skriver vi önskelistor”, ”Idag tittar vi på julskyltningen” och ”Idag gör vi julgodis”. En kopia från det uppslag jag har med i min julbok.
Lapparna ville jag lägga i små lådor och dessa vek och lådor klippte jag till av gamla toarullar. Världens smidigaste lilla låda av det du redan har hemma. Med garn runt och en liten etikett med siffrorna 1 – 24 på så blev det pang tjong en paketkalender.
Om man nu inte vill ha en aktivitetskalender så kan man ju fylla lådorna med nån godisbit, komplimang eller gåta tex.
Små paket av toarullar
Superduper enkelt att göra små lådor av toarullarna. Bara platta till, klippa i kanterna och sedan vika ner flikarna. Men låt oss ta det steg-för-steg här.
Platta till rullen och gör skarpa kanter. Vik upp och platta till igen så formen blir fyrkantig.
Klipp upp varje hörnkant ca 1,5 cm och vik in de fyra flikarna. Den sista fliken låses fast av den flik närmast, den första fliken. Tryck ner och flikarna kilas fast, låser hela sidan. Gör lika dant på andra siden men lägg först i det som ges som gåva.
Det bästa med detta återbruk är ju att du GARANTERAT har toarullar hem. Bara att spara och sedan göra lådor. Några dagar har du på dig!
Hoppas du blev inspirerad. Annars kan du titta på dessa kanske: