Färglada kuddar i soffan & 20% rabatt hos Homeroom

Färglada kuddar i soffan är ett inlägg med adlinks

Du har det hänt en del i vardagsrummet! Det började med två tavlor med färgerna korall och rosa vilket gav kuddfodral i samma färger. Mycket härligt så här till våren kände jag. Och att vi verkligen behövde en vitaminkick i hemmet. Den annars, tidigare, skalan av blått och grått behövde lite hjälp.

Jag har nu en kod att ge dig som också vill förnya med färg i hemmet. Eller ja vad som helst faktiskt. Med koden APR21HELENA får du 20% rabatt på ett helt köp fram till 2/5 hos Homeroom.

Mina val: Grå sammetGrå slingerväxter, Med tiger, Med vågor, Röd zebra,

Mina val: Grå slingerväxter, Röd zebraMed tiger, Med vågor, Grå sammet

Med koden APR21HELENA får du 20% rabatt på ett helt köp fram till 2/5 hos Homeroom. Hoppas du hittar något fint att piffa upp hemmet med.

Forsythia, kvällsljus & valborgstips. Tre vårkärlekar

Hej i vårkvällen. Hoppas du kan njuta av den vackra våren som faktiskt mycket sakta men säkert startar utanför dörren.

Nu blommar den solgula forsythian vackert runt om vår trädgård och jag passade på att ge mig och hemmet en lysande bukett.

Från våra stora funkisfönster letar sig kvällssolen in med besked. Det är enormt hur den rätt så svala solen ändå ger ett så enormt starkt sken. Det ger hopp om framtiden; att den ska bli ljus.

Forsythian ser ju nästan ut att brinna där i kvällssolen. Det får mig helt osökt att änka på att det är valborg på fredag! Det ska då firas att vi lämnar våren, eldar upp gammal skit och välkomnar våren.

Så klart blir även denna valborg firad i det lilla. HÄR ser du förra årets söta firande.

Har du tips till Valborg? tänker du. Jaa men så klart jag har!

• massa tips på ett alternativ Valborgsfirande HÄR
• gör roliga konstverk och kort till Valborg. Se HÄR och HÄR
• passa på att göra pinnbröd på brasan. Recept HÄR
• och till efterrätt gör du egna croissanter också som pinnbröd. Fyllda med sylt! Se recept HÄR.

Varje år har vårt valborgsfirande på stranden med grannarna avlutats med stort fyrverkeri. Tycker forsythians blommor faktiskt ser ut som fyrverkerier på en himmel eller hur?!

En födelsedag fylld med överraskningar

Och där var en födelsedag över och jag är som sagt nu ett år bättre. vad härligt det är att hela tiden leva upp till nya nivåer. Jag är mycket spänd på vad denna level, Level 47 ska ge.

Jag kände ju innan att det kändes lite tråkigt att fylla år på en söndag då det inte riktigt blir något firande men ack så fel jag hade. Perfekt dag ju! Jag och maken tog en dejt på lördagen – återkommer med den, och sedan en heldag tillsammans på söndagen utan tidspress med jobb och skola.

Så klart vaknade jag tidigt och låg och sov räv medan familjen stojade, stökade och slamrade i köket. Då slog det mig hur rik jag är. Att ha någon som förbereder något åt en – det är rikedom det.

Efter ett tag kom det tassande fötter upp för trappan med fin sång. Jag fick guldiga serpentiner blåsta över mig, en bricka fylld med paket samt en uppmaning om att ta på mig linser och kliva ner till matbordet. Där väntade nämligen en härlig frukost.

En riktig Helena-frukost. En blandning av de två bästa världarna jag vet i frukostväg: fransk och grekiskt.

Fet grekisk yoghurt, frukt och bär med äkta grekisk honung. Och nybakade frallor och croissanter med härlig ost och skinka. Och så klart en café au lait. Perfekt!

Efter frukost var det fri lek för att sedan klockan 11.00 vara påklädd och klar för att åka iväg. Till vad visste jag inte. En dag med överraskningar väntade.

Två nosar som inte fick följa med…

… hit! Till bangolfen i Aspudden. Åh vad kul. älskar att ha aktiviteter där vi gör saker tillsammans.

Kallt som sjuttsingen men så kul.

Fördelen med att det var kallt var ju att vi var nästan ensamma på banan.

Kom igen nu älskling! Slå en hole in one!

Och det roliga var att jag efter denna bild just slog en hole in one! Fasen att det inte filmades som bevis, ha ha!

Okej, vem vann då? Jo maken vann, äldste sonen två och jag på tapper bronsplats. Nu ska jag ligga i hårdträning för att ta revanch nästa år!

Bangolfen ligger i parkleken som är fylld av hagar med djur. De nyfödda killingarna är ju bland det sötaste jag sett. Åh vad jag ville norpa med mig en hem. Barnen höll med men jag stillade mig, ha ha.

Sen var det vidare färd. Tillbaka in till stan och då det kurrade i magen hoppades jag på lunch. Vilket det det också blev.

Maken hade bokat bord på Trattorian för en italiensk brunchbuffé.

Så fantastiskt att från kylan, hagel och blåst få resa till Italien. Vackert, inspirerande och gott.

Älskar buffeer där det inte är så stora fat utan de byts ut ofta istället. Så maten alltid är färsk.

Så ,mycket gott. Den lilla skålen med äggstanning och tryffel – bland det godaste jag ätit. Jag var tvungen att ta flera. Mums!

Hemmagjord italiensk gelato i den fina glassvagnen.

Mycket nöjd, glad och mätt familj.

Vi hade tidigare pratat om att vi skulle ha sushi till middag. Att vi tillsammans skulle göra egen sushi som både en kul aktivitet och god middag. men med brunchen i magen insåg vi att vi inte kommer vilja äta någon middag. Te med skorpor lät bättre. Inte ofta man fyller år utan att ha middag men det kändes helt rätt.

Det blev en helt fantstisk dag och jag kommer för alltid ha fantastiska minnen av dagen. Ser så fram emot level 47 nu. Har ju börjat på allra bästa sätt.

Det är min dag i dag att bli ett år bättre

Hej och god morgon! I dag det min födelsedag och med det är jag alltså ett år bättre. Så ser jag på att lägga till ett år till min ålder.

Jag har ingen aning om vad dagen ska ge faktiskt. Jag sitter nu på lördagseftermiddagen och skriver detta så allt är ovisst och möjligt.

Träffa mamma är det enda jag vet. Äta något extra gott till middag har jag bett om men mer än så har jag inte tänkt. Att fylla år på en söndag känns lite tråkigt när jag nu tänker på det. Är det en fredag eller lördag känns det ju som man lätt fixar liten fest (pre covid) och är det en vardag så är ju födelsedagar perfekta att krydda upp en vanlig vardag med. Men söndag…? Inte så skoj.

Förra året gjorde jag denna ”nakna prinsessa” som jag kallade den. Du kan se receptet HÄR. En naked cake som är så poppis i kombination gav en hederlig prinsesstårta. Ja det måste ju bli en naken prinsessa, ha ha.

Förra året var det lördag och precis nystartad pandemi så det blev ett litet firande med en handfull friska vänner på avstånd i trädgården, se HÄR. Då trodde vi alla fortfarande att världen skulle vara tillbaka till det normala efter sommaren. Undrar vad vi tänker om ett år om den tid som är nu?

Det enda som är viktigt för mig på min födelsedag är att få krama mina barn och make och att äntligen också få krama mamma. Det duger i present för mig.

Jag får väl då återkomma med en rapport om dagens begivenheter.

Önskar dig en riktigt fin söndag!

Dumlekakor, dumleflarn på 7 minuter

Dumlekakor, dumleflarn på 7 minuter är ju grejen! Om du någonsin känt: Åh vad härligt det hade varit att baka något gott men jag pallar inte – då ska du se hit. Enklare och snabbare sätt att få till frasiga och samtidigt sega flarn går ju bara inte.

Många i sociala medier säger ”baka detta, endast 3 ingredienser”. Ha, här är det bara en! Jo men så är det ju om man tar i lite.

Dumlekakor, dumleflarn

Ingredienser:
Dumlekolor

Gör så här: Sätt ugnen på 200° och lägg ut 12 dumlekolor på en plåt med bakplåtspapper. Ställ mitt i ugnen och grädda i ca 7 minuter. Vakta, då socker lätt bränns. Ta ut och låt svalna på plåten. Servera som flarn till fika eller i glass. Både som helt flarn och smulat som strössel.

Som sagt, det går väl inte snabbare eller på enklare sätt att få till härliga frasiga, sega flarn än så här?

I går åt vi dessa tillsammans med vaniljglass till efterrätt. Som barnen undrade: nääääääär får vi äta dem? Det är ju riktig tortyr för barnen att ha en mamma som har ovett att göra dem innan middagen så de måste vänta.

Nästa gång så ska jaag också klippa ner bitar av rå dumle i lite lätt smält glass och blanda för att sedan frysa igen. Kan man då säga att jag ”gjort” dumleglass? Hade varit nåt va???

Ostfyllda croissanter. Gör frukosten & brunchen ännu bättre

Godmorgon! Här får du ostfyllda croissanter av mig. Kanske den ultimata frukost- och brunchmackan? Det är ju liksom två i ett här. En frasig varm nybakad croissant samt krämig smält ost som mättar. Jag tror i alla falla att ostfyllda croissanter kommer bli en ny favorit här för att stanna i funkiskåken. Mums!

Ostfyllda croissanter

Och bara för att du ska fatt vad jag menar så ska du spana in dessa:

Ostfyllda croissanter

Som sagt; frasig nybakad croissant med smält varar ost i. Pang tjong och lyckan är gjord!

Ostfyllda croissanter. Frasiga, varma och krämiga

Ingredienser:
1,5 dl riven smakrik ost
4 smördegsplattor
1 ägg

Gör så här: ta fram de frusna smördegsplattorna och låt tina något  i 10-15 minuter. Sätt på ugnen på 200°. Riv osten på den grova sidan av rivjärnet.

Kavla ut en smördegsplatta i taget, lite grann på längden och sedan på bredden så mycket det går. Skär sedan till den nu stora rektangeln till en lång triangel. Lägg 2 msk riven ost utbrett i botten av triangeln. Vips samman ett ägg och pensla kanterna på smördegen. Rulla ihop rätt tajt. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Forma, böj smördegsrullen till en klassisk croissantform. Pensla över hela med ägg och grädde mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills smördegen fått en gyllene färg och blivit frasig. Låt svalna något innan servering, smält ost är brännhett. 

Ostfyllda croissanter

Väldigt snabbt och enkelt får du till den där rätt proffsiga känslan. Ja men du känner väl mig vid det här laget…? Jag älskar ju genvägar och smördeg är en av de bästa sätten att snabbt få till något gott.

Ostfyllda croissanter

Inte en dålig frukostbuffé jag fick till denna dag, eller hur? Om du vill har fler tips på frukost och brunch har jag ett matigt (!) inlägg med massa tips HÄR.

Blev sugen på denna låt. Tyckte den passade fint in här. Så nu fick du även ett sinne till kittlat, ha ha.

Och så har vi då ”efterrättsmackan” som jag kallar den. Rostat bröd, stark ost och marmelad. Ett måste varje helg.

Önskar dig en fin lördag! Hoppas den ska smaka gott.

Blommande äppelgrenar & reflektion över året

Det står nu blommande grenar på den öppna spisen i vardagsrummet. Mycket bra med att beskära äppelträdet i trädgården och med det få grenar att ta in och få i blom. Gratis bukett kan man säga.

Jag läste mig till tipset att man ska spreja med vatten på blomknoppar så blommar de lättare. Och så klart långa snitt på grenarna så det blir en större yta att suga upp vatten på.

Just nu är året, livet inne i en mellanperiod. Vi har nyss lämnat påsken där det var mycket fokus på mat, pynt och ledighet. Nu är det lite mer vardag utan något tydligt riktmärke.

Ett år av berg-och-dalbana

Jag tittade på min statistik över bloggtrafiken, hur den såg ut för ett år sedan. Då hade jag rekord. Aldrig någonsin hade det varit så många som hittat till mig. Det var googlesökningar på ”pyssla med barn”, ”enkla bakrecept”, ”måla om rotting” mm. För ett år sedan stannade världen upp, tid spenderades hemma och familjer behövde aktivera sina barn, fixa hemma och göra något gott för att pigga upp sig. Då googlades det till mig.

Detta skedde exakt samtidigt som alla mina planerade uppdrag avbokades. Det var så konstig känsla minns jag. Inga uppdrag samtidigt som det var nästan 100 000 besökare på bloggen.

Detta får mig att känna sådan tacksamhet. Jag var där och då beredd att stänga ner mina kanaler och starta om. Göra något annat som inte var så osäkert, ha ett jobb som inte var så beroende av svängningar. Men bara några veckor senare började företag och uppdragsgivare förstå att detta nya tillstånd var det nya normala. Då kom förfrågningarna. Så till den milda grad att jag var tvungen att tacka nej för tiden räckte inte till.

Börja om!

Det har inte varit ett kul år. Jag känner hur jag har svårt att ta mig för saker och drar mig gärna undan. Jag har blivit ännu sämre på att hålla kontakt med vänner för jag är aldrig bra på telefon utan jag har hellre bokat fika, drink, middag, promenad. Att träffas ansikte mot ansikte är det jag kan. Och det var ju just det man inte skulle göra. Då blev det lite tomt.

Min utmaning nu är att försöka vinna tillbaka vänner och få igång mig. Våga mig ut. Så fort världen är frisk igen. Jag tror inte jag är ensam om denna känsla, fast den är ju på intet sätt så stor egentligen då jag har fantastisk familj, underbara grannar och kontakt med omvärlden via mitt jobb. Men jag tror känslan av ensamhet och isolering är stor runt om i vårt land och värld. Och ensamhet – det är farliga saker! När vi fått bukt på viruset, hur blir det då med den psykiska hälsan?

Jag har hört några som tittat på tidigare pandemier och att det efter dem varit väldigt glada och dekadenta dagar. Jag hoppas innerligt att vi efter denna isolerade tid har energin att just ge sig ut, träffa folk, mötas och visa att världen egentligen är starkt, varm och generös. Vågar vi testa det? Jag hoppas det!

Ta hand om dig. Både till själ och kropp.

Söndagen i april som vi tog tillbaka trädgården

En heldag i trädgården. Att vi kunde få det i mitten av april känns som världens gåva. Så fantastiskt och friskt på alla sätt.

Jag har varit gräsänka nästan hela väckan och jag märker att två armar är helt klart hälften av vad jag är van vid. Det har varit tufft att jonglera vardag med allt vad det är så en skön vårvarm dag i trädgården var precis vad jag, och barnen, behövde.

Och vad är är det bästa för att få tre syskon att hålla sams? Jo att släng in fler barn i potten. Det är verkligen intressant hur det blir mindre bråk om det är fler barn. Så jag hade 6 barn att leka med.

Äldste sonen placerade jag i hängmattan. Första gången för i år och han kände sig reda hemmastadd. Bara det att han måste vara 10 cm längre en senaste gången han låg där. Jösses vad han växer!

Samma kärlek till Kalle är det i alla fall.

Jag krattade hela återvinningskärlen fullt av barr, löv och kottar. Kan inte njuta fullt om det är massa bör (som man säger i Göteborg) liggandes i trädgården. Och vad hittar jag? Jo murklor!!! På en fråga jag ställde på mitt Instagram fick jag svaret att de är giftiga. Så släng på en gång! Men coolt ändå!

Ihopfixad lunch och som sagt; hur lugnt och stilla som helst med fler barn. Till och med stilla samtal och skratt. Ska alltid ha huset fullt!

Något surrade bakom krukan…

Årets första humlesurr. Släppte ut den lille så fort jag fått min dos av sommarljud tillfredsställd.

Och apropå det; första sädesärlan såg jag idag. Ett litet par, han med svart hjässa och hon med grå, gick fint på gatan. Jag gråter alltid när jag ser sädesärlor och svalor första gången på året.

Jag ritade upp en King-bana på gatan. Ljudet av boll mot asfalt – det är sommarljud det!

Dottern och hennes kompis skulle göra boba tea. Jag har ingen aning om vad det är men det är suuuuuupertrendigt just nu.

Slajmiga kulor som ska ligga i te. Okej… inget för mig tror jag.

”Vi har inget att göra” kommer från tre små killar. Bästa botemedlet är såpbubblor. Alltid såpbubblor!

Åh vilka härliga skratt och skrik det kom från killarna. Bäst är ju de här stora formarna som ger jättebubblor.

Boba teet var klart. Jag avböjde men tackade för omtanken.

Till teet skulle tjejerna baka kakor. Jag hade degen åt dem och sagt tiden i ugnen. Men nej, det gick inget vidare.

Gjorde mig en egen fika istället.

Jag har funderat mycket på det här med planteringar. Jag ser mitt flöde på instagram fyllas av dahlior, fröer och massa tips. Alla är proffs och har växthus. Jag har några år försökt men varje år blir det detsamma; misslyckat resultat och jag har bara dåligt samvete för plantor som jag inte ta hand om.

Mitt fokus ska vara att ha en trädgård där jag ”bara kan vara” i. Inte hålla på och fixa. Inte för att jag inte skulle vilja kunna utan bara för att jag inte har tiden eller den rätta känslan. Finns ju inget vackrare med sköna somriga blommor men det är inte för mig.

Men! Krasseblommor tror jag mig behärska. Det gör nog alla som lyckas hitta lite jord att stoppa ner ett för i skulle jag tro. Växer som ogräs. Hoppas jag, ha ha. Nu är i alla fall några före erasseblommor satta. Så får vi se vad som händer om några veckor.

Solen letade sig bakom huset och trädgården började bli kall. Solen värmer bra men jag märker att det är verkligen april och inte juni. I skuggan vill jag ha mössa och dunjackan på.

Nu är maken hemma och jag kan återgå till att vara människa istället för att försöka vara bläckfisk. Nu ser jag fram emot en kul vecka. Har faktiskt ett hemma-hos-reportage som ska ske i huset. Det ska bli kul. Jag får återkomma med det.

Ha en fin kväll och start på veckan.

English shortbread med torkade violer & kristyr

English shortbread med torkade violer – är det en kaka du ätit tidigare? Inte jag i alla fall men det var en idé som slog mig som jag ville testa.

Som du vet, skrev jag häromdagen om violer och att dessa ätliga små blommor är perfekta att plocka nu för att piffa till bak och mat med. Jag har tidigare visat violsocker och den blommiga morotskakan och nu var jag sugen på att göra något ytterligare.

Torkade blommor inkavlade i mördegskakor är ju vackert, kan jag göra min variant? Att man lägger blomman på kristyr – det ville jag göra. Och inte ännu en mördegskaka utan det blev det sonen lärde mig i somras: English shortbread. En porösare, knaprigare kaka än den hederliga mördegskakan men ganska lika ändå.

English shortbread

English shortbread med torkade violer & kristyr

Nyp bort stjälkarna på violerna och lägg dem med ”ansiktet” nedåt på en bit hushållspapper, som ligger på en skärbräda eller liknande som man kan flytta, och tryck lätt till blomman så den ligger still och rakt. Lägg på ytterligare ett blad hushållspapper och en skärbräda. Lägg på något tungt tex en mortel. Låt pressa i minst ett dygn så de tappar vätska och blir helt plana. Sedan kan blommorna läggas på allt i princip.

Ingredienser:
225 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1,75 dl maizena

Gör så här: Sätt ugnen 175°. Vispa ihop det rumsvarma smöret med sockret i en bakbunke. Blanda mjöl och maizena i en annan skål och rör sedan ner i socker-smörblandningen och knåda ihop till en deg på arbetsbänken.

Kavla ut degen till ca 8 mm och stansa eller skär ut kakor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. English shortbreaad ska vara ljusa och stelnar när de svalnat. 

Blanda samman 1 äggvita med 1 dl florsocker och några droppar ättika. Spritsa eller bred på kristyren på kakorna. Lägg på de pressade violerna och låt stå så frityren stelnar.

Jag blir lite sugen på att pressa ett gäng nu och ha in i hösten och kanske vintern. Undrar hur länge de håller sig.

English shortbread

Jag valde att göra enkla nästan fyrkantiga kakor för att göra det så enkelt som möjligt. Spritsade på kristyren med en pipflaska. Enklast tänkbara – i en kvadrat.

English shortbread

Blommorna är delikata och supertunna så att lägga på dem med pincett är ett tips.

English shortbread

”De ser ut som små tavlor” sa maken och det hade han helt rätt i. ed den lite taggiga kanten ser det ut som gamla guldramar.

Så söta kakor, i dubbel bemärkelse, ha ha.

Hoppas det var integrerande och att du nu går ut och plockar de rara violerna.

Väckt av katt i ottan. Det går ju inte att bli arg

Klockan hade inte ens slagit 06 och upp hoppar en kelsjuk katt i sängen. Birger är inte katten som jamar på ett så där sött och stilla sätt utan det låter antingen som han skriker nej eller nästan skäller.

Jag tog fatt i min mobil då jag har den som både klocka och väckarklocka för att se hur tidigt det var. När jag öppnat ögonen helt såg jag att ljuset fullkomligt for in från sonens rum på andra sidan hallen. Magisk morgon. Och sedan såg jag att den där förbenade katten som väckt mig aldrig varit sötare.

Katter kan verkligen ha olika utseende beroende på hur de dels har sitt humör men även hur ljuset är för deras ögon ter sig så olika. I starkt ljus är deras pupiller minimala och ser nästan läskiga ut. Är det däremot mörkt blir deras pupiller stora, som hela ögat är en pupill, och då blir kattens uppsyn som ett gosedjur.

Från att jag skulle vilja skälla på honom för att han väckt mig så blev det istället puss- och kramkalas. Han vet hur man hanterar kvinnor, den där Birger.

Och den där lilla rosa nosen… Åh vad jag gillar den!

Ja, det var i morse det. Dagen har varit av blandad kompott. Började med att bråka med barnen, bli sams med barnen, yoga, ha digitala möten, fotografera ett jobb, påbörja ett riktigt kul uppdrag som kommer ta upp större delen av min arbetstid närmsta halvåret, mötte upp stora barnen för att handla, hämtade lillkillen, städade, lagade tacomiddag och satte mig nu här. Pang tjong vad dagarna går fort.

Nu ska jag gå till barnen i källaren, är gräsänka, och kolla på Masked Singer. Hörs imorgon!