Återbruk & upcycle med många smarta verktyg

Återbruk & upcycle är ett annonssamarbete med Ryobi

Det finns många projekt man vill dra igång med i hemmet men det faller ofta på att man känner att det blir för stor apparat. Det krävs mycket prylar, kunskap och utrymmen. Känner du igen dig?

Jag har många idéer på att göra om saker jag redan har men av ovanstående anledningar blir det just bara idéer och stannar där. Men nu fick jag en riktigt spännande fråga från Ryobi att testa några av deras verktyg. Verktyg som är behändiga, anpassade för hemmaprojekt och smidiga. Nu skulle jag få testa.

Gravera/rista/etsa i metall & trä

Mina råvaror presenterade så att säga. Saker jag hade hemma och haft idéer till men inte kommit till skott.

Det smidiga med Ryobi är att alla apparater är sladdlösa och med ett riktigt kraftigt batteri i stället. Serien ONE+ består av 100 verktyg och ett batteri passar samtliga dessa. Batteriet laddas snabbt och kan lätt klickas på och av på alla Ryobis verktyg i serien ONE+. Varje verktyg kan då hållas i smidigt format och lättviktigt.

Här har vi då ett mirakelvertyg som jag helst vill kalla det men det heter multiverktyg. Ett verktyg med multifunktion genom de olika påsatserna. Slipa, borra, fräsa, etsa, rista mm.

Om du, eller någon kreativ person i din närhet, varit snäll i år så ska tomten komma med den här tycker jag.

Jag har länge velat rista (eller etsa kanske man kan kalla det också?) mönster i olika material. Då jag är helt novis och aldrig använt en roterande maskin före detta valde jag ett mycket enkelt mönster, som dessutom ligger lite rätt i tiden; en grankvist.

Mycket enkelt tänker jag; raka små streck, när jag skissar på tennkannan och träskivan.

Alla Ryobis verktyg i serien ONE+ har som sagt samma batteri som du kan skifta från maskin till maskin med bara ett litet klick. Det gör att varje verktyg inte väger så mycket när de är utan batteri. Så smidigt att kunna vara sladdlös och rörlig när jag skapar. Batteriet är väldigt kraftigt så jag behövde aldrig ladda mitt i projektet utan allt var supersmidigt.

Ska erkänna att det kändes rätt så skrajset när jag skulle starta. Liksom så definitivt att rista in i något. Skissa med blyerts är ju en helt annan sak. Nu var det på riktigt.

Men jag behövde verkligen inte vara rädd. Med pennfattningen var det som att rita och med reglaget för hastigheten kunde jag snabbt göra mig bekant med verktyget och tekniken.

Det var så himla lätt och framförallt skoj. Så roligt att få fram mönster på detta sätt.

Så här blev min lilla tennkanna. Mönstret på blev riktigt fint och jag slogs av hur snabbt och enkelt det var att få fram på ytan.

Älskar hur ljuset träffar olika i strecken.

Samma verktyg, samma teknik, annat material och ett helt annat uttryck.

För att vara första gången är jag verkligen nöjd. Och framför allt så sugen på att göra mer och fler. Blodad tand är väl bara förnamnet.

Gör pall & förvaring av äppelåda

I källaren, vid vår grovingång står äppellåda fylld med tygkassar att ta med när vi går till affären. Den där lådan har jag velat gör om till en multifunktionell sak. Både förvaring och sittplats. Två saker man alltid behöver i en hall.

Med limpistolen och den kraftiga häftapparaten tänkte jag testa om jag kunde få till det.

En stuvbit, två lager skum och en spillbit från ett tidigare hyllbygge skulle få pryda den gamla äppellådan.

Limmade ihop lagren skum samt fäste med några klickar lim på skivan och jag slogs snabbt av hur smidigt det var med en sladdlös limpistol. Jag har limistol som ett vardagsvertyg då jag använt min gamla titt som tätt. Men denna från Ryobi utan sladd var ju i en helt annan liga. Nu vet jag hur det skulle kännas att åka Rolls Roys. Detta kommer bli mitt absoluta favoritverktyg.

Skum och skiva sitter ihop, då var det dags för tyg och häftpistol.

Batteriet är kraftigt och motorn är som en racerbils. Jag tryckte av några extra häftstift bara för skojs skull för det var så häftigt (!). Ja jösses vilken motor som slängde iväg stiften ner genom tyget och träskivan. Tjoff, tjoff och den stadiga puffsitsen/lådlocket var klart.

Bara att lägga på lådan och ha som sittdyna och lock.

Snabbare remake får man nästan leta efter. Men så hade jag ju bra verktyg till min hjälp också.

Våningsfat av gamla tallrikar

”When loppis gives you jultallrikar you make kakfat”. Jag har länge velat testa att borra hål i porslinsfat och göra eget våningsfat men, av samma anledning som ovan, det har inte blivit av.

Jag har väldans många loppisfyndade jultallrikar och de har en glasering av guds nåde så för att borra sig genom behövs det en riktigt bra borr. Här visste jag att Ryobi skulle fixa det med denna kombinerad borr- och skruvdragere. Med kakelspets satte jag igång.

Bra att sätta maskeringstejp där man borrar så några sprickor inte kan uppkomma i borrandet.

En sådan smart sak som att en lampa, som en lite strålkastare, vid foten på borren lyser på ytan där du borrar. Det var guld i och med att jag stod och borrade i vår lilla källarskrubb.

Med perfekt resultat om jag får säga det själv.

När borren börjat sticka ut på undersidan bytte jag sida och borrade från baksidan istället.

Så så så glad i detta lilla kakfat. Med en kraftig borr blev loppisfyndet en riktigt fin detalj till julens dukningar.

Ja hoppas du blev inspirerad till att göra något med dina gamla saker. Med rätt verktyg och idéer så går många ting vackrare öde till möte.

Kolla in Ryobis sida och börja göra verklighet av dina idéer!

Vår aktivitetskalender är klar – du får den också!

Phu, nu är den aktivitetskalender jag funderat på hur länge som helst äntligen klar. Det är lite så för mig – skomakarns barn går med trasiga skor och jag pysslar typ i sista minuten till mina egna barn. Kunderna går före, ha ha.

aktivitetskalender

Jag är barnsligt förtjust i smällkarameller som du såg igår och ville göra en julkalender till barnen med 24 stycken smällkarameller. Det har jag gjort en gång tidigare, då i silkespapper, men ville göra en ny variant, lite renare kan man säga. Jag ser på Wikipedia att de även kallas julgranskaramell. Det ordet vill jag använda.

Barnen får en skumtomte i den antika kalendern jag har fått med mig från barndomshemmet så mer godis behöver de och små leksaker vill jag inte ge då de gånger jag letat fram 24 stycken småpryttlar eller delat upp lego mm så har det liksom bara blivit kul för en liten stund och typ bara en axelryckning från barnen. Nej, nu var det dags att göra något annat. En aktivitetskalender ville jag göra, inte uppdrag som att krama någon osv utan aktiviteter kopplat till vår jul. Varje morgon får barnen, 3 barn tar alltså en lucka/smällkaramell var tredje dag, öppna och läsa vad för juligt som kommer ske den dagen eller kvällen. Sånt som vi ändå skulle göra.

Aktivitetskalender att ladda ner!

Jag har gjort en variant till dig som du kan ladda ner HÄR och spara på ditt skrivbord för att sedan skriva ut.

Den är gratis men om du gillar det jag gör och vill bidra till min verksamhet får du gärna sponsra valfritt belopp (allt från en tjuga är verkligen uppskattat) till mitt företags-swish 123 140 26 50 som registreras enligt SKV’s alla regler.

aktivitetskalender

Som små mysiga påminnelser om att det är julen vi laddar upp för. Och vilken tura att jag får vara med på dessa också! Kanske en kalender åt mig mest, ha ha!

Ja, som du ser så gjorde jag smällakarmeller av kräppapper och inte med de där långa fransarna som annars är på smällkarameller. Jag har en steg-för-steg på dessa karameller om du vill se HÄR.

Så gör du smällkaramell av kräppapper

Att göra smällkarameller till jul är väl en av de där givna julpysslen!? Slår vad om att alla som gått i den svenska skolan någon gång fått göra sig både en och tre smällkarameller under sin skolgång.

Jag har tidigare visat flera olika varianter men nu ville jag göra några i kräppapper. För att de blir lite mer moderna känner jag. Och får bättre plats om man vill ha dem på en bordsdukning tex, än de med långa fransar av silkespapper.

Så gör du smällkaramell av kräppapper

Klipp till en bit kräppapper, 25 X 12 cm, och lägg  en papprulle på längden mitt över pappret. Stryk med limstift på mitten av en långkant och fäst på papprullen. Gör likadant med den andra sidan. Nu har en lång pappcylinder skapats.

Klipp till ett band och knyt strax ovanför papprullens kant. Dra ut kräppapret så mycket som du önskar för att få till en karamellform. Gör likadant på andra änden.

Men innan du knyter den andra sidan – fyll rullen med det du vill ge bort eller ha som överraskning.

Madeleinekakor med saffran, choklad & pistagenötter

Madeleinekakor med saffran är ett inlägg med en adlink

Madeleinekakor med saffran är ett måste denna jul! Om du har en vana att scrolla på instagram så har du nog sett både en och sjutton madeleinekakor svischa förbi senaste året. Jag tycker helt klart att denna lilla fina, saftiga munsbit har fått ett uppsving. En kaka med lång historia, läs mer HÄR.

Kakan i sin vanliga form med citron är super men den år att variera och så klart ville jag göra en julig variant. Madeleinekakor med saffran, doppade i choklad och hackade pistagenötter på gör denna goding helt perfekt till första bästa glöggmys.

Madeleinekakor med saffran

Och sen så är ju kakan så vansinnigt vacker tack vare sin unika form den ska bakas i. Den här formen köpte jag HÄR men de finns ofta för en bråkdel på loppis och second hand så kolla där om du inte har en form.

Juliga Madeleinekakor med saffran

Ingredienser:
140 g rumsvarmt smör
1 g saffran
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 ägg

150 g mörk bakchoklad
1 dl hackade pistagenötter

Gör så här:

Sätt på ugnen till 200°C. Smöra och pudra försiktigt en madeleineform med vetemjöl.
Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och häll i saffran och 0,5 dl socker för att vispa ihop rejält med elvisp.
Diska eller byt vispar på elvispen. Knäck ägg i en annan bunke och vispa med 1 dl socker ordentligt i 5minuter med elvispen så det blir ordentligt fluffigt.
Blanda socker- och äggfluffet i smörblandningen och sikta i de torra ingredienserna i blandningen och vänd ihop till en jämn smet.
Klicka i smeten i plåten/madeleineformarna med hjälp av två skedar, fyll inte hela hformarna då smeten sväller.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut plåten och vänta en minut innan kakorna försiktigt lossas från sina formar. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper under.
Smält chokladen i ett vattenbad och hacka pistagenötterna. Ta en madeleinekaka i taget och doppa försiktigt änden i chokladen och lägg på gallret. Strössla över de hackade pistagenötterna. Servera.

Madeleinekakor med saffran

Låt kakan svalna något och använd en smal vass kniv för att testa att lyfta i kakans kant.

Madeleinekakor med saffran

Perfektion ju!

Madeleinekakor med saffran

Vill du ha tips på fler julbak?
Mjuk pepparkaka med frosting
Sega kolasnittar med saffran
Pepparkakstacos med kladdkaka
Saftigt saffransbröd som tolvhålakaka
Pepparkakssticks med vit choklad
Apelsin- och ingefärskladdkaka

Bjud på ett bubbligt adventsmys

Bubbligt adventmys är ett annonssamarbete med Arvid Nordquist Vinhandel

När man tänker på julmys och träffar i december så är det nog glögg man tänker på som dryck men det måste det väl inte vara? Det blir riktigt juligt, mysigt och stämningsfullt även med mousserande vin. Helt klart festligare i alla fall för bubbel känns alltid högtidsfullt på något sätt. Och högtidernas högtid är ju julen.

Det var så jag tänkte när jag tillsammans med KWV Cuvée Rosé skulle skapa ett stämningsfullt, välsmakande och inspirerande bord för jul.

Ett bord uppdukat för några nära och kära med mingelmat och mousserande vin inramat med några juliga detaljer sätter snabbt stämningen. Plockmat som inte ska ta lång tid att göra så det finns mer tid för samtal och skratt.

Flaskan inspirerade mig till dukningen. Det vackert gråa och neutrala ihop med det rosa fick vara basen och sedan så klart det juligt röda.

Och med detaljer som gör dina vanliga favoriter till passande juliga snittar. Som här är det små tunnbrödsrullar fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat. Vill du så kan du alltid krydda upp färskosten med pepparrot tex. Men det som gör denna lilla rulle julig är ju den lilla skinkpinnen, som en miniatyr. Hur du gör sådana kan du se HÄR.

Så klart ska vinet serveras riktigt kallt och här skapar du lätt en underbar ”ishink” av isblock. Denna ”hink” gör du lätt i din egna frys. Se HÄR för steg-för-steg.

Utöver en mycket vacker flaska att duka fint med så är KWV Cuvée Rosé är ett fruktigt och något sötare mousserande vin. Passar bra till de salta snittarna vid detta plockbord. KWV Cuvée Rosé är ett vin med låg alkoholhalt som gör sig mycket bra vid ett sådant här tillfälle.

För den där lilla extra piffet och göra ditt mousserande rosévin lite juligt så lägger du några lingon i varje glas. Blir som små söta rubiner i glasen.

Förslag på snittar till julmingel

En julig plockltallrik med små munsbitar riktigt goda till det mousserande rosévinet:

• Minipajer av smördeg fyllda med spenat
• Crustader fyllda med skagenröra, toppad med färska räkor och dillkvist
• Hårt tunnbröd med chèvre, hjortronsylt och rostade pinjenötter
• Rullar av tunnbröd fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat
• Ugnsgratinerad brie på knäcke toppad med hasselnötter och färskt fikon

Som jag skrev så är dessa snittar snabbt fixade och så klart går det att göra mer avancerade om du gör egen skagenröra men snabbast blir det med den färdiggjorda från fiskdisken. Men med en extra färsk och skalad räka på blir det extra fixat och matigt.

Denna snitt med chèvre och hjortronsylt är min personliga favorit och den gick riktigt bra ihop med det mousserande rosévinet.

Ett tips på att skapa julstämning i ett kick är att lägga smällkarameller på bordet. Antingen så är de tomma och bara som dekoration eller så fyller du dem med godsaker som efterrätt. Alla blir glada av julgodis i en smällkaramell, det vill jag lova!

Smält brie måste vara bland det godaste som finns? Skiva bitar av brie och lägg på små tunna knäckebitar och strössla hackade hasselnötter över. Lägg allt på en plåt och när gästerna kommer ställs plåten in i den 200° varma ugnen för att gratineras i ca 10 minuter. Skiva färskt fikon på och sedan servera.

Små minipajer, eller piroger av smördeg är alltid en hit. Dessa har jag med spenatfyllning. Du kan läsa utförligt recept HÄR.

En bra mix av snittar, en blandning av krispigt och mumsigt.

Det är alltid en bra idé att ha fat eller skål med färsk frukt. Och vackert på bordet blir det ju dessutom!

Hoppas detta fick dig att bli inspirerad att bjuda på ett bubbligt julmingel.

Små smördegspiroger med spenatfyllning

Jag vet inte hur det är med dig men jag kan tycka att allt som lagas med smördeg blir succé! Salt, frasigt, smörigt och milt på samma gång. Och sedan med någon härlig fyllning blir det fulländat.

Här har jag gjort små smördegspiroger med spenatfyllning som passar som mingelmat när som helst på året. Festligt ihop med bubbel blir det riktigt bra på olika firanden men här var det som ett vintrigt festligt mingel.

Små smördegspiroger med spenatfyllning

Ingredienser
4 smördegsplattor
0,5 förp frusen spenat
1 gul lök
2 vitlökar
olivolja
salt
vitpeppar
1 ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Finhacka den gula löken och fräs den i olivolja ien kastrull på spisen. Efter någon minut pressas vitlöken i. Fräs tills löken fått lite yta. Häll då i den frusna spenaten. Vänd runt tills den tinat helt och tillagas. Låt fräsa/koka i 5 minuter. Smaka av med flingsalt och vitpeppar.

Ta ut smördegsplattorna från frysen. Låt stå framme nån minut innan de kavla bara lite lätt. Dela plattorna i två och ta av kastrullen med spenatblandningen. Fördela spenaten på kvadraterna som bilden nedan, med fyllningen lite mer åt en hörna. Vik över den andra hörnan så det blir en fylld trekant.

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Trycke till, försegla kanerna med en gaffel. Knäck ett ägg i en skål och vispa samman gula och ägg med gaffel. Pensla över pirogerna.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills de fått fin gyllene gräddad yta.

Som du vet älskar jag genvägar och smördeg är helt klart en av de bästa. Snabbt fixat och som sagt succé varje gång.

Perfekt som en del av ett mingel ihop med andra små snittar. Denna blir den mastigaste av dem alla.

Gör egen ishink av is – perfekt till party

Har du testat att göra en ishink av is? Det är både en riktigt vacker, användbar och effektfull dekoration till festen. Enkel att göra också så det är bara att sätta igång. Ja, för det krångligaste med den är väl att den kräver sin tid i frysen.

Gör egen ishink av is

Vad som behövs:
låg vid plastbunke
en mindre plastbunke som har plats för flaska
en tyngd
grenar, bär annan dekoration

Gör så här: fyll den stora hinken med några cm vatten och ställ i frysen över natten.

Nästa dag ställs den mindre burken på den frusna botten och med en tyngd i. Fyll upp med vatten runt om den mindre burken. Stick ner grenar bär eller annan passande dekoration runt om, i vattnet. Ställ tillbaka i frysen över natten.

Ta fram och ställ på en bricka eller annat vattentåligt och stick ner flaska som ska kylas.

Gammal julpåse & ny julkudde

Inlägget innehåller en adlink

Jag hittade de sötaste små pappåsarna på loppis. Fina säsongspåsar som en handlare från en annan tid själv tryckt upp.

”Kära Folke Jönsson! Jag vill så gärna komma till din butik i Wäsby och inhandla mina konserver och julgotter hos dig, Säg att du fortfarande har öppet!!??”

Mitt nostalgiska hjärta klappar snabbt när jag börjar drömma om hur Folke står med förkläde och välkomnar in i sin butik, låter alla barn få en skiva ost bredvid charkdisken och flirtar med damerna. Det klirrar från mejerikylen från mjölkflaskorna och äpplena vid fruktdisken är vinterkrispiga. Det skvallras bland hyllgångarna och det snattas sockerdricka.

Det får mig också att tänka på den butik vi hade i området när jag var barn. Samlingsplatsen för hela området, vår bys hjärta. När handlarn med fru och två döttrar förklarade att de inte kunde ha kvar butiken var det något som dog i Ängbysjälen. Men jag tackar för fina barndomsminnen! Allt har sin tid.

Återigen, funderar så på allt som skedde hos Folke och alla som hade förmånen att handla förmånligast hos honom. Nån med Wäsby-koppling som vet?

Den här vackra julkudden med domherre- och amaryllismönster däremot vet jag var den kommer ifrån och var du också kan finna den. Bara klicka på länken.

Är det i år alla jultraditioner bryts?

Nu ska vi ta å snacka lite jultraditioner. Jag läser många olika bloggar, följer massor på instagram och är med i diverse olika grupper på Facebook och att julen startade tidigt i år kan vi nog alla enas om. Idag är det en månad kvar till julafton så det är väl kanske inte så konstigt att det ska börjas ordentligt nu kanske du tycker? Nja, det är många som menar att det bör BÖRJAS smygas in lite grann till advent men att det sedan ska pyntas successivt fram till julafton för att DÅ explodera. Typ mamman och pappan likt boken Jul i Bullerbyn förvandlar hemmet under natten till julafton.

Men, är det på riktigt någon som gör så idag? Väntar med julen till själva natten innan och liksom endast myser den där veckan mellan jul och nyår för att sedan dra ut det lite till trettondagen? Som det var förr?

Nej, det är ju inte en ovanlig syn att se utslängda granar redan på juldagen när jag bodde inne i stan. Säkerligen de där som tog sitt pick å pack och drog till Thailand kl 04.30 på juldagen.

Julen 2020 – inte som någon annan i modern tid

De senaste decennierna har en förskjutning gjorts och myset, längtan och ja faktiskt firandet av jul kan man säga sker alltså INNAN julafton men i år är det ju som alla vet väldigt speciellt. Med all skit vi har med denna pandemi, statistik som visar att inget verkar bli bättre närmst tiden så är det så klart att vi alla måste ha nånting att längta till. Då vi inte riktigt vet hur mycket jul vi kan fira är det väl lika bra att passa på medan hälsan är med oss liksom.

Allt är tillåtet!

Jag såg bakbloggare lägga upp lussebullar redan i augusti. Det kan jag kanske tycka är lite väl extremt och jag undrar ju om man gör det för att ”vara först” och få trafiken till sin blogg eller om man på riktigt bakar och mumsar lussebullar då? Men what the hack liksom, det är ju det som är så härligt att man får ju göra vad som helst. Roligast är diskussionerna i de julgrupper jag är med i på Facebook: ”När får man börja pynta?” är en sjukt vanlig fråga. Ja, det finns väl ingen lag om jag förstått det hela rätt? Men det är så många som frågar detta att någon i gruppen skrek i versaler att nu fick det vara nog! Allt är tillåtet i det egna hemmet ju!

Det utspridda julbordet

Jag är en jultoka om du inte redan visste det oh kan komma på pyssel och bakidéer i maj så jag har inga problem med att börja tidigt. Och sedan är jag gift med världens bäste karl som gärna startar med julsmakerna tidigt han med. I helgen griljerades den första julskinkan i det Lythska hemmet. Han brukar snitta på 5 skinkor per jul.

Och nu ska du få förstå varför: Vi har de senaste 5-6 åren inte haft julskinka på självaste julafton. Skinkan är till mysiga frukostar, goda lunchmackan, mellanmålet, kvällsmackan. Under hela december. fast nu då redan i november, ha ha.

Och här har du min lunch igår måndag. Skinka på knacka, köpegröt och dotterns egenbakade lussebulle. En bättre julfika i november.

Min släkt är en bondesläkt om jag lyssnat noga när pappa pratat om släkten och jag kan bara gissa hur alla längtade till jul för att äta sig mätta på den finaste grisen som slaktades till jul och det blev skinka, korvar, spad till dopp i grytan, paté, grisfötter, sylta. Nu lever vi inte i den typen av tid eller samhälle så det byggs inte upp inför the matpartyt. vi kan välja när vi vill äta vad. Har då julbordet tappat sin funktion? Först och främst så kan vi ju fylla bordet med vad vi vill och vad vi inte vill. Förra året HÄR hade vi tex skaldjur och åren innan det hade vi kalkon HÄR med tillbehör. Et juligt bord men inte ett äkta julbord om du förstår vad jag menar.

Min svärfar hade en strålande idé är vi firade jul med honom och hans fru för många år sedan: alla klassiska julrätter skulle ätas under julfirandet men inte på en och samma dag som ju julbordet är. En härlig skinkmiddag en dag, sill och fisk en annan och sedan korvar och sylta en tredje och så vidare. Wow, vilken vecka vi hade!

Den lilla julen ger möjligheter

Hur många blir vi som firar jul i år? Min familj är på 18 personer och det var planen att det skulle bli fullt ställ i år. Men det går ju inte om man bara ska samlas 8 pers. Inte heller när en stor del av min familj bor i Göteborg. Eller hur blir det nu? Det skiftar dag från dag i restriktioner, rekommendationer och familjens funderingar. Det kanske blir första gången jag firar jul med bara min lilla familj?

Då började jag å maken prata om vad är det då vi har med på julafton om det ”bara” ska lagas till oss fem (och mamma bakom visir och bom kanske)? Det ger ju möjligheter till att skapa en stordåd middag i det lilla.Inte laga mat till ett helt kompani och sätta köket på prov. Det piggade upp oss i all misär. Vi får göra det bästa av saken och ge oss ett mys och något gott. Jag föreslog en dansk julmiddag. Det som jag ju älskar så högt (shit vad jag saknar Köpenhamn, vår julresa dit med barnen för några år sedan var såååååå underbar och sedan har ju jag å maken varit är ofta i december för att suga ut det götta). När vi blir få kan ske vi kan göra en sådan julmiddag? Det funderar vi på nu.

Det ger ju också mer tid utanför köket på själva julafton. Vi kan ta promenad, tända brasa i trädgården, dricka varmchoklad och glögg i skogen. Vi kommer kunna få mer tid. Det är inte så dåligt när man tänker på det.

Det blir en jul då traditioner på alla sätt kommer att brytas. En tilla undran bara: hur gör vi med 70+ tomten? Han kan ju inte ränna runt å bli smittad världen över. Han kommer ju bli värsta superspreadern!

Om du vill och har tid hör jag gärna dina tankar och dina planer för julen i kommentarerna.

I år gör du julklapparna själv – massa tips på egna gåvor

Vill du göra julklapparna själv? Vill du ge en gåva som har en större mening än själva tinget?

Kanske det just är i år, detta galna 2020, som du har möjlighet att göra dem för du inte lämnar hemmet och har mer tid? Eller för att du inte kan åka till butiken, shoppinggatan, som vanligt? Eller vill du ge en gåva som inte är nyproducerad för klimatets skull? För plånbokens skull?

Jag har ett gammalt inlägg där jag listar alla bra pyssel, diy’s, återbruk och hantverk från mitt arkiv. Klicka HÄR så kommer du till det. Hoppas du ska hitta något som kan ge inspiration.

Alla dessa tips passar väl in i projektet Circular monday. En rörelse som uppmanar och uppmuntrar till återbruk, återvinning och renovering. Det blir fina gåvor med omtanke.

Den här kan du inte köpa på IKEA
ej heller på någon rea.
Att skryta vore förstås höjden,
men jag har gjort den själv i slöjden!