Har du testat att göra en ishink av is? Det är både en riktigt vacker, användbar och effektfull dekoration till festen. Enkel att göra också så det är bara att sätta igång. Ja, för det krångligaste med den är väl att den kräver sin tid i frysen.
Gör egen ishink av is
Vad som behövs:
låg vid plastbunke
en mindre plastbunke som har plats för flaska
en tyngd
grenar, bär annan dekoration
Gör så här: fyll den stora hinken med några cm vatten och ställ i frysen över natten.
Nästa dag ställs den mindre burken på den frusna botten och med en tyngd i. Fyll upp med vatten runt om den mindre burken. Stick ner grenar bär eller annan passande dekoration runt om, i vattnet. Ställ tillbaka i frysen över natten.
Ta fram och ställ på en bricka eller annat vattentåligt och stick ner flaska som ska kylas.
Jag hittade de sötaste små pappåsarna på loppis. Fina säsongspåsar som en handlare från en annan tid själv tryckt upp.
”Kära Folke Jönsson! Jag vill så gärna komma till din butik i Wäsby och inhandla mina konserver och julgotter hos dig, Säg att du fortfarande har öppet!!??”
Mitt nostalgiska hjärta klappar snabbt när jag börjar drömma om hur Folke står med förkläde och välkomnar in i sin butik, låter alla barn få en skiva ost bredvid charkdisken och flirtar med damerna. Det klirrar från mejerikylen från mjölkflaskorna och äpplena vid fruktdisken är vinterkrispiga. Det skvallras bland hyllgångarna och det snattas sockerdricka.
Det får mig också att tänka på den butik vi hade i området när jag var barn. Samlingsplatsen för hela området, vår bys hjärta. När handlarn med fru och två döttrar förklarade att de inte kunde ha kvar butiken var det något som dog i Ängbysjälen. Men jag tackar för fina barndomsminnen! Allt har sin tid.
Återigen, funderar så på allt som skedde hos Folke och alla som hade förmånen att handla förmånligast hos honom. Nån med Wäsby-koppling som vet?
Nu ska vi ta å snacka lite jultraditioner. Jag läser många olika bloggar, följer massor på instagram och är med i diverse olika grupper på Facebook och att julen startade tidigt i år kan vi nog alla enas om. Idag är det en månad kvar till julafton så det är väl kanske inte så konstigt att det ska börjas ordentligt nu kanske du tycker? Nja, det är många som menar att det bör BÖRJAS smygas in lite grann till advent men att det sedan ska pyntas successivt fram till julafton för att DÅ explodera. Typ mamman och pappan likt boken Jul i Bullerbyn förvandlar hemmet under natten till julafton.
Men, är det på riktigt någon som gör så idag? Väntar med julen till själva natten innan och liksom endast myser den där veckan mellan jul och nyår för att sedan dra ut det lite till trettondagen? Som det var förr?
Nej, det är ju inte en ovanlig syn att se utslängda granar redan på juldagen när jag bodde inne i stan. Säkerligen de där som tog sitt pick å pack och drog till Thailand kl 04.30 på juldagen.
Julen 2020 – inte som någon annan i modern tid
De senaste decennierna har en förskjutning gjorts och myset, längtan och ja faktiskt firandet av jul kan man säga sker alltså INNAN julafton men i år är det ju som alla vet väldigt speciellt. Med all skit vi har med denna pandemi, statistik som visar att inget verkar bli bättre närmst tiden så är det så klart att vi alla måste ha nånting att längta till. Då vi inte riktigt vet hur mycket jul vi kan fira är det väl lika bra att passa på medan hälsan är med oss liksom.
Allt är tillåtet!
Jag såg bakbloggare lägga upp lussebullar redan i augusti. Det kan jag kanske tycka är lite väl extremt och jag undrar ju om man gör det för att ”vara först” och få trafiken till sin blogg eller om man på riktigt bakar och mumsar lussebullar då? Men what the hack liksom, det är ju det som är så härligt att man får ju göra vad som helst. Roligast är diskussionerna i de julgrupper jag är med i på Facebook: ”När får man börja pynta?” är en sjukt vanlig fråga. Ja, det finns väl ingen lag om jag förstått det hela rätt? Men det är så många som frågar detta att någon i gruppen skrek i versaler att nu fick det vara nog! Allt är tillåtet i det egna hemmet ju!
Det utspridda julbordet
Jag är en jultoka om du inte redan visste det oh kan komma på pyssel och bakidéer i maj så jag har inga problem med att börja tidigt. Och sedan är jag gift med världens bäste karl som gärna startar med julsmakerna tidigt han med. I helgen griljerades den första julskinkan i det Lythska hemmet. Han brukar snitta på 5 skinkor per jul.
Och nu ska du få förstå varför: Vi har de senaste 5-6 åren inte haft julskinka på självaste julafton. Skinkan är till mysiga frukostar, goda lunchmackan, mellanmålet, kvällsmackan. Under hela december. fast nu då redan i november, ha ha.
Och här har du min lunch igår måndag. Skinka på knacka, köpegröt och dotterns egenbakade lussebulle. En bättre julfika i november.
Min släkt är en bondesläkt om jag lyssnat noga när pappa pratat om släkten och jag kan bara gissa hur alla längtade till jul för att äta sig mätta på den finaste grisen som slaktades till jul och det blev skinka, korvar, spad till dopp i grytan, paté, grisfötter, sylta. Nu lever vi inte i den typen av tid eller samhälle så det byggs inte upp inför the matpartyt. vi kan välja när vi vill äta vad. Har då julbordet tappat sin funktion? Först och främst så kan vi ju fylla bordet med vad vi vill och vad vi inte vill. Förra året HÄR hade vi tex skaldjur och åren innan det hade vi kalkon HÄR med tillbehör. Et juligt bord men inte ett äkta julbord om du förstår vad jag menar.
Min svärfar hade en strålande idé är vi firade jul med honom och hans fru för många år sedan: alla klassiska julrätter skulle ätas under julfirandet men inte på en och samma dag som ju julbordet är. En härlig skinkmiddag en dag, sill och fisk en annan och sedan korvar och sylta en tredje och så vidare. Wow, vilken vecka vi hade!
Den lilla julen ger möjligheter
Hur många blir vi som firar jul i år? Min familj är på 18 personer och det var planen att det skulle bli fullt ställ i år. Men det går ju inte om man bara ska samlas 8 pers. Inte heller när en stor del av min familj bor i Göteborg. Eller hur blir det nu? Det skiftar dag från dag i restriktioner, rekommendationer och familjens funderingar. Det kanske blir första gången jag firar jul med bara min lilla familj?
Då började jag å maken prata om vad är det då vi har med på julafton om det ”bara” ska lagas till oss fem (och mamma bakom visir och bom kanske)? Det ger ju möjligheter till att skapa en stordåd middag i det lilla.Inte laga mat till ett helt kompani och sätta köket på prov. Det piggade upp oss i all misär. Vi får göra det bästa av saken och ge oss ett mys och något gott. Jag föreslog en dansk julmiddag. Det som jag ju älskar så högt (shit vad jag saknar Köpenhamn, vår julresa dit med barnen för några år sedan var såååååå underbar och sedan har ju jag å maken varit är ofta i december för att suga ut det götta). När vi blir få kan ske vi kan göra en sådan julmiddag? Det funderar vi på nu.
Det ger ju också mer tid utanför köket på själva julafton. Vi kan ta promenad, tända brasa i trädgården, dricka varmchoklad och glögg i skogen. Vi kommer kunna få mer tid. Det är inte så dåligt när man tänker på det.
Det blir en jul då traditioner på alla sätt kommer att brytas. En tilla undran bara: hur gör vi med 70+ tomten? Han kan ju inte ränna runt å bli smittad världen över. Han kommer ju bli värsta superspreadern!
Om du vill och har tid hör jag gärna dina tankar och dina planer för julen i kommentarerna.
Vill du göra julklapparna själv? Vill du ge en gåva som har en större mening än själva tinget?
Kanske det just är i år, detta galna 2020, som du har möjlighet att göra dem för du inte lämnar hemmet och har mer tid? Eller för att du inte kan åka till butiken, shoppinggatan, som vanligt? Eller vill du ge en gåva som inte är nyproducerad för klimatets skull? För plånbokens skull?
Jag har ett gammalt inlägg där jag listar alla bra pyssel, diy’s, återbruk och hantverk från mitt arkiv. Klicka HÄR så kommer du till det. Hoppas du ska hitta något som kan ge inspiration.
Alla dessa tips passar väl in i projektet Circular monday. En rörelse som uppmanar och uppmuntrar till återbruk, återvinning och renovering. Det blir fina gåvor med omtanke.
Den här kan du inte köpa på IKEA ej heller på någon rea. Att skryta vore förstås höjden, men jag har gjort den själv i slöjden!
Kära vänner! Det finns uppdrag och det finns uppdrag här i livet. Här är ett uppdrag som jag blev så glad över att få göra och det är en stor ära att få frågan av tidningen Mer Smak. Speciellt när det var frågan om att göra något inspirerande till advent. Ja, du som följt mig vet ju hur mycket jag gillar allt med december.
Roligt att se att redaktionen i bildtexten säger det som jag och mina kanaler vill stå för: ”faktiskt inte speciellt svår att fixa”. Det är precis det jag önskar alla som hittar till mig ska känna, att det är lätt att pyssla, baka, laga, dekorera eller göra om.
Har du fått tidningen? Om du är medlem på Coop och handlat senaste 30 dagarna tror jag det är så får man tidningen.
Medlemstidningarna från matbutikerna är verkligen helt makalösa. Så välarbetade och vackra. De ger de traditionella matmagasinen du måste betala för en rejäl match!
Jag kommer dela med mig av alla recepten lite pö om pö. Några av mina favoriter samt några nya. Hoppas det ska smaka.
Vinterdrinkar med cider är ett annonssamarbete med Arvid Nordquist
Här kommer två goda dryckestips till helgen. Det är äppelcidern Cornish Gold Apple Cider som är en underbar dryck speciellt så här i höstmörkret. En cider med härligt frisk och söt doft av äpplen och jag vill tipsa dig om att med cidern kan du göra två olika drinkar:
• en sval cocktail gott till charkisar och snacks. En mycket trevlig mingeldrink.
• en varm dryck för de lite kyliga dagarna. Mycket bra tips är att ta med den ut för utomhusträffar att värma sig med.
Naturligt & smakrik cider
Cornish Gold Apple Cider är gjord på 100% färskpressad äppeljuice, endast naturligt socker används och för att få fram så mycket aromer från äpplena som möjligt jäser man dem under årets kalla månader.
En frisk och smakrik cider som den är i sin flaska och blir riktigt fin även i drinkar.
Sval cidercocktail med fläderlikör
Ingredienserper glas
10 cl Cornish Gold Apple Cider
5 cl fläderlikör
1 skvätt sodavatten
Tunn äppelskiva
Gör så här: Fyll ett vinglas med is och häll i Cornish Gold Apple Cider, fläderlikör och sodavatten. Garnera med en tunn skiva äpple
Öka mängden proportionellt och häll i karaff med is och du har vacker drink att servera till flera.
Varm & kryddad ciderdrink
På en träff utomhus eller efter en frisk vinterpromenad är det ljuvligt att värma sig med en härligt frisk ciderdrink. Denna drink är fint uppkryddad som gör den än mer värmande.
Gör så här: Häll en flaska Cornish Gold Apple Cider i en kastrull och addera kanelstång, muskot, honung och zest från en apelsin. Rör försiktigt så honungen löser up sig och värm upp drycken men se till att den inte börjar koka. Häll 4 cl cognac i varje glas eller mugg samt en tunn skiva apelsin. Häll över den varma ciderdrinken. Servera.
Dofterna här är ljuvliga och de intensifieras sedan när de värms.
Så underbart värmande denna årstid.
Att värma sig med. Skönt att hålla i glasen också då drycken värmer händerna.
Kryddor som gifter sig riktigt fint ihop med äppelcidern. Så rätt denna mörka årstid att krydda upp med.
Hoppas du blev inspirerad att testa någon av dessa drinkar.
Det trodde jag aldrig – en julgrupp står nu i mitt hem! Tänk hur man kan ändra sig. Ja, allt det där om gamla hundar osv…
Att dekorera med julblommor och -växter är den bästa sortens julpynt tycker jag. Sätter stämningen på en gång och bevisat ger välmående vilket vi verkligen kan behöva nu. Något jag dock aldrig fått kläm på är julgrupper. Kanske för att de ju är färdiga, redan fixade när man köper dem och som du kanske gissar, så gillar jag att göra saker själv, ha ha.
Jag ville göra något med julblommor eller grönt som grangrenar mm. Skulle jag ge mig på en krans som alltid är så vackert och användbart? Eller en adventsdekoration med mycket grönt, kanske en härlig girlang av granris? Men då slog det mig – kanske jag på riktigt ska utmana mig? Att faktiskt göra en julgrupp jag kommer vilja ha framme hela december, se växa och slå ut samt göra en julgrupp som är riktigt användbar.
Så får det bli och se – det gick ju bra!
Tidigare har jag visat hur jag satt hyacinter i en gammal gjutjärnsgryta HÄR men det är liksom inte riktigt en julgrupp. Min definition av julgrupp är att det är olika sorters växter i samma form, kruka.
Jag valde att göra en julgrupp i en avlång zinklåda som egentligen är en balkonglåda faktiskt. Varför jag valde den är för att den kan användas till flera platser. Lättplacerad då den både kan stå i fönster och på matbordet. Sånt gillar jag: multifunktion!
Skapa en funktionell julgrupp med julblommor
Jag ska gå igenom här i steg-för-steg hur jag gjorde.
Det blir alltid mer spännande om det är olika höjd på blommor (eller allt man gör ju faktiskt) så två höga amaryllis och en liten söt gran som sedan skulle omges med något som såg ut som röda snöbär. Den hette dock Big Berry vilket kanske inte känns som om Linné direkt varit framme med namnlappen.
Zink! Är inte det ett härligt material ändå? Vackert och väldans anpassningsbart.
Fyllde upp en bit med lecakulor för att dels göra att växterna inte hamnade för långt ner i lådan men också för att skapa stöd runt växterna.
Lecakulor är inte fult men täcker ändå alltihop med mossa för att det ju är gulligare och mysigare.
Klart. Eller nästan. Jag ville ha liiiiite mer julmys i min julgrupp.
Små söta domherrar ska få bo i min julgrupp.
Och sedan måste jag ju få in en av årets jultrender: nakna grenar med nypon. Jag gick helt sonika ut i trädgården med handskar och sekatören och klippte mig två grenar.
Så där ja! Blev ju som en liten skog i en låda tycker jag.
Nu vill jag bara att amaryllisen ska slå ut så hela gruppen kommer till sin rätt. Jag får återkomma med bilder då.
Jag blev mamma sent i livet om man jämför. Det blev jag rejält varse när jag skulle på min första mammografi. Finns väl inget som är ett tydligare tecken på välkommen-över-till-40 än kallelsen till mammografin som bokstavligen kom dagen efter födelsedagen!
Jag var den enda i väntrummet som hade med mig barn. Ett helammande barn dessutom. Den där mammografiapparaten förvandlades till värsta milkshakern och det blev lite stelt i undersökningsrummet. Nä nån mjölkbrist led jag aldrig av.
Idag ska jag på nytt besök. Det får mig att känna tacksamhet. Så glad att ha lyxen att bo i ett land där det trillar in brev som säger att jag är välkommen på besök för att se att allt är okej med mig. I dessa tider är det bra att påminna sig om de bra sakerna. Och jag hoppas mina tuttar är prima!
Letade efter bilder på mig och barnen och det var inte det lättaste. Här är en av de få, från 2015. Så blir det när man själv alltid är bakom kameran. Och tänk vad tiden går – den lille killen där i badkaret, storebror, han är nu bara 8 cm ifrån mig. Snart är det han som omfamnar mig och mina 180 cm. Jösses!
Mammahjärtat hänger inte med. Var det inte nyss jag var nybliven förvirrad mamma och tyckte bla att blöjhink var en bra idé att slänga pengar på?
Fin torsdag till dig! Med eller utan tuttar i kläm! ♥️
Jag minns hur jag och mina tre bröder varje julafton knycklade ihop paketpappren och kasted som en boll till mamma som gång på gång sa: ”Nej, ha inte sönder pappret, det där vill jag spara!”. Ett antal decennium senare hör jag mig själv säga exakt samma sak. Kan bara gissa men tror det är många som känner igen sig va?
Jag är en samlare, helt klart. Pappersremsor, bandsnutttar och stuvbitar ligger i mina förråd. Dels för att de är för vackra för att bara användas en gång och kastas men också för att jag vet att jag vill göra något mer med dem. De ligger där tills idéer och läge kommer.
Nu har tiden kommit för stuvbitarna! De har fått komma till liv som påsar i olika storlekar med bandsnuttarna. De ska få bli paketpåsar i jul.
Som små tomtesäckar att lägga under granen. Olika stora stuvbitar blir till olika stora påsar.
De tyger som inte är så juliga får sig ett band som gör dem gulligare. Och när påsen kanske ska användas för en gåva på sommaren byts bandet bara ut.
När jag startade detta projekt och jag la upp mina stuvbitar tänkte jag att jag skulle använda detta kraftiga snöre på samtliga paketpåsar men det blev ju jättetråkigt.
Bättre då att just använda alla de band jag faktiskt har i mina förråd de med. Så kul att blanda tygmönster, färger och bandsorter. En riktig färg- och mönsterfest. Jag festligt ju!
Sy presentpåsar av stuvbitar – som hederliga gympapåsar
Tror det är en del av läroplanen i skolan och att varenda kotte i vårt land som grundskolan har fått sy en gympapåse i syslöjden? Eller hur? Samma teknik har dessa påsar.
Då det är stuvbitar behövs kanterna låsas med sicksaksöm runt om. Vik ihop och det är stor bit eller lägg två bitar på varann med avigsidan utåt och sy till en påse med raksöm men lämna ca 5 cm på en sida öppen för kanalen, där bandet ska knytas i sidan.
Vik in kanalkanten där och sy in med raksöm. Vik ner öppningen till mitten och sy ihop till en kanal med raksöm runt. Vänd ut och in och för in ett band med hjälp av en säkerhetsnål och låt två tampar stick ut. Knyt ihop och förslut påsen.
Blir ju glad av att bara se dem. Och att veta att de kan användas om och om igen är ju toppen.
Nu vill jag ge mig på fler stuvbitar och göra flera påsar. Massa påsar! Man kan väl aldrig få för många va?
Perfekt att göra något vackert av de där småbitarna som annars bara skulle bli liggande. Och att de får bli en del av gåvan.
Det var med uppgivenhet jag lyssnade på pressträffen på radion idag om att det blir ytterligare restriktioner då smittspridningen av Covid-19 ökar. Helt förståligt tycker jag och kommer gör allt för att följa råden. Det blir ett torftigt liv framöver men så får det vara. Det gäller oss alla och förhoppningsvis bara för denna period av mitt och våra liv.
Tänker genast på pappas berättelser om sin barndoms jular när farfar blev indragen i det militära och julen fick ställas in. Pappa, född 1935, berättade med en viss av, inte stolthet, men med uppskattande ärlighet på något vis, om hur han han fick en träsnidad docka som enda julklapp ett krigsår. Farfar ska ha gjort den själv. När han berättade det tänkte jag ”det kommer ju aldrig hända mig. Jag kommer alltid få mina jular fyllda med allt jag önskar”. Inte så säker på det längre faktiskt.
Coronaeffekter i mitt liv & hem
Men det var inte det jag tänkte ta upp egentligen utan nu lät jag händerna fara över tangenterna. Det var en coronaeffekt som blivit väldigt tydlig här hemma:
Det har aldrig varit så här städat!
Jag jobbar hemifrån så tiden som jag vanligtvis lägger på transport till och från arbete kan läggas på annat. Inga stora åtaganden eller uppdrag utanför hemmet sker ju så tiden kan läggas på annat. Inga biobesök, träffar med kompisar, dejtnajts eller bortbjudningar sker så jag och vi är hemmakatter så det stänker om det. Vad läggs då tiden på? Jo de där sakerna som jag skjutit upp till ”sen”. Dvs det jag tänkt ”aldrig” men nu finns det ju tid.
Kökslådorna är dammsugna, sommarskor undanplockade (de brukar aldrig vara det), ljusslingorna är fint sorterade och redo för julen, urvuxna kläder är bortplockade. Tvätthögar hinner aldrig ens skapas, to-do-listan stryks i ett rasande tempo, bastun är en bastu och inte ett grovsoprum och det är faktiskt golvytor man kan stå på i källarens förråd.
Det var just källarförråden som fick mig att sätta igång med rensningen. Dottern hade kompisar över och de skulle leka kurragömma i källaren. Jag stod i köket och hörde dem: ”nä, här kan vi inte gömma oss för det var fullt. Inte här heller. Och här är det för mycket saker som ska slängas”. Det är bra med utrymme i källaren men alla förråd används på fel sätt. Förvaring av skit uppenbarligen.
Nu har jag lagt timmar på detta och jag kan liksom utan anledning gå ner i källaren, öppna ett förråd och bara njuta av att se golvet och att hyllorna fylls av ordning. Vikta dukar, saker i lådor och sorterat. Måste alltså tillägga att det är 7,5 års samlande i dessa små förråd som jag rensat så det var inte bara en kasse gamla tidningar. Just saying.
Bild från förra året iofs men den representerar min känsla. Luftigt och var sak på sin plats. Samt att källarförråd inte är varken det roligaste att se eller fota. Ja du fattar.
Sedan en annan sak med coronaeffekt: jag har nog aldrig varit så här långhårig. Och det är inte en bra sak då jag inte har en hårkvalitet som klarar långt hår. Ska faktiskt klippa mig i morgon. Snabbt, enkelt och bara toppa. Vågar inte mer även om frisören har coronasäkrat hela salongen. Får se om jag vågar visa upp mig sen…