Fredsagsanemoner lyser i mitt kök

Hej i fredagen! Känner ni fredagen komma och helgen runt hörnet? Kan bara säga att denna fredag har varit väldigt efterlängtad. Tyckt det borde ha varit fredag sedan i tisdags. Såg att det var fullmåne så jag skulle inte vara förvånad över om den påverkat. Sover alltid lite sämre då och då är jag inte helt hundra på dagtid. Hoppas få sova ut i helgen.

Men tur då att det finns sköningar i köket som lyser starkt och ger energi.

En helt underbar anemonbukett vi fick av vänner under helgen står fortfarande stadigt och sprider skönhet. Den snygga stumpastaken får bli både bricka och ljusstake.

Nu ska jag sätta mig och skriva en massa inlägg som jag har i utkastkorgen. Många roligheter som ska upp här och jag hoppas att du ska gilla det jag har på gång. Så med det säger jag fin fredag så länge.

En frukost där alla började gråta

Igår morse var jag bjuden till en viktig frukost. Ja, den hette så och jag håller med. Det var inte bara en god frukost vi blev bjudna på utan även en stor dos av viktig information och själsfyllnad.

Fina Marlene, mer känd i sociala medier som Fru Vintage, var arrangör tillsammans med Läkarmissionen.

Marlene säljer sitt egna kaffe där 10% av intäkterna går till Läkarmissionen och fick förra året möjlighet besöka Etiopien, landet där kaffet kommer från, för att ta del av Läkarmissionens verksamheter där.

Och det var här det bara skar i hela min kropp. Vi vet att Etiopien är ett utvecklingsland men det ligger ju så långt bort och att på riktigt ta in hur det vardagliga livet där och orättvisorna blir svårt. Att då få ta del av Marlenes berättelser och få höra hur små 9-åriga flickor hålls som slavar och får gå 2 mil om dagen för att plocka ved, hur flickor flyr övergrepp i familjerna ute på landsbygden till storstäder för att hamna i prostitution fick samtliga frukostgäster att gråta. Läs mer från Marlene HÄR.

Samtidigt var det så fint att höra hur Läkarmissionen startat upp skolor och fått chefer (slavägare) gått med på att låta ”sina barn” gå i skolan några timmar per dag samt hur frizoner för flickor att ta tillbaka sina liv efter prostitution.

En av mina storebröder har bott och jobbat i Etiopien i närmare två år så jag har haft en nära relation till landet då han fått vänner därifrån som bott hos oss när jag var liten. Då var fokus mer på att få landsbygden att fungera och få byar att separera sina vattendrag mellan djur och människor för att så enkelt minimera sjukdomar.

Det är så lätt att glömma, förtränga, hur livet är så olika på vår gemensamma planet.

Om man blir månadsgivare till Läkarmissionen får du nu fina koppen av Paula Lundberg nu i premie.

Med på frukosten var också Mrs Mighetto. Det ljuvliga företaget som skapar de mest drömmiga posters. Och nu senast även en bok som jag verkligen vill rekommendera. Som att kliva in en fin, tänkvärd drömvärld som mina barn älskar och perfekt godnattsaga.

Mrs Mighetto består av dessa två stjärnor, Malin Mighetto och Anna Sylvan. Två av de bästa som finns. Att få ta del av deras historia i företagande och hur allt handlar om att finna sitt inre driv och passion för sin produkt inspirerar så det stänker om det.

Ett finfint gäng att få dela denna upplevelse med. Emma, Jasmina, Anna, Elin, Johanna, Marlene, JohannaEmma, Malin, Anna, Anna och så även Johanna som simmade ur bild.

Emma – bland de proffsigaste och mest inspirerande jag vet! Hennes värld får ni inte heller missa.

Sedan slog jag och Johanna följe ut i den bitande kalla februaridagen. Jösses vad det blåste.

Men ljuset och miljön gick ju inte att missa. Klart vi måste plåta!

Two ladies i fuskpäls som kämpar mot kylan!

Med en fin, varm känsla samtidigt rätt tyngd och sorgsen tog jag mig an dagen. Det viktigaste jag tar med mig är att vi som kan ska dela med oss och berätta för våra barn för de är de som kommer fortsätta förändra, förbättra vår värld.

Ta hand om dig och värdera det du har – lätt att glömma hur vår vardag kan vara som en fest för andra.

Vilken lättnad! Städat i min digitala skämsgarderob

Den populäraste serien just nu på Netflix är väl Konsten att städa med Marie Kondo? Oavsett om du gillar den eller inte så har de flesta i alla fall en åsikt om både henne och hela grejen med att städa, rensa och sortera.

Jag ska erkänna att jag helt och hållet slukat det och har fått ett skönt lugn i kidsens lådor vilket underlättar enormt för nu går det att se vad som faktiskt finns där i. Min garderob är det dock inte så där snyggt vikt i men jag har i alla fall sorterat ut och nu har bara plagg jag gillar och faktiskt passar i. Bort med den där snygga men galet obekväma tröjan som jag hela tiden måste dra i tex. Har tidigare skrivit om mitt skämsrum – ja, förut var det inte bara en hörna eller ett förråd utan ett helt rum med kaos.

Men nu ska jag prata om en annan rensning som kanske fått mig att må ännu bättre – nämligen min digitala rensning.

Här är mitt hemmakontor och bordet ser städat och fint ut eller hur, men hur ser det ut på datorns skrivbord???

Jo det ska jag berätta för dig – det är lika fint, städat och sorterat. Jag har nämligen lagt en duktig mängd timmar på att rensa i mappar och i min mejlkorg. Känner mig flera kilo lättare och tusen resor lugnare.

Digital detox

Vet inte hur du har det med din digitala hantering men min har varit rätt stökig. Lagt saker huller om buller på laptopens skrivbord och när det blivit helt fullt där har jag gjort en mapp som jag döpt till typ ”ska rensas asap” och sedan har det legat en massa sådana mappar bredvid varann. Att leta efter saker blev som ett detektivjobb värt en Sherlock Holmes.

Efter en rätt skrämmande upplevelse med en hårddisk som helt plötsligt dog förra året och jag såg framför mig alla bilder på barnens uppväxt försvinna bort i ett svart hål är jag numer helt på det där med att spara bilder på extern hårddisk (och jag tackar de magiker som kunde återskapa hårddisken med alla bilderna förresten). Men att hålla ordning på det dagliga arbetet har blivit lite haltande. Om allt hade varit fysiska pappersark hade ju högen på skrivbordet varit farligt hög men nu är allt sorterat i sina riktiga mappar och jag har full koll på allt. Den känslan är fantastisk.

Sorterad inbox

Men! Den bästa, absolut bästa, känslan är när jag nu öppnar min inbox. Förut kunde det vara scrollmeter efter scrollmeter med mejl och för att finna ett gammalt mejl var sökrutan enda hjälpen. Fick liksom hålla tummarna varje gång att mejlet fanns där någonstans. Helt ohållbart.

Jag har lagt ner ett riktigt hästjobb på att sortera ALLT (det är alltså flera år vi pratar om) och göra mappar med undermappar för precis ALLT. Det är mejl om matsäck i skolan, tjejmiddagar, fakturor, viktig info, arbetsdokument, pressreleaser och så galet mycket reklam så jag drunknat där och kippat efter andan varje gång jag öppnat.

Det gäller att göra mappar och sortera in så fort ett mejl dimper ner. Agera på det på studs eller lägg i mapp. Jag vet, det låter enkelt men jag har inte alls varit så bra på detta men nu är det nya tider!

Ett tips för att snabbt sortera bort är att söka på tex Matbutiken X och sedan markera alla dessa och slänga. Vips var 575 mejl borta!

Säg upp det du faktiskt inte vill läsa

Sedan finns det en sak jag uppmanar alla att göra: avprenumerera på nyhetsbrev på mejlen och avfölj konton på Facebook på sådant du faktiskt inte vill ha info från. Kan inte med ord säga hur skönt det är att slippa få brev från företag jag knappt vet vilka de är för att jag nånstans, någon gång skrivit in min mejladress och med det tydligen accepterat nyhetsbrev.

Samma sak med sidor på Facebook. Du vet vad jag menar – tex du har varit på semester och den lokala restaurangen/butiken/kiosken du besöker får du 10% rabatt vid första köpet om du ”gillar” dem på Facebook. Du tänker inte mer på det men det gör att du sen fortsätter få ”Veckans meny” eller ”Månadens kap” från dem. Bara att avfölja och få ett mer rensat, lugnare flöde på sociala medier. Samma sak med grupper du gått med i men stör dig galet mycket på. Du kan rensa och skapa ditt lugna intag av info.

Känns detta bra? Är det något du vill prova? Kanske du redan är en sorterande person och förstår inte alls vad jag svamlar om, ha ha. I så fall, dela gärna med dig av fler digitala rensningstips.

Hallen ska göras om. Funkis all the way så klart!

Nu kör jag igång ett projekt som jag hoppas kommer göra mycket för huset. Ja, ingen stor renovering utan snarare en uppfräschning och personligt fix för att göra det mer till vårt.

Jag såg för ett tag sedan en gammal bild från förr på vår hall, denna nedan. Två saker slog mig; Vår hall är fin men ack så sliten och att bilden är två år gammal och jag redan innan det ville fräscha upp hallen men absolut inget har skett.

Dax nu! Väggarna är så slitna, gamla inaktiva sladdar och trasiga klinkerplattor är lite av det som retat mig länge. Sen är den lilla gästtoaletten är ett större projekt med rörbyte bla. För här snackar vi äkta 1940-tal, men det får vi ta senare.

I helgen var jag och lillkillen i stan för att köpa en vägghängd hallhylla och det blev ett besök på Byggfabriken. För mig som älskar funkis är ju den butiken som en godisaffär.

Fick med mig hyllan och lite mer smått å gott. Tex namnskylt vilket ju kan vara fint efter snart 6 år i huset… Slow inredning… just sayin… Och gillar du att det går långsamt ska du kolla in Anna María som också tar det hela med ro, ha ha.

Så, nu finns en hallmöbel och nu ska jag bara fundera på vad som ska hända på väggarna? Tapet, färg eller panel? Det fina elementskyddet samt det underbara kasettaket måste fortfarande få ta plats så något som kompletterar dem tänker jag. Den som hänger me’ för se.

Jag & vardagsrummet är månadens moodboard!

Jag det är inte varje dag man agerar moodboard men plötsligt händer det! Vårt vardagsrum i funkiskåken har fått stå modell för en dag.

Det är senaste numret av Hus & Hem ett uppslag med vårt ganska nyfixade rum fått vara med. Uppslaget är skrivet av Maria Soxbo/Husligheter och det är så roligt att se hur hon tittat på min bild, tagen här från bloggen och hittat saker och möbler som finns i butiken nu för att återskapa rummet om man gillar stilen. Eller som det också står ”Sno stilen av Instagramprofilen Helena Lyth”. Det känns lite mäktigt ändå – om jag kan inspirera på något sätt. och HÄR hittar du mig på Instagram förresten.

Bilden är från inlägget där jag stolt visade upp vår nya älskade soffa. Vill du se mer finns det HÄR.

Detta är ett återkommande uppslag i Hus & Hem vilket jag alltid gillat skarpt. Man ser en bild från ett inspirerande hem och tänker att så där kan jag ju aldrig få till det men här ger man läsaren en hjälp på vägen.

Idag är det söndag och jag sitter här hemma, inte i vardagsrummet dock, och skriver. Familjen sover och köket är ett stort kaos efter en trevlig middag i går. Ska nu försöka ta tag i dagen. Verkar bli sol så kanske en promenad med storbarnen då lillkillen ska iväg på galej och maken ha konsert.

Hoppas de får en finfin söndag du med!

Baka havreflarn & forma dem till dessertskålar

Kan man göra en superenkel efterrätt som ändå imponerar och smakar smaskens? Jajamensan – med enkla havreflarn formade till små dessertskålar gör du snabbt något härligt och gott. Och snyggt.

Havreflarn formade till skålar

Ingredienser 15 st
75 g smör
2 dl havregryn
1 dl socker
2 msk grädde
2 msk sirap
1/4 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt på ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och häll där efter i alla övriga ingredienser. Stäng av plattan och blanda väl.

Lägg bakplåtspapper på plåtar och klicka ut smeten i 15 klickar, bollar nästan. Se till det är bra med luft mellan de små klickarna då smeten smälter ut och flarnen blir stora. Max 5-6 klickar per plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills de är gyllenbruna.

Förbered med 15 upp och nedvända glas eller skålar. När plåtarna med de nygräddade havreflarnen tagits ut ska flarnen, efter de svalnat något försiktigt tas upp med stekspade och läggas på glasets ända. Hjälp till att forma till en skål om det behövs.

När flarnskålarna stelnat helt lossas de försiktigt från glaset. Servera som skål med valfri fyllning, tex glass och fruktsallad.

Fettet från flarnet gör det väldigt lätt att sedan lossa på korgen från glaset. Så smidigt.

Men korgarna/skålarna är väldigt sköra så hantera dem varsamt. Fast resterna är ju också rasande goda, ha ha!

Och de är ju så enkla att göra men imponerar stort. Så kul att servera på annat sätt än det väntade.

Som små bakelser nästan. Och apropå bakelser: har faktiskt gjort det med ”vanliga” havreflarn tidigare. Kolla HÄR om du blev sugen på mer havreflarnsbak.

Gör en semmelbuffé så blir alla glada!

”Jag älskar inte mandelmassa!” ”Men jag vill ju bara ha lite grädde!” Är det så här du också har det när det ska serveras semlor hemma hos dig? För att det inte ska bli ett himla korrigerande med semlorna så gjorde jag i helgen helt sonika en buffé – en semmelbuffé!

semmelbuffé

Bygg upp en semmelbuffé

Nybakade, färska semmelbullar (recept nedan), lättvispad grädde, mjuk saftig mandelmassa, hackade mandlar och florsocker samt varm mjölk – där har du min semmelbuffé.

Barnen älskar att äta tacos inte bara för att det är gott utan även för att det är kul att skapa middagen själv och plocka från bordet. Lite samma sak här. Kul ju!

Så perfekt att då få skapa den man önskar, med lite eller mycket av fyllningarna, med mandelbitar i mandelmassan eller inte och i sin egna design.

Skär av hatten på semlan och gräv ur lite av innehållet på bullarna. Varva mandelmassa, hackade mandlar och inkromet i gropen. Droppa gärna lite mjölk så mandelmassan blir mjukare och krämig. Toppa med vispad grädde, locken och avsluta med att pudra över lite florsocker med sil.

Blir väl inte mer närproducerat än så här, ha ha!

Jag och kidsen bakade semlor i helgen och att just få rulla, rulla liten bulla är nog det bästa man kan göra för att få alla på riktigt glatt humör. Vissa blev inte så runda men det spelar ju absolut ingen roll – de är skapade med sådan kärlek och glädje så just de smakar godast.

Gjorde efter detta recept och det är med kall degvätska så det tar lite längre tid men värt det då bullarna blir fantastiskt saftiga.

Saftiga semlor

Ingredienser, till 24-30 bullar beroende på hur stora man vill ha dem
25 g jäst för söta degar
250 g kallt vatten
250 g kall mjölk
200 g smör, rumstempererat
100 g strösocker
6 g salt
1 kg vetemjöl
1 msk kardemummakärnor

Tillbehör/till servering
Mandelmassa
Hackad mandel
Vispad grädde

Gör så här: Förbered med att mäta upp alla ingredienser och lägg i olika skålar.
Mal kardemummakärnorna i mortel. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. I med alla ingredienser och arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig.
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i två timmar.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord och knåda ihop lite snabbt och försiktigt. Dela till så många och så stora semlor du vill ha.

Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare en timma under kökshandduk.

Värm ungnen till 225°. Vispa till ägg och några droppar vatten och pensla bullarna. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 10 minuter. De ska få fin gyllene färg.

Låt svalna på galler under kökshandduk. Börja bygga upp semmelbufféen.

Vill du ha fler tips på recept på semlor?

Chokladsemlor med nutella
Vacker och saftig semmelkrans
Korvla! För en mer matig variant

Hoppas detta ska smaka och att ni får en trevlig fika stund med en semmelbuffé tillsammans.

Min trendrapport för våren 2019

Det är mycket färger, former och material som jag mött under denna vecka – Stockholm Design Week. Mycket är som ”vanligt”, dvs utvecklingen går långsamt och fint så vi knappt märker att det sker någon skillnad medan andra saker kommer snabbt och vi överraskas. Trender kommer och går, vissa består. Kan man säga så kanske?

Jag skulle säga att den långsamma utvecklingen är väl hur vi dras mot nya stilar. Att vissa mönster och färger kan krypa fram och de börjar landa hos oss alla. Ni vet hur den växande trenden med att lämna ”fräscht och ljust” går mot mer ombonat – det kom inte över en natt utan den kom först med försiktiga fondväggar och tar sig fram fortfarande till heltapetserade rum.

Något som däremot dundrade in och tog över det mesta i våra inköpsbeslut är hållbarhet och klimatsmarta val. Vi är många som på kort tid har sett över våra köpbeslut: ”behöver jag en vas till, kan jag hitta stolar second hand, ska jag köpa en stekpanna ska den minsann hålla länge…”

”Have nothing in your house that you do not
know to be useful, or believe to be beautiful.”
/William Morris

Vill lägga in detta fantastiska citat som är över hundra år men gäller i högsta grad fortfarande.

Jag fick det spännande och utmanande uppdraget av Cervera innan jul att skriva en trendrapport (eller kanske spana in i framtiden och känna av läget som man också kan kalla det) och fotografera stilleben. Om du vill läsa den finns den HÄR.

Efter en vecka på mässa och på pressvisningar är hjärnan fylld med intryck. Mycket har bekräftats av det jag trott och annat har kommit till.

Det jag mest av allt tar med mig från denna spännande vecka är att det känns positivt. Den största känslan jag hade med mig från Formex för några veckor sedan var att allt kändes hopplöst. Den mässan hade krympt med hela 150 utställare fick jag höra, alla pratade om butiksdöden och den kommande lågkonjunkturen. Detta är fortfarande fakta och en sanning men möbelmässan sprudlade av kreativitet och framtidstro. Förmodligen för att, gissar jag, att möbler är något vi fortfarande investerar i. Det är sällanköp och då är det viktiga, mer medvetna val och därför följer producenterna med. Det skapas ting som ska hålla trendernas svängningar, i material som ska hålla i generationer. Jag blev upplyft av att så många gör ett sådant fantastiskt jobb och den som inte tänker hållbart eller långsiktigt kommer inte få något sålt. Jag är mycket spänd på utvecklingen och ser fram emot den.

Skulle vara kul att höra av dig som läser vad du tycker? Ser du framtidens trender på annat sätt? Eller önskar du att trenden drar åt ett annat håll?

Tänk vad ett snällt ord kan göra & blomstertips

Hej bloggen! Blev en liten paus här då jag mest varit på språng känns det som. Det är som sagt design- och modevecka i stan och jag försöker hinna med så mycket som möjligt (du kanske följer med på mitt Instagram?) för att se vad som komma skall i denna sköna värld.

I samma veva som det är visningar, träffar, mässbesök, lanseringar mm så möter jag mängder av härliga människor. Jag älskar att prata med folk, gärna en massa på en gång och det ger mig galet mycket energi och glädje. Alltid haft lättare nästan för att prata med främlingar än de jag känner. Vad är det för nått knasigt egentligen???

Sedan när det väl ges tillfälle för lugn blir jag lite matt. Som att allt legat på vänt och lurat på att komma ikapp. Idag blev en sådan dag. T-banekaos gjorde att jag inte kom in till stan utan fastande i förorten med endast katten som sällskap. Inget fel i det men det blev väl ett antiklimax så att säga.

Perfekt tillfälle att då summera lite av vad jag sett och samlat på mig av inspiration men det verkar lite omöjligt idag. Kände mig förlamad.

Då fick jag ett meddelande från en av er, en snäll läsare som skrev att jag var inspirerande och ville tacka för en fin blogg. Kan inte med ord säga hur vältajmad den kommentaren var. TACK! Energin kom åter kan jag berätta i alla fall.

Innan jag hinner samla mig och komma med liten rapport om vad jag sett bjuder jag på en vacker scen från mitt kök, när solen klättrade in.

En lunch i köket bland massa teknologi. Inte helt smart kanske men en sak som är smart är i alla fall tipset om att låta vissnande ranunklar får leva sin sista tid i vattenbad.

När stjälkarna på ranunkeln är helt vissen och inte alls orkar bära den vackra blomman klipper jag av den och lägger i skål med vatten. Får ett nytt liv och här kan de ligga rätt länge faktiskt. Som om vattnet håller ihop och emot.

Så, det blev ett inlägg med både lite ömk och lite tips. Upp å ner, svart och vitt, regn och solsken osv, osv, ha ha!

Ta hand om dig. Tack för att du tittade in här.

Nu startar Design Week & Möbelmässan – häng på!

Halloj i snömoset! Hoppas helgen varit bra. Själv är jag konstant kall om fötterna känns det som men det kommer jag inte vara denna vecka som följer. Snarare tvärt om för nu ska det knatas på visningar. Det är Design Week i stan och Möbelmässan ute i Älvsjö.

Jag har signat upp mig på det mesta jag tror jag ska hinna och hoppas insupa så mycket inspiration och trender jag bara kan.

Vill du följa med mig går det jättebra för jag tänker hålla Instagram Stories väldans öppet och dela med mig av det jag ser. Häng på HÄR vet ja’!

Och ikväll är det minsann Elle Decoration galan. vem blir årets inredningsinfluencer??? Oavsett om jag vinner eller ej ska det bli kul att gå på gala och att vara nominerad är fortfarande en sådan vinst. Tack till er alla som röstat på mig!

Men mer om möbelveckan: Är det något som du specifikt vill veta mer om? Är det senaste trenden inom soffor? Har du funderingar på nya material? Hur hållbar är möbelbranschen egentligen? Sådana frågor?

Något jag tror starkt på redan nu är färgat glas både som dekoration och styling i inredning men även på det dukade bordet. Samt väggdekorationer i form av hängbara konstverk och spännande speglar. Detta har jag sett en del av redan och ska bli intressant och se om det är något jag nu ska få bekräftat. Speglar kan jag säga att jag själv nog aldrig kan få för många av.

Här är spegel och väggdekoration från Eden Outcast. Så fina och så härliga.

Hoppas vi ”ses” nu på Instagram.