Har kommit på mig själv med att säga surdegsbukett några gånger utan att riktigt tänka på det och fått frågande blickar. Ja, vad menar jag med surdegsbukett egentligen?
Surdegsbukett
Jo, nu ska jag förklara mig. Den här buketten nedan är ett ypperligt exempel.
Hälften av bukettens blommor och blad kommer från förra veckans middagsdukning. Några blommor i de buketterna vissnade bara efter någon medans andra står sig fint fortfarande. Sedan den andra hälften kommer från fredagens fotojobb i studio.
Och detta med surdeg är då att det är alltid en del som får leva vidare, få nytt liv ihop med nya delar.
Som den där surdegen som står i kylen och man tar en liten del av när det ska bakas surdegsbröd. En gammal bas och sedan nya delar som får det hela att blomma. Så tänkte jag.
Rusade hem från tandläkarbesök med sonen och överraskades av ett bud som kom med årets smak från Blossa glögg 2018. Svetten lackade då solen dök upp och den tjocka tröjan jag hade på mig var ju på tok för varm. Att då tänka jul och kryddig varm dryck blev liksom fel i huvudet.
Men som den lilla jultoka och glöggfantast jag är blev jag så klart glad, torkade svetten i pannan och med andnöd öppnade lådan. Ni som såg på Instagram Stories hör hur andfådd jag var, ha ha.
Och vad är då årets smak? Jo, det är limomcello. Dvs citronlikör samt ytterligare medelhavskryddorna så som rosmarin, timjan och basilika.
Jag som tidigare idag sa att jag behövde färg-detox klarade det inte särskilt länge. Här kommer en flaska som verkligen är en färgexplosion och med guld. Den sätter fart på glöggmyset kan jag tro.
Färgen ska anspela på det turkosblå havet och mönstret är hämtat från klassiska italienska delikatessförpackningar.
Hur smakar årets glögg, Blossa 18?
Jag älskar glögg, jag älskar limoncello så detta skulle bli spännande. Tänker att den nog serveras bäst kall så det ville jag testa. Och den var super! Ja, ta en vit kryddig blossa och blanda med limoncello. Ganska rätt upp och ner exakt så. Kanske att det mest var vanlig vit glögg med en hint av citron.
Så för alla glöggfantaster: ni kommer bli glada i år. Den är trogen sin glöggsmak men med en fin fräschör av citron.
Blossa 18 di Limoncello kommer finnas på beställningssortimentet på Systemet från idag!
Pressbild från Blossa
Nu ligger flaskan i förrådet och får inte komma fram igen för än i slutet av november. Måste sukta och längta, eller hur?!
Och vad var det för smaker på Blossa de senaste åren? Klicka på länkarna här för att kolla de jag recenserat 2012, 2013, 2014, 2015 och 2017
Kanske att jag har omgivit mig med så mycket färg de senaste månaderna som gör att jag sugs åt den gråa färgskalan? Sommaren med alla friska färger, färgglada jobb med riktiga explosioner av hela regnbågen och sedan ett längt av lite lugnare tempo kanske gör det naturligt att vilja färgpausa. Att fasta.
Plockade fram de svala metallerna, fastar på mässing idag.
Det är lite som när det varit sol i två veckor känns det skönt med en molnig dag.
Mitt arbetssällskap idag matchar min känsla.
Tur maten är färgglad i alla fall.
Och apropå det: Stekt ägg!!! Världens bästa fast food. Tar sekunder att laga och mättar gott.
Idag är det hemmajobb i arbetsrummet. Många mejl att svara på, artiklar att skriva och en massa rekvisitalådor att städa ur. Källaren fylld av lådor med; jul och nyår har fotograferats och tänker tanken att kanske inte packa tillbaka adventsljusstaken då den ändå snart ska fram, ha ha!
Hösten kan bjuda på en och annan förkylning tyvärr. Själv är jag inte alls förkyld men jag känner mig trött, som om batterierna redan börjar ta slut. Det är dags att fylla upp med ny energi och göra sig motståndskraftig mot de där basiluskerna som kan dyka upp lite var som helst.
Tar till det hederliga knepet; vitaminer!
Så maffigt detta. Äpplen från kompisars trädgård och morötter från gårdsbutik.
Det var ett tag sedan vi tog fram vår råsaftcentrifug. Ni minns va? Det var ju årets julklapp för några år sedan (jag fick min året innan, man hänger väl i framkant typ…) och som många av de där ”flugorna” hamnar de i skåpen och glöms bort.
Men detta är ju faktiskt superkul för barnen att vara med i. Pressa ner frukter och snabbt få en egen saft. Och att de på köpet får i sig ett gäng vitaminer är ju bara bonus. Hur bra som helst.
Fick bokstavligen damma av maskinen och minnas hur det nu var vi gjorde förra gången.
Råsaft på endast äpplen är lillkillens favorit. Storebror gillar ”allt utom ingefära” dvs äpple, apelsin, morot och lite citron. Jag och maken gör då helst den varianten fast med ingefära för att just få den där kuren för hälsan.
Och önskar du något recept av mig så har jag inget mer än just tipsa om ingredienser. Tar frukter och grönsaker jag gillar och testar mig fram. Morötter är verkligen söta så de tar jag mycket av. Äpplen kan vara både söta och syrliga så de smakar jag av innan de pressas. Apelsiner ger mycket saft. Citron är bra för att just balanser upp syran om det blir för sött men den pressar jag för hand ner i karaffen med råsaften. Och så då skalade bitar av ingefära i maskinen också för att få lite sting och nyttigheter.
Har du varit på juicebar på sistone? Härliga grej i snygga take away-muggar men det är ju hur galet som helst egentligen att man utan att blinka (nästan) lätt betalar 60-70 spänn för en sådan här juice på stan. Gör hemma för en bråkdel säger jag!
Hurra för fredag och snart helg. Och jag tar tag i en nästan bortglömd favorit här på bloggen: helgtipset. Ja, det blev en lång sommarpaus helt enkelt men nu så tar jag fram passande tips för säsongen från arkivet, saker jag vill tipsa om som jag inspireras av just nu eller sånt som bara är så himlens bra att fler måste upptäcka det, vad det än må vara. Sådant som kan få helgen att bli härlig, helt enkelt.
1. Ta plommonskörden till en ny nivå
Vårt äppelträd har levererat många äpplen men ack så små. Plommonträdet verkar mer lovande vilket är tur för jag är sugen på plommonmarmelad då vår laddning från förra året är slut. Kanske ska fylla på med några från butiken för att vara säker. Eller fråga grannen kanske, ha ha. HÄR finns ytterligare tips på hur du kan ta hand om sensommarens skörd
2. Plocka ekollon
Nu är det läge att hitta ekollon och sätta i små glas för att lagom till vintern där ute se en liten ek spira i ditt vardagsrum.
Sätt ett ekollon med nosen ner i vatten och håll vasen fylld med vatten i de närmsta veckorna. Har du ingen passande vas kan du stick in små knappnålar i ekollonet och lägg på ett vattenfyllt glas så knappnålarna ligger på glaskanten och ekollonet strax vid vattenytan.
3. Självklart självplock
Nu har handelsträdgårdar sina fantastiska självplock. Att besöka en trädgård på detta sätt är inte bara härligt för att få plocka själv utan även för den vitaminkick man får av hela upplevelsen. Så härligt att få andas luft med klorofyll innan den kala hösten tagit över. Tidigare besökt Rosenhill och Ulriksdal och får se vad det blir i år.
4. Kliv in i William Morris blommiga värld
Nu till helgen öppnar utställningen om William Morris på Millesgården och när nu sommarens blomster börjar tacka för sig kan detta vara ett bra substitut.
Inte alla som känner till William Morris till namnet men säkerligen känner igen hans blommig mönster. Nytt för mig är att han även hade ett bokförlag och var verkligen en mångsysslare.
Jag drömmer om en storblommig tapet i vår lilla hall så nu ska jag bara bestämma mig för vilken.
Som jag visade här om dagen så fixade vi till garderobskorridoren och att det skedde var av en väldigt enkel anledning: det var kaos i alla familjens 5 garderober. Barnen har fullkomligt växt som svampar i sommar och allt behövdes bytas ut. Lillkillen får ärvda plagg från storsyskon, mellandottern och storkillen har fått en massa nytt.
Och när jag gör rensningar gör jag det inte halvdant, nej då! ALLT åker ut för att verkligen känna att jag börjar om från början. Allt det som hängs, läggs eller stoppas tillbaka ska verkligen förtjäna sin plats.
My God vilken fantastisk känsla det är att rens ut och rensa bort.
Så mitt tips för helgen om du verkligen vill ha att göra men veta att du kommer må galet bra efter: rensa garderoben!
6. Sträckse En kvinnas fall
Sällan har en serie tagit tag i mig så mycket som En kvinnas fall. Rakt igenom så fantastiska skådespelarprestationer och en story som griper tag. Har du inte sett än så gör!
När jag hörde talas om dansk äppelkaka blev mina öron stora. Ni som följt mig känner till min kärlek till den danska maten så detta var väldigt lockande. Och äppelkaka – vad är det för skillnad på äppelkaka och äppelpaj? Jag var ju tvungen att testa nu när vi skulle ha en höstig sensommarmiddag!
Och det var tur det för den var ju fantastisk.
Dansk äppelkaka
Ingredienser, deg: 5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
1 äggula
0,5 dl kallt vatten
Ingredienser, fyllning:
8-10 äpplen
5 dl vatten
300 g socker
1 vaniljstång
3 kanelstänger
2 msk ströbröd
1 ägg till pensling
Gör så här: Blanda mjöl och salt i en bunke och klicka i smöret i bitar. Häll i äggula och vatten. Nyp och knåda ihop degen men försök att inte arbeta den för mycket. Låt val i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Skala och skär bort kärnhusen på äpplena, skiva i tunna klyftor (se bild nedan).
Koka upp vatten med socker, kanelstänger och en uppskuren vaniljstång. Rör om under uppkokning så sockret smälter. Lägg försiktigt i äppelkyftorna och vänd ner så de kommer i kontakt med sockerlagen. Låt koka under försiktig vändning med slev i 3-4 minuter. Efter halva tiden; ta upp vaniljstången och dra med vasskniv i den öppnade stången så vaniljkornen lossnar och lägg i dem i kastrullen med äpplen och sockerlag och blanda försiktigt. Häll sedan av i stort durkslag och plocka bort vaniljstång och kanelstänger.
Smöra en springform med avtagbar kant. Ta ut degen och dela upp 1/3 och 2/3 för att sen kavla ut delarna. (spara lite deg om du vill göra dekoration på pajen) Lägg den stora degen i formen så att botten och kanterna täcks. Strö över ströbröd i botten vilket gör att vätskan från äpplena sugs upp något och inte fuktar bottendegen för mycket. Lägg försiktigt äppelskivorna. Täck sedan med deglocket och lägg ev på degdekorationer. Nyp ihop kanterna.
Vispa ihop ett ägg med gaffel och pensla på pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och servera antingen lite ljummen eller helt kall med glass, vispgrädde eller crème fraîche.
Vår lille kille älskar att vara med och laga. Hans storasykon kan absolut vara med, storebror är så otroligt intresserad av maträtter och smaker, men att vara med och faktiskt laga är det bara lillkillen som vill.
Den där pallen drar han fram så fort han kliver in i köket. ”Jag vill vara med, jag kan själv!” Oftast går det hur bra som helst, vi får världens bästa stund ihop och den stolthet som lyser i hans ögon är ovärderlig. I bland går det lite sämre…
”Tycker det räcker nu” sa han. ”Nja, lite till va?” tyckte jag.
Här började han storkna lite. Det där med att slutresultatet låter vänta på sig är inte det bästa en 4-åring vet.
Pajen var klar och dekorationerna kom på fint trots små trubbiga fingrar. ”Kan vi äta nu?” frågade han ”Nej, den måste gräddas först och sedan är det efterrätten så du får vänta tills i kväll” svarade jag.
”NEEEEEJ!!! Vill äta upp nu!” Inte lätt att vara 4 år… Och inte lätt för mig att hålla mig för fniss då han är världens sötaste med den dramatiska underläppen långt framdagen och liksom pressar fram ett gråt. Mitt lille hjärta, så go han är!
Som varmt, kaneldoftande guld.
Och hur bra är det inte att äta dansk äppelkaka på dansk porslin? Jösses vad jag blev sugen på en resa söderöver nu!
Ja, jösses! Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det går inte snabbt i det Lythska hemmet. Men det är precis så det ska vara, ha ha!
Nu har de första stegen mot vår walk-in-closet tagits. Eller nja, det är väl steg två om jag ska vara ärlig för det första skedde får två år sedan när vi delade av ett sovrum till ett mindre sovrum till äldste sonen och till en garderobskorridor.
Väggen åkte upp för två och ett halvt år sedan och då var vi på gång, ja jösses vad det skulle fixas men tror det var dotterns brutna ben som kom emellan om jag inte minns fel. Ja, hennes ben var ju läkt och bra på 7 veckor så då borde vi väl tagit nya tag men ”äsch, vi tar det sen”, hette det.
Nu är det sen. 2,5 år senare…
Steg 1: Dela av rum
Okej, ska vi ta det från början? Bilder från våren 2016!
Här är alltså det gamla sovrummet (vi flyttade in i ett annat rum, det som på ritningarna kallas herrum, och byggde upp en vacker panelvägg där) som var så stort att det skulle få bli äldste sonens sovrum och en korridor med klädförvaring.
Hörnfönstret ger stort ljusinsläpp i det nya sovrummet och balkongdörren ger ljus till garderoben.
Reglar för den nya väggen. Här var det lite tuffa beslut då taket är ett spänntak i original från 1940 och inte alls optimalt att borra i men vi insåg att det fanns något val om väggen ska vara duglig.
Färdigt! Bra med ljus fast rätt trånga utrymmen tack vare alla fina funkisfönster och funkisens idé om att få in mycket ljus i hemmet.
Steg 2: Göra två nya rum
Men så klart måste mer ljus in, vi lever ju ändå i ett mörkt land oktober till april.
Elen drogs inne i den nya väggen och satte en rad av porslinssocklar nära taket. Tycker det rimmar väl med husets stil och historia.
Väggarna inne i korridoren målade jag mörka för att göra det rummet till ett eget.
Dörr in till sonens rum sattes in sen och då utrymmet är begränsat föll valet på en enkel skjutdörr.
Nya detaljer som rimmar med husets födelseår.
De inbyggda garderober i original som tidigare var till det stora sovrummet blev nu del av den nya garderobskorridoren. Tanken var alltså att tre inbyggda korridorer övergår i en öppen förvaring med hyllplan från väggskenor.
Och här stannade vi alltså våren 2016.
Steg 3: Inreda till en walk-in-closet
Exakt så här har det sett ut i över två års tid. Blivit lite av en skämshörna där vi ställt saker som varit i vägen.
Den lilla nisch som finns till höger här blir perfekt hyllvägg. Upp med väggskenor!
Hur smidigt som helst!
Nu ska kläderna få ett bättre liv och hängas upp, vikas och få plats i lådor och hyllplan.
Vi är alla så nöjda. Sonen slipper gå till den garderob han delat med sin lillebror utan ha alla sin kläder nära samt att mina och makens kläder nu får det utrymme de förtjänar. Varit lite trångt och galet bakom de stängda garderobsdörrarna där bredvid.
Så jag kan väl verkligen gå under stämpeln Slow Interior eller vad man ska kalla det?
En snabblagad vegetarisk lasagne är perfekt middagsmat för hela familjen. Kan snabbt hamna på bordet alla vardagsmiddagar eller till lunch också så klart om man som jag jobbar mycket hemifrån.
Jag förberedde denna för den poddinspelning som skedde här hemma häromdagen. Jag som är lunchvegetarian ville bjuda på en god, mättande vegetarisk rätt som var smidig att förbereda. Blev full pott på samtliga punkter ovan!
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken och fräs i en stekpanna med smör och pressa ner vitlök. Häll i krossade tomater och oliver, vänd ner spenaten och smula ner buljongtärningen. Låt koka några minuter.
Gör under tiden bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl. Häll i mjölk under omrörning, lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Låt koka under omrörning i 3-5 minuter. Kan lätt koka över och brännas i botten så var uppmärksam.
Smöra en ugnsfast form och varva nu tomat- och spenatröran, bechamelsåsen och lasagneplattorna där i. Börja och avsluta med grönsaksröran. Toppa allt sedan med riven gratängost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills den fått fin gyllene färg.
Det blev en del kvar från lunchen vilken slukades av barnen som lunch på lördagen efter så det är verkligen en rätt som passar många. Och så bra när den kanske tom smakar godare dagen efter. Kommer bli en återkommande rätt här hemma skulle jag tro!
Visst vill man alltid ha härliga buketter överallt i varje rum men det blir ju orimligt. Att unna sig en bukett då och då piggar upp men det brukar ju bli några hundralappar varje gång.
Turligt nog så är torkade växter, gräs, blommor mm nu en trend så känslan av buketter i vaser på bord och hyllor går att göra utan att köpa nytt hela tiden.
Torka hortensia
Just nu badar blomstertorgen av stora maffiga hortensior i de flesta färger. De är så häftiga och stora, nästan så jag suktas att ta ett bett i dem, ha ha.
En fantastisk sak med hortensian att är att den vissnar helt obemärkt. Kronbladen skrumpnar endast något och färgen kan bli svagare men annars är de nästan helt som när de är friska, fräscha. Perfekta att behålla som torkad blomma!
Denna hortensia är kvar från förra veckans bukett. Alla blommor har vissnat ihop helt medan hortensian ser frisk ut fast är lite krispig i blombladen.
Jag gör inget med dem egentligen utan låter dem bara vara. När de börjar torka något ställer jag dem i en tom, torr vas och låter dem torka helt.
Tar bara bort bladen som dock inte torkar lika vackert som blomman.
Torka vallmo
En annan bukettingrediens som nu finns i blomsterhandeln är färska, gröna vallmokapslar. Superfina att ha i buketter, ger buketten liten dramatik. Samma sak där, efter de fått jobba färdigt i buketten kan de få ett fortsatt liv, ja ett evigt liv faktiskt.
Då kapslarna är kraftiga vill jag inte att stjälken ska böjas av tyngden torkar jag dem hängande. Det gör att de sedan blir helt raka och starka.
Och här kommer ett tips till!
En blomma utan vatten har ingen tyngd så de kan lätt tippa, beroende på vas. Och dessa stjälkar är långa så då vill man så klart ha i hög vas, inte alltid de då står så bra, kan spreta åt olika håll då.
Men om man sätter en liten, smalare vas i en stor och hög löser man samtliga problem ovan.
I går dukade jag upp en höstdukning. Eller är det en sensommardukning? Tycker det är så svårt i de här gränsländerna var man ska placera sig.
Vi hade kära vänner på besök, 6 vuxna och 7 barn vilka alla längtade efter varann och vi ville verkligen kräma ut det sista ur sommaren och bestämde att vi skulle sitta ute. Så länge det inte var snålblåst, regn och minusgrader så skulle det gå bra. Så fick det liksom bara bli.
Maken höll i taktpinnen för menyn och kom på den smarta idéen att ha en VAL-middag. Nej, inte valkött och inte heller valfläsk (he he) utan en middag med flertalet val att välja på. Bubbel eller öl till fördrink? Danska sillar eller krispiga krustader till förrätt? 3 olika sorters köttstyckningsdetaljer lades på grillen osv. Är det VAL-tider så är det. Han är rolig och klurig min karl!
Vi hade en tidig middagsträff då barnen alla är små. De vill ju leka, undersöka nytt hus och leksaker så de fick ha korvgrillning i trädgården och picknick på gräsmattan. Varför tvinga ner dem vid ett bord när det finns studsmatta, kompisar och bollar som lockar.
Jag dukade som sagt upp ute på altanen. Och den där altanen! Vi har bott här i 5,5 år och det är först nu jag har börjat förstå den. Ta in den. Har så många planer om markiser, värmelampor och långbord så att jag nästan får feber av upphetsning. Insett att vi har potentiellt ett helt rum till (inte glasa in, nej nej) utan göra till ett sommarrum.
Hur som helst – nu dukade jag upp och ville ha lite höstfeeling utan att lägga ner alltför mycket tid på det.
När jag o lillkillen tog en promenad till butiken för att köpa lördagsgodis köpte jag olika fång blommor där. Ja, dagligvaruhandeln är ju inte kända för att göra vackra buketter men jag ser dem som byggstenar. Tar deras buntar och buketter och gör egna. Tänker mer på färger och volym än trend och tjusighet.
Med stora buketter på en vit duk med vårt vardagsporslin behövdes lite mer färg. Mässingsdetaljer från kök och vardagsrum placerade jag ut lite här och var. Både funktion och skönhet kan man säga.
Och sen då färgstarka tygservetter i mässingsring. Det blev pricken över i.et.
Sedan ska man inte glömma det viktigaste vid en dukning – människorna och maten! Visst, dukningar kan ju se helt makalösa ut men sen när man sätter sig så är de galet opraktiskt med saker som är i vägen, man kan inte sitta bekvämt eller prata med dem på andra sidan bordet.
Ett annat tips är att tänka på ljussättningen. Speciellt när en måltid kommer vara i två helt olika ljus. Ljus härlig kvällssol i början av middagen och sedan mörk kväll.
Garderade med sittdynor på stolarna, plädar på varje stolsrygg och ett litet värmeelement för uteplatser. Detta gjorde att vi verkligen kunde sitta ute länge, långt in i mörkret.
Barnen fick lika glassaffär och göra strutar med kulglassar. Funkar varje gång!
Avlutade sedan med en dansk äppelkaka inomhus. Det var första gången jag gjorde en sådan men inte sista. Den åker upp på bloggen inom kort för den måste spridas till fler. Så god!!!
Och slänger in ett tips till för roliga middag: musiklekar! En kompis hade med sig finska covers på kända låtar. Jösses vilken rolig musiktävling det blev. Laget som först kom på antingen original låt och artist fick poäng och möjlighet till ett andra poäng om man kom på det andra också.
Sedan fortsatte vi med mer; snuttleken, även kallas introtävling. Dvs man för höra introt till olika låtar och man ska gissa på artist och låt. Bäst är det när man tar låtar från förr. Memory lane minst sagt.