6 saker att göra i helgen vecka 38

En vecka har lagts till handlingarna och en kommande helg är ännu som ett vitt blad, redo att fyllas med minnen.

Vet inte hur din vecka har varit men min har fyllts till brädden och en viss spänningshuvudvärk ligger och lurar. Det gör att i alla fall jag söker efter en helg med lugn. Inga stora pådrag eller projekt att dra igång.

Några saker som jag vill fylla helgens timmar med är:

1. Plocka svamp!

När man frågar det svenska folket vad som är viktigt här i livet så är ”gå ut i naturen” alltid i topp. Att ut och gå lite planlöst med barn är ingen hit men att ”gå på jakt” gör ju det hela lite roligare. Finns alltid något att upptäcka. Och vad jag förstår av mina sociala medieflöden så verkar svampen ha poppat upp i skogen. Förra året hade vi en fin tur i svampskogen och en äventyrlig helg i Bergslagen. Får se vad vi kan hitta på i år.

Målet är ju så klart att komma hem med ett gott byte. Finns det något bättre pris än en kantarelltoast egentligen?

 

2. Brunch – alltid!

Förra helgen missade jag en av årets viktigaste högtider: brunchens dag! HUR KUNDE JAG??? Inte svårare än att jag får fira i efterskott. Och för att att kompensera så får jag väl ta i lite extra? Så klart jag får, ha ha! HÄR hittar du hur många tips på brunchmat som helst.

 

3. Rösta på dina bloggfavoriter

I och med att du läser detta förstår jag att du läser bloggar och då är det nu du kan visa din uppskattning genom att rösta fram dina favoriter. Nu är det slutklämmen för nomineringar till Stora influencerpriset.

Om du tycker om det jag gör och finner inspiration här hos mig så anar du inte hur glad jag skulle bli om du ville lägga en röst på mig. Det skulle betyda så otroligt mycket för då vet jag att jag gör något du gillar och uppskattar.

Det finns många kategorier där alla dina favoriter nog kan få plats. Jag tror jag har högst chans i kategorin ”Årets kreatör”. Hoppas och håller alla tummar <3

Förra året var jag, Maria och Monica nominerade i den otroligt ärofyllda kategorin ”Årets innovatör” där vi till och med vann och Anna María var nominerad till ”Årets kreatör”. Hoppas vi alla lyckas komma med på nomineringslistan även i år.

 

4. Kuddkrig & -fred

Är det höst med sommartemperatur? Är det sensommar, indiansommar, brittsommar eller mild höst? Ja, egentligen spelar det ingen roll – jag är såååå redo för att ta kliv in i nästa fas på året i alla fall.

Vill göra några enkla förändringar för att sätta fart mot höst och det gör kan helst med kuddar. Bara att jag inte riktigt vet vilken färg jag ska gå mot. Det är lite av ett kuddkrig om man vill hårdra det hela.

Varit blå, grå och kalla toner i vardagsrummet så nu vill jag få in mer ombonat och mer värme. Hmmm… detta ska bli kul att jobba med.

 

5. Helgens tråkiga men duktiga

Har du kollat när dina skönhetskrämer, mediciner och parfymer gick ut? Kan faktiskt vara rätt skrämmande att se att det ligger där en hostmedicin som gick ut 2016… Så nu ska det rensas och med det kommer jag ju få en massa samma skåp och hyllplan. Det kan behövas.

Bilderna här är gamla och då var det minsann ordning och reda. Så ser det inte ut as we speak…

 

6. Lyssna på repeat

Vad lyssnade du på när du var yngre? När lyssnade du på de låtar senast?

Jag var ett sådant Madonna-fan och denna låt gick varm kan jag säga. Jösses vad LP-skivan spelade om och om igen. Får sådana flashbacks till flickrummet. När livet var lite enklare fast det tyckte man ju INTE då… True Blue baby, I love you!

Ha nu en fin helg!

Fått klämma på en ny köksdröm från Kvänum

I går var det pressvisning för Kvänums nya kök Karleby. Ett kök som kommit till i en renovering av slottet Stora Ek.

Köket må ha koppling till slott och arv från 1700-tal men jag skulle ändå säga att det är ett modernt kök och med mina funkisögon tycker det kan passa i många hem, både i moderna, rena hem samt de med högt tak och stuckatur.

Det jag gick i gång på rejält var skjutdörrarna med räfflat glas. Så fint. Jag gillar verkligen att kunna få kontakt med det som finns i skåpen. Inte rent glas så man ser stöket (för det är ju sånt där inne, eller hur?) utan just bara att man anar.

Det andra var den smarta ”pocketskåpet”. Dörren öppnas och skjuts in på sidan. Smart!

Vi har ett Kvänumkök här hemma, de förra ägarna hade den goda smaken att sätta in ett. Det tackar vi för.

Kanske att jag dock tröttnat på det vita? Min fråga nu är om jag kan och vågar måla om luckorna? Denna lite brutna grågröna är så fin. Nästan så det är samma färg som våra väggar i köket. Hmmm… en slump? Kanske kan matcha???

Mingel, god lunch och mycket samtal om köksrenoveringar.

Jag mötte alltid lika inspirerande Ebba. Saknar att jobba med henne i rutan. Vi hade så kul, som på Halloween tex. Och vad vi skrattade åt fotografen som ville ha oss här i hörnet. Visst ser det ut som om det är ett familjeporträtt, ha ha!

Och här med Christina Gartzell som är ansvarig för Kvänumbutiken i Bromma där jag var med på premiären och stylade samt bloggkollegan Ulrika Randel. Och det roliga är att Christina och jag är faktiskt barndomskompisar. Liten värld ändå.

Frejalax inbakad i tunt skivad gul zucchini med ett gott skum. Så makalöst gott och vackert. Den rätten skulle jag gärna försöka ge mig på att laga. I ett snyggt kök…

Tackade för inspirationen och hastade vidare. Just nu är det högt tempo på alla håll. Många saker i mitt huvud och på mitt skrivbord. Kul men mycket. Då är det så givande att få gå på sådana här visningar för en stund och få ett avbrott. Lyxigt!

Pressbilder & mina bilder

Surdegsbukett – den som bara fortsätter & fortsätter

Har kommit på mig själv med att säga surdegsbukett några gånger utan att riktigt tänka på det och fått frågande blickar. Ja, vad menar jag med surdegsbukett egentligen?

Surdegsbukett

Jo, nu ska jag förklara mig. Den här buketten nedan är ett ypperligt exempel.

surdegsbukett

Hälften av bukettens blommor och blad kommer från förra veckans middagsdukning. Några blommor i de buketterna vissnade bara efter någon medans andra står sig fint fortfarande. Sedan den andra hälften kommer från fredagens fotojobb i studio.

Och detta med surdeg är då att det är alltid en del som får leva vidare, få nytt liv ihop med nya delar.

Som den där surdegen som står i kylen och man tar en liten del av när det ska bakas surdegsbröd. En gammal bas och sedan nya delar som får det hela att blomma. Så tänkte jag.

Jag har smakat årets smak Blossa glögg 2018 – limoncello

Rusade hem från tandläkarbesök med sonen och överraskades av ett bud som kom med årets smak från Blossa glögg 2018. Svetten lackade då solen dök upp och den tjocka tröjan jag hade på mig var ju på tok för varm. Att då tänka jul och kryddig varm dryck blev liksom fel i huvudet.

Men som den lilla jultoka och glöggfantast jag är blev jag så klart glad, torkade svetten i pannan och med andnöd öppnade lådan. Ni som såg på Instagram Stories hör hur andfådd jag var, ha ha.

Och vad är då årets smak? Jo, det är limomcello. Dvs citronlikör samt ytterligare medelhavskryddorna så som rosmarin, timjan och basilika.

Jag som tidigare idag sa att jag behövde färg-detox klarade det inte särskilt länge. Här kommer en flaska som verkligen är en färgexplosion och med guld. Den sätter fart på glöggmyset kan jag tro.

Färgen ska anspela på det turkosblå havet och mönstret är hämtat från klassiska italienska delikatessförpackningar.

Hur smakar årets glögg, Blossa 18?

Jag älskar glögg, jag älskar limoncello så detta skulle bli spännande. Tänker att den nog serveras bäst kall så det ville jag testa. Och den var super! Ja, ta en vit kryddig blossa och blanda med limoncello. Ganska rätt upp och ner exakt så. Kanske att det mest var vanlig vit glögg med en hint av citron.

Så för alla glöggfantaster: ni kommer bli glada i år. Den är trogen sin glöggsmak men med en fin fräschör av citron.

Blossa 18 di Limoncello kommer finnas på beställningssortimentet på Systemet från idag!

Pressbild från Blossa

Nu ligger flaskan i förrådet och får inte komma fram igen för än i slutet av november. Måste sukta och längta, eller hur?!

Och vad var det för smaker på Blossa de senaste åren? Klicka på länkarna här för att kolla de jag recenserat 2012, 20132014, 2015 och 2017

Jag hamnade på färg-fasta i köket

Kanske att jag har omgivit mig med så mycket färg de senaste månaderna som gör att jag sugs åt den gråa färgskalan? Sommaren med alla friska färger, färgglada jobb med riktiga explosioner av hela regnbågen och sedan ett längt av lite lugnare tempo kanske gör det naturligt att vilja färgpausa. Att fasta.

Plockade fram de svala metallerna, fastar på mässing idag.

Det är lite som när det varit sol i två veckor känns det skönt med en molnig dag.

Mitt arbetssällskap idag matchar min känsla.

Tur maten är färgglad i alla fall.

Och apropå det: Stekt ägg!!! Världens bästa fast food. Tar sekunder att laga och mättar gott.

Idag är det hemmajobb i arbetsrummet. Många mejl att svara på, artiklar att skriva och en massa rekvisitalådor att städa ur. Källaren fylld av lådor med; jul och nyår har fotograferats och tänker tanken att kanske inte packa tillbaka adventsljusstaken då den ändå snart ska fram, ha ha!

Preppar med vitaminfylld råsaft & motar förkylnings-Olle i grind

Hösten kan bjuda på en och annan förkylning tyvärr. Själv är jag inte alls förkyld men jag känner mig trött, som om batterierna redan börjar ta slut. Det är dags att fylla upp med ny energi och göra sig motståndskraftig mot de där basiluskerna som kan dyka upp lite var som helst.

Tar till det hederliga knepet; vitaminer!

Så maffigt detta. Äpplen från kompisars trädgård och morötter från gårdsbutik.

Det var ett tag sedan vi tog fram vår råsaftcentrifug. Ni minns va? Det var ju årets julklapp för några år sedan (jag fick min året innan, man hänger väl i framkant typ…) och som många av de där ”flugorna” hamnar de i skåpen och glöms bort.

Men detta är ju faktiskt superkul för barnen att vara med i. Pressa ner frukter och snabbt få en egen saft. Och att de på köpet får i sig ett gäng vitaminer är ju bara bonus. Hur bra som helst.

Fick bokstavligen damma av maskinen och minnas hur det nu var vi gjorde förra gången.

Råsaft på endast äpplen är lillkillens favorit. Storebror gillar ”allt utom ingefära” dvs äpple, apelsin, morot och lite citron. Jag och maken gör då helst den varianten fast med ingefära för att just få den där kuren för hälsan.

Och önskar du något recept av mig så har jag inget mer än just tipsa om ingredienser. Tar frukter och grönsaker jag gillar och testar mig fram. Morötter är verkligen söta så de tar jag mycket av. Äpplen kan vara både söta och syrliga så de smakar jag av innan de pressas. Apelsiner ger mycket saft. Citron är bra för att just balanser upp syran om det blir för sött men den pressar jag för hand ner i karaffen med råsaften. Och så då skalade bitar av ingefära i maskinen också för att få lite sting och nyttigheter.

Har du varit på juicebar på sistone? Härliga grej i snygga take away-muggar men det är ju hur galet som helst egentligen att man utan att blinka (nästan) lätt betalar 60-70 spänn för en sådan här juice på stan. Gör hemma för en bråkdel säger jag!

6 saker att göra i helgen vecka 37

Hurra för fredag och snart helg. Och jag tar tag i en nästan bortglömd favorit här på bloggen: helgtipset. Ja, det blev en lång sommarpaus helt enkelt men nu så tar jag fram passande tips för säsongen från arkivet, saker jag vill tipsa om som jag inspireras av just nu eller sånt som bara är så himlens bra att fler måste upptäcka det, vad det än må vara. Sådant som kan få helgen att bli härlig, helt enkelt.

 

1. Ta plommonskörden till en ny nivå

Vårt äppelträd har levererat många äpplen men ack så små. Plommonträdet verkar mer lovande vilket är tur för jag är sugen på plommonmarmelad då vår laddning från förra året är slut. Kanske ska fylla på med några från butiken för att vara säker. Eller fråga grannen kanske, ha ha. HÄR finns ytterligare tips på hur du kan ta hand om sensommarens skörd

 

2. Plocka ekollon

Nu är det läge att hitta ekollon och sätta i små glas för att lagom till vintern där ute se en liten ek spira i ditt vardagsrum.

Sätt ett ekollon med nosen ner i vatten och håll vasen fylld med vatten i de närmsta veckorna. Har du ingen passande vas kan du stick in små knappnålar i ekollonet och lägg på ett vattenfyllt glas så knappnålarna ligger på glaskanten och ekollonet strax vid vattenytan.

 

3. Självklart självplock

Nu har handelsträdgårdar sina fantastiska självplock. Att besöka en trädgård på detta sätt är inte bara härligt för att få plocka själv utan även för den vitaminkick man får av hela upplevelsen. Så härligt att få andas luft med klorofyll innan den kala hösten tagit över. Tidigare besökt Rosenhill och Ulriksdal och får se vad det blir i år.

 

4. Kliv in i William Morris blommiga värld

Nu till helgen öppnar utställningen om William Morris på Millesgården och när nu sommarens blomster börjar tacka för sig kan detta vara ett bra substitut.

Inte alla som känner till William Morris till namnet men säkerligen känner igen hans blommig mönster. Nytt för mig är att han även hade ett bokförlag och var verkligen en mångsysslare.

Jag drömmer om en storblommig tapet i vår lilla hall så nu ska jag bara bestämma mig för vilken.

Bilder från Engelska tapetmagasinet

 

5. Rensa garderoben

Som jag visade här om dagen så fixade vi till garderobskorridoren och att det skedde var av en väldigt enkel anledning: det var kaos i alla familjens 5 garderober. Barnen har fullkomligt växt som svampar i sommar och allt behövdes bytas ut. Lillkillen får ärvda plagg från storsyskon, mellandottern och storkillen har fått en massa nytt.

Och när jag gör rensningar gör jag det inte halvdant, nej då! ALLT åker ut för att verkligen känna att jag börjar om från början. Allt det som hängs, läggs eller stoppas tillbaka ska verkligen förtjäna sin plats.

My God vilken fantastisk känsla det är att rens ut och rensa bort.

Så mitt tips för helgen om du verkligen vill ha att göra men veta att du kommer må galet bra efter: rensa garderoben!

 

6. Sträckse En kvinnas fall

Sällan har en serie tagit tag i mig så mycket som En kvinnas fall. Rakt igenom så fantastiska skådespelarprestationer och en story som griper tag. Har du inte sett än så gör!

Dansk äppelkaka – en kaneldoftande äppelpaj med lock

När jag hörde talas om dansk äppelkaka blev mina öron stora. Ni som följt mig känner till min kärlek till den danska maten så detta var väldigt lockande. Och äppelkaka – vad är det för skillnad på äppelkaka och äppelpaj? Jag var ju tvungen att testa nu när vi skulle ha en höstig sensommarmiddag!

Och det var tur det för den var ju fantastisk.

Dansk äppelkaka

Ingredienser, deg:
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
1 äggula
0,5 dl kallt vatten

Ingredienser, fyllning:
8-10 äpplen
5 dl vatten
300 g socker
1 vaniljstång
3 kanelstänger

2 msk ströbröd
1 ägg till pensling

Gör så här: Blanda mjöl och salt i en bunke och klicka i smöret i bitar. Häll i äggula och vatten. Nyp och knåda ihop degen men försök att inte arbeta den för mycket. Låt val i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Skala och skär bort kärnhusen på äpplena, skiva i tunna klyftor (se bild nedan).
Koka upp vatten med socker, kanelstänger och en uppskuren vaniljstång. Rör om under uppkokning så sockret smälter. Lägg försiktigt i äppelkyftorna och vänd ner så de kommer i kontakt med sockerlagen. Låt koka under försiktig vändning med slev i 3-4 minuter. Efter halva tiden; ta upp vaniljstången och dra med vasskniv i den öppnade stången så vaniljkornen lossnar och lägg i dem i kastrullen med äpplen och sockerlag och blanda försiktigt. Häll sedan av i stort durkslag och plocka bort vaniljstång och kanelstänger.

Smöra en springform med avtagbar kant. Ta ut degen och dela upp 1/3 och 2/3 för att sen kavla ut delarna. (spara lite deg om du vill göra dekoration på pajen) Lägg den stora degen i formen så att botten och kanterna täcks. Strö över ströbröd i botten vilket gör att vätskan från äpplena sugs upp något och inte fuktar bottendegen för mycket. Lägg försiktigt äppelskivorna. Täck sedan med deglocket och lägg ev på degdekorationer. Nyp ihop kanterna.

Vispa ihop ett ägg med gaffel och pensla på pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna och servera antingen lite ljummen eller helt kall med glass, vispgrädde eller crème fraîche.

Vår lille kille älskar att vara med och laga. Hans storasykon kan absolut vara med, storebror är så otroligt intresserad av maträtter och smaker, men att vara med och faktiskt laga är det bara lillkillen som vill.

Den där pallen drar han fram så fort han kliver in i köket. ”Jag vill vara med, jag kan själv!” Oftast går det hur bra som helst, vi får världens bästa stund ihop och den stolthet som lyser i hans ögon är ovärderlig. I bland går det lite sämre…

”Tycker det räcker nu” sa han. ”Nja, lite till va?” tyckte jag.

Här började han storkna lite. Det där med att slutresultatet låter vänta på sig är inte det bästa en 4-åring vet.

Pajen var klar och dekorationerna kom på fint trots små trubbiga fingrar. ”Kan vi äta nu?” frågade han ”Nej, den måste gräddas först och sedan är det efterrätten så du får vänta tills i kväll” svarade jag.

”NEEEEEJ!!! Vill äta upp nu!” Inte lätt att vara 4 år… Och inte lätt för mig att hålla mig för fniss då han är världens sötaste med den dramatiska underläppen långt framdagen och liksom pressar fram ett gråt. Mitt lille hjärta, så go han är!

Som varmt, kaneldoftande guld.

Och hur bra är det inte att äta dansk äppelkaka på dansk porslin? Jösses vad jag blev sugen på en resa söderöver nu!

dansk äppelkaka

Work in progress: walk in closet! Före & efter med 2,5 år emellan…

Ja, jösses! Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det går inte snabbt i det Lythska hemmet. Men det är precis så det ska vara, ha ha!

Nu har de första stegen mot vår walk-in-closet tagits. Eller nja, det är väl steg två om jag ska vara ärlig för det första skedde får två år sedan när vi delade av ett sovrum till ett mindre sovrum till äldste sonen och till en garderobskorridor.

Väggen åkte upp för två och ett halvt år sedan och då var vi på gång, ja jösses vad det skulle fixas men tror det var dotterns brutna ben som kom emellan om jag inte minns fel. Ja, hennes ben var ju läkt och bra på 7 veckor så då borde vi väl tagit nya tag men ”äsch, vi tar det sen”, hette det.

Nu är det sen. 2,5 år senare…

Steg 1: Dela av rum

Okej, ska vi ta det från början? Bilder från våren 2016!

Här är alltså det gamla sovrummet (vi flyttade in i ett annat rum, det som på ritningarna kallas herrum, och byggde upp en vacker panelvägg där) som var så stort att det skulle få bli äldste sonens sovrum och en korridor med klädförvaring.

Hörnfönstret ger stort ljusinsläpp i det nya sovrummet och balkongdörren ger ljus till garderoben.

Reglar för den nya väggen. Här var det lite tuffa beslut då taket är ett spänntak i original från 1940 och inte alls optimalt att borra i men vi insåg att det fanns något val om väggen ska vara duglig.

Färdigt! Bra med ljus fast rätt trånga utrymmen tack vare alla fina funkisfönster och funkisens idé om att få in mycket ljus i hemmet.

Steg 2: Göra två nya rum

Men så klart måste mer ljus in, vi lever ju ändå i ett mörkt land oktober till april.

Elen drogs inne i den nya väggen och satte en rad av porslinssocklar nära taket. Tycker det rimmar väl med husets stil och historia.

Väggarna inne i korridoren målade jag mörka för att göra det rummet till ett eget.

Dörr in till sonens rum sattes in sen och då utrymmet är begränsat föll valet på en enkel skjutdörr.

Nya detaljer som rimmar med husets födelseår.

De inbyggda garderober i original som tidigare var till det stora sovrummet blev nu del av den nya garderobskorridoren. Tanken var alltså att tre inbyggda korridorer övergår i en öppen förvaring med hyllplan från väggskenor.

Och här stannade vi alltså våren 2016.

Steg 3: Inreda till en walk-in-closet

Exakt så här har det sett ut i över två års tid. Blivit lite av en skämshörna där vi ställt saker som varit i vägen.

Den lilla nisch som finns till höger här blir perfekt hyllvägg. Upp med väggskenor!

Hur smidigt som helst!

Nu ska kläderna få ett bättre liv och hängas upp, vikas och få plats i lådor och hyllplan.

Vi är alla så nöjda. Sonen slipper gå till den garderob han delat med sin lillebror utan ha alla sin kläder nära samt att mina och makens kläder nu får det utrymme de förtjänar. Varit lite trångt och galet bakom de stängda garderobsdörrarna där bredvid.

Så jag kan väl verkligen gå under stämpeln Slow Interior eller vad man ska kalla det?

Snabblagad vegetarisk lasagne med spenat, tomat & oliver

En snabblagad vegetarisk lasagne är perfekt middagsmat för hela familjen. Kan snabbt hamna på bordet alla vardagsmiddagar eller till lunch också så klart om man som jag jobbar mycket hemifrån.

Jag förberedde denna för den poddinspelning som skedde här hemma häromdagen. Jag som är lunchvegetarian ville bjuda på en god, mättande vegetarisk rätt som var smidig att förbereda. Blev full pott på samtliga punkter ovan!

vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

Ingredienser:
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
Smör
250 g bladspenat, tinad
1 förp krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl urkärnade svarta oliver
4 dl bechamelsås
1 förp färska lasagneplattor
2-3 dl riven gratängost

Bechamelsås
2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken och fräs i en stekpanna med smör och pressa ner vitlök. Häll i krossade tomater och oliver, vänd ner spenaten och smula ner buljongtärningen. Låt koka några minuter.

Gör under tiden bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl. Häll i mjölk under omrörning, lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Låt koka under omrörning i 3-5 minuter. Kan lätt koka över och brännas i botten så var uppmärksam.

Smöra en ugnsfast form och varva nu tomat- och spenatröran, bechamelsåsen och lasagneplattorna där i. Börja och avsluta med grönsaksröran. Toppa allt sedan med riven gratängost.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills den fått fin gyllene färg.

Det blev en del kvar från lunchen vilken slukades av barnen som lunch på lördagen efter så det är verkligen en rätt som passar många. Och så bra när den kanske tom smakar godare dagen efter. Kommer bli en återkommande rätt här hemma skulle jag tro!

Vill du tips på fler liknande maträtter?

Vegetarisk pizza på tortilla
Gratinerade Burritos
• Viltskav med skogssvamp
Vegetarisk kålpudding