8 saker att pyssla med i helgen

Nu går det undan och dagarna rinner iväg likt ett kraftigt höstregn. Arbetsveckan är till ända och en helg med förhoppningsvis lediga dagar ligger framför oss.

Här kommer som brukligt några tips på vad du kan fylla dem med.

1. Baka ätbara kakdegar – because you’re worth it!

Efter att allt tidskrävande bullbak denna vecka till kanelbullens dag (jag åt 2 stycken dagen innan, 4 på själva dagen och sedan 2 till dagen efter. Mums!) så tycker jag du ska få göra något snabbt och enkelt. Ja, gå rätt på det göttaste helt enkelt – baka ätbar kakdeg! 3 recept på smarriga kakdegar hittar du HÄR.

2. Grön, flytande hälsa

Man måste ju hålla balansen, eller hur? Om det får mumsas kakdeg behöver kostcirkeln fyllas med lite grönt. En fantastisk hälsodrink med spenat, avokado, äppelmust och lime jämnar ut. Recept HÄR.

3. Krön dig med egen lövkrona

Ni som följer mig känner igen denna lövkrona. Inlägget är två år gammalt men pysslet är väl 32 år gammalt. Minst! Och klassiker går ju aldrig ur tiden och detta är verkligen bland de bästa höstpysslen du kan göra. Ut och plocka färgglada, lövtunna skönheter.

Tänkte göra en ny krona ihop med barnen denna helg. Ska ta en likadan bild på dottern. Kul sätt att se hur tiden gått och vi utvecklats.

4. Gå på bio

Detta är ett råd, eller uppmaning kanske, även vill till mig själv. Sedan vi blev föräldrar för första gången 8,5 år sedan är biobesöken lätt räknade på en hand. Om man bortser Cars, Frost, Vajana… Jag har alltid älskat bio-dejter. Att omfamnas av en gigantisk stol och sedan slukas av en historia. Samt att det inte krävs något av mig mer än att hålla mig vaken och vara tyst.

Nu i helgen har Blade runners uppföljare premiär och det är en av de filmer jag sett fram emot ända sedan rykten gick om att det skulle göras en uppföljning. Är nog inte ensam. En sökning på Google ger redan 37 miljoner träffar och den har premiär idag!!!

Filmen från 80-talet har en ikonstatus och i min familj är det lite av en religon nästan. Överdriver liiiiite kanske men jag å brorosorna skulle kunna ställa upp i tiotusen-frågan i ämnet Bladerunner. Det blir till att boka barnvakt och boka biljett!

5. Förändra i hemmet

När möblerade du om senast? Allt stått kvar som när du flyttade in? Inget fel i det egentligen men förändring förhöjer. Något jag lärt mig efter ett liv med fobi mot förändring, ha ha!

Vi ska slipa golven här hemma och då ska hela vardagsrummet evakueras. Finns väl inget bättre tillfälle än just nu att se över möblemanget. Hur rör vi oss i rummet? Hur faller ljuset egentligen? Och just nu när ljuset ändras från sommar till vinter behövs kanske fler ljuskällor eller flytta fåtölj närmare fönster.

Med kuddar, vaser och detaljer är väl de enklaste och snabbaste sätten att skapa förändring. Massa kuddar i, för ditt rum, nya färger är som en vitaminkick för rummet och en själv. ja, det kan låta materialistiskt men faktiskt är det ett skönt sätt att ta nya tag. Börja om i ny färg.

På min höstigs önskelista står: Stor kudde från Mimou (Adlink), Hängande ljuskrona design Kristina Stark (Adlink), Rumsdofter från Artilleriet

Bilder från Mimou, Frida Ramsted/Trendenser och Artilleriet

6. Gå på Open House Stockholm

Open House Stockholm var något nytt för mig när det dök upp i mitt flöde och jag blev genast lockad. Så här beskrivs hela festivalen: Allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser när den internationella festivalen Open House för andra året i rad kommer till Stockholm 6-8 oktober 2017. Festivalen syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande.

Inredningsfotografen Henrik Neros vackra hem är ett av de hem man kan få besöka. Se HÄR.

7. Fira något. Vad som helst!

Alla har vi saker att fira. Stort och smått. Bemärkelsedagar, jubileum, lyckat uppdrag, löneökning, vänskap, namnsdagar eller att det bara är helg å ledigt. Men det firas för lite…

Allt rullar på och det är lätt att glömma framgångar. Man kan istället lägga tid och energi, gräma sig över något man missat, ett jobb/uppdrag man inte fick eller ett nej som svider för mycket. När en medgång kommer, ett uppdrag går i hamn eller ett projekt når framgång kan jag känna mig glad men inte stanna upp å fira där och då. ”Ok, vad bra att det gick vägen – nu måste vi kavla upp och leverera. Jösses vad stressigt!” Så kan det låta i huvudet. Känner du igen dig?

Jag har faktiskt stora saker att fira och mitt vanliga jag hade just sagt som ovan,  men banne mig! I kväll ska det firas och jag tänker tillåta mig att klappa mig själv på axeln efter att puttat bort Jante som suttit där lite för länge.

När det firades senast – på födelsedagen i april.

8. Dansa i köket

Med ovan nämnda ämne är det på sin plats att röra sig till musik på ett helt ohämmat sätt. Coola nattklubbar och discon världen över i all ära men visst är köksgolvet det bästa dansgolvet. Flytta stolar, dra bort köksbord, häng undan kökslampan och dansa loss.

Denna låt har vi startat fredagarna med senaste tiden här hemma. Norsk pop, hemlagad video och så skönt dansant. Nu kör vi loss denna helg!

Varma kaneläpplen bakade i öppen brasa. I vardagsrummet

I går bakade vi varma kaneläpplen i vardagsrummet. I säsongens första öppna brasa. Så fantastiskt på flertalet sätt.

Det är något speciellt att tillaga mat över öppen eld och glöd. Att inte kunna vrida värmen upp eller ned utan lita på sin känsla och framförallt vara totalt fokuserad på det man gör.

Den doft som sprider sig i hemmet går inte att få av något doftljus. Brasa, kanel och söta äpplen. Rumsdoft de lux!

Och lyx är det också att få njuta denna varma godbit.

Vi använder vår öppna spis alldeles för lite. De första åren i huset var barnen för små då eldstaden är ytterst farlig för krypande barn. Nu är de ju stora och framförallt helt medvetna om att eld är farligt. Så vintern ska nog bjuda på mer värmande, sprakande brasor.

Varma kaneläpplen

Skala äpplen och rulla i en blandning av strösocker och kanel. Slå in äpplet i ugnsfolie och låt öppningen vara uppåt, på toppen, fast väl tillsluten.
När brasan lagt sig något och börjar bli till glöd läggs de silvriga äppelknytena i brasan. Beroende på värmen och storleken på brasa och eldstad så blir baktiden olika. Minst 15 minuter men känna och kolla då och då. Sockret kommer smälta och bli karamelliserad. Det får inte brännas vilket kan lätt ske om de får ligga för varmt, för länge.

Och det ska tilläggas att detta kan även göras i varm ugn på exakt samma sätt så man måste inte ha en öppen brasa hemma för att njuta dessa äpplen.

Servera med glass och glöm inte den goda sirapen som bildas som sås inne i knytet.

Så häftigt att plocka ut de varma, rykande knytena. Som lavastenar. Barnen var helt överförtjusta och ville själva ta ut sina äpplen från brasan. Äldste sonen klarade det, dottern hejdade sig precis innan hon skulle försöka. Lillkillen fick tyvärr stopp i legitimationskollen då han inte hade åldern inne. Usch vad jag är hård…

Men mumsa varma goda äpplen med glass har ingen åldersgräns.

Det blev en bättre torsdag. Så glad att vi orkade göra detta en vardag.

Kommer nog bli fler gånger i vinter. Kanske ta fram eldfatet och göra samma sak utomhus. Tänk en vinterdag i snön och varma äpplen som mellanmål. Det ska vi göra.

 

Weekendtips & måsten i Edinburgh att göra

Samlat mina weekendtips och måsten i Edinburgh att göra från förra årets fantastiska och juliga helgtripp.

Vill du ha en weekendresa och inte välja de ”vanliga” resmålen med huvudstäder och de allra största städerna är ett väldigt bra tips att välja en second city-trip. Dvs åka till länders näst största stad. Lätt att välja Paris men varför inte Marseille eller Lyon om man vill åka till Frankrike? Förra året åkte vi till Edinburgh just för att få den där klassiska brittiska resan men inte i London. Och kanske att den där Harry Potter/Downton Abbey-stämningen just finns bortanför huvudstaden?

Edinburgh tog oss med storm. Eller snarare tvärt om – det var väldigt varmt för att vara i slutet på november. Grönt, lummigt och fuktigt. Väldigt brittiskt.

Väldigt tagen av hur staden är uppbygd med en stor ravin mitt i staden och sedan den enorma klippan som reser sig med slottet som en marsipanros på toppen av tårtan.

Edinburgh att göra

Listar de ställen vi var på och upplevelser vi var med om

Saker i Edinburgh att göra, äta och uppleva

Restauranger & pubar i Edinburgh

Café Royal

En klassisk brittisk pub med härligt myller av folk i olika åldrar och stilar. Söker du en brittisk med klassiskt upplägg på pub så är det nog just denna som du söker.

The Dome

Med den mest majestätiska fasaden och entrén är detta ställe en dröm för alla som vill besöka en annan värld. I en gammal bank finns nu denna ståtliga restaurang som erbjuder fika, cocktails, tea och middag. Lite av allt du önskar alltså.

The Kenilworth

Denna pub blev vårt första stopp på resan och vi slängdes direkt in i den skotska kulturen. Rejäl husmanskost, massa spännande ölsorter och det viktigaste – underbara människor. Jag är inte blyg av mig och pratar gärna med folk men det tog ett tag att förstå att när man är på en pub så är man inte isolerad till det sällskap man kom dit med, man blir en del av hela stället och det tas kontakt från bordsgrannar. Så fantastiskt trevligt!

The Spice Pavillion

Är du i Storbritannien så ska du äta indiskt. De gamla koloniala banden finns kvar i matväg och många fina indiska krogar blomstrar här. Efter ett gäng måltider och dryckespauser på brittiska pubar är det härligt att få äta kryddad mat och spännande smaker. The Space Pavillion bjuder inte på den snyggaste restaurangmiljön men kanske på bland de bästa indiska sizlars jag ätit.

Tiles Bar

Vi hade som plan att gå till Tiles Bar men kom aldrig dit mer än att gå förbi. Den får stå överst på listan för nästa besök för det ska vara bland de bästa pubarna. Såg så trevligt ut.

The Stockbridge Tap

En av kvällarna tog vi området Stockbridge. Väldigt mysiga och myllrande kvarter. Inte långt att gå mellan pubar om du är sugen på en pubrunda. Och om du är förtjust av att testa olika sorters öl utan att drunkna kan du på The Stockbridge Tap få miniglas med öl. The moore the merrier så att säga. Kanske att detta är puben med flest ölsorter i hela Skottland?

Hectors

Tvärs över gatan från The Stockbridge Tap finner du Hectors. Trevlig pub och restaurang med lite härligt kreativ inredning med udda föremål. Väldigt familjär och glad stämning med gäster i alla åldrar. Skönt och bra barhäng.

The Scran & Scallie

Längre bort på samma gata som pubarna ovan finns en välrenommerad gastropub med fantastisk och modern husmanskost.

Shopping i Edinburgh

Context Interiors

Prylbutik med saker överallt. Unika ting och å mycket härligt att lägga ögonen på. Räkna med att stanna ett tag för att hinna titta på allt.

The Whiskey Shop

En shop som ligger i foajén till The Whiskey Museum. Är du en whiskey-lover kommer du hitta något här för den whiskey som inte finns här är inte värd att kalas whiskey.

Demijohn

Detta är något så ovanligt som en Liquid Deli, flytande delibutik.

IJ Mellus

Nu snackar vi ostbutik. Ja, jag vet – det är inte helt enkelt att köpa ost på en resa men det går ju inte att inte köpa en godbit härifrån. I dare you; prova att bara fönstershoppa här.

Marks & Spencer

Ja, Marks & Spencer är väl lika mycket Great Britain som fish & Chips – ett måste! Ett tips är att köpa på sig ett lager av underkläder här och barnskor vilka det är de grymma på.

Anthropology

Min absoluta favoritbutikskedja i Storbritannien. Härliga kvinnliga kläder samt massa vackert för hemmet. Ha med dig en tom väska på resan för den kan fyllas upp här.

Jenners

Ett varuhus som utöver sina varor så är det en fantastiks byggnad att gå runt i.

Waterstones

Detta är en äkta bokhandel. Så stort, som ett varuhus med vindlande, knarrande trätrappor. Ja, precis som på Hogwarts. Och apropå Harry Potter: här satt tydligen J K Rowling och fikade och skrev på det som skulle bli en världssuccé.

Vad köpa i Edinburgh?

Så klart något skotskrutigt. Halsdukar, kjolar/kiltar, mössor, kuddar, hattar och filtar, porslin, brickor. Det finns många affärer där den skotska rutan är i centrum.

Cashmere tröjor. Jag vet inte riktigt varför men Edinburgh är känt för att ha väldigt bra cashmere. HÄR får du reda på var du kan köpa fin cashmere.

Brittisk julmat. Åker du dit i jultid tycker jag du ska försöka få med hem plump pudding, cranberry sauce, kastanjepuré mm. Så goda och mustiga smaker att njuta av i december.

Se & besöka i Edinburgh

Farmer Markets

Varje lördag är det en farmer market med råvaror från lokala odlare och producenter. Men även rätter som tillagas på plats så det är även ett ställe för härlig lunch eller fik.

 

National Galleries

Ta en paus från shopping, stadsmyller och ljud och kliv in i detta vackra och inspirerande museum med konstverk från Skottland. Och genom konsten får du också en historielektion. Så fantastiskt att gå runt i de stora salarna och se all skönhet och kreativitet. Samt dramatisk historia.

Slottsklippan & Gamla stan

Är du i Edinburgh så ser du klippan med det gamla slottet, eller borgen, från var du än är. Det är en promenad upp på klippan där också gamla stan ligger. Gränder av butiker, restauranger och sevärdheter.

Julmarknaden

Vill du uppleva stor julstämning är Edinburgh staden för dig. Med sin enorma vinterstad, mitt i staden, kommer du garanterat få en fantastisk julupplevelse. Men hela staden är i december som en stor julkula. En jätteljusinstallation mitt på George street med lite marknad där med, alla restauranger, pubar och butiker pyntar och dekorerar stort på varje gata och i varje gränd märks julen.

Hotell i Edinburgh

Nira Caledonia

Kan ju bara tipsa om det vi bodde på och du kan läsa om det HÄR.

De saker vi inte hann med i Edinburgh att göra som ska vara fantastiska är att åka till havet då Edinburgh ligger jämnte sin hamn samt ut i naturen – The Highlands. De vackra, gröna och böljande kullarna som omringar Edinburgh. Det blir nästa gång. För tillbaka, det ska jag!

Hur man ska kombinera choklad med vin

Vin och choklad sägs vara en en bra kombination men då det finns en uppsjö olika sorters chokladvarianter och oceaner av viner och druvor kan det var svårt att veta vilka man ska kombinera.

Förra veckan fick jag gå en liten snabbkurs med en chokladmästare från Lindt i att kombinera choklad och vin.

Vackert dukat bord på hotell Miss Clara i ett uterum upp på taket.

Det första man ska tänka på är att både mörk choklad och vin innehåller tanniner. Ju högre kakaohalt desto mer tanniner finns i chokladen. Det är tanninerna som kan ge chokladen en sträv bitterhet.

Kombinerar du ett kraftigt rött vin med mycket tanniner tillsammans med en mörk choklad med väldigt hög kakaohalt, kan därför smakupplevelsen bli för bitter. För en mer nyanserad smakbild kombineras därför riktigt höga kakohalter (85% och uppåt) bäst med något kraftigare som bryter av strävheten, exempelvis ett portvin.

Testa gärna mjölkchoklad tillsammans med ett sötare dessertvin. En bra grundregel är att välja ett vin som är något sötare än chokladen, då lyfts helhetsbilden av den totala smakupplevelsen. Risken annars är att vinet upplevs vara torrt och surt i relation till chokladen.

Det du ska tänka på är att alltid äta chokladen först för att inte sänka temperaturen i munnen av vinet. Ja, bara en sådan sak.

Sedan ska du andas in genom munnen och ut genom näsan när du ska känna smaken på chokladen på bästa sätt.

Den kombination som var helt outstandning och som jag aldrigt någonsin kunnat gissa mig till var apelsinchoklad och det vita vinet av druvan Sauvignon Blanc.

En kombination jag inte kommer testa är 90% mörk choklad och whiskey för jag gillar varken det ena eller andra men för dig som gör det ska det tydligen vara en perfekt kombo.

De övriga spännande kombinationerna var choklad med flingsalt och Cabernet Sauvignon samt 78%-ig mörk choklad med Amarone.

Den schweiziske chokladmästaren Stefan Bruderer berättade och visade med stor entusiasm.

En kakaofrukt fylld med färska kakaobönor. Dessa plockas ut från frukten och läggs på bananblad på marken. Bäddas in under ytterligare ett lager bananblad och sedan får allt ligga i solen och fermenteras så fruktköttet runt kakaobönorna försvinner.

Sedan ett bonustips som chokladmästaren bjöd på. Att doppa jordgubbar i choklad är en klassiker men för att ta det ett steg till ska du testa smält chili-choklad nästa gång. Låter mycket spännande.

Hösten viner snart utanför fönstret och jag kan absolut då just tänka mig att viner och choklad kan värma både kropp och själ. Blir en bra höst alltså!

Baka små kanelkransar istället för kanelbullar

Kanelbullar och kanelkransar är bland de godaste bakverken som finns. Kransen som man skär i portionsbitar och den maffiga bullen att helt själv få basa över. Jag ville kombinera de två olika storlekarna för kransen har sådan fin form medan bullar är så härliga att – ja bulla upp med.

Det blev mini-kanelkransar som snyggar till vilken gofika som helst!

Gör små kanelkransar så här

Baka en vetedeg. Jag använde mitt favoritrecept till vetedegar, HÄR hittar du receptet.

Dela den färdigjästs degen och dela i två delar. Kavla ut till rektangel, en i taget och smöra samt strö över kanel och socker.
Vik på mitten, på längden. Skär strimlor, ungefär 12 på varje rektangel.
Vrid och snurra strimlan och fäst ihop till en cirkel. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Knöla små bakplåtstussar och fyll hålen på kanelbullarna. Det är för att inte hålet ska gå igen vid jäsning nr 2 och gräddning. Jäs vidare enligt ditt veterecept.
Pensla och eventuellt strössla med pärlsocker eller nötter innan gräddning.

Bullar som kransar gör det lite roligare och spännande. Kanske servera dem på hushållspappershållaren, hi hi.

Och kransar bjuder ju så klart in till att knyta band runt en kant.

Nu har jag bakat mig ett lager till kanelbullens dag och de flesta ligger i frysen för att vara så saftiga som möjligt på onsdag. Fast, några har redan mumsats upp så klart. Kan ju inte låta en helt nybakad och ångande kanelbulle gå mig förbi utan att ätas opp!!!

6 saker att pyssla med i helgen

En arbetsvecka har snart kommit till sin ände och veckan ska nu få sitt avslut med härlig helg.

Jag slänger som vanligt ur mig några helgtips och de är denna gång väldigt egocentriska för det är faktiskt just de saker som jag själv tänker göra. Kanske du också är i samma fas och känsla?

Så, vad ska vi pyssla med denna helg då?

1. Baka kanelbullar

Det är kanelbullens dag på onsdag och jag kommer inte hinna baka i veckan då jag brukar köra maratonbak och låta jäsningarna ta rejält med tid så det får bli nu helgen och sedan frysa in för att behålla färskheten. HÄR får du saftigaste receptet och HÄR lär du dig göra snygga kanelbullar.

2. Träffa vänner

Vet inte om det är tre-småbarns-livet, förorts-livet eller fullspäckat-jobbschema-livet men om det är något jag har dåligt samvete över så är det att jag aldrig riktigt hinner träffa mina kära vänner så mycket som jag önskar. På lördag ska jag ha en helkväll med några av de bästa. Faktiskt de som jag lärde känna i den första mammagruppen. De om några har hört allt; sömnbrist, bristningar och när man varit på bristningsgränsen.

3. Rosta kastanjer

Såg att det fanns kastanjer i butiken nu (för de från hästkastanjen i skogen ska du inte äta!). Stor glädje för det är bland det godaste jag vet så här år! Rostar dem i ugn, äter med en klick smör och njuter. Hur du rostar dem kan du läsa HÄR.

4. Plocka in trädgårdsmöbler

Hoppas vädret håller i sig och vi kan få en fin dag i trädgården. Stuva undan trädgårdsmöbler, klippa bort vissna sommarblomster och klippa gräset – kanske sista gången för säsongen? Liksom skönt att få ”stänga” trädgården och vända sig mer inåt. Säkert en massa man kan syssla med där ute under höst och vinter men vet du vad? jag låter det vara till annat år då det finns mer tid. Kanske om si så där 10 år när barnen inte vill hänga med morsan på helgen, ha ha.

5. Höst- och vintersortera garderoben

Det har varit ljuvligt väder med milda temperaturer i Stockholm denna vecka så nästan att sommargarderoben fortfarande funkat. Snart kommer dock kyla och vinter så läge att sortera bort söta små bomullslinnen, shorts och tunna klänningar.

Och kanske lägga på några sköna plagg och förnya mig? Ljuvlig höstig sammetskimono (adlink) och alltid gångbara svarta byxor (adlink) båda från Lindex, får gärna bli min höstuniform.

6. Lyssna på hösten

Varje årstid har sin spellista, eller hur? På sommaren är det lättsamt och roséklingande musik,  från mitten av november fram till årsskiftet är det julmusik och nu när temperaturen sjunker och träden skiftar färg lyssnar jag på jazz, blues, ballader och mörk soul. Min höstlista som heter KASTANJ (klicka på shuffle i spellistan) får mig i exakt rätt mood. Och Billie Holiday är drottningen och Moonlight in Vermont är kronjuvelerna.

Denna vecka har varit väldigt speciell och inte helt bra för mig. Liten 3-åring som inte sovit bra samt att vi har nu haft sista veckan för att färdigställa Snickeriet och jösses vad det har tagit både tid och energi. På måndag flyttar vi in på riktigt och även våra hyresgäster som vi kommer dela kontor med. Men att släpa kylskåp, installera bredband, måla skåp, prata med låssmed, välja kuddar, köpa tallrikar mm mm tar på krafterna. Ger massa energi också för detta är bland det mest roliga och spännande jag kan tänka mig men det är krävande. Så med detta sagt säger jag tack för tålamodet att jag varit en usel uppdaterare denna vecka. Nu tar vi helg, bakar bullar, rensar garderob och skrattar med vänner.

Det är den tiden på året! Dags att sätta ekollon i glasvas

Härliga, älskade höst. Ja, jag är en höst människa hur mycket jag än älskar julen, sommarens värme och vårens spirande känsla. Hösten gör mig lugn och på något sätt frisk. Trots att jag varit ute hela långa sommaren är det i september jag vill ut på riktigt! Frisk luft, härliga färger och inte så många måsten som pockar på och äter upp helgerna.

Och just naturen är så generös nu. Den bjuder på frukt och skörd samt buketter i de mest vackra färger rätt utanför fönstret.

På väg hem från förskolan plockade jag nerblåsta ekbladsgrenar och ekollon. Nu ska jag se om det är ett ekskottsår. Det ä nämligen lite av vartannat år jag får en liten ek att gro i de små ekollonglasen. Förra året var det som om de små ekollonen jag satte i bad tittade på mig och bara: Okej, tack för badet men nu räcker det… Kan vi gå upp på land nu?

Jag har gjort enligt alla regler men då det är ett levande material så kan man ju aldrig vara säker på att det går vägen alla gånger. Maria har listat alla tipsen. Hoppas det går vägen i år och att jag får se små ekar spira i hemmet i vår.

Ursäkta den lilla pausen som uppstod här på bloggen. Det har inte funnits tiden att göra fullständiga inlägg. Har så mycket i huvudet men vill inte att det ska vara halvdant så då får det gro till sig (det med) tills det blir bra inlägg med bilder och text. Är så fantastiskt tacksam att jobben rullar på så mycket och dagarna fylls men känslan av att inte hinna leverera eller leverera halvdant är inte bra.

Det jag kan säga redan nu är att julen kommer bli så fullmatad här på bloggen för det är redan där jag är. Ja, det har du ju redan märkt här med glögg, smaker och inredning. Snart kommer julpysslet också.

Fast nu först ljuvligt, stilla och groende höstpyssel.

Apropå höstpyssel och ekollon så är även ekollon fina att pyssla med. Se mer HÄR.

Ha en fin septemberonsdag!

Så smakar Blossa 17

Mitt i allt byggdamm i Snickeriet kom ett bud med Blossa 17 – årets glöggsmak från Blossa. Avslöjandet av Blossas glögg brukar vara i samband med ett hemlighetsmakeri och härligt juligt event. I år valde man att buda ut flaskor till press och berörda. Hade svårt att finna julstämning där på byggarbetsplatsen.

Inte blev det mer julstämning när jag öppnade lådan och fick se den gula flaskan med lila tryck. Jag har sedan länge inte tyckt att Blossas årgångsglögg måste vara julig – det jobbet gör deras andra glöggflaskor och glöggsmaker men denna var kanske lite väl långt från Arne Weise, tända ljus och snötyngda grangrenar.

Hur smakar Blossa 17?

Blossa – du vet att jag älskar dig men detta var inte alls min melodi. Glöggens största identitet är väl att det är en söt, kryddig och smakrik dryck men denna var precis motsatsen. Syrlig som tusan och väldigt försiktigt smaksatt, på gränsen är blek. Den ska smaka mango, chili och spiskummin men jag kände mest syran. Och kryddnejlika.

Sedan är jag rätt tveksam till resan till Indien. För flertalet år sedan var Indien hetaste mode i inredningen. Patinerade gamla skåp och bord importerade från Indien syntes överallt. Färgglada tyger fanns både på väggar och i soffor men det är väl inte mycket som just nu talar för Indien som trenduttryck?

Varm eller kall? Då det är en vit glögg så tycker jag att den även kan drickas kall. Med Blossa 17 blev den faktiskt bättre kall men den där syran tar över. Kanske att den kan passa som en sval glöggdrink på glöggminglet om man blandar till den lite med fruktsoda. Värt att testa.

Vill helst att lämna er med glada ord för jag vill så gärna ha en december med härliga glöggmys men lutar nog åt att backa till klassikerna. Sorry!

Julen 2017 är blå!!! Och rätt allvarlig…

Julen 2017 börjar ta sin form när det kommer till pressnyheter, lanseringar och kollektionssläpp. Du kanske tar dig för pannan och utbrister: kära vän, ta det nu lugnt – det är bara september! Jag hade tänkt hålla lite på detta men jag kan bara inte.

Har varit på några pressträffar redan men faktiskt så hade jag min julspaning mer eller mindre klar i januari! Den har liksom bara bekräftats nu med pressnyheterna. Ja, jag är julgalning och plockar upp allt med julen i min väg…

I januari hade jag den stora glädjen att få besöka den stora pyssel- och julmässan i Frankfurt. Mässhall efter mässhall med juldekorationer, lampor, papper, granar, tomtar, tomtar och tomtar. Jag var i himlen. Så klart!

Så mycket att se och efter ett tag måste man rensa hjärnan för att försöka sortera. Vad är nytt? Vad är trenden? Hur ser framtidens jul ut? Sakta men säkert så såg jag något återkommande, något nytt. Den blå färgen! En färgskala som inte annars är förknippad med julen i så stor utsträckning. Och lite glad då jag förra julen faktiskt valde en blå jul, ha ha ha. Se mitt julmoodboard HÄR. Undrar hur min moodboard ser ut för julen i år… mer blå så klart 🙂

Ska vi kika lite på julen 2017 redan nu?

På en av de första pressvisningarna blev jag alldeles fnissig och lycklig. Alessi visade upp en otroligt vacker jul – och den var blå.

När IKEA nu visade upp sina julbilder kändes de så rätt. Vilken vacker jul de leverera. Stram och skandinaviskt ljus men med en mörk gråblå ton. Och så även den lite poppigare isblå.

På Lexingtons visning här om sistens så var det klassiskt med rött men ändå väldigt mycket blått.

En vintrig styling som håller mer än bara över juldagarna.

På Ellos visning blev jag alldeles till mig i den vackra julstylingen. Med en massa blått!

Om jag får trendspana är den långhåriga BLÅ fårfällen kanske på pricken vad en julstyling 2017 kan innehålla.

Finaste papperspyntet från Ellos. Förra året gjorde jag julpysselfilmer ihop med GP med papperspynt – gissa vilken färg…?

På Formex i august syntes lite jul i montrarna men inte så mycket som det varit andra augusti-Formex men House doctors blå sammets julkula fick jag känna på och åker ju rätt in på önskelistan.

Dessa hängen i mässing kan absolut få liv både på paket men även ett liv efter jul då de inte är allt för juliga i sitt utseende.

Gillade du adventstärnan i papp med svarta kanter? Gör så med den ”vanliga” vita pappstjärnan du redan har. Jag visar hur jag gjorde så HÄR.

Och vad hittar vi hos Lagerhaus då? Jo, en gråblå, vacker och stillsam jul.

Kanske vi även kommer se mer blått även bland julbuketterna? Blå hyacint är i alla fall ett säkert kort.

Eller med blåa bär som i buketterna på lunchen med ICAs julrapport.

Här är några mobilbilder från mässan i Frankfurt i januari:

Blått i kombination med brunt (trä, kottar, bark, näver, korg, päls), vitt (snö, ljus) och så klart grönt (granris och julblommor) som komplementfärger.

Och om jag får ge mig på en spaning till: grenarna med torkade små vindruvor (eller något annat?) kommer bli en hit. Sett dem smyga lite tidigare i olika trädgårdsbutiker och som detalj i inredning på restauranger men nu kan komma stort. Jag vill iaf ha en vacker mörkblå gren!

Förra året visade jag hur man kunde göra egen adventsljusstake av 4 singelljusstakar. Samma helt omålade ljusstake kunde bli 3 helt olika adventsljusstakar och en utav dem var i trä och blå.

Den bilden är väldigt 2017. Blått och brunt ihop. Och blåa ljus är ett väldigt enkelt sätt att få in det blå i din julstyling hemma.

Och julens känsla är även blå

Men, var är glädjen? Var är den där julen som pirrar i magen och alla blir som barn oavsett ålder? Är julen 2017 en typ av jul där vi är lite återhållsamma? Varje år tar julhandeln nya rekord, vi köper mängder av mat och klappar som kanske inte alltid landar rätt. Har tanken på hållbarhet och miljötänk kommit ifatt oss även på julen? Jag kan erkänna att jag har ljusslingor, ljusstakar och julstjärnor så det både räcker och blir över. Behöver egentligen inget nytt utan kanske då mer komplettera med fåtalet detaljer för en uppdatering.

 

Om man ska summera min julspaning för 2017 kan man väl säga att det är väldigt ”samma lika” hos butiker och kedjor. Det är bara Blossas årgångsglögg 17 som går åt en helt annan riktning med gult, lila och Indien (va? var kom Indien ifrån??? Någon som känt att Indien varit på trendtapeten på sistone??) Och att det inte är en större köphysteri med ”kom å köp” utan mer en känsla av nedtonat, avslappnat och återhållet. Känns betryggande då vi är många som kanske känner en viss stress runt jul. Men, det kanske kan ändras när vi närmar oss december? Kanske smyger in tomtar, halmbockar och glittriga änglar då…?

Men frågan är: gillar ni detta?

5 saker att pyssla med i helgen

En härlig septemberhelg står redo för oss att ta oss ann. Hos oss är det en halv skara hemma då maken och äldste sonen är bortresta. Konstigt att det känns som om vi då är få hemma. För bara 8 år sedan var vi ju endast två… Hur som helst, nu ska vi prata helgtips.

1. Höstmarknad på Skansen

Det är kanske den bästa helgen på detta halvåret för oss som bor i Stockholm för det är nämligen höstmarknad på Skansen. Har blivit en tradition för mig och oss att åka dit, njuta av allt, mumsa gudomlig mat och bara ta del av en annan värld. Läs om förra årets besök HÄR. Så klart ska vi dit och jag vet inte om det blir kolbulle eller kroppkakor… Tar nog båda, ha ha ha!

2. Sista loppischansen kanske?

Jag har dragit fram kassar från mina skämshörnor för att ta till någon bakluckeloppis och då snart säsongen är över detta kanske är sista helgen det är möjligt? Och åt andra hållet – sista chansen för att göra de där kapen man inte gjorde i somras?

Det är vårt områdes dag nu på söndag med mingel, bullförsäljning, springlopp och just grannloppis. Mest är det grannbarnen som säljer vidare leksaker, kläder, skridskor och tusentals gamla Happy Meal-prylar…

3. Baka äppelpaj med mjuk pepparkaksmix

Detta kan vara den godaste äppelpajen du har ätit. Faktiskt. Och dessutom är den så galet enkel att göra så bara det hade varit gott nog så att säga. Det är alltså äppelpaj med ett täcke gjort av mjuk pepparkaksmix. Du måste testa! Recept HÄR.

4. Ta kontrollen över fjärrkontrollen

Nu är då två herrar Lyth borta över helgen och jag är här med de minsta = de somnar rätt tidigt så jag kan få tv-soffan för mig själv. Vet så klart inte hur du har det men ofta blir det ett demokratiskt val av serie eller film på helgerna. Nu ska jag gotta mig i mina egna val. Gissa vad…?

Nu måste ju inte ens familjemedlemmar resa bort för att det ska ske – kan ju vara så att man har rullande schema och någon får bestämma en kväll var. Det har också skett här men ibland har då någon minderårig här i huset protesterat starkt…

5. Vädra och byt

Att bädda nytt är alltid en lika härlig känsla. Men att verkligen vädra täcken och kuddar rejält är ännu bättre. Det är som att sedan lägga sig i ett svalt, fluffigt och samtidigt krispigt moln. Så ut med alla täcken och kuddar på balkongen och ta fram de allra härligaste sängkläderna och byt – det är helgen värd. Sen att det blir en massa tvätt låtsas vi inte om.

Ha nu en härlig helg så hörs vi snart igen 🙂