Renoveringen av funkisbalkong med utomhusklinker

Nu äntligen har jag fått till ett helt inlägg med den renovering av vår funkisbalkong vi panikstartade innan semestern. (eller är det uteplats, altan, balkong???)

Vi satt mycket här förr men det har blivit lite långt mellan tillfällena på sista tiden, jag tror sista måltiden här var på makens födelsedag i maj och då var det liksom läskigt att sitta här för golvet var så trasigt med vassa kanter samt att räcket var pinsamt rostigt så det var flera stora hål i det.

Att nu få tillbaka denna plats är så underbart. Det känns som om vi har fått ett rum till.

Golvet som låg här innan var i original från 1940 och då uteplatsen här är bredare än balkongen våningen ovan så var de yttersta plattorna väldigt utsatta. När vi var på visning tänkte jag inte så mycket på det men de 4-5 yttersta raderna av klinker var borta och ersatta med betonggolv. Det gick i linje med balkongens böj så det såg okej ut men det gjorde att uteplatsen upplevdes smalare än vad det är. Nu har vi fått full bredd och större plats.

Jag visade upp de färger på utomhusklinker som fanns att välja på och jag lekte med tanken på att göra det rutigt men det skulle bli för likt vårt badrumsgolv. Och sedan funderade jag på grönt för att matcha alla tallar runt om men då det var rött i original tänkte jag att ge tillbaka huset sin skönhet. Som det var tänkt och som känns tryggt.

Äntligen ett balkongräcke som är helt och rent. Om man tittar i mitt bloggarkiv så är alla bilder från måltiderna här med väldigt kort skärpedjup eller bara närbild för att se ett håligt räcke som ser rostigt och livsfarligt ut är inte inspirerande. Bara pinsamt.

Nu går det inte att ha känselfilter här på bloggen men du får lita på mig när jag säger att det är underbart att gå barfota på golvet. Lent och skönt.

Och de som bodde här innan oss; våra två katter, verkar gilla renoveringen de med.

Vi är så glada över att stjärnorna lös i vår riktning när vi bara frågade hantverkarna som jobbade hos grannen om de kunde kika över och kolla på vårt golv för att ge en offert och i samma stund fick de en avbokning. Tur, slump och tajmning – ibland har man ofantlig tur. För det var bara några regnskurar bort från att fukten i det trasiga golvet hade gått in i fasaden visade det sig… Och då hade det kostat ännu mer!!!

Renoveringen av funkisbalkong med utomhusklinker

Så då tar vi ett bildspel med lite av steg-för-steg.

De trasiga delarna av räcket skars bort och nya sattes dit. Planen var hela tiden att räcket skulle vara kvar i sitt original så långt det gick.

In med nya metallskivor till räcket och rostmåla. Knacka bort all gammal trasig klinker. Sedan bilades all betong bort, längs med räcket där det skarvats av tidigare ägare.

Hela golvet är nu rent från allt det gamla. Nu var det många olika lager med olika ytskick samt en lutning i ett undre lager för att vatten ska rinna bort från fasaden och inte in. En teknik som inte fanns när huset byggdes 1940.

Och sedan då lägga klinker med perfekt precision.

Klinker för klinker och sedan foga. Klart!

Så fint gjort och så proffsigt av hantverkarna. Det känns som vi gett vårt fina funkishus en dos kärlek.

Jag måste erkänna att det blev lite axlarna ner när allt var klart. Vi har länge vetat att denna renovering är ofrånkomlig men då det är ett stort jobb med stor summa har vi dragit oss för det men nu var det panik och akut. Och när väl allt var klart var det som om något lättade från lådan i huvudet med rubriken: jobbiga saker.

Nu är det bara roliga saker jag tänker när jag går ut här. Och när det regnar så börjar jag inte oroa mig – huset står pall!

Liten maxad kräftskiva på terrassen

Här kommer då ett gäng bilder från den lilla kräftskivan med den maxade dukningen som kunde göras av det jag hade med mig till Nyhetsmorgon. Jag var ju liksom tvungen att duka upp med allt när jag ändå hade alla ingredienser för en lyckad skiva så att säga.

Liten maxad kräftskiva på terrassen

Så, då tar vi byggsten för byggsten av alltihop.

Att ha en stor bukett eller flera små buketter av dillkronor är både så fint och passande till en kräftskiva. Och doften mina damer och herrar – den är ljuvlig. Blandar in nejlikor för att få lite mer ”blomma” och rött.

Och som jag visade på TV så hade jag flera olika kökshanddukar istället för en stor duk. De blir som tallriksunderlägg och duk på samma gång nästan.

Och här valde jag då kökshanddukar som var lika men ändå inte samma. Den gemensamma tråden är… röd! Och sedan en kökshandduk var även med blå rand vilket jag ville för mitt porslin är det med blå blommor. Och för att plocka upp mer av det röda valde jag mina glas jag fått/lånat av föräldrahemmet och som jag brukar ha till jul. Bra med flera högtider som har samma färg ha ha.

Små buketter passar bra när man har annat på bordet som liksom tar all uppmärksamhet. Som min kräft-focaccia och…

mitt hemmasnickrade våningsfat med kräftor.

Bordet blev helt fullt så drycken fick stå bredvid på snygg stol.

Vi hade en burk skagenröra och färsk majs i kylen så det fick bli förrätt och tillbehör.

Och det här med en liten skål med vatten att tvätta händerna i ska absolut inte underskattas. Varför det är så bra kan jag mäta med en enkel sak: det behövs ungefär hälften så många pappersservetter när man kan tvätta sig ren mellan varven. Citronskivan? Mest för att det är snyggt.

En klick skagenröra är en mycket enkel men ack så passande förrätt på en kräftskiva.

Rött, vitt, lite skirt grönt och små stänk av blått.

Och sedan dundrades det in med gult! När jag väl satt där med majskolven så var det ju helt perfekt. Jag brukar tipsa om att ha kronärtskocka som alternativ till kräftor för den som inte vill/kan äta kräftor för det är lite samma ät-beteende. Och ja, det är ju majskolvar också.

Det blev en liten kräftskiva för oss fem i familjen men väldigt maxad ändå. Det som saknades var kanske att göra den lite vuxen med snaps och snapsvisor men hej – det var ju söndag!

Jag vet inte om det är ärvt i deras dna eller socialt och vi smittat dem men jag är så glad över att barnen också älskar skaldjur. Hade de inte varit pigga på mat av denna sort hade vi nog inte haft så mycket kräftskivor som vi haft.

Om några helger har vi en riktig kräftis här och med det kommer också att denna plats (kallas det altan, balkong eller terrass?) invigas på riktigt. Ja för du som följt minns kanske att vi renoverade uteplatsens golv. Jag ska återkomma med ett eget inlägg för det. Men jag kan avslöja redan nu att vi är mer än nöjda!

Skapa ett eget våningsfat av fat & skålar

Jag visade hur man kan skapa ett eget våningsfat av fat och skålar igår i Nyhetsmorgon, se HÄR. Och vi hade ju en liten kräftskiva sedan på kvällen när jag liksom hade alla delar redo.

Och då passade jag på att fota en liten steg för steg på mitt våningsfat.

Och om jg får säga det själv blev det ju alla tiders!

Skapa ett eget våningsfat av fat & skålar

Jag har tidigare visat ett våningsfat jag gjorde men då med vitt porslin och jag tycker att denna i glas blev så mycket snyggare. Speciellt när den var menad för kräftor.

Det man ska tänka på är att ha tre plana fat i olika storlek och sedan mindre glas och skålar att ha som ”pelare” mellan faten. Nu fuskar jag lite här med att ha tårtfat som då redan är ett fat på fot men jag hade kunnat ha det glas jag har på mellanplanet även underst.

Mellanfatet har små fötter vilket inte balanserar bra på det upp och nedvända glaset så då hade jag ett litet glasfat denna som stadig bas.

Och som du förstår är detta våningsfat på intet sätt beständigt eller stöttåligt utan faten får hanteras varsamt. Men om du vill skapa ett våningsfat och det ska förbli så ska du limma alla delar med sk superglue. Då sitter delarna sedan som berget.

Och denna ska jag komma ihåg till jul när alla kolor, knäck, fudge och praliner ska upp. ja snart är det dags ha ha!

Klippet från Nyhetsmorgon med kräftskiva

Vilken underbar sändning det blev. Det var sådan härlig stämning i studion och i korridorerna. Ja riktig feststämning kan man säga.

Se klippet HÄR och så hoppas jag att du blir inspirerad till att skapa, pynta och pyssla.

Jenny är så otroligt härlig att jobba med, lättsamt och roligt rakt igenom.

Jag sover alltid dåligt när jag vet att jag måste upp tidigt och även denna gång. Men jag var pigg ändå för nu skulle det ju bli kul. Kl 06.50 kom taxin och jag fyllde den med dilldoft. Tänk att sådan liten bukett kan ge som mycket doft.

Plats för att rigga mitt bord.

Och där står midsommarstången kvar. Eller är den tidig…?

Lite gott och blandat som vanligt.

Och sedan skjuts in i mirakelverkstaden.

Erik Videgård stod för matlagningen i köket och han kokade varma Louisiana-kräftor. Det doftade helt galet gott i hela huset. Och han hade tydligen fördelsedag vilket jag missade. Attans, då hade jag ju gjort en partyhatt åt honom med.

Det är inte enkelt att välja kläder till sändning tycker jag. Men det blev rosa för att matcha kräftorna lite och ett stort halsband jag inte använt på flera år.

När sändningen är över är det så härligt, alla spänningar släpper och jag vill bara stanna i den bubblan.

Detta är bland det roligaste jag vet och jag är så glad över att ni verkar gilla det också. Jag får så många fina glada hälsningar om det jag visat och får höra att jag inspirerat. Inget gör mig gladare. TACK!

Några små lådor med kräftskiva nerpackade. Sen hem och slänga mig i sängen. En totalkollaps för att hämta igen nattens missade sömn. Men så värt!

Återigen tack för att glada fina hälsningar från sändningen. Blir så glad över att få kontakt med er som läser, följer och tittar. TACK!

Hatten av för kräftskivan, här har du inspirationen

Nu är det dags för Nyhetsmorgon och jag har förinställt detta inlägg då jag har fullt upp med att åka till Gärdet och duka upp för direktsändning tidigt tidigt.

Om du trillat in här som vanligt med mina dagliga uppdateringar så vill jag hänvisa dig till arkivet denna gång och mitt matiga och kanske helt fullständiga inlägg med tips för kräftskivan, nämligen HÄR, klicka dig dit.

Kanske du hittat hit för att du sett mig på Nyhetsmorgon och undrat vem den där pysseltanten i rutan var och googlat dig vidare. Ja men extra välkommen, hoppas du ska finna denna blogg inspirerande. Om du vill veta mer om mig så kollar du HÄR. Och för att få ett litet hum om vad denna blogg kan innehålla så kan du kolla in kategorierna HÄR och sedan klicka runt allt vad du pallar.

Och sedan finns jag då på Instagram så klart där jag är mycket och får härliga kommentarer och kontakt men kanske att  bloggen ändå ligger mig närmast hjärtat för här är det inga algoritmer eller likes som styr.

Och så finns jag i bokform faktiskt. Min senaste bok handlar om allt härligt och kreativt du kan skapa under hela året: Vardagsvackert & festfyrverkeri. Så du kan bläddra fram till sidan 122 så är det bara att börja dessa skaldjursgoda festligheter.

Lämna gärna en kommentar om du hinner. Så kul att få kontakt med er som följer då ni är i tusental men jag ju inte ser er. Både ni som hängt med länge och alla nytillkomna för under sommaren har det verkligen kommit fler hit. Så glad för det är jag för det energi att fortsätta min önskan om att inspirera till kreativitet.

Festlig girlang med loppisfyndade grytlappar

Det blev en girlang av grytlapparna! Kommer du ihåg att jag hittade en massa vackra gamla grytlappar på loppisarna i Skåne i sommar? Jag stod där i en fuktig skånsk lada och kände på de enormt välarbetade grytlapparna och kände att jag måste bara göra något med dem.

Fnderade på att göra lapptäcke av dem, som en filt av moromorsrutor men med grytlappar. Men insåg att det kräver ett himla lappande då de är så olika i storlek och stil. Inte omöjligt så klart men lite mer tidskrävande en vad jag tänkt.

Och då föddes idéen om att hänga upp som dekoration. Kanske som en girlang? jajamen!

Jag ångrar mig djupt över att jag inte köpte allihop. Jag valde rött, vitt och blått. varför tog jag inte de gröna??? Åh vad jag grämer mig men det kommer fler loppisar!

Visst ser man handen som skapat dem? Så otroligt vackra.

Jag hade ett rött papperssnöre hemma så jag valde det. Inte den starkaste tråden så egentligen inget att rekommendera utan nog bättre med slitstarkt bomullssnöre men rött är ju snyggt…

Festlig girlang med loppisfyndade grytlappar

Jag gjorde det mycket enkelt för mig och sydde stora stygn med papperstråden och en broderinål. Klippte inte av tråden utan lät den löpa från rullen och bara fyllde på med grytlappar.

Sedan när alla grytlappar var trädda klippte jag av snöret och sedan hängdes den upp på test. Det blev ju hur bra som helst!

Så då var första dekorationen till kräftskivan vi ska ha här hemma om några helger. Då hoppas jag (läs: räknar kallt med) att det blivit lite varmt igen och vi har en fin sensommarkväll och vi kan sitta ute.

Jag ska se om jag kan hitta fler grytlappar i fler färger så girlangen blir ett lite mer lekfullt flaggspel nästan. Och då kanske sy fast dem i ett band så det blir mer hållbart.

Eller så får det vara så här lekfullt och varierat. Kanske ta bort allt blått och då få en julig girlang till december… ja du känner väl mig???

Inspirerar till kräftskiva i Nyhetsmorgon på söndag

Augusti betyder kräftfest och kräftskiva! Ett mycket bra sätt att fasa in hösten kan jag tycka – samla vänner och höra vad de gjort under semestern och något att se fram emot innan terminen och jobbhöstens vardag kickar igång helt och hållet.

Du som följt mig vet hur mycket jag bara älskar både skaldjur och fest så du kan du ju bara ana hur mycket jag älskar denna lilla högtid.

Ja den har faktiskt fått ett helt eget kapitel i min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri så du kan bläddra fram till sidan 122 så är det bara att börja festligheterna.

Och nu på söndag, närmare bestämt kl 09:24 och 10:27, kommer jag komma med massa inspiration till en riktigt festlig och pyntad kräftfest. Några favoriter från arkivet som jag inte hade med förra förra gången och förra gången jag var med i rutan och inspirerade till kräftskiva samt några nya jag har lurande här hemma som bara väntar på att få visas upp.

Så jag hoppas du är med mig på söndag och redo för pyssel och fest. För vi ses väl???

I senaste Allt om mat så hittar ni ett fint reportage med mig och min kärlek till kräftskivan. Så himla fint att få vara med och kunna inspirera.

Jag märker att det är kräfttider när jag ser på min statistik, det är så många som hittar hit när de googlar ”hatt till kräftskiva” eller ”ladda ner sånghäfte till kräftskiva”.

Maxad blixtvisit i Visby innan hemfärd

Vi hade inte tänkt vara i Visby denna resa till Gotland men när vi hade en stund innan hemfärd, tills färjan skulle gå, så klev vi in genom ringmuren.

”Nej mamma, nej!” sa barnen men jag propsade, swishade killen vid det lilla turisttåget och tryckte in hela familjen i den lilla vagnen där vi knappt fick plats. ”Nu ska vi maxa den korta stund vi har i Visby och åka på en guidad tur”, sa jag. Två mycket skeptiska barn av de yngsta modellerna behövde tid på sig för att tina men sen var alla med på tåget så att säga.

Och med tanke på hur lite tid vi hade i denna UNESCO-listade stad så fick med oss extremt mycket. En rundtur på 25 minuter gav det mesta.

Storleken på familjen Lyth är lite större än normen så det var med gnisslande knän jag sedan vecklade ur mig från vagnen.

Det är så magiskt vackert här längs med promenaden. Det går inte att stå emot skönheten, om man var på dåligt humör innan försvinner det snabbt vid denna vy.

”Här var vi förra gången!” mindes barnen. Ja precis, HÄR var vi på medeltidsveckan 2021. Lätt pandemistukat spektakel då. Nu var det tillbaka i normal storlek. Eller var det till och med större?

Jo men vi hinner ner i stan kom vi fram till när turen var över. En liten promenad ner till stora torget.

Och alla minns ju Pippi Långstrumps kända besök i Karamellboden från filmerna.

Inspirerande färger och mönster.

Marknad på torget som bara fick ett snabbt ögonkast från oss för nu skulle vi till bilen och en middag i all hast.

Barnen hade sett att det fanns smash burgers som minsann vunnit silvermedalj i en hamburgaretävling så då åkte vi till parkeringen utanför Coop där trucken fanns.

Vår sista måltid på semestern blev här, på en parkering till ett köpcentrum bredvid jordsäckarna.

Det hela lyfte lite i stil när vi tog efterrätt ner i hamnen och hos Glassmagasinet.

Det har absolut inget med detta ställe att göra men faktiskt precis innan besöket så såg jag en film på Instagram där en italiensk kvinna sa sina fakta om gelato och glass:
• Gelato görs på mjölk och glass på grädde. Att säga gelato ice cream går inte ihop.
• Om det är ”hemmagjord” glass så fattar man att de omöjligt kan skapa 300 smaker hemma. Så det är lögn. Max 15 smaker typ om det är hemmagjort.
• Det finns inga naturliga färgämnen som kan ge turkos glass och bananglass kan aldrig vara gul då bananen ju är typ krämfärgad – det är skalet som är gult och det äter man inte.
• Är det höga fluffberg av glass i behållarna är det butiken som vispat upp glassen med luft så det blir du som köper luft. Glassen ska vara hård och kompakt – som den du köper i matbutiken.
Och det var en hel del saker till hon sa som fick mig att tänka på glass och gelato på nya, andra sätt. Man tar detta kyliga gottiga på allvar där i Italien med andra ord.

Och jag vet inte om jag bryr mig så jättemycket om det är gott och generöst. Som här.

Och sedan var det hemfärd. Tack semestern 2023. Du gav inte mycket sol och bad men var alldeles underbar ändå. För vi har fått vara friska, tillsammans och upplevt så mycket.

Erkänner att det är så skönt att nu få ha vardag igen och vara igång. Det var 0-100 på en gång då jag skjutit på så många saker. Som att jag ska vara på Nyhetsmorgon på söndag till exempel. Så nu kör vi!

Vänner, Vemlingbo & fransk afton

Kan jag bara få åla tillbaka till denna dag? När Gotland bjöd på sol, bad och semester. Det är med stor värme i kroppen jag tittar på bilderna från vår sista dag på ön innan vi åkte hem och duckade Hans allt vad det gick. Jösses – jag tror vi blev sista gänget som kom undan över havet… Men det tar vi sen, först denna dag.

Vi fick över kompisar till huset och hade en riktigt skön dag på stranden och såg mycket av det Sudret bjöd på.

Och eftermiddagsfikat tog vi hos Vejde på Vamlingbo Prästgård.

Här är det många saker på ett och samma ställe så något för alla kan man säga.

Men först gofika.

Och fikat tar man bäst i den vackra trädgården.

Detta är min typ av trädgård känner jag. Stora gräsytor och sedan tydliga rabatter att strosa runt vid. Kanske att jag ska våga mig på något sådant någon gång i framtiden…?

Hör du ljudet av grusgång?

Hade man haft en hel sommar framför sig och möjlighet att ro om en trädgård hade jag nog gått loss här i trädgårdsbutiken.

  

Jag gick istället till inredningsbutiken Salvia…

… och barnen till Naturum. Alla fick med sig intryck och inspiration. Barnen hade sett någon spännande larv jag redan glömt namnet på, men glada var de.

Sedan hem till huset för att ta oss en lugn somrig kväll i franska toner.

Terrassen, eller golvet kanske, blev vår sittplats. Det var där det var mest lä och sol för stunden. Återigen så är jag så imponerad av detta hus då det alltid hade en perfekt plats att slå sig ned på.

Ja, det blev då franskt försnacks. Ugnsrostade baguetter med olika sorters dipp, oliver och korv tillsammans med Pastis.

Sen att solen värmde fint och i högtalarna spelades min franska spellista gjorde det hela väldigt franskt.

Badminton, volleyboll, dart och allmänt lekfullt på andra sidan huset hos juniorerna.

God lång middag med efterföljande spel runt bordet medan mörkret föll. När mina ögon hade svårt att hålla sig öppna tackade jag för mig. Man är ju inte 48 längre…

Kalljästa frallor, burgare i Burgsvik, festival & regnbåge

Något vi gjort till en riktig semestergrej är kalljästa frallor till frukosten, recept HÄR. På vår resa i Frankrike så hade det ju varit en riktig synd (nästintill olagligt?) då man så klart går till sitt bageri för färskt bröd men här på Gotland så blev det äntligen tillfälle.

Ett mycket skönt långsam-göra med gott resultat.

Och något att göra tillsammans

Brännheta frallor med sylt och marmelad från Frankrike. Det är sommarlyx det.

Den här dagen (ja, jag släpar efter i bloggandet för nu är det ju regnkaos) bjöd på sommarlovsdag av det enkla slaget – dvs allt är möjligt. Inga måsten eller tider att passa.

Ska vi kasta pil och se vart vi ska?

Det blev bryggorna i Burgsvik. Eller [Burrsvik] som jag förstått att det uttalas.

Påminner mycket, fast i en söt liten skala, om Kvickbadet i Höganäs (se HÄR) med sandstrand vid land och långa härliga badbryggor ut i vattnet med båtar på andra sidan.

Havsbastu – ett helt underbart ord ju.

Tre stekare som levererar de smarrigaste smashburgarna denna sommar. Och blir man inte bara så glad av detta – tre syskon, Sofi, Felix och Fabian, gillar burgare och startat en food truck tillsammans.

5/5!

I det stora huset till vänster här uppe är restaurangen Guldkaggen. Får bli en annan gång.

Vi skulle vidare – på festival minsann.

I Vemlingbo var ladan för kvällen omgjord till en liten musikfestival som makens kusin var med och arrangerade samt skulle uppträda på.

Proffsigt festivalkäk av Vejde.

Och kubb så klart. Ingen dag på Gotland utan kubb.

Makens kusin med sitt band Lagun. Lyssna HÄR – de är grymma!

Barnfamiljen Lyth smet ut efter deras uppträdande, medan musikfestivalen sedan fortsatte med fler band. Lite trötta i ögat ändå.

Där borta, vid regnbågens slut bor vi. Jajamen, vi har hittat skatten.

Så otroligt tacksam över hur vi fått soliga dagar här på Gotland. Det ger så klart en mer maxad sommarlovskänsla. Några dagar kvar – sen är vi tillbaka i verkligheten på fastlandet.