Krympta godisskallar – halloweenpyssel med bus OCH godis

Varför välja mellan bus eller godis när man kan få båda? Så tänkte jag när jag skulle göra ett pyssel med godis. Så klart ville jag få in lite bus i det hela också.

När vi kollade på Harry Potter senast så var det scenen där han åker den där lila höga dubbeldäckaren som jag såg det förkrympta huvudet, det som hänger i backspegeln vid chauffören om du minns, som jag kom på den här idéen. Förkrympta huvuden känns som en sådan där både läskig verklig sak från historieböcker samt Tintins fantasivärld. Senast syns de i nya Beetlejuice tex. Hur som helst – det här blev min variant.

Krympta godisskallar – halloweenpyssel med bus OCH godis

Gör så här: Dela ett bakplåtspapper i två. Lägg en näve godis på mitten av en pappersdel och för ihop till ett litet knyte.

Stick ner en grillpinne med den vassa spetsen utåt i godiset. Vrid bakplåtspappret runt pinnen och liksom lås knytet, som en liten godisgömma.

Knyt ett band runt ”halsen” så pappret blir helt låst. Rita dit ett ansikte. För att få det karaktäristiska utseendet från ett förkrympt ansikte så är det stygn över ögon och mun. Jag tyckte inte att jag fick till det vid ögonen så de lät jag vara.

O så önskas kan pinnarna stickas ner i tex en pumpa oh hela atleten stå redo för alla små monster som knackar på den 31/10 och frågar bus eller godis. Du ger då både och!

Första smaktestet för i år i julpodden

Välkomna till årets första julsmakstest i julpodden Under granen. Vi har värmt på glöggen så hela studion doftar och sedan har vi fått årets skumtomtar, eller Juleskum som den heter. Vi försöker vara så verbala vi kan för att återge smakerna på bästa sätt. Och så klart ärliga i våra tankar och betyg. Hoppas det ska inspirera.

Nå, var det nåt för dig? Sugen på glögg???

Tips på hur oktober blir lite härligare

Hej på er. Jag vill bara titta in och säga hej mellan två roliga uppdrag jag nu sitter och skapar för. Jag försöker komma på något inspirerande att säga som kan vara värt att ta sig med in i denna nionde dag av oktober. Och när jag nu satte mig vid tangenterna trillar en tipslista fram i huvudet.

Vill börja med att tipsa om att se över belysningen i hemmet nu när dygnet visar mer mörker än tidigare. Jag har satt in timers på vissa lampor i vrår som blir alldeles för mörka.

Om du inte är en kjolmänniska på de lite kallare månaderna vill jag tipsa om att bli det. När jag har kjol i de mörka gråa dagarna känner jag mig genast lite gladare, festligare.

Starta dagen med den varma kopp du tycker mest om. Och ta en liten shot ingefära i ett glas/kopp du gillar så känns det lite mer lockande att hoppa upp på morgonen när den är mörkare än brukligt.

Jag brukar ofta prata om att använda alla sinnen och musik är för mig en sådan viktig beståndsdel i stämningsskapare. Min höstlista på Spotify som jag kallar Kastanj är med mig jämt. Hoppas den kan få vara med dig in i mysiga hösten

Finns väl egentligen ingen tid på året som ger så mycket längtan efter nybakat och långkok som hösten? Vågar jag komma med några tips? Jo då, det gör jag:
Pumpapaj. Det är nu den görs och smaken ramar in hela hösten.
• Den gigantiska köttfärssåsen som är med mer än 50% grönsaker. Koka, frys in i portioner och ha redo.
• Skaldjurstider. Prova knivmusslor om du inte gjort det.
Äppelpaj med knyckigt täcke av mjukpepparkaksmix. För god för att inte testa!

Byta lakan! Och byt färgskala. Tänk vad det gör skillnad att gå från ljusa svala sängkläder till duntäcke med påslakan i varma färger.

Det är sista rycket för vilda plockbuketter. Yviga och färgsprakande. Kanske du har trädgård med blommor som lyser fortfarande, annars finns det självplock några dagar till. Den här är nu i komposten men fångade den på bild.

Men sedan finns det de som kan få leva länge i torkad form, som hortensia och de kan man pyssla med. Som den HÄR kransen. Jag har vackra japanska lyktor här hemma som nu torkar fint. Ett tips!

Ha nu en fin torsdag! Och till alla oss som heter Ingrid: GRATTIS på namnsdagen!!!!

Första riktiga julpoddsavsnittet för 2025

Nu är det äntligen dags på riktigt. Idag är det första riktiga avsnittet för julpodden Under Granen. Om än att vi tassar försiktigt och går inte in på det göttaste än utan laddar upp. Så du kan mysa dig in i julen sakta men säkert. Så nu kommer det regelbundet julpoddavsnitt från och med nu. Jag hoppas du är lika pepp som vi och vill vara med oss in i årets mysigaste tid.

Från vårt första inspelningsdatum. Då var det varmt ute och vi är nu så pepp på att vara igång på riktigt.

Och som vi ber om i avsnittet: kom väldigt gärna med önskemål. Det blir roligare då, att göra avsnitt av sådant ni öskar höra.

Kanelbullefrukost, pumpor X 3, 50-årsfest & Potter

Helgen försvann fort och var en blandad kompott. Högt och lågt, sött och salt och allt annat möjligt som visar på olika väderstreck så att säga. Allt inbakat av stormen Amy. Låt oss se vad dagarna gav.

Fredagen blev ett bevis på att vi helt klart är i en ny fas som familj. Vi åt middag alla fem men där efter försvann 16-åringen på fest söder om Söder, snart 15-åriga dottern åkte på sleep over. Kvar var föräldrar och snart 12-åring. Men nej, han drog till fotbollsplanen så där satt två övergivna föräldrar med en tom fredagskväll framför sig. Häpp och barnåren var över liksom.

Lördag morgon, kanelbullens dag och stormvindar utanför fönstret. Jag var som brukligt ensam i köket och passade på att tända levande ljus, lyssna på Ring så spelar vi rätt lågt så jag inte skulle väcka någon och bullade upp för en riktigt maffig frukostbuffé.

Så klart med kanelbullar. Och nej, jag hade inte bakat dem nu utan det var för nån månad sedan. Tänk vad bra det är med frys alltså.

Som brukligt nr 2 så var det lillkillen som gjorde mig sällskap. Han visste att jag sagt att det skulle bli bullar så det fick honom att snabbt gå på buffén. Och han skulle dessutom åka och ha basketmatch så det var bra att han var på tårna.

Nåt man unnar sig på kanelbullens dag.

Jag tar ingefärsshot varje morgon och tar den i min favoritäggkopp. Sånt som gör mig glad varje dag.

Alla fick frukost och önskan om att åka till självplock av pumpor kvarstod trots att det var storm ute.

Jag övningskörde och först plockade vi upp dottern vid t-banan vilket fick mig att inse: alla tre barnen är med. När senast var det så? Ok, vi var på Skansen men det är en sådan happening så det var något de önskade. Det här – det är som de helger vi hade förr där de inte ens tänkte att de skulle göra något själva utan var helt i ”vår ägo”. Jag blev alldeles varm och sa inget alls om det. Det finns ju risk att det blir en stor grej och då likt ett vilt djur man kommit nära blir skrämt och flyr.

Först besökte vi Lovöns prästgård för att köpa närodlat.

Det är så här jag önskar handla jämt egentligen. Direkt från bonden Elin som kom in med famnen full av rödbetor direkt från odlingslandet.

Och så klart vill man få en liten närkontakt med de sötaste kalvarna.

Det gäller att ha tålamod. Sträcka ut handen, stå stilla länge och då kommer de för att hälsa, när de själva vill.

Sedan så var det vidare övningskörning till Thorslunda självplock som gjort sig kända i sociala medier för sin väldigt instagramvänliga försäljning och miljö.

Det som inte syns här är då stormen Amy som var helt galen. Vinden rev och slet i allt som fanns.

Självplock av pumpor från alla bord som byggts upp men även att gå ut i landet att hämta om man ville. Samt plocka blommor.

Flera sorters matpumpor och dekorationspumpor i alla möjliga storlekar och former.

Yngste sonen fick välja årets Halloweenpumpa. Det var lite som att välja julgran kom jag på. Har vi skapat en ny tradition nu? Men när vi senare kom hem var han tveksam till att ställa den på förstutrappan: Är inte det lite väl tidigt??? sa han. Jag blev stolt. Jag håller traditionsfanan högt som ni nog vet men att det också ska göras i rätt tid är jag noga med. Och här var beviset på att läxan är lärd.

Vi såg familjer med flera vagnar var, knökfulla med pumpor. Vi var extremt blygsamma i vårt inköp om man jämför. Tre pumpor till trappan till dörren, tre pumpor att ha som dekoration i köket och tre matpumpor. En regel om 3 alltså.

Det fanns fik med våfflor, hamburgare, pumpasoppa och sedan en foodtryuck med lite mexikansktinspirerat kök. Men jag tycker det är så sorgligt att det aldrig serveras rätter som är mer regionala. Som det gör på höstmarknaden på Skansen. Varför inte pyttipanna, köttbullar, isterband eller raggmunk? Jag har pratat om det förut och speciellt vid Husmanskostens dag då detta togs upp men jag vill verkligen se mat med kvalitet serveras vid sådana här ställen. Astrid Lindgrens Värld slängde ut allt med pasta, hamburgare och pommes och det blev succé. Så det går.

Lämnade stormen på fältet och åkte hem.

Det blev vackert hemma i köket efter våra inköp. Den gråa pumpan, en Crown Prince, är min favoritmatpumpa. Så otroligt god.

Dottern fick ett ryck och ville baka pumpabröd. Jag bakade en pumpapaj jag. Maken började laga pumpa i ugn till middag men den skulle jag inte äta. Jag skulle nämligen på en väns 50-årsmingel i stan en sväng.

På med glittertröja och läppstift och ta t-banan till stan.

Jag kände inte många där men jag gillar att mingal och har inte svårt för det men så klart underlättade om det är trevligt folk. Och jag slogs av att de som var där är ju min väns vänner så vi alla är ju då ganska lika. Så med trevliga nya möten och skål i vackra glas och kramar blev det så trevligt.

Jag lämnade festen för jag hade lovat barnen (och mig själv) en myskväll så jag svirade om till pyjamas, tog en bit pumpapaj och vi slog på Potter. en trio på P som är oslagbar om jag får säga det själv.

En lördag med exakt allt väl? Sov gott söndagmorgon och lät mig bara vila.

Ett reportage om mitt företagande. Och en reflektion…

Jag fick besök av ProAd som jag jobbar med, de som ser till att bloggen snurrar och håller kontakt med mina kunder. Jag är så glad över att jag har dem som ett bollplank när jag behöver få prata och trygghet att luta mig mot när jag står själv med allt. Som ensamföretagare så behöver jag en sådan partner. Och det bästa – de FATTAR hur mycket jobb det är att idag jobba med kommunikation i digitala medier. Vilket de just vill få fler att första så därför bad de om att göra ett studiebesök och göra ett reportage.

Andreas som jag har kontakt med flera gånger i veckan men aldrig träffat knackade på och var med i köket när det var lagom kaosigt. Hans reportage kan du läsa HÄR.

Två saker vi pratade om som jag verkligen ville betona var:

Enmansbyrån. När jag jobbade på reklambyrå var jag som AD ansvarig för idé och utformning. Tillsammans med copy skapade jag en idé för att sedan en produktions- och projektledare att hålla i allt det administrativa och vara i kontakt med kunden. Jag ansvarade för produktionen genom att se till att de bilder fotografer (med assistenter) tog stämde överens med idéen, modeller gjorde som vi bestämt, stylister (med assistenter) hittat rätt känsla. Vidare tog en eller två sk orginalare vid och satte samman min idé och allt material ihop som skapats med texter från copy till färdiga material. Även en webdesigner klev in och tog allt material så det fungerade digitalt i alla olika format som funkar för hemsidor, banners, mobilvyer osv. Sedan skickades materialet till tryckerier och tidningar eller hemsidor där allt skulle publiceras. De i sin tur ansvarade att materialet nådde utlovat antal konsumenter. Har du sett tv-serien Mad Men vet du hur det såg ut förr om du inte själv varit i reklambranschen.

Jag är idag allt det här ovan. Jag kommer på idéen och skriver alla texter. Köper in allt material för att göra materialet (laga, baka, pyssel, inreda, duka) och stylar upp i mitt egna hem. Fotograferar, filmar och modellar allt själv. Jag ska även helst nu för tiden vara med på bild och film, prata in i kameran utan att det låter konstigt och ska behövas klippa i. Bilder och filmer ska redigeras. Blogginlägg och instagramposter ska skrivas både faktarätt och intressant. Vidare är det även jag som ansvarar för publiceringen så att kunden får ut materialet till antal önskade konsumenter. Jag är ensambyrå OCH publicist. Men om jag får ungefär 12 X så mycket betalt för de 12 roller jag axlar… Inte en chans.

Jag blir faktiskt ledsen när jag nu ser hur utvecklingen gått. Förut gjorde flera personer ett stor jobb och kunde få bra betalt för det men nu är vi många, främst kvinnor, som gör samma stora jobb men får en bråkdel av pengarna. För att vara de influensers som hamnar på löpsedlarna och många tänker på när de hör titeln influenser är i Sverige väldigt få. Vi är många som jobbar i sociala medier men inte når miljonavtal eller ens 50 000 kronors avtal. Missförstå mig rätt; Jag klagar inte på inkomsten då jag får allt att snurra i lagom nivå utan det jag klagar på är att nån sitter på pengarna, håller i dem och uppenbarligen sparar massor.

Just det, jag får inte glömma! PR-byråer skickar bud till influensers i hopp om att vi ska visa upp dem i våra kanaler. Det är alltså bara produkten och budet som företagen betalar för men får tillbaka gratis publicering av influensern. Som i sin tur ska ta upp produkten som förmånsskatt i deklarationen vilket i slutändan är att influensern faktiskt betalar (!!!) för att göra reklam för kundens produkt. Rätt orimligt eller hur?

Kvinnligt företagande. Sedan sociala medier kom in i vår värld har vi sett mängder av profiler skapas. Personer som är bra på att baka, inreda, sminka, humor, mode osv fick följare och inspirerar 1000-tals personer. De gick från att bara hålla på med en hobby till att få uppdrag och med det behövde starta företag. Och lejonparten av dessa profiler är tjejer och kvinnor. Kanske de, precis som jag, inte hade en önskan om att bli företagare utan startade företag för att göra det de uppenbarligen var bra på, det de tycker är allra roligast. Men är det här också anledningen till punkten ovan??? Att det just är kvinnor som gör flera personers jobb för en lägre lön? Det här är det jag så gärna vill diskutera för det är något i hur det är obalans i allt. Mängder kvinnor startar företag och det är ju fantastiskt. När arbetslösheten är rekordhög är det ju en underbar möjlighet att själv skapa sin inkomst. Men om det sitter företag och utnyttjar småföretagare, ofta unga, genom att ge dem oskäligt låga arvoden är det inte en sund utveckling.

Jag vill väldigt gärna höra hur du tänker.

Temakizushi. Att äta sushi som en taco

Om du gillar sushi och taco så är temakizushi nog din grej. Snabbt förklarat är det att alla delar av en sushi serveras som en plockbuffé på bordet och sedan får man skapa sina egna rullar, eller taco av sjögräspapper. Det här var något vi snappade upp på vår Japanresa och tog med hem till fredagsmyset. Lista på innehåll längre ner.

Det syns hos oss att vi har hittat till det japanska och asiatiska köket va?

Här är bilder från en fredag för ett tag sedan. Som det kan se ut när alla är pigga och stjärnor står rätt – då köket levererar bra.

Medan vi fixar, skär, hackar, lägger upp och blandar så mumsar jag gärna på en . Jag är faktiskt helt besatt av denna lena milda men ändå smakrika lilla anrättning.

Och kors i taket, ett barn vill vara med. Det måste dokumenteras på bild. Att koka ris är en konstform i Japan och inget man tar lätt på. Bäst att göra som kokböckerna säger.

När alla saker är redo så ställs de ut på bordet. Blir väldigt färgglatt måste jag säga.

Temakizushi. Att äta sushi som en taco

Vad vi har med på bordet:
• Rå färsk lax
• Havskräftor men det rekommenderar jag verkligen inte. Det blev helt fel.
• Kokt sushiris
• Böngroddar som jag gör så HÄR.
• Gurksallad sk smashed cucumber som är så poppis
• Tunna gurkstavar
• Ångkokt broccolini
• Avokado
• Stekt shitakesvamp
• Majonnäs, gärna japansk majonnäs
• Furikake – japansk örtkryddsblandning
• Soja
• Picklad rödlök
• Picklade grönsaker som rättika, rödkål mm vi köpte på matmarknad i Kyoto och det finns i välsorterade matbutiker eller i asiatiska matbutiker här med.
• Olika sorters såser som tex kimchisås
• Sjögräspapper, små delar som blir omslag till små munsbitar/”tacos”

Verkligen en färgfest för ögat och smakfest för gommen.

Som variation till annat fredagsmysplock är detta verkligen toppen. Tacos så klart, en maffig charktallrik är en given del av fredag, färska vårrullar är en annan, räkor är alltid en bra idé.

De här köpte vi i Japan men de stora som finns som oftast i våra butiker kan lätt klippas till mindre bitar

Vår minste som inte förstått det stora med grönsaker kör på ris, lax och majjo som doppas i soja.

Jag är lite mer få-in-allt-som-bara-går jag. Milda smaker i i ris, lax, avokado och sedan skarpa i allt det picklade som kan vara både hett och salt.

Så om du vill ha en god måltid som är lite utöver det vanliga – kör en temakizushi och ha så kul med en sushitaco-kväll. Låt fredagsmyset börja!

Årets kock 2025 är…

Idag gick SM i professionell matlagning av stapeln och Årets Kock var en heldagsaktivitet. Klockan 10.30 startade det och vinnaren korades strax efter 16. Nu på kvällen har tävlingen sänts på TV och vinnaren är äntligen officiell. Stort grattis till Ida Bauhn!!!

Efter månaders förberedelser och planering, ja som höghöjdsträning, har alla finalister tränat. Att nu gå i mål kan jag tro är en befrielse. Men låt oss ta dagen från början.

Jag hade jobb att göra hemma så jag kom lite senare.

Jag hade svårt att komma in då mitt namn fallit bort från listan vilket gjorde det hela lite intressant. Men det var så klart inga problem – jag var med bara att namnet trillat bort. Så när jag väl var inne var jag liksom uppe i varv.

Tävlingen gick av stapeln i Annexet vilket det gjort några gånger. Under pandemin fick jag jobba med tävlingen, se HÄR. Då var det nästintill helt tomt i rummet. Tänk så fort man glömt hur det var…

Alla sponsorer har små smaka-på-bås. Mycket trevligt. Så medan kockarna svettades i köket var det fullt mingel i det stora rummet.

De 6 finalisterna.

Olika tävlingsmoment och kockarna blir bedömda på alla samt hur de sköter sig i köket.

Ett mycket spänt gäng där alla var enormt duktiga och proffsiga. Alla enades om att det var riktigt hög kvalitet i år. Egentligen är alla vinnare då de kommit till finalen.

Pris av prins samt…

En stor kram. Sedan var det kollegornas tur att fira.

Och som Ida firades!!!

Grattis Ida. Ha nu det häftigaste året du kan.

19 tips till Halloween – pyssel & recept

Önskar du tips till halloween så har du kommit rätt för har finns det mängder av halloweenpyssel och halloweenrecept samt halloweeninspiration. Nu har vi tagit kliv in i oktober med båda fötterna och många söker just inspiration till halloween så då är jag så klart där och skapar en lista. Jag tror du nog ska hitta något som passar ditt pyssel till halloween eller om du vill baka till halloween. Jag hoppas det i alla fall, säg annars till!

Kanske de sötaste spökena? Gjorda med hushållspapper. Jo så är det. Kolla in HÄR.

Och de HÄR pumporna – de är gjort av ostar. Perfekt festsnacks.

Servera vinet så HÄR och festen blir rysligt bra.

Det blir inte enklare än så HÄR att skapa godsaker till spökenas högtid.

Vågar du servera det HÄR till middagen?

Ser du vad fladdermössen är gjorda av. Kolla HÄR och du vill äta fladdermus på lördag.

Blödande ljus, kolla in den HÄR klassikern som passar för både stora och små spöken.

De HÄR kakorna är ett av bloggens mest populära halloweenpyssel och bland de äldsta. Funkar än.

Känner du dig uttittad? Titta tillbaka HÄR för enkla godsaker till halloween.

HÄR gör du knotiga träd av choklad. Perfekt att dekorera allt med unde halloween.

Jag kallar de HÄR för häxans päron. Snyggt och gott.

Det HÄR är nog det allra enklaste sättet att göra spöken. Fram med tassarna nu.

Ingen halloween utan pumpor. HÄR får du tips på hur du karvar pumpa i steg-för-steg.

Kanske det HÄR gänget kan inspirera?

Låt tavlorna komma till liv. Det HÄR är bland de läskigaste pysslen jag har.

Köp inga specifika godisburkar om barnen ska ut på Bus eller Godis. Gör de HÄR av gamla yoghurthinkar istället.

No bake-kakor till halloween kanske? Ibland måste det gå fort och de HÄR tar noll tid.

En liten annorlunda pumpa… Kolla in den HÄR sprakande kompisen.

Piffa till vad som helst med de HÄR enkla fladdermössen.

Hoppas det gav inspiration. Ha nu en härlig och lagom läskig oktober.

Om jag var en möbel – en övning på skrivarkursen

Det var en rolig uppgift, kanske till och med en utmaning. På min lektion i skrivarkursen jag går på den här terminen hade läraren gått igenom flödesskrivning och vi elever fick olika uppgifter. Jag skulle säga att mycket av hur jag skriver här på bloggen är som flödesskrivning för det är rätt på, jag tänker inte så mycket före jag skriver och jag struntar (förlåt) ofta i grammatiska fel och stavfel. Får att det just ska gå undan. Så övningarna vi fick passade mig väldigt bra.

Vi fick tex plocka en sak ur en låda och skriva något som vi fick helt ur intet, eller fantasin kanske mer, associationer till saken på kort tid. Så när jag plockade ett nyckelring med Eiffeltornet så blev det en kort text om något minne från Paris. Inte tänka efter, inte korrigera, inte gå tillbaka, inte börja om. Bara skriva på. Väldigt skönt för hjärnan att helt släppa sargen och köra.

Den roligaste utmaningen/uppdraget var ändå när vår lärare gav oss olika saker att beskriva oss som. En fick insekt, en annan en maträtt och en tredje fick väder. Jag fick möbel.

”Så, beskriv dig nu som detta. Du har två minuter och tiden börjar nu!” Inte tänka till, inte backa, inte korrigera… Det blev det här:

Om jag var en möbel så skulle jag vara en drinkvagn i rotting från 1940-talet

Jag gillar att bjuda till fest och att samla människor runt mig.

Jag ser hur jag kan rulla in på gnissla hjul så alla märker att jag är på väg. Kanske tycker de att (jag) låter för mycket. I nästa sekund ser det att jag har något att bjuda på.

Vagnen är enkel i sin design, egentligen finns det många av mig men jag bjuder på stunder som blir till minnen.

Sedan var de två minutrarna slut. Jag är själv överraskad över hur jag skrev det. Lite som om jag satt hos en terapeut där ett tag. Om hur jag är rädd att folk tycker jag låter för mycket, tar för mycket plats men att jag bara vill bjuda in, bjuda med.

När du skriver helt ur intet och inte får tänka så blir det sluddrigt. I alla fall för mig. Och som du ser så korrigerade jag mig tre gånger. Fy på mig.

Varför jag valde drinkvagnen är för att den fick jag som gåva av mina föräldrar när jag fyllde 40. Jag önskade mig inget, jag hade ju allt, men den vagnen som stått i föräldrahemmet hade jag alltid älskat. Kanske jag kunde få den? Så glad hur den nu lyser i vårt matrum och ger sådan karaktär till rummet. Och tydligen, helt omedvetet, så är det tydligen jag som står där. Tänk så det kan bli.

Jag är så glad över att jag går den här kursen. Skönt för hjärnan att göra något annat än vad den brukar. Vad det hela landar i sen det vet jag inte men kul är det. Jag får se om jag vågar visa upp andra skrivuppgifter i framtiden…