Följ mig:
Jul Julbak & Julgodis Spotlight Bakning

Luciatåg av lussebullar. Detta måste ni göra!!

10 december, 2014

Fick en rolig idé om att göra ett luciatåg av lussebullar. Med grön sockerpasta och tårtljus som luciakrona och sen pärlsocker till tärnorna borde det väl bli bra, tänkte jag. Och tänk, jag hade rätt!

I dag var det lussebullsbak (mitt recept) och sockerpastan var införskaffad så det var bara att testa. Lillkillen körde hårt på golvet med sina osynliga bullar.

Rullade halva degen till 16 bollar. Tog i för att jag tänkte väl att nån skulle bli bra men faktum var att endast tre blev knasiga i formen efter gräddning.
Efter sista jäsningen och penslingen så strödde jag pärlsocker i en ring på bollarnas hjässor. Fem blev utan och med det luciakandidater.

Under tiden de gräddade bullarna svalnade gjorde jag en ring av den gröna sockerpastan. Av en ganska rejäl klump (kransen får ju inte bli för tunn) formade jag en orm, måttade på den utvalda luciabullen och fäste ihop till en ring.
Klippte med en sax små snitt över hela ringen, lite zick-zack, för att få liv i kronan. De små flikar som blev efter klippen tryckte jag upp lite försiktigt för att få en yvigare krona.

När bullen svalnat och var redo för att lussa i hop med tärnorna tryckte jag fyra vita tårtljus med hållare ned i kronan och vidare ned i bullen. ”Natten går tunga fjät…”

Och detta måste väl ända vara kommunens godaste lussetåg va?! Men nu får det lilla tåget vila i fryspåsar för att återuppstå på lördag! Sockerpasta går ypperligt att frysa dessutom har jag förstått.

 

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara vita_margarita 11 december, 2014 at 05:58

    Underbar!

  • Svara Karin Runge 11 december, 2014 at 22:27

    Så fint, vilken jättebra idé!

  • Lämna en kommentar

    Close