Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 mars, 2016

Mördegskakor med mönster av stämplade glas

Mördegskakor med mönster

Att baka mördegskakor är så härligt roligt och att göra mördegskakor med mönster måste ju bli ännu bättre. Enkelt recept med så många möjligheter. Tidigare har jag här lagt upp hjärtformade syltkakor och mördegskakor med fina mönster av färgat socker. Nu är jag igång igen! Nu ville jag göra stämplade mördegskakor med mönster. Och tänk – Det blev ju helt galet snyggt. Och självklart gott!

Mördegskakor med mönster

Mördegskakor med mönster

Med hjälp av fasetterat glas får jag fram fina mönster. I botten av vinglas, skålar och sillfat finns det ofta fina stjärnor eller blommönster. Här är min lilla loppisfyndade samling. Den lilla snipan med pip och handtag blir perfekt till kakorna. Bra djup på den fasetterade stjärnan och storleken passar för en kaka.

mördegskakor med mönster

Hade inte riktigt klart för mig hur jag skulle göra så jag började med att försiktigt kavla ut en del av degen för att sen stämpla. Tog bort överflödig deg och gräddade. MEN – mönstret försvann helt! Kakan “smälte” i ugnsvärmen. Tänk om, gör rätt!!!

Valde då att göra små bollar och sen trycka ner med glaset. Där satt den! Blev perfekt och mönstren höll helt och hållet under gräddningen.

Mördegskakor med mönster

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Lägg degklumpen i plastpåse och vila i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i mindre bitar och forma/rulla dem, läggs på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om.

Mjöla ditt fasetterade glas lätt över mönsterytan du ska använda. Tryck ner degkulorna med hjälp av det glas du använder. Tryck till ordentligt så mönster stämplas men inte för hårt så kakan blir för tunn. Lyft försiktigt och var beredd med kniv ifall du behöver lossa på degen från glaset.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Mördegskakor med mönster

Kakan i sig själv är så himlans god. Perfekt balans mellan sött och salt. Porös och frasig. Förvarar dem i min allra finaste kakburk jag köpte i London i höstas. Lockets cirkusmönster matchar kakorna väl.

Det häftiga med kakburken är att det faktiskt även är en snurrande speldosa. När jag skulle kolla på den där i butikshyllan började den snurra och låta bara jag snuddade den.

 

Vill du ha mer baktips och -recept? Kanske nåt av dessa här nedan kan vara något?

– Gör din egna kexchoklad!
– Stek extra härliga rullade fattiga riddare.
– En av världens godaste pajer – Key Lime Pie!
– Baka en Blondie – dvs brownie gjord på vit choklad.
– Lättbakade havreflarn görs till en Hallonbakelse.
– Pajen med extra allt – Rabarberpaj med extra gott toscatäcke.
– Jordnötskakor är alltid rätt!!!
– Söt, syrliga och jättegod Citronkaka med vallmotäcke.
– Saftig och härlig Gammaldags Sandkaka, lite maffigare än sockerkaka.
– En riktig klassiker måste väl ända Mandelkubb klassas som.
– Ett av mina favoritbak – Smålandskringlor.

SparaSpara

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.