Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 september, 2023

Blossa 23 “Gamla Stan” – jag har smakat årets glögg!

Nu är Blossa 23 här och har fått namnet Gamla Stan och det var faktiskt en överraskning att det blev en hemvändande smak då det pratats innan i olika kanaler om olika smaker från exakt alla världsdelar. Ska villigt erkänna att jag inte tänkte på mina egna hoods om man så säger, årets Blossa smakar hallon och humle. Så här lyder det i pressmeddelandet:

Efter att ha letat smakinspiration jorden runt åker Blossa hem igen: ”Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började”, säger Åsa Osvärn, Blossas Chief Blender.

Blossa 23 är en vit glögg med smak av friska hallon och blommig humle och en hyllning till Blossas rika hantverkshistoria. I och med 20-årsjubliet firar Blossa lite extra, bland annat med att för första gången lansera en alkoholfri variant av årgångsglöggen.

 Efterlängtad alkoholfri variant: I år kommer årgångsglöggen för första gången, utöver den traditionella starkvinsglöggen, också i en alkoholfri tappning.

En (själv)lysande flaskdesign: Precis som Gamla Stans gatlyktor lyser (den alkoholfria)flaskans detaljer upp i mörkret.

Så det var med stor spänning och glädje jag tog emot ett pressprov och med det fortsatte den stående traditionen är med provsmakningar 2012, 20132014, 2015, 2017201820192020, 2021 och 2022. Det är bara 2016 jag föll bort från presslistan…

Alla pressbilder som skickades ut i samband med lanseringen visade glöggen serverad i vinglas och med is så det var ju så klart det jag då också ville smaka den. Och att bilderna dessutom hade samma glas som jag samlar på (minns du inlägget HÄR) så var det ju givet.

Och håll nu i hatten. Om det är så att Blossa efter ha rest ute i världen så har årets Blossa även hittat hem till mig. Detta är en glögg i min smak och just kall. Jag är en som älskar söta viner, portvin, martini bianco osv och detta är precis, alltså exakt, sånt jag älskar. Sött, kryddigt och med en mycket fin smak av jul.

Den alkoholfria var också god men där saknade jag styrkan på kryddorna. Jag som typ hela december tippat alkoholfri klassisk glögg hade gärna sett lite mer drag på smaken. Lite mer kryddig mild saft tyvärr. Jag är ett stort fan av alkoholfria drycker, drinkar och öl så när jag hittar någon som smakar mycket köper jag det hellre än med alkohol men här föll det lite. Men då vinglöggen fick exakt alla mina tummar, solar, getingar osv jag kan frambringa så är det ok.

Att flaskan har självlysande detaljer. Ja det är väl kul men som alla vet kräver materialet en enorm lyskraft först och sedan måste man vara i totalt mörker för att det ska synas. Spännande att se om någon på riktigt kommer märka effekten. Jag fick gå in i sonens garderob efter ha stått i tio minuter med ficklampa på flaskan. Partytrick älskas ju!

Om jag får sia kommer denna flaska sälja slut och bli en av favoriterna genom åren. De som ojjat sig om kaffe, lavendel och te mm kan nu känna sig trygga – detta är en glögg som smakar glögg och jul men ändå har en egen touch.

Blossa finns att beställa på Systembolaget HÄR.

Blossa 23 serveringsförslag

Så kul att se glögg som ingrediens i drink, det är något vi sett mer och mer av och med pressmeddelandet kom även förslag på drinkar. Dessa måste testas.

Blossa 23 Spritz
2 delar Blossa 23 15%
2 delar mousserande vin
1 del apelsinjuice
Några mosade hallon


Blossa 23 Humle
1 del Blossa 23 alkoholfri
2 del Citronöl
Lite sockerlag
Citron
Is


Blossa 23 Gin & tonic
3 del Gin
2 del Blossa 23 15% eller alkoholfri
3 del Tonic
Frysta hallon
Is


Nå, är du en som testar de nya årsglöggarna eller väljer gamla favoriter? Eller kanske gör egen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.